Zobacz pełną wersję : Wideo rejestrator samochodowy
majestickrk
09-01-2014, 23:32
Witam serdecznie,
ostatnio jak wszyscy wiemy coraz większą popularność zyskują owe wideo rejestratory jazdy - taki do nas dotarł trend ze Wschodu. Trend, a może jednak coś więcej, skoro w sieci i na YT umieszczane są filmy, które pokazują wykroczenia drogowe, pozwalają obiektywnie ocenić zdarzenie drogowe, a nawet namierzyć przestępce ( mam tu na myśli sławne wymuszenia pierwszeństwa przez kierowcę BMW, a potem całe postępowanie w jego sprawie). Zwracam się z tym tematem własnie do Was Forumowicze, czy używacie takich urządzeń w swoich autach, możecie coś polecić? Czy przydało Wam się już ono? Jakie są Wasze wrażenia dotyczące owych kamer?
Pozdrawiam
Michał
robin102
09-01-2014, 23:39
Sam się zbieram do kupna takowego już od roku. Urządzenie chyba niezbędne się staje w tym dzikim świecie. Przekonał sie kumpel który dostawszy taki cuś od córy w prezencie i został przez nią przymuszony do założenie tego przed wyjaznem na ślub w ostaniej chwili niemalże. Ujechał ledwo z domu kilkast metrów, a tu rymp w jego bok jakieś dwie paniusie wymuszajc pierszenstwo. Wezwały policje i zaczęły ściemniać, że to kumpla wina i po minucie się okazało, że jedna z nich to prokurator, a druga chyba sedzina, albo coś te klimaty. Kumpel trochę sie zdygał, bo sam był, bez świadków, ale w ostatnij chwili se przypomniał, że ma świadka eketronicznego w samochodzie. Paniusie się miały :) Prawnicza profesja nie pomogła.
majestickrk
09-01-2014, 23:50
Czyli kolejny dowód przemawiający za tym, aby zainwestować w elektronicznego świadka:) Od kilku dni przeglądam internet i testy owych kamer i skłaniam się do zakupu Prestigio RoadRunner 500. A Ty robin102 masz jakieś swoje typy?:)
Sam się zbieram do kupna takowego już od roku. Urządzenie chyba niezbędne się staje w tym dzikim świecie. Przekonał sie kumpel który dostawszy taki cuś od córy w prezencie i został przez nią przymuszony do założenie tego przed wyjaznem na ślub w ostaniej chwili niemalże. Ujechał ledwo z domu kilkast metrów, a tu rymp w jego bok jakieś dwie paniusie wymuszajc pierszenstwo. Wezwały policje i zaczęły ściemniać, że to kumpla wina i po minucie się okazało, że jedna z nich to prokurator, a druga chyba sedzina, albo coś te klimaty. Kumpel trochę sie zdygał, bo sam był, bez świadków, ale w ostatnij chwili se przypomniał, że ma świadka eketronicznego w samochodzie. Paniusie się miały :) Prawnicza profesja nie pomogła.
Dziwię się, że pani prokurator i sędzia nie "zabezpieczyły" dowodu.;)
velaskez
10-01-2014, 00:03
W większości rozwiązań wkurza mnie obecność wyświetlacza, i to że mi wiszą kable wszędzie. Niech wywalą wyświetlacz i wbudują porządną baterię. A jak jadę to patrzę na drogę, a nie na wyświetlacz. Rozwiązanie a'la GoPro byłoby moim zdaniem lepsze.
majestickrk
10-01-2014, 00:14
GoPro tak, owszem, bije na głowę konkurencję, ale też cena mnie osobiście odstrasza, jak za coś co ma być przymocowane za szybą. Jeszcze by się kto połakomił, żeby szybę zbić:(
też się przymierzam i chyba kupię najtańszą wersję (na razie na próbę ;)), gdybym miał to w poprzednim aucie, to bym nie jeździł z pogniecionym błotnikiem, dwoma drzwiami i nie odkupował urwanego lusterka, a skończyło się na rozmowie z policją - GDYBY PAN MIAŁ ŚWIADKA :(
Tez się przymierzam i wpadło mi w oko takie (http://www.amazon.de/iTracker-Kamera-Dashcam-Carcam-Fahrtenschreiber/dp/B00D8Z3AB0/ref=sr_1_11?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1388921824&sr=1-11&keywords=dashcam) cudenko. Ma byc male i nie rzucajace sie w oczy, ciekawi mnie tylko czy jest możliwość wyłączenia wyświetlacza.
