Zobacz pełną wersję : Sigma 18-35 f1.8 + Nikon D90 - PLAMA
Pidziok87
15-01-2014, 10:58
Witam wszystkich,
Wczoraj w moje ręce wpadł długo oczekiwany obiektyw Sigma 18-35 F.1.8 DC HSM.
Podpinam go pod moją puszkę D90 i .... coś dziwnego pojawia mi sie na zdjęciach w dolnej części oraz czasami z prawej strony...
Nie wiem czy to wina obiektywu (wada fabryczna??) czy może problem wynika z niezgodności softu albo puszki z obiektywem ?? Próbowałem znaleźć w Internecie czy ktoś ma podobny problem ale nie spotkałem się z takim przypadkiem.
Czy ktoś z Was używa tego szkła z D90 i czy wszystko jest ok ?
Czy ktoś wie z czego wynikają te plamy ?
Tutaj linki do zdjęć ( duża kompresja)
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/692/6uol.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/36/tbhc.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/826/9w28.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/571/0gg0.jpg
Jeżeli zdjęcia robiłeś z wbudowaną lampą błyskową, to cień jest od samego obiektywu, który ją zasłania. Dlatego masz na dole niedoświetlone półkole.
Moim zdaniem to jest cień od wbudowanej lampy
Moim zdaniem to jest cień od wbudowanej lampy
Moim zdaniem to jest problemem. Zrób zdjęcia bez lampy wbudowanej i powinno być dobrze.
Pidziok87
15-01-2014, 11:27
No dobra nawet gdyby to było odbicie od wbudowanej lamy to chyba nie powinno tak być prawda? Czemu w moich poprzednich obiektywach nie ma takiego problemu? Bagnet nie jest specjalnie dłuższy niż nikkor kitowy ...
Czyli co mam fajny jasny obiektyw ale nie mogę w nim używać wbudowanej lampy tylko zawsze muszę montować zewnętrzną ? - bez sensu
EDIT: BARDZO PROSZĘ ADMINISTRATORA O POPRAWIENIE TYTUŁU: oczywiście chodzi o Obiektyw Sigma 18-35 F.1.8 DC HSM
Czyli co mam fajny jasny obiektyw ale nie mogę w nim używać wbudowanej lampy tylko zawsze muszę montować zewnętrzną ?
Tak, nawet w instrukcji obsługi aparatu jest o tym wspomniane.
Nie denerwuj się, ten problem dotyczy większości jasnych zoomów. Są to po prostu duże obiektywy i przy szerokim kącie część kadru jest odcięta od światła wbudowanej lampy.
Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie z fotografią, ale wbudowana lampa na wprost i tak rzadko daje zadowalające efekty, poza tym światło 1.8 i matryca d90 pozwala robić przyzwoite zdjęcia bez lampy, zanim kupisz zewnętrzną, coś za coś.
Długość sigmy 18-35 to 121mm i duża średnica filtra 72mm, długość kitowych szkieł nikona zależy od ogniskowej i na 100% kit 18-55 nie będzie zasłaniał błysku lampy, ale inne, zwłaszcza przy najdłuższej ogniskowej mogą. Dla przykładu 18-105 i D40x zasłania lampę przy ogniskowej 18mm.
Pidziok87
15-01-2014, 11:57
Nie denerwuj się, ten problem dotyczy większości jasnych zoomów. Są to po prostu duże obiektywy i przy szerokim kącie część kadru jest odcięta od światła wbudowanej lampy.
Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie z fotografią, ale wbudowana lampa na wprost i tak rzadko daje zadowalające efekty, poza tym światło 1.8 i matryca d90 pozwala robić przyzwoite zdjęcia bez lampy, zanim kupisz zewnętrzną, coś za coś.
Przyznaje szczerze, że nie wiedziałem o tym, że przy jasnych zoomach dochodzi do takich sytuacji. Dlaczego tak się dzieje? Czyli to nie jest problem że założyłem obiektyw Sigmy do Nikona? Jeśli kupiłbym jasny zoom Nikkora to działoby się to samo ??
Tak, nawet w instrukcji obsługi aparatu jest o tym wspomniane.
Dzięki za informacje. A co dokładnie jest napisane, gdzie moge to znaleźć :)
Długość sigmy 18-35 to 121mm i duża średnica filtra 72mm, długość kitowych szkieł nikona zależy od ogniskowej i na 100% kit 18-55 nie będzie zasłaniał błysku lampy, ale inne, zwłaszcza przy najdłuższej ogniskowej mogą. Dla przykładu 18-105 i D40x zasłania lampę przy ogniskowej 18mm.
