Zobacz pełną wersję : wyzwalacze Pixel King i Yongnuo 622
Ok, który wybrać? Chciał bym sterować mocą lampy w trybie M z poziomu menu aparatu (co by nie biegać do lampy). Chciał bym mieć synchronizację z krótkimi czasami i chciał bym mieć strzał na zamknięcie migawki dla długich czasów. Plus przyzwoity zasięg.
Z opisów sklepowych tych urządzeń stawiał bym na Yongnuo ale nigdzie nie znalazłem informacji czy umożliwia zmianę parametrów lampy z poziomu aparatu. Tzn. wchodzę sobie do menu, ustawiam grupę A w manual albo TLL i focimy - tak jak to można robić przy pomocy sterowania błyskiem z lampy master albo wbudowanej.
Polecam Yn622n. Lampy zawsze odpalają. Możesz sterować mocą błysku nawet w TTL z poziomu nadajnika. Niestety potrzeba trochę wprawy, bo sterowanie jest w ciemno - nadajnik nie ma wyświetlacza. 4 nadajniki/odbiorniki (kolejny plus - każdy transmitter to również receiver) kosztują poniżej 500 zł na ebayu.
Czyli YN nie pozwala sterować mocą lampy z menu aparatu?
Niestety nie. Możesz mieć na aparacie transmitter a na nim lampę. W tej sytuacji będziesz kontrolować z poziomu tej lampy pozostałe. Można też dokupić SU-800 i mieć pełną kontrolę, ale to już kosztowniejsza opcja, która się sprawdzi przy większej ilości odbiorników z racji ich niskiej ceny.
mateo912
08-01-2014, 16:38
Ok, który wybrać? Chciał bym sterować mocą lampy w trybie M z poziomu menu aparatu (co by nie biegać do lampy). Chciał bym mieć synchronizację z krótkimi czasami i chciał bym mieć strzał na zamknięcie migawki dla długich czasów. Plus przyzwoity zasięg.
Z opisów sklepowych tych urządzeń stawiał bym na Yongnuo ale nigdzie nie znalazłem informacji czy umożliwia zmianę parametrów lampy z poziomu aparatu. Tzn. wchodzę sobie do menu, ustawiam grupę A w manual albo TLL i focimy - tak jak to można robić przy pomocy sterowania błyskiem z lampy master albo wbudowanej.
żadne radyjko na to ni pozwala. ale polecam PK pro, nadajnik ma wyświetlacz na którym można łatwo ustawić moc i tryb pracy lampy.
w opisie pixel kinga jest napisane, że sterowanie lampami odbywa się z poziomu aparatu (optyczne.pl). Ale jest tam napisane że nie wspiera after shade, co to znaczy?
w opisie pixel kinga jest napisane, że sterowanie lampami odbywa się z poziomu aparatu (optyczne.pl). Ale jest tam napisane że nie wspiera after shade, co to znaczy?
To jest możliwe tylko w aparatach, które takie coś mają w sobie (np. Canon). Z resztą cały opis na optycznych tyczy się wersji do Canona, a nie Nikona.
Nikon nigdy nie miał możliwości sterowania mocą lampy z menu aparatu.
mateo912
08-01-2014, 18:08
To jest możliwe tylko w aparatach, które takie coś mają w sobie (np. Canon). Z resztą cały opis na optycznych tyczy się wersji do Canona, a nie Nikona.
Nikon nigdy nie miał możliwości sterowania mocą lampy z menu aparatu.
miał i ma, w ramach CLS. możesz wbudowaną lampą sterować mocą i trybem lamp obsługujących CLS.
miał i ma, w ramach CLS. możesz wbudowaną lampą sterować mocą i trybem lamp obsługujących CLS.
To sterowanie tyczy się tylko i wyłącznie lampy wbudowanej, a tu o takiej nikt nie wspominał.
No nie, w opisie PK do Nikona np. na fotozakupach tez jest napisane, że można sterować lampami z menu aparatu. To menu jest zarówno do wbudowanej lampy jaki zewnętrznej odpalanej w CLS. To pewne bo używam. Ustawiam tryb pracy na M, moc na pół gwizdka albo inaczej i odpalam lampę 910 lampą wbudowaną w d700. Sterowanie idzie poprzez przebłyski i to działa fajnie ale dość kiepsko bo lampa musi widzieć drugą lampę. Chcę to samo mieć radiowo.
btw. Czy ktoś wie o co chodzi z tym "after shade" ?