majestickrk
10-01-2014, 20:59
A czy ktoś z Was już teraz posiada takie urządzenie w aucie i zechciałby się podzielić opinią na temat swojego sprzętu? urządzeń dużo i ciężko wybrać... RR 505?:(
Ja dostałem na gwiazdkę od mojej kobiety taką kamerkę: http://allegro.pl/rejestrator-jazdy-kamera-samochodowa-full-hd-32gb-i3780280511.html Niestety muszę powiedzieć, że szału nie ma. Jakość nagrania jest dość kiepska (tablice rejestracyjne innego samochodu można przeczytać tylko tylko stojąc za nim), a w nocy, to już prawie nic nie widać. Poza tym kilka razy rano nie chciała się sama załączyć (pomogło wyjęcie i włożenie z powrotem baterii) Na razie jeszcze trochę z nią pojeżdżę, a później chyba sobie kupię trochę lepszą. Plusem tej kamerki jest to, że wygląda dość biednie i raczej złodziej nie pokusi się o takie coś, a w razie jakiegoś zdarzenia na drodze zawsze coś tam widać.
RobertMiernik
11-01-2014, 02:34
Ja dostałem na gwiazdkę od mojej kobiety taką kamerkę: http://allegro.pl/rejestrator-jazdy-kamera-samochodowa-full-hd-32gb-i3780280511.html Niestety muszę powiedzieć, że szału nie ma. Jakość nagrania jest dość kiepska (tablice rejestracyjne innego samochodu można przeczytać tylko tylko stojąc za nim), a w nocy, to już prawie nic nie widać. Poza tym kilka razy rano nie chciała się sama załączyć (pomogło wyjęcie i włożenie z powrotem baterii) Na razie jeszcze trochę z nią pojeżdżę, a później chyba sobie kupię trochę lepszą. Plusem tej kamerki jest to, że wygląda dość biednie i raczej złodziej nie pokusi się o takie coś, a w razie jakiegoś zdarzenia na drodze zawsze coś tam widać.
Mam dokładnie taką, tylko bez problemów z obsługą ;)
Co do jakości obrazu - cóż, rzeczywiście D800 to to nie jest, jednak kupowałem ją z innym założeniem, które spełnia w stu procentach.
To ma być nie film z wyczynów za kierownicą, tylko dowód na Twoją korzyść w przypadku stłuczki czy wypadku. Służyć ma tylko do tego, żeby gość nie mógł powiedzieć, że nie wyjechał jak wyjechał, nie cofał jak cofał albo nie przywalił w Ciebie jak stałeś jeśli to zrobił. Dlatego ja jestem zadowolony. Pewnie, że fajnie (chyba) byłoby mieć coś co rejestruje naprawdę porządnej jakości film, ale to też nie rozwiąże wszystkich problemów, bo przecież ktoś może puknąć Cię z tyłu albo przerysować z boku, więc trzeba by takie kamerki zamontować ze cztery ;]
A czy ktoś z Was już teraz posiada takie urządzenie w aucie i zechciałby się podzielić opinią na temat swojego sprzętu? urządzeń dużo i ciężko wybrać... RR 505?:(
Brakuje mi w mojej jednego - nagrywanie działa tak, że zapisuje (u mnie minutowe - można ustawić) krótkie filmiki po kolei na karcie jak dojdzie do końca jej pojemności, to kasuje pierwszy i w jego miejsce zapisuje kolejny i to jest ok, ale chciałbym mieć guzik, który po naciśnięciu spowoduje, że aktualny, poprzedni i następny filmik zostaną zachowane tak, żebym po zakończeniu trasy mógł je sobie spokojnie skopiować.
Teraz karta 16GB wystarcza na 4 godziny nagrania, więc bez tej funkcji, wszystko co chcesz zachować musisz zgrać z karty jeszcze w trakcie jazdy.
