PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20mm 4-5.6 Nieskonczonosc

_Ocean_
16-01-2014, 09:17
Witam,piszę z takim zapytywaniem które zrodziło się podczas jednej z ostatnich dyskusji w hermetycznym gronie.

Mianowicie moja Sigma na podziałce ostrości nieskończoność jako taką ma zaznaczoną. Niestety, mało to wspólnego ma z ostrością i wychodzi zwyczajne mydło (w przeciwieństwie do ostrzenia na 1m). Stąd pytanie - czy coś jest po prostu z moim obiektywem nie tak (podziałka), czy po prostu to raczej zwyczajne zjawisko? Czy zakresy ostrości na pierścieniu "wytwarzane" są dla konkretnych przysłon w domyśle (bo przecież w zoomie płynne są odległości potwierdzenia ostrości)?

Inna sprawa - pamiętam tu bardzo mądrze napisany artykuł o tym, że na cyfrze nie uzyskamy prawdziwego ostrzenia na nieskończoność - niestety, zdaje się, że temat się zawieruszył. Zarzuciłby ktoś linkiem?

Legal
16-01-2014, 12:21
W tej Sigmie pierscien ostrosci daje sie przesunac poza znacznik nieskonczosci i tak jest raczej w innych obiektywach rowniez.
Natomiast nastawiony manualnie na kreske nieskonczonosc pownien dawac ostrosc prawdidlowo.

Inna rzecz, ze hyperfokalna dla matrycy DX przy 10mm i f/4.0 wynosi 1,26m czyli ustawiajac ostrosc ciut powyzej 1 metra na skali masz ostre wszystko od 0,63 m do nieskonczonosci - oczywiscie jesli wszystko z obiektywem OK.
Troszke 'gorzej' jest na drugim koncu 20mm i f/5.6 hyperofokalna 3,56 m czyli ostrosc od 1,78 do konca jesli odpowiednio ustawisz.

Generalnie przy UWA i przyslonach f/8 (krajobraz) mozesz zapomniec o nietrafianiu ostrosci ;)

Legal
16-01-2014, 12:26
Przy przyslonie f/8 i ogniskowej 10-20 dla DX manualne ustawienie odleglosci na 3 metry daje gwarancje ostrosci prawie od metra az po horyzont.

Bezpieczniej wlasnie recznie ustawiac UWA (jesli uzuwa sie go klasycznie w krajobrazie)

Legal
16-01-2014, 13:02
Wlasnie wykonalem mala serie testow z Sigma 10-20/4.0-5.6 na ogniskowej 10 mm i przy f/4.0

3 zdjecia na MF:
do oporu poza kreske nieskonczonosci - nieostre
dokladnie na kresce nieskonczonosci - minimalnie nieostre (back focus)
na 1,2 m - niskonczonosc ostra i wszystko co objalem kadrem

1 zdjecie na AF:
pukt ostrosci na horyzoncie - AF ustawia podzialke ok 1,5 m - nie na nieskoncznosc - ostre bez zastrzezen

Wnioski?
1. Teoria to jedno a wykonanie sprzetu i podzialka to drugie.
2. Nie bac sie AF, nie patrzec na podzialke (czyzby AF ustawial hyperfokalna ???)
3. MF wedlug podzialki - dyskusyjny, bo skoro nieskoncznosc nie jest nieskonczonoscia, to skad miec pewnosc, ze pozostale jednostki pozwalaja na ustawianie manualne wedlug kalkulatora glebi ostrosci i hyperfokalnych ...
4. To UWA - glebia ostrosci raczej ma byc duza, nie mala - wiec cale zmartwienie raczej akademickie :)

_Ocean_
17-01-2014, 21:58
Dzięki za odpowiedzi. Legal - wielkie dzięki za testy. Jest u mnie bardzo podobnie z ostrością na nieskończoność i poza skalę.
AF u mnie też działa bez zastrzeżeń - co mnie boli - bo nie mogę ustawić ostrości manualnie, np. gdy fotografuję nieboskłon.

Właśnie czytałem gdzieś o tym, że autofocus może "profilaktycznie" ustawiać na hiperfokalę. Czy to prawda? Nie wiem. Wiem, że AF ostrząc na nieskończoność ostrzy tak naprawdę na ten 1-1.2m.

Legal
18-01-2014, 00:21
Tez dziekuje za potwierdzenie moich obserwacji i testow na Twoim szkielku.
Moze ktos z czytajacych watek dolaczylby do dyskusji?
Przynajmniej w sprawie, czy AF ustawia sie na te 1-1,2 metra podczas ostrzenia na obiekty w nieskonczonosci.

jarekf34
18-01-2014, 11:40
Moze ktos z czytajacych watek dolaczylby do dyskusji?
Przynajmniej w sprawie, czy AF ustawia sie na te 1-1,2 metra podczas ostrzenia na obiekty w nieskonczonosci.
Właśnie wyjrzałem przez okno i po sprawdzeniu u mnie AF ustawia dokładnie w połowie pomiędzy 1m a kreską od nieskonczoności... czy tak ma być ??

Legal
18-01-2014, 15:04
Przyznam, ze ustawianie przez AF ostrosci w punkcie z odlegloscia od niego pokazywana na skali za szybka ma tyle wspolnego, co metry ze stopami.
Dziala to bardzo roznie i niestablinie, co nie znaczy ze nieefektywnie. Czasem lapie na podzialce tuz przed 1m, czasem troche za 1m, czasem rowno 1m. Pisze o zachowaniu przy ogniskowej 10mm.
Przypuszczam, ze mechanizm AF jest 'zadowolony' przy zlapaniu pierwszego potwierdzenia ostrosci i na tym poprzestaje. A glownie w przypadku obiektywow UWA na skali widac te roznice, bo tolerancja dla potwierdzenie ostrosci jest bardzo duza - widoczna golym okiem przy probie uzycia MF i obserwowaniu zielonego koleczka w wizjerze.

TOP67
22-01-2014, 10:54
AF ustawia ostrość tam, gdzie wycelujesz. Nie przelicza żadnej hiperfokalnej. Po prostu skala na obiektywie nie pokrywa się z rzeczywistością. W przypadku obiektówów AF ma to małe znaczenie, ale reguluje się to podkładkami pod bagnetem lub przesuwając skalę (zależnie od konstrukcji).
Inną sprawą jest to, że obiektywy AF umożliwiają ostrzenie poza nieskończoność. Jest to świadomy zabieg, który zapobiega uszkodzeniom silnika przy szybkim przelatywaniu skali.