Zobacz pełną wersję : The hangover / styl zdjec
gdariusz
08-01-2014, 16:22
Wiekszosc pewnie zna ten film. Jednak jak sie przyjrzec plakatom ...
- swiatlo, swiatlo i jeszcze raz swiatlo (Czy byl uzywany Beauty Dish ?)
- zdjecia zrobione srednim formatem (to jasne)
- prawdopodobnie wstepna obrobka Lightroom
- no i Photoshop ...
Ale czy ktos ma pomys jakie mniej wiecej kroki mogl grafik poczynic w Lightroomie i pozniej w Photoshopie.
Efekt ciekawy ...
ZObaczcie ...
Zdjecie 1 (http://forum.dariushphotography.com/Hangover_01.jpg)
Zdjecie 2 (http://forum.dariushphotography.com/Hangover_02.jpg)
Zdjecie 3 (http://forum.dariushphotography.com/Hangover_03.jpg)
a skąd ta pewność ze to ze średniaka, ze LR ?
RobertMiernik
08-01-2014, 17:41
Nie ma tam nic czego by się 35mm zrobić nie dało.
Światło ładne ale poza 1 zdjęciem do ogarnięcia przez zwykłego śmiertelnika, dwa góra trzy źródła.
To co widzisz to tona doge & burn w postprocesie...
Pomijając, że wszystkie 3 są sklejane z kilku fot...
gdariusz
08-01-2014, 18:55
Mysle, ze jakosc detali o tym mowi. Poza tym czy producent bawil by sie w inne ? Zdjecia byly wykorzystywane do billboard-ow ...
a skąd ta pewność ze to ze średniaka, ze LR ?
Mysle, ze jakosc detali o tym mowi. Poza tym czy producent bawil by sie w inne ? Zdjecia byly wykorzystywane do billboard-ow ...
Bilbordy robi się i z 8Mpix... poza tym co jaka to różnica 36 Mpix w D800, a 40 Mpix w H4D / H5D ??
no poziomu detalu ze średniaka to tu nie widać :) To zwyczajne foty na plakaty zrobione pewnie jakimś FXem. Do tego mnóstwo PS i efekt masz :)
RobertMiernik
08-01-2014, 19:15
Bilbordy robi się i z 8Mpix... poza tym co jaka to różnica 36 Mpix w D800, a 40 Mpix w H4D / H5D ??
Bardzo duża, dlatego D800 kosztuje 15 tysięcy a HD4 150 tysięcy...
gdariusz
08-01-2014, 19:21
A nie bede zabieral glosu lepiej bo mnie wysmiejecie :)
Za chudy w uszach jestem ... Byc moze myle sie ...
Ale mieszkam za granica i nauczylem sie jednego.
Jak ktos ma kase (jakis producent) i robi cos co ma zrobic kase ... To zleca bardzo drogim studiom ...
A Ci chcac pokazac jacy to oni fajni nie sa ... Cykaja na sprzetach nie do dosiegniecia zwyklym smiertelnikom.
Producet dzieki temu zachwycony bo wie za co zaplacil.
CO nie znaczy ze nie mozna tego zrobic D800 ...
Jak juz bede wiedzial jak do tego podejsc to opublikuje cos co wyszlo z mojego sprzetu ... wlasnie z D800 choc juz widze roznice z D800E
Ale slowo nie wydaje mi sie ze D800 doscignie hasela kiedykolwiek ...
Ale slowo nie wydaje mi sie ze D800 doscignie hasela kiedykolwiek ...
W gołych zdjęciach - nie, bo Hassel robi w 16b, a D800 tylko w 14. Poza tym Hassel to CCD, więc ma inną charakterystykę rejestracji światła niż CMOS.
Ale w zdjęciach przemielonych przez PS'a nigdy nie stwierdzisz różnicy.
A tak przy okazji... to ja uważam, że Hassel nigdy nie dogoni D800... bo wymięka już przy ISO 400...
gdariusz
08-01-2014, 20:06
Moze studyjne tak maja ... ze ISO 400 je rozklada ...
Moze kiedys wpadnie mi to w rece zeby poczuc co potrafi ...
W gołych zdjęciach - nie, bo Hassel robi w 16b, a D800 tylko w 14. Poza tym Hassel to CCD, więc ma inną charakterystykę rejestracji światła niż CMOS.
Ale w zdjęciach przemielonych przez PS'a nigdy nie stwierdzisz różnicy.
A tak przy okazji... to ja uważam, że Hassel nigdy nie dogoni D800... bo wymięka już przy ISO 400...
To co widzisz to tona doge & burn w postprocesie...
Dokładnie, dodge & burn to w temacie tych zdjęć słowo klucz.
RobertMiernik
09-01-2014, 00:53
Ojtam, ojtam 400 daje rade, dopiero przy 800 zaczyna się komórkownia ;)
Dokładnie, dodge & burn to w temacie tych zdjęć słowo klucz.
I można zrobić takie zdjęcie choćby D700 ;]
Może średnim, może nie. Tego w każdym razie po tych zdjęciach nie da się stwierdzić i na pewno nie ma tu nic czego byś nie zrobił FF czy choćby nawet aps-c.
gdariusz
31-01-2014, 02:40
Dziekuje za podpowiedzi ...
Faktycznie The Art of Dodge & Burn – Series Three DVD Duzo rowiazuje ...
I ciekawie sie slucha ...
Zamykam temat
cz4rnuch
31-01-2014, 09:37
A tak przy okazji... to ja uważam, że Hassel nigdy nie dogoni D800... bo wymięka już przy ISO 400... Hassel zapowiedział H5D-50c z CMOSem, a Phase One już chyba chwali się nową dupką.