No nie, w opisie PK do Nikona np. na fotozakupach tez jest napisane, że można sterować lampami z menu aparatu. To menu jest zarówno do wbudowanej lampy jaki zewnętrznej odpalanej w CLS. To pewne bo używam. Ustawiam tryb pracy na M, moc na pół gwizdka albo inaczej i odpalam lampę 910 lampą wbudowaną w d700. Sterowanie idzie poprzez przebłyski i to działa fajnie ale dość kiepsko bo lampa musi widzieć drugą lampę. Chcę to samo mieć radiowo.
btw. Czy ktoś wie o co chodzi z tym "after shade" ?
A co masz napisane w menu aparatu ??
Sterowanie lampami zewnętrznymi ?? czy menu lampy wbudowanej ??
A co do opisu w sklepach - ile czasu masz już Nikona, żeby nie wiedzieć co on ma w menu ??
Z resztą oni sami nie wiedzą, co tam mają napisane - najpierw pojawił się PK do Canona, dużo później do Nikona - wzięli skopiowali opis i tyle... w wielu sklepach nadal jest przy PK do Nikona, że obsługuje E-TTL II....
Nie czepiajmy się nazewnictwa. Faktem jest, że z poziomu menu można sterować trybem pracy wbudowanej lampy jak i zewnętrznymi lampami w grupach A i B (menu e3 w D800). Zarówno trybem ich pracy jak i mocą. I tego szukam w rozwiązaniach radiowych.
Nie czepiajmy się nazewnictwa. Faktem jest, że z poziomu menu można sterować trybem pracy wbudowanej lampy jak i zewnętrznymi lampami w grupach A i B (menu e3 w D800). Zarówno trybem ich pracy jak i mocą. I tego szukam w rozwiązaniach radiowych.
NIE. Z poziomu menu możesz sterować tylko pracą wbudowanej. W tym jej działaniem w trybie sterownika AWL/CLS, a nie lampami zewnętrznymi.
Czy jak założysz lampę na sanki możesz nią sterować z menu ?? Bo wyzwalacz radiowy, to nic innego jak lampa założona na sanki... To chyba zupełnie logiczne...
A jak chcesz sterować z menu - to tylko aparatem, który na to pozwala....
No chyba, że Nikon ma ukryte menu, które aktywuje się po podłączeniu nie nikonowego wyzwalacza radiowego...
żadne radyjko na to ni pozwala. ale polecam PK pro, nadajnik ma wyświetlacz na którym można łatwo ustawić moc i tryb pracy lampy.
Hej, a czy przy użyciu Pixel King Pro (z użycie odbiornika Pixel King X) można wyzwalać zdalnie Nikonowe lampy w czasie krótszym niż 1/250s?
Hej, a czy przy użyciu Pixel King Pro (z użycie odbiornika Pixel King X) można wyzwalać zdalnie Nikonowe lampy w czasie krótszym niż 1/250s?
Można z takimi samymi czasami, na jakie pozwala aparat.
Więc jeśli aparat na to pozwala, to przy użyciu wyzwalaczy z TTL też będzie można.
Ok, czyli ani PK ani YN nie pozwolą ustawić z poziomu aparatu parametrów pracy zdalnych lamp, si? I teraz, ustawienie parametrów pracy z poziomu nadajnika jest możliwe w którym (moc w tybie M albo kompensacja w A lub TTL)? Zewnętrzną lampa w trybie master mogę sterować z poziomu menu lampy, coś takiego będzie miał który sterownik radiowy? Tylko PK pro? Cała reszta jak sobie z tym radzi o ile ma takie możliwości? napisałem o co mi chodzi, chcę korygować moc błysku nie latając każdorazowo do lampy.
mateo912
08-01-2014, 20:05
Ok, czyli ani PK ani YN nie pozwolą ustawić z poziomu aparatu parametrów pracy zdalnych lamp, si? I teraz, ustawienie parametrów pracy z poziomu nadajnika jest możliwe w którym (moc w tybie M albo kompensacja w A lub TTL)? Zewnętrzną lampa w trybie master mogę sterować z poziomu menu lampy, coś takiego będzie miał który sterownik radiowy? Tylko PK pro? Cała reszta jak sobie z tym radzi o ile ma takie możliwości? napisałem o co mi chodzi, chcę korygować moc błysku nie latając każdorazowo do lampy.
w pk pro możesz sterować lampami(dowolnie zminiać moc i tryby pracy) i ma wyświetlacz. w yn622 możesz robić to samo ale nie ma wyświetlacza i musisz robić na czuja.
