Zobacz pełną wersję : Jakie szklo(a) zabrac na wyjazd, do wyboru :
miodzicho
15-01-2014, 16:49
Dzień dobry.
Dylemat, do wyboru mam :
N18-105
N50/1.8
T70-300
S18-50/2.8
Na D7000.
Nie chciałbym całości ze sobą targać, ale powiedzmy zabrać ze sobą 2 szkła. Zastosowanie typowo wyjazdowo-dokumentalne, dla własnych potrzeb. Na intuicje brałbym Sigme i Tamrona, ale 18-105 tez byłby zapewne niegłupi.
Uprzejmie dziękuje za wskazówki bardziej doświadczonych.
stanseba
15-01-2014, 17:03
Wedlug mnie: N18-105 i N50 1.8
Sigma i Tamron.
Jak dla mnie najlepszym zestawem wyjazdowym jest uwa i tele. Zakres pomiędzy całkowicie pomijam.
Z tych obiektywów, to bym wybrał .... niestety 3: T70-300, S18-50 i na wszelki wypadek n50 bo jest mały i lekki. Jakbyś miał N35, to wybrałbym N18-105 i N35
miodzicho
15-01-2014, 19:09
35 niestety nie mam, skłaniam się ku propozycji Kolegi cezet na chwilę obecną. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Ja na wycieczkę zabrałbym 18-105 bo najbardziej uniwersalny plus jasną stałkę do zdjęć w nocy (w Twoim przypadku 50 chociaż wolałbym szerzej). Chyba, że planujesz fotografować zwierzaki to wtedy S + T
A co to za wyjazd?
Do stryja myśliwego? To Tamron.
Do cioci, co ma własną galerię z obrazami? To Sigma.
Kuzyn z terrarium? Leć po jakieś makro.
Zimowe spacery nad Bałtykiem? 18-105 i puchowa kurtka.
Wycieczka na księżyć? Bierz wszystkie.
Sorry, ale nie rozumiem trochę takich pytań, skoro autor nawet nie precyzuje, gdzie jedzie i co będzie focił.
Szczerze to powinieneś wiedzieć po co kupowałeś tyle szkieł i którymi lubisz najbardziej focić. Ja bym zabrał wszystkie albo co najmniej 3. Jesli miały by być dwa to wziąłbym jeden najjaśniejszy czyli 50 i jeden najbardziej uniwersalny więc chyba 18-105. A jak zależy na gabarytach itp to wziąłbym jeden - Sigmę, i znika problem przepinania szkieł.
miodzicho
16-01-2014, 10:57
Wyjazd jest do Izraela, wraz z dniem w Jeruzalem. Zakładam architekturę, pejzaż. Nie ukrywam ze od czasu zakupu Sigmy nie zdjalem jej z body, ale najczęściej to zdjęcia dzieci, w pomieszczeniach i na dworze w bliskiej odległości. Również jako spacer zoom. Chciałem poznać opinię Kolegów co by zabrali mając taki zestaw. Pewnie, mogę zabrać wszystkie również, ale czy ma to sens.
adriansocho
16-01-2014, 13:11
Jeśli jest ryzyko zniszczenia/uszkodzenia obiektywu to 18-105, jeżeli zawsze będą sterylne warunki i nie boisz się o uszkodzenie piaskiem (nawet bez przepinania szkieł), uderzenie o coś/przez kogoś, poobijanie w torbie to możesz brać Sigmę. Moim zdaniem Tamron tylko w specyficznych przypadkach, gdy jest coś naprawdę ciekawego i nie będzie to wymagało przekładania szkieł co chwila.
miodzicho
16-01-2014, 15:26
Wkradł się być może decydujący błąd. Sigma to 17-50/2.8 nie 18-50/2.8. O ile to coś zmienia.
