Zobacz pełną wersję : Kraków skradziona torba z sprzętem foto
cocolino41
12-01-2014, 16:28
Dziś przed południem w Krakowie na giełdzie RTV przy ulicy Balickiej skradziono z samochodu torbę typu Kabura z sprzętem fotograficznym w ktorej znajdowało sie
body
Nikon D80 ( nr seryjne w poszukiwaniu )
obiektywy
Nikkor 18 - 70
pentacon 50 f 1,8 z adapterem odwrotnego mocowania i przejsciowka m42 / nikon
pentacon 135 f 2,8 z zewnątrz mocno zdewastowany przeróbka mocowania
filtr polaryzacyjny marumi 72 mm
srebrne pierscienie posrednie M42
stopka do głowicy kulowej
wężyk do wyzwalania migawki
cocolino41
12-01-2014, 19:19
jak narazie udało mi sie odnaleźć nr seryjny body jest to - 2244101
Współczuję straty jednak chciałbym wiedzieć jak do tego doszło? wybili szybę, wyłamali zamki, miałeś włączony alarm samochodowy, pozdrawiam.
blaise1973
13-01-2014, 23:22
Współczuję straty jednak chciałbym wiedzieć jak do tego doszło? wybili szybę, wyłamali zamki, miałeś włączony alarm samochodowy, pozdrawiam.
A po co Ci ta wiedza? Pomoże w znalezieniu sprzętu czy tylko w zaspokojeniu Twojej ciekawości?
rychu_cmg
13-01-2014, 23:35
A po co Ci ta wiedza? Pomoże w znalezieniu sprzętu czy tylko w zaspokojeniu Twojej ciekawości?
Podpowie na co uważać.
D_Z_I_A_D_E_K
14-01-2014, 09:42
Niestety ale za głupotę trzeba teraz zapłacić, niektórzy to nawet dzieci zostawiają w samochodach.
Niestety ale za głupotę trzeba teraz zapłacić, niektórzy to nawet dzieci zostawiają w samochodach.
O jakiej głupocie piszesz, czym się różni kradzież z samochodu od kradzieży z mieszkania.
Jeśli ukradną mi sprzęt z mieszkania to powiesz że głupotą było go tam zostawiać.
Nieważne, skąd ci go ukradną, kradzież to złodziejstwo, jeśli coś nie jest twoje to nie ruszaj tego i nieważne czy leży to na ulicy, jest zamknięte w samochodzie czy mieszkaniu.
O jakiej głupocie piszesz, czym się różni kradzież z samochodu od kradzieży z mieszkania.
Jeśli ukradną mi sprzęt z mieszkania to powiesz że głupotą było go tam zostawiać.
Nie ważne skąd ci go ukradną, kradzież to złodziejstwo, jeśli coś nie jest twoje to nie ruszaj tego i nie ważne czy leży to na ulicy, jest zamknięte w samochodzie czy mieszkaniu.
Oczywiście, ale zostawianie w samochodzie na widoku typowej torby foto (kabura, chyba do niczego innego się takich powszechnie nie używa?) to najczystsze kuszenie losu i głupota. Zwłaszcza w takim miejscu jak krakowska giełda RTV.
D_Z_I_A_D_E_K
14-01-2014, 14:43
Nie ważne skąd ci go ukradną, kradzież to złodziejstwo, jeśli coś nie jest twoje to nie ruszaj tego i nie ważne czy leży to na ulicy, jest zamknięte w samochodzie czy mieszkaniu.
W takim razie proponuję abyś cały swój dorobek życia trzymał w samochodzie i liczył na to, że nikt Ci go nie skubnie. I nie porównuj tutaj kradzieży "domowej" do "samochodowej", bo w przypadku tej drugiej wystarczy 6 sek. na wybicie szyby i posprzątanie samochodu, a dokonać tego może byle brzdąc. Oczywiście możesz sprzęt trzymać w bankowym sejfie, ale nie popadajmy w paranoje.
Tak, zgadzam się, że kradzież to złodziejstwo. Ale w tym wypadku poszkodowany nienależycie zabezpieczył swój sprzęt czego efektem jest utrata sprzętu, a wystarczyło tylko zabrać torbę ze sobą. Ja gdy jadę samochodem ze sprzętem zawsze wożę go w bagażniku i gdy wychodzę do sklepu choćby na 3 min. zawsze zabieram plecak ze sobą, choć to prawie 8 kg.
Ja nie wiem co to za dyskusja. Porządek prawny w Polsce jest taki że cokolwiek nie zostało oddane, przekazane lub sprzedane, jest twoje i nikogo innego.
A jeśli ktoś coś podpieprzył to jest tylko i wyłącznie wina złodzieja.
Naprawdę mnie irytują takie głupie gadki "twoja wina bo...". Winny jest tylko jeden i należy mu łapę odrąbać przy samym ramieniu.
wystarczy 6sek. na wybicie szyby i posprzątanie samochodu, a dokonać tego może byle brzdąc.
Wybijałeś kiedyś szybę w samochodzie? To nie wygląda jak na filmach, ze uderzasz lekko i szyba się rozpada w drobny mak.
Całkowicie zgadzam się z erro - winny jest złodziej. Nawet gdybym postawił torbę w otwartym samochodzie, nie ma to żadnego znaczenia.
D_Z_I_A_D_E_K
14-01-2014, 16:25
Boże, ludzie, czy ja gdziekolwiek napisałem, że winny jest poszkodowany? Napisałem jedynie, że głupio postąpił i tyle w temacie.
Kurtz: wiele razy wybijalem szyby w warsztacie i to naprawde nie jest duzy problem.
blaise1973
14-01-2014, 17:16
Podpowie na co uważać.
A to nie wiesz (czy ten kolega nie wie), na co uważać?
Wybijałeś kiedyś szybę w samochodzie? To nie wygląda jak na filmach, ze uderzasz lekko i szyba się rozpada w drobny mak.
Całkowicie zgadzam się z erro - winny jest złodziej. Nawet gdybym postawił torbę w otwartym samochodzie, nie ma to żadnego znaczenia.
Wygląda dokładnie jak na filmach, wystarczy kawałek porcelanki ze świecy:
QhlmKHbPFhU