PDA

Zobacz pełną wersję : Naprawa jpg

crips
09-01-2014, 13:20
Witam Panowie. Szybkie pytanko. Jak naprawic tak uszkodzone fotografie? Juz od dluzszego czasu poszukje aplikacji do naprawy tego typu uszkodzen. Wiem , ze z danej fotki brakuje tylko kilku sectorow z dysku. Zdaje sobie rowniez sprawe z kompresji obrazka i jak to dziala, ale byc moze jakas firma wpadla na jakis algorytm uzupelniajacy dane o kolorach i calej brakujacej reszty.

https://picasaweb.google.com/115385816155841212845/2013_06_30?authkey=Gv1sRgCNLcjY7j7a-3eQ

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

zgera
09-01-2014, 14:01
Tego raczej nie da się naprawić, problem powstał prawdopodobnie przy zapisie zdjęcia na kartę.

Johanan
09-01-2014, 14:32
Błąd przy kopiowaniu, warto używać sprawdzonych nośników (karty pamięci), i do transferu grafiki mieć markowe czytniki.

GonzoG
09-01-2014, 14:40
Uszkodzonych JPEG nie da się naprawić. Ten format nie przechowuje danych naprawczych, a ewentualne przesunięcia binarne w pliku można naprawić tylko ręcznie - bit po bicie, aż uzyska się to co powinno być.
Żaden program nie jest w stanie stwierdzić, czy to co jest w pliku, to to co ma być, czy coś innego.

jasin
09-01-2014, 17:31
W jaki sposób zgrywałeś z karty, "kopiuj-wklej" czy jakimś programem?? Też miałem takie problemy ze zdjęciami po zwykłym kopiowaniu, pomogło zgrywanie przez Nikon transfer.

GonzoG
09-01-2014, 18:02
W jaki sposób zgrywałeś z karty, "kopiuj-wklej" czy jakimś programem?? Też miałem takie problemy ze zdjęciami po zwykłym kopiowaniu, pomogło zgrywanie przez Nikon transfer.

Akurat Nikon Transfer jest anty przykładem poprawnego zgrywania. Najwięcej problemów występuje właśnie przez ten program, gdyż nie tylko zgrywa, ale i modyfikuje zdjęcia.

crips
09-01-2014, 18:38
Witam. Przepraszam za pozna odpowiedz.Zdjecie nie ma zwiazku z kartami ani kopiowaniem. Prowadze firme w IRL odzyskujaca dane.Odzyskiwalem dane klientowi. Poprostu niektorych sectorow dysku juz sie nie da odczytac. Spotkalem sie z problemem juz kilka razy. Postanowilem zapytac starych wyjadaczy ;). No coz. Klient musi sie zadowolic tym co mam. Dziekuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

jasin
09-01-2014, 21:56
Akurat Nikon Transfer jest anty przykładem poprawnego zgrywania. Najwięcej problemów występuje właśnie przez ten program, gdyż nie tylko zgrywa, ale i modyfikuje zdjęcia.

Akurat u mnie to rozwiązało problem. W jaki sposób modyfikuje te zdjęcia? Pytam bo nigdy się w to nie zagłębiałem.

Andrzej1974
09-01-2014, 22:10
Akurat Nikon Transfer jest anty przykładem poprawnego zgrywania.

I stąd unikam, jak ognia, tych wszystkich "ulepszaczy". Wolę już stare, dobre i wypróbowane... Ctrl + A, Ctrl + C i Ctrl + V ;-)

GonzoG
09-01-2014, 22:27
Akurat u mnie to rozwiązało problem. W jaki sposób modyfikuje te zdjęcia? Pytam bo nigdy się w to nie zagłębiałem.
Robi wpisy w polach EXIF.