cz4rnuch
16-01-2014, 16:02
Moim zdaniem powinieneś Sobie postawić pytanie o priorytety: najlepsze z możliwych do uzyskania zdjęcia czy dobra zabawa, zwiedzanie i zdjęcia jako pamiątka. Oczywiście nie mówię, że nie da się spełnić obu warunków, ale na pewno wymaga to trochę więcej samozaparcia. Ja od kilku lat jeżdżę na wycieczki tylko z S17-50 i do tej pory się sprawdzała. Owszem czasami brakowało mi tele, ale jakoś byłem w stanie to przełknąć. Do większości amatorskich zastosowań wakacyjnych Sigma była wystarczająca. W tym roku po raz pierwszy wziąłem 3 szkła jako że podróż nieco bardziej egzotyczna więc pomyślałem sobie, że warto się ubezpieczyć by nic mi nie umknęło. Zabrałem sigmę, 35DX i krótkie tele bo akurat to miałem na stanie. Efekt był taki, że i tak zdecydowaną większość zdjęć wykonałem Sigmą, 35tką z litości wykonałem chyba ze dwa zdjęcia po pijaku, tele i tak było za krótkie więc przydało się tylko do kilku portretów i zwierząt z tym, że te ostatnie były za daleko by wypełnić nimi kadr. Za to bardzo wkurzało mnie szukanie w torbie dekielków, tulipanów i przepinanie obiektywów kilka razy na godzinę. To nie mój styl. Na wakacjach wolę jednak bezstresowo popstrykać, ewentualnie skupić się na fotografowaniu a nie na tym co mam w torbie. Moja rada, jeśli chcesz pozwiedzać a zdjęcia mają Ci przypominać fajnie spędzony czas to weź tylko Sigmę, ewentualnie schowaj w plecaku tele(ale głęboko żeby nie kusiło). Przywieziesz i lepsze zdjęcia i bardziej wypoczniesz. W moim przypadku tak to działa. Pozdrawiam.
P.s Twój Tamron ma stabilizację czy to wcześniejsza wersja?
Bardzo dobre powiedziane/napisane. Więc wybór nalezy do Ciebie ale wybierz między 18-105 z większym z zakresem a między 17-50 z lepszym światłem (sam skłaniałbym się do 17-50) Sam obskoczyłem już kilka wyjazdów tanim nikkorem 18-50 (który uwielbiam za jego kompaktowość i lekkość). Jak zdecydujesz się jednak na 105 to dorzuciłbym tą 50 1,8 nie tyle żeby nią żonglować lecz jak znajdzie się czas to coś fajnego zrobić z małą głębią.
Jeżeli to sigma 17-50, to zabrałbym tylko ten obiektyw.
knopers1
16-01-2014, 17:04
S17-50 oraz jasna stalke. W twoim przypadku 50 f1,8. Ta jasna stalka przydaje sie na nocne spacery gdzie f2,8 bedzie za ciemne. Ja wlasnie na te potrzeby zainwestowalem w S30 f1.4 gdyz przewaznie za dnia lezye tylkiem do gury, a wieczorkiem lece na spacer bez lampy...
stanseba
16-01-2014, 20:47
Zabierz Sigme 17-50 2.8 plus Nikkora 50 1.8. Sam często zabieram taki zestaw
incognitus
18-01-2014, 00:35
Czytając sam opis "wyjazd" na pierwszą myśl przyszedł mi zestaw uniwersalny N18-105 + tele do... może zwierząt, odległych budynków, czegokolwiek. Jednak jeśli to jest wycieczka do Izraela to bym powiedział N18-105 + N50. Uniwersalny zoom za dnia da większe możliwości zoomowania, od szerokości na 18 mm (dla jakiejś architektury idąc ulicą) do umiarkowanego tele na drugim końcu, gdy trzeba coś przybliżyć albo focić bardziej dyskretnie z odległości. Wieczorem sprawdzi się jasna stałka, bo jest... jasna :) Ale i za dnia można ciekawe ujęcia popstrykać 50-tką ;)
P.S. osobiście dysponuję podobną szklarnią (ultrazoom, jasna stałka, tele, jasny zoom) i najczęściej w podróż biorę N18-200 + N50 - za dnia 18-200, w nocy 50 ;)
JanTarn1
18-01-2014, 01:20
Zabierz Sigme 17-50 2.8 plus Nikkora 50 1.8. Sam często zabieram taki zestaw
Dokładnie. Sigma 17-50 to na wycieczce 85% zdjęć (krajobraz i architektura, też street), N 50 - do ciemnych wnętrz (10%). O ile bardzo chcesz dźwigać, to T do wąskich krajobrazów + portret (5%).