Rozumiem. I jeszcze ostatnie pytanie w konkursie ;) Dwie lampy zewnętrzne, obie na odbiornikach PK. Czy z nadajnika mogę dla każdej lampy osobno ustawić moc i odpalić je jednocześnie?
I teraz, ustawienie parametrów pracy z poziomu nadajnika jest możliwe w którym (moc w tybie M albo kompensacja w A lub TTL)? Zewnętrzną lampa w trybie master mogę sterować z poziomu menu lampy, coś takiego będzie miał który sterownik radiowy? Tylko PK pro? Cała reszta jak sobie z tym radzi o ile ma takie możliwości? napisałem o co mi chodzi, chcę korygować moc błysku nie latając każdorazowo do lampy.
Pixel King nie ma rozróżnienia jaka grupa czy master - wszystkie lampy są traktowana jako jedność i ustawienia tylko w TTL przez korektę z body.
Pixel King Pro - pozwala na dowolne ustawienia, w tym zoom dla każdej z grup - poza jednym - nie ma oddzielnych ustawień dla lampy na nadajniku - tę trzeba zmieniać z lampy.
YN-622N - można ustawić tylko w tryb TTL lub tylko M (z nadajnika) lub w dowolnej konfiguracji dopuszczalnej w AWL/CLS z lampy SB-700, SB-800 (w internecie podają, że działa, jak się ją odpowiednio zamontuje), SB-900/910 będącej zamontowanej na nadajniku. Całe ustawienia wtedy wprowadza się bezpośrednio na lampie, pracującej w trybie CLS Master.
W najbliższym czasie (bliżej nie określonym) ma się pojawić nadajnik do YN622, który będzie miał wyświetlacz i pozwalał na dowolne ustawienia pracy. Niestety nie będzie miał gniazda na lampę.
Plusem tego nadajnika ma być możliwość dowolnego ustawienia opóźnienia wyzwalania lamp przy użyciu autoFP/HSS dla każdej z grup. Ma to znaczenie przy używaniu lamp nie obsługujących tego trybu - szczególnie lamp studyjnych.
Rozumiem. I jeszcze ostatnie pytanie w konkursie ;) Dwie lampy zewnętrzne, obie na odbiornikach PK. Czy z nadajnika mogę dla każdej lampy osobno ustawić moc i odpalić je jednocześnie?
Możesz je odpalić tylko jednocześnie. Nie ma możliwości aby każda błyskała w innym czasie.
Możesz też wybrać grupy, które będą odpalane.
Już na samym początku odpowiedziałem Ci na wszystkie pytania. Pixel King Pro różni się tym, że nadajnik ma wyświetlacz i masz czarno na biały wszystkie informacje. Poza tym jest dwa razy droższy.
Nie sprawdzałem, ale PK pewnie też ma high sync czyli możesz odpalać lampę nawet przy czasie 1/8000s. Przydatne w słoneczne dni kiedy się chce zbić światło zastane.
Każdy nadajnik daje Ci możliwość pracy w grupach. Możesz mieć jedną lampę w M a dwie inne w TTL itd. Odpalasz tylko i wyłącznie jednocześnie.
No to już wszystko jasne :) Taki detal jak wyzwolenie na zamknięcie migawki dla długich czasów to pewnie wszystkie obsługują. Znalazłem jeszcze wyzwalacz firmy Photix, też ma wyświetlacz i jest trochę mniejszy od konkurencji.
Chyba znalazłem odpowiedź: Pixel Kingi nie mają synchronizacji na zamknięcie migawki....
mateo912
09-01-2014, 11:42
Chyba znalazłem odpowiedź: Pixel Kingi nie mają synchronizacji na zamknięcie migawki....
synchronizacji na zamkniecie migawki?
Tak, na zamknięcie. Robię fotki panoramując na długim czasie i lampę chcę odpalać za zamkniecie migawki. Kolega ma Pix Kinga (zwykłego) i twierdzi że King nie ma tej funkcji.
No to już wszystko jasne :) Taki detal jak wyzwolenie na zamknięcie migawki dla długich czasów to pewnie wszystkie obsługują. Znalazłem jeszcze wyzwalacz firmy Photix, też ma wyświetlacz i jest trochę mniejszy od konkurencji.
W przypadku Nikona tej funkcji nie muszą obsługiwać ani lampy, ani wyzwalacze - jest to w pełni realizowane przez aparat.