- nie wiem czy są takie "z guzikiem" ale tylko tego mi brakuje ;P
Co do jakości, to mnie ona też wystarcza. Chodzi mi raczej o taką sytuację, kiedy ktoś zajeżdża Ci drogę, Ty zatrzymujesz się na drzewie, albo innym samochodzie, a główny sprawca spokojnie sobie odjeżdża. W takiej sytuacji dobrze by było móc odczytać tablice rejestracyjne.
A co do zapisu filmików, to moja ma taką funkcjonalność, że ten film, który chcesz zachować, możesz zablokować przed nadpisaniem bezpośrednio na urządzeniu. Problem jest tylko taki, że żeby to zrobić, trzeba wejść w menu kamerki.
Wojteksw
11-01-2014, 11:37
Osobiście mam Mio MiVue 358. Jakość nagrania dobra, trochę gorzej jeżeli są refleksy świetlne w przednią szybę. Jest możliwość wyłączenia głosu, oraz włączenia wygaszenia ekranu po kilku sek. Jedyna wada, bardzo słaby akumulator, praktycznie musi być cały czas podłączony do zasilania. Długość kabla zasilającego wystarczająca.
miron19j
11-01-2014, 11:41
mam RoadRunera 310 od niedawna. Jakość nagrania nawet niezła, oczywiście w dzień.
MZ taka kamerka ma za zadanie udowodnić, że to nie moja wina. I do tego w zupełności wystarcza. Ma czujnik wstrząsu, który w momencie kolizji kończy plik z nagraniem i zabezpiecza go przed skasowaniem.
Wyświetlacz jest zamykany, poza tym można ustawić, że się wygasza.
Boryszuk
11-01-2014, 11:47
(tablice rejestracyjne innego samochodu można przeczytać tylko tylko stojąc za nim)
W takim przypadku nie potrzeba kamery. ;)
Wojteksw
11-01-2014, 12:44
W niektórych przypadkach nie chodzi o numery samochodów ale o konkretne zdarzenie, proszę zobaczyć przebiegającego chłopca.
http://youtu.be/Uu3uutaAato
RobertMiernik
11-01-2014, 13:03
No ale co, twarz jego chcesz wyciągnąć z nagrania?
Wojteksw
11-01-2014, 13:15
Chyba nie rozumiesz sytuacji, wcale nie chodzi o publikacje wizerunku chłopca. Tylko w przypadku gdyby został potracony przez samochód, to byłby dowód wtargnięcia pieszego na czerwonym.
miron19j
11-01-2014, 13:16
No ale co, twarz jego chcesz wyciągnąć z nagrania?
nie. Ale jakby wbiegł Tobie pod koła, to miałbyś dowód, że jechałeś na zielonym. A on wbiegł na swoim czerwonym.
pisałem równocześnie z Wojtkiem
RobertMiernik
11-01-2014, 13:36
Rozumiem, odniosłem wrażenie, że to był argument za potrzebą lepszej jakości (nie tylko żeby odczytywać numery ale też...).
Wojteksw
11-01-2014, 13:50
Pisałeś Robert o potrzebie zablokowania konkretnego pliku przed nadgraniem następnym, w mojej kamerze jak mam ustawiony czujnik uderzeniowy, który pokazuje jakie siły działały na wszystkie strony samochodu, to wystarczy lekko puknąć w kamerę i wtedy ten plik nie będzie skasowany, można dopiero go usunąć w komputerze z karty. Jest to bardzo przydatne na długich trasach. W Chorwacji w ten sposób zachowałem pliki z konkretnych objazdów autostrady.
RobertMiernik
11-01-2014, 13:53
O to, byłoby genialne!
Wojteksw
11-01-2014, 14:09
Oprogramowanie załączone do kamery bardzo dokładnie odczytuje siły działające na samochód oraz jego kierunki, z tego można wywnioskować czy w danej chwili przyśpieszałem, czy hamowałem, a nawet wszystkie nierówności naszych dróg.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/237064716/Rejestrator.JPG)
RobertMiernik
11-01-2014, 14:35
Wypas ale już wiem dlaczego...
4 razy więcej niż moja ;p
Oprogramowanie załączone do kamery bardzo dokładnie odczytuje siły działające na samochód oraz jego kierunki, z tego można wywnioskować czy w danej chwili przyśpieszałem, czy hamowałem, a nawet wszystkie nierówności naszych dróg.
