PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5200 kompatybilność obiektywów

Devine
08-01-2014, 21:40
Witam jestem młodym fotografem jak i nowym użytkownikiem tego forum, chciałbym poprosić Was o pomoc, pełno jest obiektywów używanych w idealnym stanie na allegro od zwykłych nikkorów po sigmy tamrony itp. Jako młody, zapalony fotograf szukałem nie drogiej i funkcjonalnej lustrzanki nie tylko do robienia zdjęć, ale i również filmowania bo chcę iść bardziej w tym kierunku, padło na nikona D5200. Mam kilka pytań odnośnie obiektywów do mojego aparatu a więc:

1. Jaka jest kompatybilność obiektywów serii D czy każdy będzie pasował ? oczywiście mam tu na myśli D3000 D5100 itp czy będa problemy z kompatybilnością i będę zmuszony kupować tylko nowki sztuki, od razu mówię że nie stać mnie na nowe obiektywy ponieważ jestem jeszcze uczniem i nie mam takiego grubego portfela.

2. Na co muszę uważać przy zakupie obiektywu chodzi mi tutaj szczególnie o to aby pasował do aparatu.

3. Jaki będzie najlepszy obiektyw do kręcenia filmów? chodzi mi tu o obiektyw lepszy niż mam teraz a jest nim nikkor 18-55 czyli podstawowy.

Pozdrawiam i mam nadzieję ze pomożecie!! ;)

MstrG
08-01-2014, 21:43
W D5200 nie masz silnika w body, więc musisz kupować obiektywy z własnym napędem - o ile chcesz mieć AF, akurat przy filmowaniu mało przydatny ;)

TOP67
08-01-2014, 21:52
Bardzo nieliczne obiektywy typu D mają silnik (i są to zwykle drogie obiektywy, jak 28-70). Również literka G nie gwarantuje silnika. Musisz szukać obiektywów AF-S, a w przypadku Sigmy HSM. Tamron nie ma specjalnego oznaczenia silnika, więc trzeba bardzo uważać na to co się kupuje. Tokina podobnie.

Fatman
08-01-2014, 22:06
W Tamronie bezpiecznie kupować (dla Nikonów bez wbudowanego silnika) obiektywy z oznaczeniem USD albo PZD w nazwie.

Devine
08-01-2014, 22:09
A czy każdy obiektyw będzie pasował do tego body, prócz tych nawet typu D? i jaki najlepszy obiektyw jest do kręcenia np ślubów bo chcę w tą stronę iść czy jakiś teledysków własnego autorstwa. Jaki obiektyw na początek wybrać?

TOP67
08-01-2014, 22:14
Listę kompatybilnych obiektywów masz w instrukcji.
Podpiąć da się prawie każdy obiektyw z bagnetem F (poza najstarszymi non AI), ale nie będą działały wszystkie funkcje.
Potrzebujesz obiektywu ze stykami, żeby działał pomiar światła i z silnikiem, żeby działał AF.

Do filmowania są specjalne obiektywy, np. Samyangi seria T.

coroner
08-01-2014, 22:14
jaki najlepszy obiektyw jest do kręcenia np ślubów bo chcę w tą stronę iść czy jakiś teledysków własnego autorstwa. Jaki obiektyw na początek wybrać?

Nikkor AF-S 17-55/2.8 G ED

yaneq
09-01-2014, 23:57
Przymierzam się do zakupu tego modelu, w tej cenie to chyba najrozsądniejszy egzemplarz.
Jeżeli chodzi o kompatybilność sprawa jest jasna, ale co dobrego wybrać na początek aby było dość uniwersalne i budżetowe?
Jasne 50mm na początek to za mało, jakiś zoom do powiedzmy 100mm byłby wskazany. Co robić?

GonzoG
10-01-2014, 00:39
Nikkor AF-S 17-55/2.8 G ED
Do kręcenia ?? Raczej kiepski wybór - ciężkie i nieporęczne. A ręcznie ostrzenie w nim nie najwygodniejsze.

Devine
10-01-2014, 16:38
Ok, czyli każdy obiektyw z nowszych będzie pasował byle by był z autofokusem.
Co do obiektywu to jeszcze nie zamierzam kupić, ale jak będę kupować na pewno zasięgnę waszych opinii. I jeszcze mam 2 pytanka jeżeli chodzi o filmowanie to czy najlepszym rozwiązaniem jest kręcenie w auto?, chodzi mi tutaj nie o filmy jakieś artystyczne tylko zwykły film ślubny gdzie nie ma zbytnio czasu na bawienie się ustawieniami. I ostatnie pytanie czy znacie jakies kursy online z nikonem ale chodzi mi tutaj własnie o ustawienia manualne, ponieważ nie ogarniam za bardzo w nim w Canonie wydaje mi się ze łatwiej jest to wszystko ustawić a chodzi mi o światło, szybkość migawki itp. Na youtuba jest dużo poradników ale z Canonem, jeżeli możecie podesłać jakieś kursy dla zielonych z których korzystaliście byłbym wdzięczny!.

fneo
11-12-2016, 21:19
Panowie. Czy Sigma DC 18-125mm F3.8-5.6 OS HSM AF będzie w pełni kopatybilna z 5200D? Wyżej czytałem że właśnie ma być ten HSM.

kurako92
11-12-2016, 21:26
Jak jest z dupka Nikona to powinien pasować

fneo
11-12-2016, 21:35
Tak piszą. Że pod Nikona. Sigma DC 18-125mm F3.8-5.6 OS HSM AF Nikon. Mogę zdjęcie wysłać na priv. Lub mejla. Proszę o pomoc, ponieważ nie jestem an 100% pewny.

largo
11-12-2016, 21:59
Będzie działał. W Sigmie HSM oznacza silnik ultradźwiękowy, OS - stabilizację, a DC - obiektyw projektowany pod matrycę APS-C. Jest jeszcze starsza wersja tego obiektywu bez OS i HSM, z taką wersją nie będzie autofokusa.