Zobacz pełną wersję : d7000 pytanie o af ze wspomaganiem z lampy
jako iz robie troszke zdj w klubach d300 zachwycil mnie af ale z 2 strony szybkosc byla ok bo w koncu moglem uzywac wspomagania af z lampy sb900,
wiem ze d7000 ma trudny af ale przy osobach statycznych w dysco blysko wraz ze wspomaganiem z lampa moze wystapic ten problem ? czy powinno byc ok, do tej pory w przypadku d200 i wspomaganiem z lampy mialem taki bf ze dopiero przy d300 widze roznice w af i to ogromnym, ale d7000 ma microregulacje czy powinna ona wystarczyc?
bo matryca jednak sporo lepsza w d7000, ale boje sie go jak ognia a sadze ze bylby ok skoro bardzo uzywalne jest w nim iso 3200,
siwyozzman
09-01-2014, 15:53
Miałem wszystkie body o których piszesz D200 D7000 teraz D300s Co do problemów ze wspomaganiem wzorkiem ze "sabinki" to na D200 miałem dokładnie tak jak Ty - porównywałem równolegle D7000 i D200 w tej kwestii - D7000 działał w takim przypadku perfekcyjnie! Słabe światło + wzorek z lampy - współpraca wzorowa, D200 w takiej samej sytuacji ogromny BF /robiłem test mając oba te body.../ D7000 bez wspomagania z lamy błyskowej wymagał korekty AF przy świetle żarowym - wspomaganie "leczyło" go z tej przypadłości ale nie zawsze wzorek się wyświetla i nie ma jak tego wymusić.... Tzn jak jest ciemnica to się włączy za każdym razem, jak warunki są lepsze to się nie włączy. W ciemnych klubach powinno być ok. Matryca w D7000 jest rzeczywiście sporo lepsza ale nie oszukuj się że iso 3200 jest bardzo dobre. Owszem jest zauważalnie lepiej niż w D300, zwłaszcza kolorystykę lepiej "trzyma". Ja sporadycznie fotografuję w takich warunkach dlatego wróciłem do D300s a D7000 sprzedałem koledze fotografującemu śluby... Jest to jego body uzupełniające D700 i jest nim zachwycony - dla Niego jest to znacznie lepszy aparat niż D300 - co prawda sezon dopiero przed Nim a zachwyty to tylko efekt pierwszych testów... Dla mnie konieczność regulacji AF w zależności od koloru oświetlenia było zbyt irytujące. Wg mnie moje body było całkowicie sprawne - to nie był przypadek Fatmana... działało dosyć przewidywalnie - AF po kalibracji w serwisie - przy świetle dziennym znacznie przewyższał to co jest np. w D90 Poprosiłem serwis o ponowną kalibrację z uwaga że body ma BF przy żarówkach. Ustawili ponownie - zaczął trafiać ale na zewnątrz zrobił się FF. Serwis wg mnie bardzo dobrze wyregulował moje body a to że działa inaczej w różnym oświetleniu to nie ich wina... Coś jest nie tak z tym modułem AF - podobne historie zdarzają się w D600... w teście D610 na optycznych też im wyszło że trzeba puszkę przy żarówkach inaczej ustawić...
Ja chce mieć przyjemność z fotografowania - wziąć aparat do ręki i skupić się na zdjęciach a nie na walce z mikrokalibracją... różnica w jakości zdjęć jest - zwłaszcza w jpg ogromna.
Do takiej fotografii jak uprawiasz chyba zostałbym przy D7000 - chyba da się go okiełznać - zobaczymy co po sezonie powie nowy właściciel mojego D7000...
a jak oceniasz iso 2500 z d300 do d7000 mocna roznica duza degradacja koloru ? bo max 2500 bym wchodzil no moze 2000 iso, ale chcialbym by bylo w d7000 bardziej czyste w kolorach bo jak wspomialem dysco to blyskotki a degradacja jest w d300 chodz moze nie az tak duza ale jest...bo do d200 niema co porownywac tam iso 1000 juz padaczka byla w porownaniu do d300, tylko jak to ma byc roznica prawie nie zauwazalna badz niewiele to wole d300 bo mam d200 i guzikologia grip itd to wszystko za d300 przemawia
siwyozzman
09-01-2014, 16:58
Dużo zależy od sceny - w takich warunkach o jakich piszesz często wyciąga się z cieni - tutaj też D7000 ma spora przewagę nad D300... Sama obsługa D7000 jest bardzo fajnie przemyślana i nie ma dyskomfortu poza samym uchwytem... Ja miałem z gripem i wtedy jest wygodnie. Koledzy dawali rady wcześniej że prawdziwy przeskok to jest D700 i mają rację...Do tego typu fotografii sprawdziłby się najlepiej...wiem że z kilku powodów musisz pozostać przy DX - może byś pożyczył od kogoś i sam sprawdził D7000...
wlasnie w tym problem ze d300 maja chlopaki jako backupy wiec bez wiekszego problemu mam na testy nawet na pare tygodni d300 natomiast d7000 maja u mnie osoby z pojedyncza puszka i ciezko by bylo zdobyc nawet na jedno wyjscie zreszta jutro sie okaze bo bedzie ostatniej matki boskiej pienieznej jak dostane jak mysle zastanowie sie nad d7000 jak nie to d300 i o
co do wyciagania z cieni wlasnie wiem ze lepiej by bylo d300 wtedy 2 tlo ladniej i przyjemniej by bylo wyciagnac zeby ladnie sie swiecilo...