Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk Lv Nikon d3200 + vr 18-55
Breitling
09-01-2014, 00:58
Wertowałem google i forum i znalazłem tylko częściową odpowiedź na moje pytanie. Słyszę wyraźnie dźwięk silniczka vr obiektywu ale wyłącznie podczas opcji Lv lub po naciśnięciu spustu migawki do połowy co jest akurat zrozumiałe. Dlaczego ten niezbyt przyjemny dźwięk jest nieustannie słyszalny podczas Lv a podczas korzystania z wizjera już nie?
W LV masz AF z detekcją kontrastu, przez wizjer fazowy - każdy działa inaczej.
Z resztą, jak przełączysz na AF-C, to też będzie ci ciągle wył obiektyw.
[...]silniczka vr obiektywu[...]
Słyszysz pracę VR czy AF? Jeżeli to drugie, to GonzoG już wyjaśnił. Jeżeli nie jesteś pewny, czego odgłosy słyszysz, wyłącz VR i porównaj oba przypadki jeszcze raz.
Breitling
09-01-2014, 13:47
To bzyczy na pewno VR. Tylko nie rozumiem dlaczego dzieje się tak tylko na Lv. Może to jakaś wada i tylko mój aparat tak ma..
Tak ma być w trybie AF-F i AF-C. W trybie AF-S tylko podczas naciskania spustu do połowy.
To bzyczy na pewno VR. Tylko nie rozumiem dlaczego dzieje się tak tylko na Lv. Może to jakaś wada i tylko mój aparat tak ma..
Po pierwsze, na LV ostrość jest ustawiana znacznie dłużej niż na fazowym, aparat przesuwa soczewki do przodu i tyłu zanim detekcja kontrastu uzna że ostrość jest dobra, co za tym idzie czas pracy VR jest dłuższy.
Detekcja fazowa, czyli ostrość przez wizjer jest prawie natychmiastowa, krótszy czas pracy stabilizacji.
Każdy egzemplarz danego obiektywu może wydawać nieznacznie różniące się dźwięki, jeden będzie cichy, inny głośniejszy.
Breitling
09-01-2014, 16:33
TOP67 na Lv jest tak na każdym trybie AF.
Ale dzięki waszym wypowiedziom jestem spokojniejszy i wiem, że to taki urok posiadanego przeze mnie sprzętu.
Zgera dzięki za wyjaśnienie, poznałem kolejne atuty detekcji fazowej.
Temat do usunięcia jeśli admin uzna za stosowne. Pozdrawiam