Ja mam D90 + kit 18-105 i przy ogniskowej 18mm lampa nie zasłania zdjęcia. rozumiem że korpus D90 rózni się od D40x i z tego to wynika ? Czy się mylę ?:)
Nie mam pojęcia jaka puszkę masz, ale te informacje powinny być w rozdziale poświęconym obsłudze wbudowanej lampy błyskowej. Wykaż trochę zaangażowania.
Nie mam pojęcia jaka puszkę masz, ale te informacje powinny być w rozdziale poświęconym obsłudze wbudowanej lampy błyskowej. Wykaż trochę zaangażowania.
W tytule jest D90 :)
Przyznaje szczerze, że nie wiedziałem o tym, że przy jasnych zoomach dochodzi do takich sytuacji. Dlaczego tak się dzieje? Czyli to nie jest problem że założyłem obiektyw Sigmy do Nikona? Jeśli kupiłbym jasny zoom Nikkora to działoby się to samo ??
Tu nie chodzi o to, że to ma być jasny zoom, aby taki problem się ujawnił. Chodzi o wielkość obiektywu.
stachmuszel
15-01-2014, 12:06
Koledzy wyżej odpowiedzieli Ci na Twoje pytania. Obiektyw jest długi, lampa błyskając robi cień wystającego obiektywu i tyle. Założysz mniejszy (wielkościowo) obiektyw i cienia nie będzie. Pod koniec instrukcji, w dziale traktującym o lampie lub obiektywach jest to dokładnie opisane. Wykaż trochę inicjatywy i sam poszukaj.
Pidziok87
15-01-2014, 12:12
Koledzy wyżej odpowiedzieli Ci na Twoje pytania. Obiektyw jest długi, lampa błyskając robi cień wystającego obiektywu i tyle. Założysz mniejszy (wielkościowo) obiektyw i cienia nie będzie. Pod koniec instrukcji, w dziale traktującym o lampie lub obiektywach jest to dokładnie opisane. Wykaż trochę inicjatywy i sam poszukaj.
Dziękuje wszystkim za wyjaśnienia - nie byłem świadomy, że tak to wygląda :)
Czyli na 100% nie jest to wada obiektywu tylko długości obiektywu ?
D90 wyżej podnosi lampę od D40x. Przy D80/D90 18-105 na ogniskowej 18mm nie zasłania błysku lampy. Przy długim obiektywie zasłanianie błysku lampy wbudowanej to norma i nie jest to wadą obiektywu.
ps. Choć można to określić w kategorii wad: albo wadliwy jest obiektyw, bo jest za długi, albo wadliwe jest body, bo za nisko podnosi lampę wbudowaną. Jest też trzecia możliwość, ten typ tak ma i jest to opisane w instrukcji aparatu.
cz4rnuch
15-01-2014, 12:18
Jeśli kolega Pidziok ma jeszcze dodatkowo założoną osłonę przeciwsłoneczną to sytuacja na zdjęciu może wyglądać jeszcze bardziej dramatycznie. Jeśli tak jest w istocie to proponuję zdjąć.
Sigma 18-35 do zasłonienie błysku lampy nie potrzebuje żadnej osłony. Ale autor może to wypróbować z 18-105.
cz4rnuch
15-01-2014, 12:24
Sigma 18-35 do zasłonienie błysku lampy nie potrzebuje żadnej osłony. Zasugerowałem że z tulipanem sytuacja wygląda gorzej niż bez niego. Nie napisałem że bez tulipana nie będzie cienia. Dodatkowo na dłuższych ogniskowych Sigma z tulipanem może rzucać cień a bez niego już nie(do sprawdzenia przez autora wątku). No chyba, że zdjęcia z linków są robione na 35mm to wtedy nie ma o czym mówić.
Pidziok87
15-01-2014, 12:32
Zasugerowałem że z tulipanem sytuacja wygląda gorzej niż bez niego. Nie napisałem że bez tulipana nie będzie cienia. Dodatkowo na dłuższych ogniskowych Sigma z tulipanem może rzucać cień a bez niego już nie(do sprawdzenia przez autora wątku). No chyba, że zdjęcia z linków są robione na 35mm to wtedy nie ma o czym mówić.
