PDA

Zobacz pełną wersję : Trójpodział w Nikonie d3200

Breitling
09-01-2014, 01:03
Byłbym wdzęczny jeśli ktoś wyjaśni pewnie dla większości z was prostą zasadę. Dlaczego pomocnicza podziałka w Nikonie d3200 i pewnie pozostałych niskich seriach posiada aż 6 linii a nie 4 jak wynika z podstawowej zasady trójpodziału? Zaczynam dopiero przygodę z aparatem i linie te są naprawdę pomocnicze ale dziwi mnie ich nadmiar ;)

SerU
09-01-2014, 01:16
Zacznijmy od tego, ze to nie są linie trójpodziału. Jeśli już tak tego potrzebujesz, to używaj punktów AF - są idealnie rozmieszczone w "mocnych" punktach.

GonzoG
09-01-2014, 04:10
Ta "podziałka" jak to nazywasz, to linie pionu i poziomu do używania w kadrowaniu np. architektury.

Trójpodział, złoty środek, itp - to są różne wymysły różnych szkół, w większości jeszcze malarskich. Gdyby tak umieścić tylko te najpopularniejsze 6, to by ci się znudziło przełączanie między nimi.

A to jaki sposób kadrowania wybierzesz - zależy tylko od Ciebie i to powinno się mieć w oku, a nie wyświetlone.

Breitling
12-01-2014, 14:33
Dziękuje chłopaki za odpowiedzi. Muszę jeszcze dużo poczytać o kadrowaniu ale mam nadzieję, że po kilku miesiącach będę to robił bardziej automatycznie :)

tomek123
14-01-2014, 08:56
Byłbym wdzęczny jeśli ktoś wyjaśni pewnie dla większości z was prostą zasadę. Dlaczego pomocnicza podziałka w Nikonie d3200 i pewnie pozostałych niskich seriach posiada aż 6 linii a nie 4 jak wynika z podstawowej zasady trójpodziału? Zaczynam dopiero przygodę z aparatem i linie te są naprawdę pomocnicze ale dziwi mnie ich nadmiar ;)
Sorki za pytanie, ale za Chiny nie mogę dopatrzyć się w menu gdzie uaktywnia się te linie.

superlama
14-01-2014, 09:27
U mnie w D5200 jest w ustawieniach osobistych, [d]fotografowanie/wyświetlanie, [d2] wyśw. siatki linii w wizjerze. Pewnie w D3200 podobnie.

zgera
14-01-2014, 12:46
Sorki za pytanie, ale za Chiny nie mogę dopatrzyć się w menu gdzie uaktywnia się te linie.

W D3200 nie można wyświetlić linii kadrowania w wizjerze, nie ma takiej opcji, w D5100 również to wycięli, tylko w trybie LV można wyświetlić.

Breitling
14-01-2014, 20:26
Jest tak jak pisze zgera. Są jedynie dostępne w Lv. Używając Lv naciśniej kilkakrotnie przycisk "info" na górze aparatu.