Zobacz pełną wersję : Wybór szkiełek do Nikona D7100
monia1227
09-01-2014, 15:07
Witam! Mam do Was takie pytanie. Chciałabym zakupić średnio zaawansowany sprzęt do sesji fotograficznych i zacząć przygodę z fotografią bardziej profesjonalną ( portretowa, okolicznościowa, sportowa ( siatkówka ) . Myślałam nad Nikonem D7100. Chcę kupić aparat w maju , ponieważ będę robić po raz pierwszy sesję ślubną, dlatego potrzebuję dobrego sprzętu , bo może to być mój dobry start. Chciałabym, żeby zdjęcia były ostre, tło rozmyte i jasne. Wiadomo obróbka zdjęć itp, ale bardzo zależy mi na ostrości i rozmyciu tła. Jakie szkiełka polecacie do tego typu fotografii ? A jakaś inna opcja ? Inne body + szkła? Do tego jakieś filtry ? Nowy D7100 kosztuje gdzieś ok. 3500. Chciałam jeden obiektyw stałoogniskowy i tu myślałam o 50 mm 1.8 G, no i do tego jakiś zmiennoogniskowy. No to wyjdzie ponad 4 koła. Nie zajmuję się fotografią profesjonalną, nie mam działalności. To jest mój początek, nie pracuję, studiuję i nie stać mnie na sprzęt za więcej kasy. Zdjęcia będę robić przyjaciółce także nie muszą to być mega porównywalne ze zdjęciami profesjonalisty, który ma sprzęt za kilkanaście tysięcy. Potrzebuję taki sprzęt na dobry początek. Mój budżet to 5 tys. Jeżeli będziecie tak uprzejmi to prosiłabym o pomoc. Z góry dziękuję :)
Jeszcze aparatu nie masz a już planujesz sesję ślubną? W tym budżecie do D7100 polecam wziąć tylko Sigmę 17-50 F/2.8 OS
Witam! Mam do Was takie pytanie. Chciałabym zakupić średnio zaawansowany sprzęt do sesji fotograficznych i zacząć przygodę z fotografią bardziej profesjonalną ( portretowa, okolicznościowa, sportowa ( siatkówka ) . Myślałam nad Nikonem D7100. Chcę kupić aparat w maju , ponieważ będę robić po raz pierwszy sesję ślubną, dlatego potrzebuję dobrego sprzętu , bo może to być mój dobry start. Chciałabym, żeby zdjęcia były ostre, tło rozmyte i jasne. Wiadomo obróbka zdjęć itp, ale bardzo zależy mi na ostrości i rozmyciu tła. Jakie szkiełka polecacie do tego typu fotografii ? A jakaś inna opcja ? Inne body + szkła? Do tego jakieś filtry ? Nowy D7100 kosztuje gdzieś ok. 3500. Chciałam jeden obiektyw stałoogniskowy i tu myślałam o 50 mm 1.8 G, no i do tego jakiś zmiennoogniskowy. No to wyjdzie ponad 4 koła. Nie zajmuję się fotografią profesjonalną, nie mam działalności. To jest mój początek, nie pracuję, studiuję i nie stać mnie na sprzęt za więcej kasy. Zdjęcia będę robić przyjaciółce także nie muszą to być mega porównywalne ze zdjęciami profesjonalisty, który ma sprzęt za kilkanaście tysięcy. Potrzebuję taki sprzęt na dobry początek. Mój budżet to 5 tys. Jeżeli będziecie tak uprzejmi to prosiłabym o pomoc. Z góry dziękuję :)
D700 + 50mm i pożyczona 85-ka :)
czym teraz fotografujesz - jakie body i szkła?
monia1227
09-01-2014, 15:57
Nikonem D3000 i Canonem 550D + 18-55
Zaznaczyłam, że to nie będzie profesjonalna sesja ślubna.
monia1227
09-01-2014, 15:59
Jeszcze aparatu nie masz a już planujesz sesję ślubną? W tym budżecie do D7100 polecam wziąć tylko Sigmę 17-50 F/2.8 OS
LG G2 + Tapatalk
Tak planuję. Wy też zaczynaliście od sprzętu za 20 tysięcy ? Czy stopniowo zmienialiście sprzęt? Tak samo ja zaczynam od podstawowych , na te które mnie stać. Sesja nie będzie profesjonalna jak już wcześniej zaznaczyłam. Od czegoś trzeba zacząć.
Do zdjęć siatkówki będzie potrzebny obiektyw Sigma 50-150/2.8 HSM II (używana) albo 50-150/2.8 OS (nowa), lub któryś z 70-200/2.8:
- Sigma 70-200/2.8 II (tylko używane)
- Sigma 70-200/2.8 OS
- Tamron 70-200/2.8 VC USD
- Nikkor 70-200/2.8 VR lub VR II.
W skrajnych przypadkach wystarczy 85/1.8G, ale to nie pozwoli na żadne zbliżenia.
Do fotografii okolicznościowej najlepsza będzie Sigma 17-50/2.8 + jakaś stałka - 35/1.8G DX lub 50/1.8G.
