Zobacz pełną wersję : jaka karta pamieci do D-200
rafal.k73
02-04-2007, 20:39
Oczywiście wiem, że do Nikona D200 stosuje się karty typu Compact Flash, ale weźmy dla przykładu karty firmy SanDisk Extreme, mamy w tej chwili karty typu I, II, III i IV, gdzie każdy następny typ ma zwiększoną prędkość zapisu do 40 MB na sekundę. Pytanie powstaje czy można stosować wszystkie te rodzaje, ponieważ spotkałem gdzieś zapis, że tylko typ I i II może być użyty. Drugie pytanie to czy są ograniczenia wielkości kart ponieważ można już zakupić 16 GB? Niektóre urządzenia nie są kompatybilne z większymi rozmiarami kart. Dzięki
To co czytałeś o dwóch typach kart CF I i II dotyczy ich grubości. Typ II są grubsze i są to głownie microdrive czyli miniaturowe dyski twarde (coraz rzadziej spotykane). D200 obsługuje oba typy.
Przy kartach Sandisk oznaczenia II, III i IV są związane z prędkościa zapisu i odczytu. O ile w D200 możesz zobaczyć różnicę pomiędzy II i III to pomiedzy III i IV już raczej nie. Szybkość IV mozna wykorzystać w czytniku i to nie każdym.
Jeżeli chodzi o pojemność to SanDisk podaje że jego karty 16 GB są kompatybilne z D200.
rafal.k73
02-04-2007, 23:24
Dzięki Piotr za bardzo wyczerpującą odpowiedź. Ale czy możesz mi jeszcze odpowiedzieć jakiej wielkości karty opłaca się kupować? Czy raczej dwie, trzy mniejsze czy jedną większą.
najbezpieczniej dwie
Zdecydowanie tak. I raczej nie przekraczaj 4 GB (240 NEF-ów). Ewentualna utrata takiej ilości zdjęć może być bolesna. Ja w trakcie fotografowania, co jakiś czas zmieniam kartę więc mam na każdej przegląd sesji, wycieczki, wakacji (niepotrzebne skreślić) i ewentualne awarie nie są tragedią. Może jednak przesadzam, bo jak do tej pory nie miałem kłopotów z kartami :-D Do D200 dwie karty po 4 GB powinny ci wystarczyć.
Odpowiedź Piotra jest rzeczywiscie wyczerpująca. Ja używam zarówno Extreme III jak i IV i nie widzę żadnych specjalnych różnic w szybkości. Jedynie transfer do komputera przy użyciu czytnika FireWire jest szybszy dla najnowszych IV. Najlepiej kupić parę 2GB do d200 (jedna mieści 120 NEF-ów) niż wyższe pojemności, bo im większa pojemność karty tym silniej się grzeje i zdjęcia mogą być nieco bardziej zaszumione.
rafal.k73
06-04-2007, 11:08
Dzięki chłopaki.
graphited
18-04-2007, 02:32
Mam pytanie odnosnie karty pamieci. Chce kupic D-200(i kupie)ale nie wiem jaka karte-- scandisc extreme lll ,ktora ma predkosc 133 mb/s podaje sttone http://www.sandisk.com/Compatibility/Device(8219)-Nikon-D200.aspx , czy moze lexar tez 133 mb/s http://www.ephotocraft.com/itemdesc.asp?ic=650590140275
czy jest roznica i czy ja zauwaze jezeli kupie scandisc extreme lV ktora ma predkosc zapisu 267mb/s
przepraszam za pisownie ale nie mam polskich znakow .Dziekuje z gory za pomoc. ps fajna stronka
graphited
18-04-2007, 02:38
a co powiecie o lexar
Między Sandiskiem III i lexarem nie zobaczysz różnicy. Sandisk IV w aparacie będzie chodził tak samo ja te "wolniejsze" karty. D200 nie potrafi wykorzystać prędkości jaką dysponuje ta karta. Różnica będzie w czytniku przy zgrywaniu zdjęć, ale tutaj także trzeba uważać przy zakupie ponieważ tylko niektóre są w stanie pracować z takimi prędkościami.
Lepiej jest kupić dwie mniejsze karty niż jedną dużą. Tak dla bezpieczeństwa gdyby jedna odmówiła posłuszeństwa. Do D200 optymalnym zestawem może być 2 x 2GB (2x120 zdjęć w NEF) lub 2 x 4 GB (2x240 zdjęć).
To są bardzo dobre karty, ale moim zdaniem przedrożone w stosunku do SanDisków.
Odgrzebię trochę temat, aby nie zakładac nowego:
Czy od czasu założenia tego tematu coś się zmieniło w kwestii kart tj. może weszły jakieś nowe które możecie polecić w miejsce już tutaj polecanych Sandisk i Lexar ??. Rozumiem również, że dalej bardziej bezpieczniej jest kupić 2 x 4Gb niż 1 x 8 Gb?!