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/237064716/Rejestrator.JPG)
Po co Ci to konkretnie? Co z tego wynika? Jaki z tych danych robisz użytek? Analizujesz coś po odbyciu jazdy?
Skoro już się chwalisz taka funkcją? Wreszcie, czy ta funkcja zdecydowała o zakupie? I czy to jedyna zaleta tego sprzętu?
RobertMiernik
12-01-2014, 14:02
daje to o czym wcześniej pisaliśmy, możliwość zachowania nagrywanego fragmentu na później, poza tym daje automatyzację zachowywania nagrań w przypadku stłuczek czy wypadków.
Analizować można 'G' na zakrętach ;P
Wojteksw
12-01-2014, 19:09
Mam kłopoty pisząc z tabletu, ale napiszę kilka słów. W przypadku karambolu ustalę kto najpierw uderzył ja, czy ten z styłu. W przypadku uderzenia w bok lub tylnego, mam siłę i kirunek. W przypadku najechania na dziurę, mam to udokumentowane.
Tymi funkcjami nie sugerowałem się przy zakupie, ale dobrze jak już są.
Jaki to model kamerki? Rozglądam się właśnie za czymś takim.
Boryszuk
12-01-2014, 19:17
Jaki to model kamerki? Rozglądam się właśnie za czymś takim.
Osobiście mam Mio MiVue 358. Jakość nagrania dobra, trochę gorzej jeżeli są refleksy świetlne w przednią szybę. Jest możliwość wyłączenia głosu, oraz włączenia wygaszenia ekranu po kilku sek. Jedyna wada, bardzo słaby akumulator, praktycznie musi być cały czas podłączony do zasilania. Długość kabla zasilającego wystarczająca.
.
Wojteksw
12-01-2014, 19:51
Potwierdzam, jest jeszcze wyższy model , ale nie znam wszystkich funkcji, Mio Mivue 358 jest dobra, poprawił bym akumulator. Zapomniałam napisać ma też funkcję aparatu fotograficznego, po kolizji można zabrać z samochodu i wykonać kilka fotek
Widział ktoś może rejestrator z jakąś małą, odłączalną kamerką? Chciałbym przyczepić taką nie rzucającą się kamerkę na stałe do stopki lusterka, a od niej kabel naokoło szyby, częściowo schowany pod podsufitką, biegnący do "rejestratora właściwego" gdzieś w schowku na przykład :)
Jedyne co znalazłem, to rejestratory z dodatkową kamerą, którą można umieścić np. z tyłu. Niby można ją przyczepić z przodu, a rejestrator schować, ale to takie sobie rozwiązanie :)
Znalazłem też rejestrator DV300L, który jest nakładką na lusterko. Nawet ciekawe rozwiązanie. Wygląda średnio dyskretnie, ale nie wiem jak się spisuje...
No ja to już bym miał trzy urządzenia kamera, yanosik oraz automape. I trzeba by porządny rozgałęźnik kupić.
Nie lepiej wszystkie te urzadzenia na komorke przenoesc?
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
majestickrk
16-01-2014, 11:25
Po długim oczekiwaniu i rozmyślaniu, który rejestrator kupić wybrałem Prestigio RoadRunner 505. Postaram się go przetestować w każdych warunkach dzień/noc/deszcze/śnieg jeżeli spadnie:) Swoimi wrażeniami na pewno się podzielę już wkrótce. Pozdrawiam.
