Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Zuza - pierwsze studyjne
De Camtrois
12-01-2014, 15:26
Mam nadzieję, że komuś się spodoba, choć zdaję sobie sprawę, że jeszcze dużo braków warsztatowych muszę nadrobić...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img541/4405/zv9e.jpg)
Andrzej1974
12-01-2014, 20:08
MZ na tym zdjęciu b. kiepsko pokazałeś Zuzę...
W wielkim skrócie: nie podobają mi się m.in. przebarwienia na ciele (głównie dłonie, nogi czy twarz) czy lewa strona twarzy (skóra + niekorzystne owłosienie przy uchu).
Kurcze pieczone...rozmiar!!! To na prawdę przeszkadza jak się nie mieści na ekranie.
Powiem Ci szczerze że oglądam to zdjęcie już od dłuższej chwili, i mam mieszane uczucia. Światło jest moim zdaniem rewelka, ale tylko do pasa. Od pasa w dół z czarnej otchłani wystają nogi, które smasakrowałeś. Spójrz na lewą nogę - wygląda jak doklejona i nawet nie przypomina nogi. Skóra nóg wygląda fatalnie - do poprawy.
Super doświetlone tło, ale pomarszczone po lewej stronie psuje odbiór.
Nie wiem czy to wina światła czy też makijażu, ale te włoski na policzkach to mógł byś usunąć. Nie sądzę aby modelce się to spodobało. Modelka przepiękna i dzięki niej powracam do tego zdjęcie już po raz kolejny.
Na dłoni jest też ciemny placek, który chyba można łatwo wyretuszować, no i palce mogły być złączone.
Ale jest też coś co mi się cholernie w tym zdjęciu podoba, i jest to chyba zasługa modelki. Piękna twarz, bardzo ładnie oświetlona i powiedział bym nawet promienieje i kusi. Dawno nie widziałem takiego spojrzenia :)
Kadr też ładny, modelka ładnie umieszczona :)
Jeżeli poprawisz tych kilka niedociągnięć, to ja to zdjęcie drukuje :)
De Camtrois
12-01-2014, 23:11
dzięki za konstruktywną krytykę i za te miłe słowa!
Nie chciałbym się usprawiedliwiać, bo nie o to tu chodzi, ale większość uwag bierze się stąd, że nie używam Photoshopa:) A nie używam dlatego, że to portret a nie beauty, fashion, czy reklama i nie widzę potrzeby depilacji twarzy bohaterki, tym bardziej że jej się to zdjęcie bardzo podoba. Ja chyba głupio bym się czuł modyfikując jej twarz w ten sposób, bo sugerowałbym, że coś z tą twarzą jest nie tak - a uważam że tak nie jest.
Co do światła - chciałem oświetlić tylko górę, a dół miał być w cieniu. Wyszedł za jasny bo niestety jedyne modyfikatory światła jakie miałem to kwadratowe softboxy bez plastrów miodu i trochę za szeroko świeciły. Zbliżyć bardziej nie mogłem. Nogi nie wyglądają też najlepiej bo Zuza miała rajstopy, które w różnych miejscach są róźnie naciągniętę i przez to te plamy. Niestety nie chciała ich zdjąć.
Generalnie sesja była całkowicie amatorska - ja pierwszy raz w studio, ona pierwszy raz w studio, zero doświadczenia, wszystko robiliśmy samodzielnie - od makijażu po oświetlenie i obróbkę (na której słabo się znam).
Pocieszam się faktem, że rok temu nie wiedziałem co to lustrzanka, a na słowo softbox zastanawiałbym się, czy to coś z dziedziny skatingu, czy programowania.
Dzięki jeszcze raz!
Ja też nie używam photoshopa, ale kto powiedział że przy portrecie nie można używać photoshopa. Niektórym się wydaje ze ten program ma tylko jedną opcje - glamour i tylko do tego się nadaje żeby zrobić z grubej baby super laskę.
Nikt nie każe robić takiego retuszu aby modelka wyglądała jak odlana z wosku, Ale pewne rzeczy rzucają się niestety w oczy. Wybacz, nie mam zamiaru obrażać ani modelki, ani Ciebie, ale moim zdaniem włosy na policzku wyglądają nieestetycznie. Może to wina padającego światła albo pudru, czy czegoś tam do makijażu.
Pomijając powyższy mankament, do pasa mi się bardzo podoba :) A tłumaczenia że światła nie było, czy też rajtuzy stare i potargane do mnie nie przemawiają :) Wykadruj i będzie znacznie lepiej, bo nogi zapewne ma dziewczyna piękne a oglądamy jakieś kikuty. ;)
Andrzej1974
13-01-2014, 08:39
Lekki retusz żadnemu modelowi/modelce na zdjęciu jeszcze nie zaszkodził i nie należy się go bać. Nie jest on trudny a zdjęcie wiele na tym może zyskać. Na i modelka na pewno byłaby bardziej z niego zadowolona...
