PDA

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN560-III +Yongnuo RF-603 - Brak połączenia

bartwic
16-01-2014, 13:07
Cześć!

Piszę, ponieważ mam problem z moim nowym zestawem: lampą Yongnuo YN560-III z nadajnikiem Yongnuo RF-603N3. Jak wiecie lampa ta ma wbudowany odbiornik z tym nadajnikiem, ale nie potrafię połączyć tych dwóch urządzeń ze sobą. Ustawiam takie same kanały, na lampie ustawiam tryb i właściwy model nadajnika. Niebieska dioda nie świeci.

Nie wiem, co jeszcze mógłbym zrobić, możliwe, że lampa jest wadliwa (RF-603 działają bez zarzutu). Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Będę wdzięczny za wszelką pomoc ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Bartek

PS Podobny wątek pojawił się u Araiel'a, ale chyba jednak problem był innej natury bo wystarczyło ustawić odpowiedni nadajnik w lampie.
PS 2 Gdyby już gdzieś było wytłumaczone na forum jak rozwiązać problem bądź, że lampa jest uszkodzona proszę o link, w wyszukiwarce pokazuje mi "Error 403".

Chawison
16-01-2014, 23:48
witaj
Niestety wygłada na problem z lampą... co na to sprzedający ?
pozdrowienia
chawison.pl

bartwic
17-01-2014, 00:01
Sprzedający... jeszcze się z nim nie kontaktowałem, właśnie piszę wiadomość. Ale wiele sobie po tym nie obiecuję bo oba produkty sprowadzałem bezpośrednio z Chin bez polskich pośredników.

bartwic
17-01-2014, 00:02
A zauważyłem, że Pan prowadzi sklep. Czy miał już Pan do czynienia z taką sytuacją?

tongpo
17-01-2014, 11:36
Sprzedający... jeszcze się z nim nie kontaktowałem, właśnie piszę wiadomość. Ale wiele sobie po tym nie obiecuję bo oba produkty sprowadzałem bezpośrednio z Chin bez polskich pośredników.

Jest takie przysłowie : "chytry traci podwójnie"....
Jak sie kupuje sprzęt bezpośrednio z Chin to z pełna świadomością konsekwencji...
Wadliwa lampa mozesz sobie teraz postawić na telewizor lub próbować odesłać i ponosić kolejne koszty...
Powodzenia...

bartwic
17-01-2014, 12:21
tongpo dziękuję za merytoryczną pomoc wnoszącą dużo do wątku. Jeśli chodzi o lampę to działa, jedynie wyzwalanie z wbudowanego modułu wydaje się popsute. Po podłączeniu RF-603 można używać, czyli mam jakby Yongnuo 560-II.
A w ramach ciekawostki napisałem do producenta i do sprzedawcy. Oboje mi odpowiedzieli co ciekawe w ciągu kilku godzin. Zobaczymy jak się sprawa potoczy dalej, może uda się zdiagnozować problem. Dam znać jak coś będę wiedział, może jeszcze komuś się przyda.

Chawison
17-01-2014, 17:22
A zauważyłem, że Pan prowadzi sklep. Czy miał już Pan do czynienia z taką sytuacją?

Z taką sytuacją jeszcze nie... ale czasami nowe lampy mają wady fabryczne ...
wymienia się taka lampę na nowy egzemplarz...
pozdrawiam
chawison.pl

vivvaldi
05-02-2014, 11:33
Bartwic takie dość teoretyczne pytanie, ale jak masz podpięty nadajnik do aparatu? Poprzez stopkę (świecą się obie diody gdy wybudzisz aparat)? Poprzec pc (nie działa w wersji rf603 v1 a od wczoraj mam świadomość, że i w v2 też nie ma tej opcji ,a po to je kupiłem grrr) ? Jesli masz wersję v1 to z ręki lampy nie wyzwolisz jedynie jak jest nadajnik na aparacie jeśli masz v2 to przełącznik w TXR i ma działać z łapy. I na lampie oczywiście 4 pozycja w ustawieniach aby wyzwalało.