Czekamy zwłaszcza w nocy lub w deszczowy dzień. To jest wyzwanie dla kamerki samochodowej
eristoff
16-01-2014, 22:29
Pojawiły się od dzisiaj budżetowe kamerki w Biedronce, bardzo nie polecam, znajomy kupił i albo ma wadliwy egzemplarz albo one taką masakrycznie słaba jakość mają, ja używam tej (http://www.aliexpress.com/snapshot/303740344.html), jak na sprzęt bardzo budżetowy działa całkiem przyzwoicie, zalety:
- można przykleić na szybę (zajmuje bardzo mało miejsca),
- soczewka robi dość szeroki kąt, u mnie przy naklejeniu na szybę widzę dwa słupki,
- dodatkowy uchwyt na przyssawkę,
- nie ogranicza widoczności (u mnie schowana za lusterkiem),
- bardzo długi kabel przy ładowarce (ale to chyba mają wszystkie),
oczywiście ma również wady:
- jak w większości słabo widać w nocy,
- przy "niby full hd" jakaś taka pikseloza wyłazi,
- brak polskiego menu (dla mnie to nie wada, ale u niektórych może dyskwalifikować)
u mnie mniej więcej tak zamontowana:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/750003807_372-2.jpg
źródło (http://i00.i.aliimg.com/img/pb/807/003/750/750003807_372.jpg)
Widział ktoś może rejestrator z jakąś małą, odłączalną kamerką? Chciałbym przyczepić taką nie rzucającą się kamerkę na stałe do stopki lusterka, a od niej kabel naokoło szyby, częściowo schowany pod podsufitką, biegnący do "rejestratora właściwego" gdzieś w schowku na przykład :)
Jedyne co znalazłem, to rejestratory z dodatkową kamerą, którą można umieścić np. z tyłu. Niby można ją przyczepić z przodu, a rejestrator schować, ale to takie sobie rozwiązanie :)
Znalazłem też rejestrator DV300L, który jest nakładką na lusterko. Nawet ciekawe rozwiązanie. Wygląda średnio dyskretnie, ale nie wiem jak się spisuje...
Też kombinowałem w tym kierunku.
Chciałem kupić taki rejestrator http://www.ebay.pl/itm/190750913082?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649 schować go w schowku i podłączyć jakieś dwie małe kamerki tego typu http://www.ebay.pl/itm/Weatherproof-Mini-Car-Reversing-Camera-Sony-CCD-PAL-/281128977900?pt=US_Rear_View_Monitors_Cams_Kits&hash=item417497c5ec
W międzyczasie jednak kupiłem rejestrator taki jak w poście powyżej, odłączyłem wbudowaną kamerkę i podłączyłem dłuższą taśmę. Kamerka na lusterku wstecznym, rejestrator w miejscu lusterka w daszku przeciwsłonecznym. Prowizorka, ale z grubsza działało.
źródło (http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z290/2902307/big/1.jpg?screen)
Przeglądając ebay trafiłem w okazyjnej cenie $50 taki rejestrator http://dx.com/p/6000a-1080p-3-0mp-720p-1-3mp-car-dvr-camcorder-w-4-3-tft-rearview-mirror-monitor-black-257544#.Ut0HYrTdiHs i tego używam od jakiegoś miesiąca. Wbrew pozorom jest bardzo dyskretny. Przyciski są chowane, nie sterczą żadne kable (pociągnąłem je pod tapicerką i dorobiłem sobie osobne zasilanie) po wyłączeniu lcd wygląda jak normalne lusterko, jedynie z przodu wystaje mały obiektyw. W komplecie jest moduł gps i kamerka wsteczna - z nią mam problemy bo ustawia mi ostrość na paski podgrzewania tylnej szyby, muszę ją inaczej zamontować.
Psychotrop
24-01-2014, 21:17
na morele net pojawił się nowy rejestrator w lusterku ;)
http://www.media-tech.eu/produkty/rejestratory-obrazu/MT4046
tylko duże to strasznie - 30cm szerokości :/
http://www.ebay.com/itm/Full-HD-1080P-G1W-2-7-LCD-Car-DVR-Camera-Recorder-G-sensor-H-264-Night-Vision-/310752336819
miał ktoś z czymś takim do czynienia znalazłem na innym forum że jest ok ale może tu też się ktoś wypowie
majestickrk
29-01-2014, 10:21
Nie miałem z tym styczności. Natomiast od ok. tygodnia/ dwóch użytkuje Prestigio505, jak tylko odrobię się z uczelnią to zamieszczę recenzję - ale w skrócie - polecam. Fajny stosunek jakość-cena
Sprawdziłem kilka rejestratorów i stanęło na starym telefonie z androidem i aplikacji DailyRoads Voyager. Jakość nagrań jest sympatyczna (samsung galaxy ace). Posiada automatyczne nadpisywanie starych plików, dotknięcie wyświetlacza powoduje zapisanie pliku na stałe (plik nie zostanie nadpisany). Aplikacja po włączeniu GPS w telefonie rejestruje również prędkość z jaką się poruszamy. Plusem jest również to że może działać w tle a na ekranie w tym czasie możemy mieć np. nawigację.
eristoff
04-02-2014, 21:32
Wszystko pięknie tylko jest jedna spora wada tego zestawu, trzeba demontować bo ci szybę w aucie wybiją, trochę to uciążliwe montaż i demontaż przy każdym wsiadaniu do auta,
Jak się uprą to dla rejestratora z biedronki też szybę wybiją. Ja moją straciłem dla ładowarki od telefonu i kilku płyt. :)
No to do mnie dzisiaj kurier przywiózł kamerkę. Rozwiązanie budżetowe bo tylko na takie portfel pozwolił.