O ile mogę zrozumieć przebarwienia na nogach (wina pończoch) to nie bardzo rozumiem ich np. na pozostałych częściach ciała (m.in. twarz czy dłonie).
MZ modelkę masz bardzo ciekawą i zasługuje na pokazanie jej w lepszym "świetle".
Gadryiel
13-01-2014, 09:39
Sympatyczne zdjęcie:) Jak pisali poprzednicy, jest kilka niedociągnięć, które można wyeliminować. Kiedy świecimy lampami, to często uwydatniamy niedoskonałości, których normalnie nie widać, dlatego przydaje się ten retusz w portretach:)
Proponuję Lightroom. Kupiłem ten program kilka tygodni temu. Nauka zajęła mi może 2h. Bardzo prosty w obsłudze i skuteczny (tani):) heh reklame robie, a fujj
Co do zdjęcie, to zastanawiam sie jeszcze tylko nad rękami, nie są może delikatnie zniekształcone przez zdjęcie? Chodzi mi o proporcje.
De Camtrois
13-01-2014, 09:53
Nie za bardzo wiem o jakich przebarwieniach na twarzy mówisz, ja widzę tylko cienie... i w dodatku mi się podobają.
De Camtrois
13-01-2014, 10:00
Sympatyczne zdjęcie:) Jak pisali poprzednicy, jest kilka niedociągnięć, które można wyeliminować. Kiedy świecimy lampami, to często uwydatniamy niedoskonałości, których normalnie nie widać, dlatego przydaje się ten retusz w portretach:)
Proponuję Lightroom. Kupiłem ten program kilka tygodni temu. Nauka zajęła mi może 2h. Bardzo prosty w obsłudze i skuteczny (tani):) heh reklame robie, a fujj
Co do zdjęcie, to zastanawiam sie jeszcze tylko nad rękami, nie są może delikatnie zniekształcone przez zdjęcie? Chodzi mi o proporcje.
Dzięki:) ja z lightrooma korzystam, ale właściwie ograniczam się do korekcji ekspozycji, podciągnięcia kontrastu, no i konwersji b&w. Jak w LR zlikwidować włoski na twarzy, tak żeby nie zrobić dziewczynie maski na twarzy to nie mam pojęcia...Co do rąk - zniekształcone być nie powinny, bo zdjęcie robiłem 50tką na FX a aparat był ustawiony na statywie na wysokości ramion modelki, więc i perspektywa powinna być naturalna. Wydaje mi się, że ten kadr z rękami blisko głowy, w dodatku w dość mocnym punkcie, może rzeczywiście potęgować takie wrażenie. Ale ja zwróciłem na to uwagę dopiero, jak mi o tym powiedzieliście.
De Camtrois
13-01-2014, 21:27
no to przesyłam jeszcze raz z uwzględnieniem niektórych uwag, choć zmiana jest nie tylko w obróbce, ale w samym materiale - tym razem skan z filmu 6x6 - Ilford Delta 100, Mamiya 6 z obiektywem 75/3.5:
edit - rozmiar
De Camtrois
13-01-2014, 23:59
Człowieku....rozmiar!!!!
nie wiem czemu rozmiar 1280x1280 jest za duży... wrzucam 800x800:
źródło (http://imageshack.com/a/img823/7920/vibx.jpg)
wyciag z zasad: 1 - zdjęcie po obróbce zmniejszasz do rozmiarów max: Zdjęcia powinny mieć maksymalny rozmiar 1024 px szerokości i 850 px wysokości.
zdjecia 1280 na 1280 sa za duze gdyz wiekszosc profesjonalistow z tego forum oglada zjecia na smartfonach i pisze z tapatalka. I to niestety nie jest zart.
Wracajac do zdjec - pomijam sprawy jednolitosci koloru skory.
zdjecie pierwsze - nie wiem co robiles z ta noga ale nie dosc ze zalamales udo to jeszcze przesunales kolano na dol.
zdjecia oba - ulozenie rak - a mianowicie zlaczenie i rozplaszczenie dloni do rozmiarow wiekszych niz glowa jest wyjatkowo niekorzystne.
Z drobnostek - na prawej rece jest jakis paseczek ktory mi odciaga uwage, troszke bym oko z cienia wyciagnal i tyle.
De Camtrois
14-01-2014, 22:45
Dzięki za komentarz. W takim razie pozwalam sobie przedstawić następne:
źródło (http://imageshack.com/a/img577/51/0cui.jpg)
Gadryiel
15-01-2014, 01:39
Jak dla mnie bomba, lubie takie klimaty:)
Widze tylko małe przebarwienie między brwiami, ale to może tylko u mnie tak widać ;)