PDA

Zobacz pełną wersję : Sesja z jedną lampą - porady.

Merfi83
12-01-2014, 20:10
Witam Serdecznie
Noszę się zamiarem ustrzelenia małej sesji z okazji I urodzin bliźniaków. W tym celu zakupiłem tło,
zmajstrowałem statyw (solidniejszy niż te z portalu aukcyjnego) do tego lampa YN-565EX plus nikon d5100.
Mam kilka pytań i liczę na to, że Koleżanki Koledzy pomogą?
-błyskać lampą na sankach i odbijać światło
-dokupić parasolkę a może softbox
-doświetlić tło światłem ciągłym
-wyzwalać wbydowaną lampą z dyfuzorkiem czy też wyzwalacz radiowy oczywiście bez ttl (koszty)
-druga lampa na statyw np. yn-460 lub yn-560
Jak wiadomo na domowe potrzeby nie będę kupował profi zestawu. Niestety jak wiadomo - jeśli coś
jest do wszsytkiego to jest .......

Przemek80
12-01-2014, 20:57
Dokup parasolkę i mocowanie do statywu, takie żeby można było parasolkę i lampę. Do tego druga lampa lub tańsza wersja czyli blenda. Wyzwalać najlepiej bezprzewodowo, TTL nie musi być. Zrobisz dwa zdjęcia i będziesz wiedział jaka moc ustawić. Jedyne co a raczej kogo będziesz musiał ogarnąć to dwójka zapewne ruchliwych chłopaków :)

Merfi83
12-01-2014, 21:20
Czy nie lepszy choć droższy będzie softbox chociaż do oświetlenia dwóch postaci 50x50 będzie zbyt mały?
Blendę zakupiłem już jakiś czas temu. Czy mogę doświetlić tło światłem ciągłym ?
W jaki sposób ustawić ten cały majdan żeby coś z tego wyszło? Wiem wiem metoda prób i błędów.
Myślę o takim wyzwalaczu http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-lamp-do-yongnuo-yn-565ex-yn-467-i3824667075.html
Z czasem dokupię drugą lampkę coś w stylu YN-560 plus modyfikator parasolka softbox...
P.S. Źle się wyraziłem- dwójka bliźniąt to parka czyli damsko - męska sesja ....

Przemek80
12-01-2014, 21:32
Z tym wyzwalaczem daj sobie spokój. Kup Yongnuo RF-603, w komplecie masz dwie sztuki, które są jednocześnie nadajnikiem i odbiornikiem. Z czasem jak kupisz drugą lampę dokupujesz jedną sztukę wyzwalacza i po sprawie. Softbox zawsze jest lepszy od parasolki choćby dlatego, że światło nie będzie Ci po za niego wyciekać. Możesz doświetlić tło światłem ciągłym tylko możesz mieć problem z balansem bieli. Tu może być pomocna parasolka, z której światło posłuży Ci także do oświetlenia tła.
PS. Gratuluję damsko-męskich bliźniaków :)

r_m
12-01-2014, 22:03
Kup Yongnuo RF-603, w komplecie masz dwie sztuki, które są jednocześnie nadajnikiem i odbiornikiem. Z czasem jak kupisz drugą lampę dokupujesz jedną sztukę wyzwalacza i po sprawie. Softbox zawsze jest lepszy od parasolki choćby dlatego, że światło nie będzie Ci po za niego wyciekać. Możesz doświetlić tło światłem ciągłym tylko możesz mieć problem z balansem bieli. Tu może być pomocna parasolka, z której światło posłuży Ci także do oświetlenia tła.
Pojawiły się te wyzwalacze "mark II", z blokadą na sankach i przełącznikiem trybu pracy.
Jak dokupisz YN560III nie musisz nic dokupować - ta lampa ma wbudowany odbiornik zgodny z RF602/603.
Jeśli na tło będzie wrzucona "profesjonalna żarówkoświetlówka fotograficzna" (zbliżona do 5500K) to nie będzie szczególnego problemu z balansem bieli, ale z równoważeniem mocy - dla żarówki będziesz musiał ustawić np. 1/30, a dla błysku wystarczy czas synchro (odpada ryzyko poruszenia zdjęcia i podwójnej ekspozycji "modeli" - nie liczyłbym na to, że będą nieruchomo pozować ;) )

Merfi83
12-01-2014, 22:35
Czyli temat wyzwalaczy zalatwiony. Zastanawiam się tylko nad tematem parasolka vs softbox hmm cena .....?
Na początek będę próbował z jedną lampą czyli yn-565ex? Blenda plus jakieś światełko na tło lub też
beż oświetlenia tła gdyż fakt problem z balansem.
Terazz pytanko może banalne gdzie lampa gdzie blenda ? Żeby to miało ręcę i nogi.
Pewnie i tak zrobię testy pluszkowi gdyż ciążko jest usiedzieć jednemu a co dopiero dwójce hehe

r_m
12-01-2014, 23:08
Małe softboxy są dość kierunkowe, to jest ich zaleta - ale także wada. Z małej odległości możesz nie oświetlić równo dwójki, a z większej odległości tracisz na "miękkości" światła.

Merfi83
13-01-2014, 10:50
Czy yn-565exz softboxem np. 50 x 50 czy też 60x60 zda egzamin czy lepiej wypadnie w tym
pojedynku parasolka ewentualnie plus domowej roboty grip na lampę w celu lepszego
ukierunkowania światła....
Na początek troszkę prób jak dobrze zgrać jedno źródło światła plus blenda ewentualnie
doświetlenie tła światłem ciągłym ....

