PDA

Zobacz pełną wersję : Mój obiektyw ma objawy

manfred
09-01-2014, 10:11
Witam serdecznie podpinam moją ulubioną 50 mm 1,4 D do aparatu a tu wyskakuje błąd o ile dobrze pamiętam e33. Wyciągam baterię bo sądziłem że może to wina aparatu. Dalej to samo. Przełożyłem do innego aparatu i to samo błąd e33. Po kilku godzinach gdy już miałem wyrzucić obiektyw do kosza poruszałem takim wihajstrem obok styków. I o dziwo obiektyw działa i na jednym i na drugim aparacie. Mam pytanie udać się z nim do lekarza czy nie przejmować się póki znowu nie wystąpią objawy. Pamiętam kiedyś miałem 50 minolty i miałem podobny problem. Ale po wyczyszczeniu i nasmarowaniu na Czapskich obiektyw pięknie się sprawował.

MstrG
09-01-2014, 10:17
Witam serdecznie podpinam moją ulubioną 50 mm 1,4 D do aparatu a tu wyskakuje błąd o ile dobrze pamiętam e33. Wyciągam baterię bo sądziłem że może to wina aparatu. Dalej to samo. Przełożyłem do innego aparatu i to samo błąd e33. Po kilku godzinach gdy już miałem wyrzucić obiektyw do kosza poruszałem takim wihajstrem obok styków. I o dziwo obiektyw działa i na jednym i na drugim aparacie. Mam pytanie udać się z nim do lekarza czy nie przejmować się póki znowu nie wystąpią objawy. Pamiętam kiedyś miałem 50 minolty i miałem podobny problem. Ale po wyczyszczeniu i nasmarowaniu na Czapskich obiektyw pięknie się sprawował.

Wihajster czyli dźwignia przysłony?

manfred
09-01-2014, 10:18
Tak

Badyl81
09-01-2014, 10:41
A może błąd FEE? http://www.dpreview.com/forums/post/23391719 ktoś miał podobny problem, to chyba błąd wyżej wspomnianej dźwigni przysłony :)

manfred
09-01-2014, 10:44
Być może no jedno jest pewne nie mogłem ustawić przysłony.

PS oczywiście że tak dopiero teraz po wpisaniu w przeglądarkę zobaczyłem na zdjęciu ech sierota ze mnie.

TOP67
09-01-2014, 10:53
Błąd Fee pojawia się, jeśli pierścień przysłony nie jest ustawiony na najwyższej wartości. Wiele obiektywów ma blokadę tej pozycji.
W wyższych modelach body można przestawić sposób ustawiania przysłony na pierścień i wtedy błąd znika.

manfred
09-01-2014, 10:58
Ale mi wstyd powiem szczerze na 60mm non stop tam gmeram rak robię na mojej 801 a tutaj całkowicie zapomniałem, że ten obiektyw ma takie coś do ustawienia. Jak przyjdę do domu zaraz z nieskrywaną ciekawością jeszcze raz się przyglądnę nieborakowi.

Badyl81
09-01-2014, 11:05
O, przepraszam za wprowadzenie w błąd - TOP67 jak zwykle na posterunku.

manfred
11-01-2014, 13:22
Potwierdzam jakim cudem ta zapadka mi się przestawiła nie wiem. Ulżyło bo myślałem że obiektyw do serwisu. Od dziś zawsze będe myślał o tej zapadce ;-)