Zakupiłem chińczyka Xblitz Platinium, pierwsze wrażenie: plastik fantastik :)
Natomiast co do jakości nagrywania, to patrząc na cenę tego urządzonka wydaje się ok
Wracając z pracy trzeba było sprawdzić jak to cudo działa, no i mało nie brakowało aby się przydała :)
Nie wiem tylko dlaczego przy ustawieniu długości nagrania na 2 minuty, faktycznie mają one od kilkudziesięciu sekund do coś ponad minuty.
EGqHgkRwrGY
PeterWolf
24-02-2014, 20:44
Nie miałem z tym styczności. Natomiast od ok. tygodnia/ dwóch użytkuje Prestigio505
Mam go od kilku tygodni. Może być, szału nie ma, ale zależy do czego to komu potrzebne. Jako "czarna skrzynka" samochodu w zupełności wystarczy. Do wad zaliczyłbym fakt, że nie zawsze się włącza automatycznie po włączeniu silnika - trzeba patrzeć czy nagrywa czy nie i czasem włączyć nagrywanie ręcznie. Ponoć to wina karty, ale tak ma wiele osób które znam i użytkują ten model.
Umieściłem go przed lusterkiem, więc na złożonym ekranie jest prawie niewidoczny.
Minusem jest wyciąganie tego jak chce się coś zrzucić. Ciężko się odpina, więc trzeba najlepiej całość razem z przylepcem bo najszybciej. Mistrzostwem świata jest oryginalny kabel do zrzucania plików, który ma długość 30cm :) Dzięki temu rozwiązaniu nie można np. zrzucić na lapka w aucie, tylko trzeba urządzenie zdjąć - no chyba żeby się bardzo gimnastykować. kabel zasilający ma dla odmiany 3,5 m długości, dzięki czemu można mieć ogromny zwój kabla pod nogami, chyba że ktos się podłącza do gniazda w bagażniku to ok :)
Sapphiron
28-12-2014, 16:04
Sorry że odgrzeje temat ale sprawa jest...
Dostałem na niedawne urodziny rejestrator do samochodu, ot takie tam małe Prestigio RoadRunner 505. Jakość jak na takie tanie cóś jest rewelacyjna, ale...
No właśnie to "ale" jest wnerwiające i to bardzo. Otóż jak szyba jest czysta to AF ustawia ostrość na +1m do nieskończoności, jak jest szyba "brudna" (czytaj śnieg, deszcz itp) to skubaniec wyostrza na szybę i na owe rzeczy na szybie a tło czyli droga i otoczenie jest już rozmyte...
Jak się czegoś takiego pozbyć? Jak zrobić żeby zawsze była ostrość na ten +1m?
Wydaje mi się, że jedyne co można zrobić, to umieścić soczewkę rejestratora jak najbliżej szyby.
Może trzeba kupić coś z manualem. Ja to jestem o krok od kupna czegoś takiego ale chce wydać raz a dobrze. Czyli ostrość manual i najlepiej start i koniec pracy wraz z pracą silnika.
Sapphiron
28-12-2014, 16:10
kupić niekoniecznie mam za co. Dostałem jako prezent więc chcę skorzystać.
Szczerze to jakość jest świetna takiego badziewka taniego ale właśnie ten mankament jest denerwujący :(
Pytanie do ludzi posiadających G1WH. Kilka dni temu stałem się posiadaczem tej kamery. Pierwsze wrażenia bardzo na plus. Natomiast wczoraj wtopa. Miałem dłuższą trasę i w połowie trasy mam "dziurę". :shock: W pewnym momencie mam uszkodzony plik po którym kamera nie kontynuowała zapisu. Ponownie zapis zaczyna mi się na parkingu gdzie na czas postoju odłączyłem kamerę od zasilania. Kamera miała wygaszony wyświetlacz, tak że zauważyłem to dopiero w domu podczas oglądania zapisu z trasy. Trochę to niepokojące. :-( Czy ktoś miał taki problem lub czytał gdzieś o czymś takim?