GonzoG
13-01-2014, 12:13
Czy yn-565exz softboxem np. 50 x 50 czy też 60x60 zda egzamin czy lepiej wypadnie w tym
pojedynku parasolka ewentualnie plus domowej roboty grip na lampę w celu lepszego
ukierunkowania światła....

A co to jest "grip na lampę" ??

Na początek troszkę prób jak dobrze zgrać jedno źródło światła plus blenda ewentualnie
doświetlenie tła światłem ciągłym ....
Jak masz porządne światło ciągłe - czyli lampy lub żarówki 5500K, to możesz ich użyć, jak nie, to zapomnij.

A co lepsze - soft czy parasolka - kwestia indywidualna. Ja wolę softy, inny woli parasolki białe, kolejny srebrne czy złone, a jeszcze inny gołe lampy...
Wszystko zależy od tego jakie lubisz światło i jakich oczekujesz efektów. Ale do 2 dzieciaków, to jedna YN565 i jeden soft to za mało. Raczej 2 takie softy.

A przy lampach YN, to będą potrzebne jest i wyzwalacze radiowe, bo ich czujniki są za słabe, aby działały, gdy nie są bezpośrednio oświetlone z lampy głównej.

Merfi83
13-01-2014, 22:18
Pomyłka miałem na myśli grid coś w stylu zrób to sam. W celu skupienia światła.
Tak mam żarówkę światła ciągłego 5500K, do tego yn-565ex,blenda srebrna, wyzwalacze RF-603 w drodze.
Do tego zakupię parasolkę bądź też softbox. Pytanie jak to razem zegrać, żeby uzyskać
hmmm przyzwoity efekt jeśli takowy da się osiągnąć za pomocą tych narzędzi.

GonzoG
13-01-2014, 23:41
Pomyłka miałem na myśli grid coś w stylu zrób to sam. W celu skupienia światła.
Tak mam żarówkę światła ciągłego 5500K, do tego yn-565ex,blenda srebrna, wyzwalacze RF-603 w drodze.
Do tego zakupię parasolkę bądź też softbox. Pytanie jak to razem zegrać, żeby uzyskać

To zależy co wg. Ciebie jest przyzwoitym efektem. Najlepiej posadź jakiegoś pluszowego miśka i popróbuj.

Andrzej1974
14-01-2014, 07:44
[...] mam żarówkę światła ciągłego 5500K, do tego yn-565ex,blenda srebrna, wyzwalacze RF-603 w drodze.

Hmm... mam nadzieję, że ta (http://strobox.com/) stronka cię natchnie pomysłami...

Merfi83
14-01-2014, 08:47
Przyzwoity efekt hmm co by Ciotki zdjęć nie wyśmiały ... A tak na poważnie
to raczkuję w tym temacie stąd mój post i chęć nauki.
Wiadoma sprawa, że z jedną lampą plus blenda itp. w domowych warunkach
szału nie oczekuję. Będęwdzięczny za wszelkie porady jak dobrze
wykorzystać takie źródło światła.

Merfi83
10-02-2014, 17:16
Zakupiłem dodatkowo parasolko-softbox pierwsze próby z Yn-565EX i moje spostrzeżenie
jest takie, iż lampa jest zbyt blisko czaszy (na pręcie) stąd rozproszenie światła a co za tym idzie
wykorzystanie całej powierzchni białej dyfuzyjnej jest znikome. Czy ktoś z Was korzysta
z takiego ustrojstwa ?

GonzoG
10-02-2014, 18:02
Zakupiłem dodatkowo parasolko-softbox pierwsze próby z Yn-565EX i moje spostrzeżenie
jest takie, iż lampa jest zbyt blisko czaszy (na pręcie) stąd rozproszenie światła a co za tym idzie
wykorzystanie całej powierzchni białej dyfuzyjnej jest znikome. Czy ktoś z Was korzysta
z takiego ustrojstwa ?

Wg. mnie YN-56x całkiem dobrze sprawdzają się przy parasolkach, softboxach i innych wynalazkach. Ale warunkiem jest użycie wbudowanego dyfuzora, który bardzo ładnie rozprasza światło, lepiej niż w Metzu, czy nawet SB-600 i SB-800.

A jak nadal jest słabo, to zawsze można do tego założyć mydelniczkę i już będzie wystarczająco rozproszone.

Merfi83
22-02-2014, 22:47
Witam
Pierwsza domowa sesja przeszła do przeszłości. Wnioski takie, iż lampa ściągnięta z ssanek
dała dużo więcej od siebie (z białą parasolką dyfuzyjną). Mam jednak problem z tłem.
Szare tło polipropylen, modele moje roczne bliźniaki około 1m od tła lampa po prawej bardziej
z przodu niż z boku (coś na styl motyla) moc lampy 1/8 ISO 100 przesłona 5-5.6 czas 1/125s
to tak po krótce. Zdjęcia jak na pierwszy raz ok tyle, że dośc mocno widoczne zagniecenia na tle
tzn. nie jego faktura tylko zamarszczenie, jak wiadomo idealnie nie da się zawiesić i załamanie
na styku płaszczyzny pionowej z poziomą podłogą. Zbyt duża GO? Zbyt mocno oświetlone tło ?
A może coś jeszcze ? Będę wdzięczny za wszelakie wskazówki.

d90
22-02-2014, 23:07
Odsun tło dalej.

Merfi83
24-02-2014, 17:01
Dalej tzn. metr dwa ? A może coś nie tak na drodze ogniskowa, przesłona, źle ustawione światło ?

Merfi83
26-02-2014, 22:56
Tak na marginesie czy a LR lub Gimpie można coś z tym zrobić "wygładzić tło" ? będę wdzięczny za przepis ...