Do portretów - 50/1.8G lub 85/1.8G.
Archibald6803
09-01-2014, 16:22
Sprzęt zdjęć sam nie robi - i tu upatruję ewentualnych problemów w przyszłości ........ Obym się mylił.
Póki co , do posiadanego d3000 proponuję dokupić jasnego krótkiego zooma (np.S17-50/2.8OS) ; na godzinę "0" dopożyczyłbym gdzieś N85/1.8.
Na już , trzeba by było zacząć porządnie opanowywać jakiś program do obróbki zdjęć ...... (jeśli jeszcze nie masz opanowanego).
Jak wszystko finalnie pójdzie ok (czego szczerze życzę ) , a koleżanka po otrzymaniu materiału będzie "mlaskała" , wówczas sama będziesz już wiedziała jaki ma być Twój kolejny zakup ........
Focenie sportu to już inny temat i inna bajka ( inny sprzęt ) .....
Jak masz D3000 to teraz kup dobre dla lepiej
Andrzej1974
09-01-2014, 17:06
Jak masz D3000 to teraz kup dobre dla lepiej
??
Co kolega miał na myśli?
monia1227
09-01-2014, 17:51
Sprzęt zdjęć sam nie robi - i tu upatruję ewentualnych problemów w przyszłości ........ Obym się mylił.
Póki co , do posiadanego d3000 proponuję dokupić jasnego krótkiego zooma (np.S17-50/2.8OS) ; na godzinę "0" dopożyczyłbym gdzieś N85/1.8.
Na już , trzeba by było zacząć porządnie opanowywać jakiś program do obróbki zdjęć ...... (jeśli jeszcze nie masz opanowanego).
Jak wszystko finalnie pójdzie ok (czego szczerze życzę ) , a koleżanka po otrzymaniu materiału będzie "mlaskała" , wówczas sama będziesz już wiedziała jaki ma być Twój kolejny zakup ........
Focenie sportu to już inny temat i inna bajka ( inny sprzęt ) .....
Mam ukończony kurs photoshopa. Tak, jeśli chodzi o focenie sportu to po prostu dla siebie , nie jako zarobek. Także najbardziej chodzi mi o fotografie portretową, plenerową i okolicznościową.
pamiętaj żeby nie sprzedawać d3000. musisz mieć jakies zapasowe body. ;)
Mam ukończony kurs photoshopa.
Obawiam się, że na kursie PS-a nie było o kadrowaniu podczas ślubu, wybieraniu momentów, ustawiania się, obsługi lamp i innych dupereli. Polegnies zjak nic, zdjęcia nie będa się rózniły od zdjęć gości. Ale masz racje od czegos trzeba zacząć, w miare kolejnych będziesz sie poprawiala.
monia1227
09-01-2014, 18:16
Do zdjęć siatkówki będzie potrzebny obiektyw Sigma 50-150/2.8 HSM II (używana) albo 50-150/2.8 OS (nowa), lub któryś z 70-200/2.8:
- Sigma 70-200/2.8 II (tylko używane)
- Sigma 70-200/2.8 OS
- Tamron 70-200/2.8 VC USD
- Nikkor 70-200/2.8 VR lub VR II.
W skrajnych przypadkach wystarczy 85/1.8G, ale to nie pozwoli na żadne zbliżenia.
Do fotografii okolicznościowej najlepsza będzie Sigma 17-50/2.8 + jakaś stałka - 35/1.8G DX lub 50/1.8G.
Wielkie dzięki za konkretną odpowiedź :)
Andrzej1974
09-01-2014, 18:18
Mam ukończony kurs photoshopa [...]
Kurs kursem ale to życie wszystko zweryfikuje...
[...] najbardziej chodzi mi o fotografie portretową, plenerową i okolicznościową.
W takim razie wróć do wypowiedzi GonzoG:
zyzio666
09-01-2014, 18:52
Z S17-50/2.8 to trzeba uważać. Na forum jest "kilka" postów o problemach przy współpracy z D7100. Spotyka się niedogodności też z innymi szkiełkami Sigmy. Oczywiście to nie jest zasada, bo jest całkiem spore grono osób posiadających i zadowolonych...
Piszę, tak tylko ku przestrodze...
Pozdrawiam
uppersilesian
09-01-2014, 20:05
Obawiam się, że na kursie PS-a nie było o kadrowaniu podczas ślubu, wybieraniu momentów, ustawiania się, obsługi lamp i innych dupereli. Polegnies zjak nic, zdjęcia nie będa się rózniły od zdjęć gości. Ale masz racje od czegos trzeba zacząć, w miare kolejnych będziesz sie poprawiala.
Monia1227, koniecznie kup książkę David A.Zeiser "Fotografia ślubna", przeczytaj kilka(naście) razy, poćwicz w domu z rodziną, znajomymi, jakieś rodzinne imprezy, obiady, różne ujęcia (pamiętaj, że ślub odbywa się w miarę szybko i "momenty" się nie powtarzają), sprawdź czy obiektywy, którymi robisz nie mają jakiegoś back/front focusa i ... nie polegniesz. Do maja masz mnóóóóóóóstwo czasu.