Weź pod uwagę, że jeśli nie masz kilku dni na Jerozolimę, a wypad jest jednodniowy, to sporo będziesz czekał w kolejkach do ważniejszych obiektów, a potem zostanie mało czasu na robienie zdjęć - więc i przepinanie szkieł.
S 17-50 na wycieczkę, do pamiątkowych zdjęć to m. zd. idealne szkło - małe, ostre, z praktycznym zakresem ogniskowych i jeszcze ma stabilizację do krajobrazu.
miodzicho
18-01-2014, 07:54
Dziękuję Kolegom za wszelkie uwagi. W plecaku wylądowała Sigma i 50. Juz dziś będę wiedział na ile mi się to sprawdzi. A czasu faktycznie będę miał mało, bo wyjazd służbowy, a przy okazji wolnego następnego weekendu chciałbym parę miejsc zobaczyć i uwiecznić. Jeszcze raz dziękuję.
adrianek32
14-03-2015, 18:49
witam
podepne się pod temat, za kilka dni jade do Torunia zwiedzić miasto będe tam ok. 3 dni, sprzęt jaki posiadam widać w stopce, nie chce się ograniczać ale nie chce znowu przesadzić z ilością "klamotów" myśle zabrać D7100 + Tamrona 10-24 do architektury moge rowniez zabrac fisheye Tokiny bo lubie to szkło a jest bardzo małe, drugie body D610 + N 70-200 f/4 i moze jasną stałke, 28 1.8G? (ciemne kościoły itd.)
cz4rnuch
14-03-2015, 19:20
Chce Ci się to wszystko dźwigać? Moim zdaniem 2 body to już przesada. Na miesieczny wyjazd zabrałem prawie dwa razy mniej sprzętu niż wymieniłeś z swoim poście. Ostatnio byłem niecały tydzień w Barcelonie i zabrałem tylko standardowy zoom i krótkie tele. Skoro masz UWA to wrzuć go na listę zamiast mojego zooma i powinno wystarczyć. Ewentualnie jeszcze coś standardowego jeśli lubisz trochę ponosić. Stopki niestety nie widzę.
adrianek32
14-03-2015, 19:30
nie lubie czesto przepinac szkiel dlatego pomysl o dwoch body :)
cz4rnuch
14-03-2015, 23:14
Szkoda twoich pleców. Cały dzień chodzenia z wypakowaną po brzegi torbą mocno da Ci się we znaki. Czasem mniej znaczy więcej.
cz4rnuch
14-03-2015, 23:36
O Boziu, właśnie sprawdziłem co masz w tej stopce :)
adrianek32
15-03-2015, 01:07
no duzo tego :) sporo sprzedawalem/kupowalem i niektorych szkiel mi szkoda :)
zbyszekD7000
15-03-2015, 01:16
byś miał jedno szkło to byś nie miał problemu z wyborem :)
adrianek32
15-03-2015, 02:51
wezme 2 max 3 :) tylko nie wiem ktore body i czy dwa czy jedno
Zdecydowanie jedno body. Jeśli nie planujesz zdjęć nocnych, to D7100 (problem bandingu) + 10-24 lub 11-16 + 17-50/2.8 + 55-300. A do tego możesz zabrać jasną stałkę, zależnie od upodobania.
Ja własnie wróciłem z nad naszego morza.
Do plecaka zapakowałem co się dało, ale w torbie miałem S17-50, N70-210 i Jupiterka do portretów właśnie.
S17-50 jest nieoceniona ale troszkę krótka. Nikkor sprawował się świetnie i Jupiterkiem udało mi się ustrzelić kilkakrotnie mewę w locie na tle fal.
Przepinanie jednak było dość kłopotliwe i strasznie wkurzało moja żonę, gdy mówiła:" Daj, zrobię Wam zdjęcie." lub "Poproś kogoś, żeby zrobił nam zdjęcie." a na body siedzi Jupiter albo Nikkor.
Polecam :)
cz4rnuch
17-03-2015, 14:53
...Polecam :) Wkurzanie żony?