Kupiłem YN. W pudełku dwie sztuki plus lakoniczna instrukcja. Przy zestawie PK to ubogo ale zdecydowałem się na YN bo raz że taniej, dwa że ma wejśc na rynek sterownik "master", trzy że w recenzjach na YT trafiłem na opinię, że PK nie lubi enelopa.
Mam kilka pytań odnośnie działania tego sprzetu, manul jest naprawdę bardzo ogólnikowy. Także posiadaczy proszę o pomoc.
1. Lampa sb910 na odbiorniku ustawiona w TTL. Nadajnik w trybie TTL (dioda świeci na zielono). Przenoszenie zooma działa, korekta +-3 działa, synchronizacja na zamknięcie migawki działa. Z tym że przy synchronizacji na zamknięcie lampa emituje jakiś błysk przed otwarciem migawki, naświetla się kilka sekund i dopiero główny błysk. Co to jest za pierwsze błyśnięcie? Nie naświetla ono nic, w aparacie mam wyłączony błysk modelujący.
2. Tryb manualny (dioda pomarańczowa). W jakim trybie ustawi lampę? TTL czy M?
3. Czy do pracy w trybie RPT muszę mieć jakiegoś mastera na nadajnik założonego?
4. Prozaiczna rzecz: jaka jest kolejność włączania urzadzeń. W instrukcji mocno akcentują co by zakładać nadajniki wyłączone na wyłączone urządzenia ale o kolejności włączania nic.
5. Czy stara sb26 może być odpalana z tego zestawu?
mateo912
15-01-2014, 13:58
Kupiłem YN. W pudełku dwie sztuki plus lakoniczna instrukcja. Przy zestawie PK to ubogo ale zdecydowałem się na YN bo raz że taniej, dwa że ma wejśc na rynek sterownik "master", trzy że w recenzjach na YT trafiłem na opinię, że PK nie lubi enelopa.
argumenty bez sensu:
a) PK już ma sterownik i stare PK działają z nowymi
b) sterownik będzie dużo droższy od obecnych yn
c) YN nie "lubi" żadnych akumulatorków bo są one minimalnie krótsze od baterii(ale tak jest w dużej większości urządzeń i wystarczy lekko wygiąć blaszki)
1. Lampa sb910 na odbiorniku ustawiona w TTL. Nadajnik w trybie TTL (dioda świeci na zielono). Przenoszenie zooma działa, korekta +-3 działa, synchronizacja na zamknięcie migawki działa. Z tym że przy synchronizacji na zamknięcie lampa emituje jakiś błysk przed otwarciem migawki, naświetla się kilka sekund i dopiero główny błysk. Co to jest za pierwsze błyśnięcie? Nie naświetla ono nic, w aparacie mam wyłączony błysk modelujący.
przedbłysk TTL?
Jak masz lampę w TTL, to zawsze błyska ona 2 razy. Raz przed zdjęciem - pomiar, drugi raz do zdjęcia.
2. Tryb manualny (dioda pomarańczowa). W jakim trybie ustawi lampę? TTL czy M?
Kto/co ustawi lampę ??
W instrukcji masz wyraźnie napisane, że jak chcesz móc sterować lampą zdalnie, to musi być ona w TTL. Żaden inny tryb pracy lampy nie pozwala na jej sterowanie.
3. Czy do pracy w trybie RPT muszę mieć jakiegoś mastera na nadajnik założonego?
Nie. Nic nie trzeba dodatkowego. Ustawiasz na lampie tryb RPT i tyle.
Przy czym może on nie działać przy wyzwalaczach poprawnie, bo jest to tryb niezależny od TTL, a jedynie od lampy i jej bezpośredniej komunikacji z aparatem.
4. Prozaiczna rzecz: jaka jest kolejność włączania urzadzeń. W instrukcji mocno akcentują co by zakładać nadajniki wyłączone na wyłączone urządzenia ale o kolejności włączania nic.
A jakie to ma znacznie ??
Piszą o wyłączonych, aby przy wkładaniu nie nastąpiło zwarcie na stykach i np. wyzwolenie lampy.
5. Czy stara sb26 może być odpalana z tego zestawu?
Każda lampa może być wyzwalana, nawet stara Nissina, czy Nationala - byleby miała odpowiednio niskie napięcie na stykach, ale tylko lampy z iTTL mogą być sterowane zdalnie. Pozostałe manualnie z lampy.
PK nie ma sterownika, chyba że masz na myśli wersję pro ze zintegrowanym z nadajnikiem.
Skąd wiesz jaka będzie cena sterownika do YN?