A co byście powiedzieli na jeden Nikkor 16-85?
Z ostrością nie powinno być problemu, a rozmycie można trochę poprawić programowo.
Chyba nic nie wspomniałaś o lampie błyskowej?
A może kup D7000 i zaoszczędzone 1000 zł masz na lampę.
Archibald6803
09-01-2014, 20:12
Mam ukończony kurs photoshopa. .................
No i elegancko ; fundament już jest ; teraz trzeba trochę praktyki .......
................... jeśli chodzi o focenie sportu to po prostu dla siebie , nie jako zarobek...............................
Nieważne czy dla siebie czy na zarobek ; jak się chce zrobić dobre technicznie foty sportowe ( a przy tym nie rzucać ku...mi ) to nie ma zmiłuj ...... absolutne minimum (piszę to z własnego doświadczenia) to : d300 + S 50-150/2.8 II ( używany zestaw w dobrym stanie do poskładania za ok 3,5 tyś złociszy)
......... najbardziej chodzi mi o fotografie portretową, plenerową i okolicznościową.
no to potrzeba porządnego szkła portretowego ;
Tak teraz myślę (może błędnie) ...... odpuść sobie dziewczyno d7100 .... doskładaj parę złotych do już posiadanej kwoty , poszukaj nieprzechodzonego d300 lub d300s ( takiego z rzetelnym przebiegiem do 50tyś ) , kup nową S17-50/2.8OS , potem poszukaj fajnej używki S50-150/2.8 II. Skompletujesz tym sposobem bardzo przyzwoity i uniwersalny zestaw zarówno do sportu jak i na wyjazdy wakacyjne oraz na wszelkie imprezki okolicznościowe. Ślub i plener też tym sprzętem obfocisz bez najmniejszego problemu.... tylko zostaw sobie na zapas swoje d3000.
W każdym razie - ja będąc na Twoim miejscu właśnie tak bym zrobił ......
Miałem na myśli dobre szkła, sorry piszę z telefonu ze słownikiem i czasem tak jest
Z S17-50/2.8 to trzeba uważać. Na forum jest "kilka" postów o problemach przy współpracy z D7100. Spotyka się niedogodności też z innymi szkiełkami Sigmy. Oczywiście to nie jest zasada, bo jest całkiem spore grono osób posiadających i zadowolonych...
Piszę, tak tylko ku przestrodze...
Pozdrawiam
mam taki zestaw, używam, polecam, te problemy są za bardzo rozdmuchane, jedyna rzecz to że przesuwanie zdjęć w podglądzie działa skokowo a nie płynnie i tyle, poza tym szkło jest super
zyzio666
10-01-2014, 12:39
..ciach...
mam taki zestaw, używam, polecam, te problemy są za bardzo rozdmuchane, jedyna rzecz to że przesuwanie zdjęć w podglądzie działa skokowo a nie płynnie i tyle, poza tym szkło jest super
Zdaję sobie sprawę, że jest sporo osób bardzo zadowolonych z tego zestawu. Wspomniałem tylko o fakcie istnienia takich wątków, bo coś mi się wydaje, że autorka nie zadała sobie trudu przeszukiwała forum, tylko rzuciła post i oczekuje wyczerpujących odpowiedzi...
johnywalker
14-01-2014, 12:25
Robisz błąd chcąc wydać większość kasy na puszkę.
Robisz błąd stricte precyzując co bedziesz focić, bo tak naprawde człowiek jak ma aparat chce focic wszystko i po pierwsze potrzebujesz pokryc zakres. Kup podstawowe szkło, np tamrona 17-50, puszke np D90 i popracuj na tym zestawie. Jak chcesz iść na ślub, to koniecznie zewnętrzną lampe. Jak bedziesz chcieć sport to jakieś 70-2002,8.
Ale będe szczery, przede wszystkim potrzebujesz obycia z posiadanym sprzętem. Nie mozna wziąć nowego sprzetu i iść strzelić wesele od tak.
Będę powtarzał jak mantrę - jeżeli bierzesz się za fotografię zarobkową (a tak wnioskuję) to koniecznie kup drugie body. Każdy sprzęt ma prawo się zepsuć, a jeżeli się zepsuje to z reguły w najbardziej nieoczekiwanym i niepożądanym momencie. W ostateczności drugie body przez jakiś czas możesz pożyczać zanim nie zarobisz na zakup.
Wracając do sedna wątku, wg. mnie wybór szkieł pod DX jest w tej chwili prosty:
- fot. okolicznościowa / portretrowa: S18-35/1.8 + N50/1.8 + N85/1.8 lub T11-16/2.8 + N35/1.8 + N50/1.8 + N85/1.8; możesz też odrzucić N50/1.8 lub N85/1.8 (prawdopodobnie wystarczy Ci jedna z tych ogniskowych w zależności, która Ci bardziej odpowiada),
- fot. sportowa (siatkówka) - N/S 70-200/2.8.