Zdjęcia wykonane są bez bez osłony.
cz4rnuch
15-01-2014, 12:39
Zdjęcia wykonane są bez bez osłony. A na jakiej ogniskowej, bo to też ma znaczenie? Jeśli na 35mm to z wbudowaną nic więcej nie wskórasz i będziesz musiał kupić zewnętrzną(wcale takie drogie nie są) lub obyć się bez lampy. Jeśli na 18 to jest szansa, że na dłuższych ogniskowych będzie lepiej.
Pidziok87
15-01-2014, 12:47
A na jakiej ogniskowej, bo to też ma znaczenie? Jeśli na 35mm to z wbudowaną nic więcej nie wskórasz i będziesz musiał kupić zewnętrzną(wcale takie drogie nie są) lub obyć się bez lampy. Jeśli na 18 to jest szansa, że na dłuższych ogniskowych będzie lepiej.
zdjęcia są wykonane na 18mm, przy 35 mm jest mniejsza plamka.
Lampe błyskową zewnętrzną mam (SB 700) ale w momencie podpięcia tego obiektywu nie miałem jej założonej.
nigdy nie miałem takiej sytuacji (mam obiektywy 18-105 i 50mm 1.8 nikkor) i tam nie było podobnych zjawisk dlatego pierwszą moją reakcją było - wada obiektywu :)
Załóż na 18-105 osłonę, nawet odwrotnie i postrzelaj fotki, to taki sam efekt zobaczysz.
Ja tam wyznaję zasadę, że obiektywy powinno się testować przy naturalnym świetle.
Pidziok87
15-01-2014, 14:07
Ok - wszystko już wiem :) Dziękuje za wyjaśnienia - poczułem ulgę że to nie wada optyczna.
Teraz będę musiał po prostu zawsze używać zewnętrznej lampy lub robić zdjęcia bez lampy w ogóle :)
Ja mam D90 + kit 18-105 i przy ogniskowej 18mm lampa nie zasłania zdjęcia. rozumiem że korpus D90 rózni się od D40x i z tego to wynika ? Czy się mylę ?:)
To nie lampa zasłania, tylko albo sam obiektyw, albo jego osłona przeciw słoneczna :P :D
Pidziok87
15-01-2014, 16:20
To nie lampa zasłania, tylko albo sam obiektyw, albo jego osłona przeciw słoneczna :P :D
hehe racja :) to miałem na myśli :)
żeby nie zakładać nowego wątku dołączę się tutaj, ponieważ chodzi mi o ten sam obiektyw z tym samym aparatem. do tej pory byłam nastawiona na polowanie na używanego nikkora 17-55 2.8, ale ostatnio wpadła mi w oko ta sigma. nowa wychodzi w cenie używanego nikkora. ktoś ma jakieś doświadczenie w zestawie z d90? ktoś ma porównanie tych dwóch aparatów? co byście wybrali? zależy mi na jasności a sigma szaleje z tym swoim 1.8. i oczywiście w tej cenie można mieć nowy, a nie ryzykować z używanym.
madebyzosiek
10-03-2016, 23:32
Sigma daje piękny i ostry obrazek, ale zamawiaj ją z USB Dockiem, bo raczej bez kalibracji się nie ma szans. Nikkor jest pancernym czołgiem, który daje ogromne poczucie pewności trafiania afem tam gdzie chce fotografujący. Szybki, ostry, kontrastowy, wart każdej złotówki. Ale obrazek ładniejszy ma Sigma, więc najlepiej mieć... oba :)
Powiedz jeszcze, co fotografujesz?
Sigma daje piękny i ostry obrazek, ale zamawiaj ją z USB Dockiem, bo raczej bez kalibracji się nie ma szans. Nikkor jest pancernym czołgiem, który daje ogromne poczucie pewności trafiania afem tam gdzie chce fotografujący. Szybki, ostry, kontrastowy, wart każdej złotówki. Ale obrazek ładniejszy ma Sigma, więc najlepiej mieć... oba :)
Ja mam oba i pozostaje mi tylko potwierdzić wszystko co Kolega napisał - jeżeli ktoś potrzebuje niemal 100% pewności to Nikkor, w innym przypadku Sigma.
Powiedz jeszcze, co fotografujesz?
To kluczowe pytanie.
PS. I tak zaraz ktoś wyskoczy z Sigmą 17-50 ;)))