Aku siedzą ciasno, nic nie wylata. minimalnie krótsze? Mierzysz takie rzeczy ? ;)
Zresztą mniejsza z tym, wybrałem YN i już.
A ten przedbłysk... wyłączyłem przedbłysk TTL. W manualnym trybie nadajnika też jest wyzwalany.
Jak masz lampę w TTL, to zawsze błyska ona 2 razy. Raz przed zdjęciem - pomiar, drugi raz do zdjęcia.
Ok, faktycznie. Na aparacie też tak działa.
Kto/co ustawi lampę ??
W instrukcji masz wyraźnie napisane, że jak chcesz móc sterować lampą zdalnie, to musi być ona w TTL. Żaden inny tryb pracy lampy nie pozwala na jej sterowanie.
Literówka, przepraszam. Chodziło mi o pracę lampy w trybie manualnym, a raczej pracę nadajnika w trybie manualnym. Strona 9 instrukcji obsługi nadajnika "Ustawienia trybu błysku manual/iTTL". lampę mam w TTL na odbiorniku. A na nadajniku ustawiam tryb błysku na manual "Przytrzymać wciśnięty przycisk GP/MODE [...]". Dioda zmienia kolor na pomarańczowy więc lampa powinna działać w trybie "manualnym" mimo że ma włączony TTL - niezbędny do gadania przez radio.
Dalej na stronie 10 instrukcji jest napisane, że dla transmisji manualnej (mam już ustawione, pomarańczowa dioda) przyciskami +/- nadajnika mogę regulować moc błysku. Dla trybu TTL podano +- 3 z krokiem 1/3 lub 1. Dla trybu manual nie podano żadnych ograniczeń poza moca lampy (strona 11 instrukcji obsługi - ręczna kontrola mocy błysku) poza mocą lampy. Domyślna wartośc jest 8 GN, co odpowiada mniej więcej 1/32, tak?
Jak ustawię lampę w manual to po prostu mogę ją wyzwolić i nic poza tym?
Tryb RPT jeszcze przetestuję, a co do sb26 to własnie o to napięcie chodzi, czy ma dostatecznie niskie.
Literówka, przepraszam. Chodziło mi o pracę lampy w trybie manualnym, a raczej pracę nadajnika w trybie manualnym. Strona 9 instrukcji obsługi nadajnika "Ustawienia trybu błysku manual/iTTL". lampę mam w TTL na odbiorniku. A na nadajniku ustawiam tryb błysku na manual "Przytrzymać wciśnięty przycisk GP/MODE [...]". Dioda zmienia kolor na pomarańczowy więc lampa powinna działać w trybie "manualnym" mimo że ma włączony TTL - niezbędny do gadania przez radio.
Dalej na stronie 10 instrukcji jest napisane, że dla transmisji manualnej (mam już ustawione, pomarańczowa dioda) przyciskami +/- nadajnika mogę regulować moc błysku. Dla trybu TTL podano +- 3 z krokiem 1/3 lub 1. Dla trybu manual nie podano żadnych ograniczeń poza moca lampy (strona 11 instrukcji obsługi - ręczna kontrola mocy błysku) poza mocą lampy. Domyślna wartośc jest 8 GN, co odpowiada mniej więcej 1/32, tak?
Nie wiem jak jest z ustawieniami mocy w manualu, a instrukcja jest tu dość niejasna. Najlepiej to sprawdzić empirycznie.
Jak ustawię lampę w manual to po prostu mogę ją wyzwolić i nic poza tym?
Dokładnie. Jak przestawisz lampę w manual, to tak samo jakbyś miał wyzwalacze bez TTL. Jedyne co dają, to możliwość wyzwalania z użyciem autoFP.
Tryb RPT jeszcze przetestuję, a co do sb26 to własnie o to napięcie chodzi, czy ma dostatecznie niskie.
wystarczy spytać wujka google - i już w samych wynikach masz odpowiedzi.
list of flash trigger voltages and they have the SB 26 at 1.4v to 5.4v.
Zrobiłem szybki test światłomierzem i przy trybie manualnym i zwiększaniu mocy błysku aż do górnej granicy nadajnika lampa odpala wyraźnie słabiej niż przy manualu na lampie i ustawienia 1/1. Walnięcie z pełna mocą daje znane efekty dźwiękowe.
W manualu lampy pomiar daje przesłonę od 4 do 45 dla iso 100 z odległości pół metra. Z nadajnika doszło do przesłony 32 i nie słychać gwizdy pełnego wyładowania.