Zobacz pełną wersję : Rzetelność testów na optyczne.pl
Witam!
Zastanawiam się nad obiektywem i tak sobie wczoraj studiowałem www.optyczne.pl. Z testów tam przeprowadzonych wynika że N 18-70 jest najostrzejszy, ma najwiekszą rozdzielczość z pośród tam testowanych. Nawet N 18-55 ma lepszy wynik rozdzielczości niż 3 razy droższa Sigma 24-60 która wypadłą gorzej od "denka słoika", tamron 17-50 też był gorszy czy to możliwe??
Problem jest w tym że chyba nie ma doskonałego obiektywu gdzie wszystkie parametry były by idealne. Dlatego jedne obiektywy mają dobrą rozdzielczość i duże winietowanie a inne mają inne wady i zalety.... Dla mnie przy wyborze liczył się AF „trafianie”, jak i najmniejsze winietowanie i aberracja chromatyczna. Na „odblaski” czy „koma” nawet nie patrzyłem.
Ja się nie zawiodłem :D
123 Co będziesz fotografował? I jaki masz aparat? Jeśli jakąś cyfrę i fotografował będziesz jakieś większe rzeczy, np. krajobrazy, to na ostrość patrz na końcu :D
A moim zdaniem największy problem wszystkich testów jest taki, że tak naprawdę każdy egzemplarz obiektywu jest inny, i dużo zależy od tego jaka sztuka trafi do testującego - lepsza czy gorsza.
Miałem w ręku nowego Nikkora 105VR, który strasznie mydlił, inny zaś miał ponadprzeciętne aberracje. Więc jeśli testujący trrafi na taki egzemplarz, to wyniki testu będą jakie będą. Smutne to, ale prawdziwe. I dotyczy to raczej wszystkich producentów optyki.
chciałbym obiektyw ze światłem f2.8 ostrość zawsze jak przy f5.6 głębia ostrości jak przy f8 mały i lekki, ogniskowa 14-300 VR bez winiety, aberacji itp. niestety takich nie ma :(
chciałbym obiektyw ze światłem f2.8 ostrość zawsze jak przy f5.6 głębia ostrości jak przy f8 mały i lekki, ogniskowa 14-300 VR bez winiety, aberacji itp. niestety takich nie ma :(
Nie zniechęcaj się ;)
Bo to fajna ogniskowa. Ja bym chetnie polozyl lapke na czyms w stylu AF-S DX 14-40/2.8, tylko pewnie drogie jak szlag by bylo...
Jeżeli chodzi o rozdzielczość, to testy na optyczne.pl są obiektywne - mam Tamrona 17-50/2,8 i mialem Nikkora 18-70/3,5-4,5 i od przyslony 5,6 różnicy w ostrości pomiedzy nimi praktycznie nie ma. Przewagą Tamrona jest jasność 2,8 i lepsza ostrość przy przyslonach mniejszych niż 5,6 oraz znacznie mniejsze dystorsje i winietowanie.
Bo to fajna ogniskowa. Ja bym chetnie polozyl lapke na czyms w stylu AF-S DX 14-40/2.8, tylko pewnie drogie jak szlag by bylo...
8 fajniejsze - ale srednica wiadra by wyszla zeby zachowac sensowna jasnosc w calym zakresie;)