offca86
26-03-2014, 17:23
Panowie podepnę się pod temat, ponieważ zastanawiam się czy takie coś zda egzamin otóż posiadam sb 900 i chcę dokupić jakąś tanią lampę którą umieszczę na statywie do tego posiadam yongnuo rf 603 czy jeśli podłączę wyzwalacz do aparatu i na to swoją sabinę a drugi wyzwalacz podepnę pod jakąś tanią lampę na statywie to wszystko będzie działać? Ponieważ właśnie chciałem sprawdzić i sabina nie działa podpięta do aparatu razem z wyzwalaczem czy coś się zmieni jak będą podłączone 2 lampy? Jak na razie nie mam jak sprawdzić ponieważ posiadam tylko 1 lampę

GonzoG
26-03-2014, 18:15
A przestawiłeś sabinę w manual ?? czy została w TTL ??
Bo mi opisane przez ciebie podłączenie działało.

offca86
26-03-2014, 18:41
Tak sprawdziłem w TTL jak i w Manualu, działa Ci z jedną lampą czy z dwiema, bo ja na razie sprawdzam tylko z sabiną na sankach z wyzwalaczem może to dopiero będzie działać jak podłączę drugą lampę do wyzwalacza, już sam nie wiem...

offca86
26-03-2014, 18:49
GonzoG drugi raz to podłączyłem i tym razem działa, nie wiem może to wina styków ale faktycznie teraz wszystko działa nie musiałem lampy przestawiać bo sama się przestawiła na manual nawet jak chciałem przestawić to nie było opcji TTL, szczerze to myślałem że lampa na aparacie będzie działać w TTL jednak to trochę uciążliwe będzie będę się musiał zastanowić nad wersją 622

GonzoG
26-03-2014, 19:41
GonzoG drugi raz to podłączyłem i tym razem działa, nie wiem może to wina styków ale faktycznie teraz wszystko działa nie musiałem lampy przestawiać bo sama się przestawiła na manual nawet jak chciałem przestawić to nie było opcji TTL, szczerze to myślałem że lampa na aparacie będzie działać w TTL jednak to trochę uciążliwe będzie będę się musiał zastanowić nad wersją 622

Niestety RF-603 nie przenosi TTL na sanki, ale przerobienie tego, aby tak działało nie jest trudne, nawet dla domowego "elektronika". Jedyny minus takiej przeróbki to to, że nie będzie można tej sztuki używać jako odbiornika, bo trzeba odłączyć styk od układu wyzwalającego.
A tak to wystarczy dolutować 4 kabelki i przerwać 2 ścieżki na płytce.

offca86
26-03-2014, 20:06
Oooo dobrze wiedzieć ale jeśli chodzi o mnie to raczej bym się tego nie podjął bo pewnie i tak bym coś sknocił chyba że masz tutorial wideo to wtedy bym się podjął...

szymon708
27-03-2014, 09:08
Jest takie przysłowie : "chytry traci podwójnie"....
Jak sie kupuje sprzęt bezpośrednio z Chin to z pełna świadomością konsekwencji...
Wadliwa lampa mozesz sobie teraz postawić na telewizor lub próbować odesłać i ponosić kolejne koszty...
Powodzenia...

po co na telewizor ? lampa działa a nadajniki to nie jedyny sposób jej wyzwalania. Też mam bezpośrednio z chin i nadajniki też. Działa wszystko elegancko. Zaoszczędziłem tyle, że sobie następna kupię. A ty przepłacaj dalej powodzenia !

bartwic
27-03-2014, 10:49
Poczułem się wywołany ;)

Moja lampa Yongnuo YN560-III jednak działa idealnie. Okazało się, że musiałem kupić wyzwalacze z serii II z RF-603, z serią I po prostu się gryzło. Zestaw ten działa tak dobrze, że używam go bardzo często, a SB900 tylko gdy wpinam na aparat bądź gdy potrzebuję drugi flash.
Tak więc kupowanie bezpośrednio z Chin się opłaca ;)

GonzoG
27-03-2014, 11:56
Oooo dobrze wiedzieć ale jeśli chodzi o mnie to raczej bym się tego nie podjął bo pewnie i tak bym coś sknocił chyba że masz tutorial wideo to wtedy bym się podjął...

Nie mam, ale gdy tylko najdzie mnie chęć na dokończenie przeróbki mojego, to wrzucę zdjęcia.