Zobacz pełną wersję : Jasny niesystemowy obiektyw do D90
PiotrekZ
14-01-2014, 16:08
Witam.
Jestem aktualnie przed wyborem jasnego zooma do d90 w zakresie 17-50 lub 17-70.Obawiam sie że nie jestem w stanie wydać prawie 5000 na systemowy obiektyw typu nikorr 17-50 2.8 . Ponieważ zostałem poproszony o sfotografowanie ślubu w ramach koleżeństwa potrzebuje coś jasnego w rozsądnej cenie.
Zastanawiam się nad sigmą 17-50 f2.8 ex dc os hsm ponieważ ma nieco lepsze parametry niż tamron w podobnej klasie cenowej.
Chciałbym poznać wasze opinie na temat podłanczania sigmy do D90. Czy należy kalibrować szkło aby działało dobrze z body czy też nie koniecznie.
Opinie na forach są niejednoznaczne i pomimo godzin spędzonych na czytaniu nadal ciężko wyciągnąć wnioski.
Proszę o pomoc.
Witam.
Jestem aktualnie przed wyborem jasnego zooma do d90 w zakresie 17-50 lub 17-70.Obawiam sie że nie jestem w stanie wydać prawie 5000 na systemowy obiektyw typu nikorr 17-50 2.8 . Ponieważ zostałem poproszony o sfotografowanie ślubu w ramach koleżeństwa potrzebuje coś jasnego w rozsądnej cenie.
Zastanawiam się nad sigmą 17-50 f2.8 ex dc os hsm ponieważ ma nieco lepsze parametry niż tamron w podobnej klasie cenowej.
Chciałbym poznać wasze opinie na temat podłanczania sigmy do D90. Czy należy kalibrować szkło aby działało dobrze z body czy też nie koniecznie.
Opinie na forach są niejednoznaczne i pomimo godzin spędzonych na czytaniu nadal ciężko wyciągnąć wnioski.
Proszę o pomoc.
jak masz możliwość to dobrze jest podłączyć kilka sztuk - może uda Ci się wybrać pasująca idealnie sztukę. Nie masz mikrokalibracji, ale i ona by nie pomogła, gdyby BF/FF się pojawiał na różnych ogniskowych lub różnych odległościach.
Najlepiej wysłać obiektyw na kalibrację pod body. Przecież to nic strasznego.
PiotrekZ
14-01-2014, 16:17
Rozumiem. A czy kalibracja jest koniecznością czy akurat mogę mieć szczęście i przykładowo wszystko będzie idealnie współgrać tóż po podpięciu?
PiotrekZ
14-01-2014, 16:18
Nie mam jak podpiąć ponieważ sprzedaż będzie wysyłkowa. Kupno przez internet.
MichaLxD
14-01-2014, 16:25
Może się okazać ,że wszystko jest tak jak ma być.
Archibald6803
14-01-2014, 17:32
Może się okazać ,że wszystko jest tak jak ma być.
hehhh ..... MZ to jak ustrzelić "5" w Lotto ; D90 nie ma mikrokalibracji
Rozumiem. A czy kalibracja jest koniecznością czy akurat mogę mieć szczęście i przykładowo wszystko będzie idealnie współgrać ...... po podpięciu?
Nie licz ,że po zakupie podepniesz i będzie idealnie ( przy cropie 100%) ; może być co najwyżej nieźle .....
Od razu załóż wersję taką , że kupujesz szkło tam gdzie najtaniej ( w ramach rozsądku oczywiście) i ŚLESZ AUTOMATYCZNIE obiektyw z puchą do serwisu Sigmy na bezpłatną kalibrację ( płacisz tylko za przesyłkę do serwisu). Całość operacji trwa 5 dni roboczych ( z przesyłkami ) a jak sprzęt Ci wróci - będziesz go "wychwalał pod niebiosa".
Ja swoją sigmę starannie w realu dobierałem pod puchę d5100 ( bez mikrokalibracji) i wyglądała mi na bardzo dobrze zestrojoną. Pro forma puściłem jednak szkło do Gdyni ; jak wróciło - szczena mi opadła metr poniżej gruntu - nie ta optyka ..... - dopiero wówczas zobaczyłem jak potrafi ono rysować .......
PiotrekZ
14-01-2014, 19:29
A co sądzicie o nikonie 24-85mm f/2.8-4D IF AF?
Jest około tysiąc droższy ale jest to nikon. Czy jest szansa pobrykać z nim w kościele?
Moje 0,03zł na ten temat
Mam D90, miałem Tamrona 17-50 ale celność jego AF... (fakt że małe dziecko wtedy miałem). Sigma 17-70 może źle trafiłem ale mydło na F2.8 było straszne, podobnie jak na 70mm. Obecnie mam Nikorra 18-105 ale to taki kompromis cena, jakość, jasność, ostrość :) Ale to już jego chyba ostatnie dni. Bawiłem się niedawno Nikkorem 17-55 F2.8 i "niestety" widać za co się płaci. No chyba że Sigma 18-35 F1.8 okaże się wybitna. No ale to już rozmowa na inny temat.