Najczęściej problem zapisem powodują błędy karty pamięci.
Najlepiej co jakiś czas formatować kartę w komputerze.
Spróbuję, co prawda formatowałem kartę ale w kamerce a nie na komputerze.
wojtas85
08-09-2015, 23:00
Witam
Pomozecie mi w wyborze wideorejestratora do samochodu? Otoz nie jest za bardzo w temacie tzn. nie wiem jakie firmy sa polecane a jakie omijac. Troche czytalem o wyborze i czym sie kierowac tutaj: https://www.motointegrator.pl/poradnik/akcesoria/wideorejestratory-jak-dobrac/ jednak nie wiem na co sie zdecydowac. Chcialbym na ten cel przenaczyc do 400pln, wiec to bedzie cos ze sredniej polki. Moze ktos ma cos w podobie i sie wypowie? Jesli wogole jest cos sensownego oczywiscie w tej cenie.
Pozdro
eristoff
09-09-2015, 07:33
Ja mam od roku,
http://www.aliexpress.com/item/1080P-Full-HD-SJ4000-Helmet-Sports-12MP-Car-Recorder-Bicycle-Action-Camera-Hot/1684922889.html?spm=2114.01020208.3.2.qlYpoi&ws_ab_test=201407_4,201444_5,201409_3
wersję bez wifi (wtedy jeszcze nie było). Kamerka jest świetna, a można również ją na narty i nad wodę zabrać. Uchwyt samochodowy trzeba tylko dokupić (kilka $)
UWAGA na podróbki, lub produkty innych producentów, wyglądają bardzo podobnie ale to już nie ta jakość.
Ogólnie ściągnąłem ze 4 sztuki dla znajomych i siebie, wszyscy bardzo zadowoleni.
MARS CooL
10-09-2015, 18:08
jaki uchwyt do samochodu pasuje do tej kamerki?
Tylko, że kamerom sportowym brakuje podstawowej funkcji: nagrywania w pętli. Samochodowa nagrywa kawałkami, a gdy kończy się miejsce na karcie to nadpisuje najstarsze.
Sam mam MiVue 528, bezobsługowa, nagrywa nieźle również w nocy.
Boryszuk
10-09-2015, 22:22
SJ4000 ma tryb samochodowy
eristoff
13-09-2015, 22:02
jaki uchwyt do samochodu pasuje do tej kamerki?
np taki:
http://www.aliexpress.com/store/product/GoPro-Surf-HERO-Expansion-Kit-Surfboard-Mounts-Kits-for-Gopro-Hero3-Hero3-Hero2-Hero1-for-SJ4000/343737_1912924858.html
potwierdzam oczywiście moja sj4000 ma tryb samochodowy i soft po polsku
MARS CooL
14-09-2015, 17:36
kilka pytań o sj4k
Czy trzeba płacić cło za te kamerki?
którą wersję lepiej wziąć z wifi czy bez?
ile wytrzymuje bateria?
eristoff
15-09-2015, 07:56
cła nie, czasami urząd celny walnie VAT, ale to jest bardzo uzależnione od tego gdzie mieszkasz, ja nie płaciłem ani razu, nie wiem jak jest w Krakowie. Lepsza chyba wersja z wifi, bo ma wifi :D. Ale jeżeli nie będziesz korzystał z np podglądu przez wifi, albo sterowania to zawsze zaoszczędzisz kilka $. Bateria to jest sprawa indywidualna, uzależniona od czasu włączenia tylnego ekranu, nie zdarzyło mi się włączyć i zostawić żeby cały czas nagrywała(po chwili gaśnie ekran), np w morzu nagrywanie dziecka to zawsze jest to kilka minut nagrywania, potem jaki stop, potem znowu nagrywanie. Z tego co pamiętam producent deklaruje chyba 90 minut, ale to pewnie w sprzyjających warunkach.
Ja czasem używam do tego celu kamerę sportową EKEN H9 (https://www.youtube.com/watch?v=SSCV9lbJMfs)
A do tego ma szereg innych możliwości jak to kamery sportowe.