PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalacze Pixel King i Yongnuo 622

antebot
08-01-2014, 15:06
Ok, który wybrać? Chciał bym sterować mocą lampy w trybie M z poziomu menu aparatu (co by nie biegać do lampy). Chciał bym mieć synchronizację z krótkimi czasami i chciał bym mieć strzał na zamknięcie migawki dla długich czasów. Plus przyzwoity zasięg.

Z opisów sklepowych tych urządzeń stawiał bym na Yongnuo ale nigdzie nie znalazłem informacji czy umożliwia zmianę parametrów lampy z poziomu aparatu. Tzn. wchodzę sobie do menu, ustawiam grupę A w manual albo TLL i focimy - tak jak to można robić przy pomocy sterowania błyskiem z lampy master albo wbudowanej.

bryk77
08-01-2014, 15:58
Polecam Yn622n. Lampy zawsze odpalają. Możesz sterować mocą błysku nawet w TTL z poziomu nadajnika. Niestety potrzeba trochę wprawy, bo sterowanie jest w ciemno - nadajnik nie ma wyświetlacza. 4 nadajniki/odbiorniki (kolejny plus - każdy transmitter to również receiver) kosztują poniżej 500 zł na ebayu.

antebot
08-01-2014, 16:17
Czyli YN nie pozwala sterować mocą lampy z menu aparatu?

bryk77
08-01-2014, 16:33
Niestety nie. Możesz mieć na aparacie transmitter a na nim lampę. W tej sytuacji będziesz kontrolować z poziomu tej lampy pozostałe. Można też dokupić SU-800 i mieć pełną kontrolę, ale to już kosztowniejsza opcja, która się sprawdzi przy większej ilości odbiorników z racji ich niskiej ceny.

mateo912
08-01-2014, 16:38
Ok, który wybrać? Chciał bym sterować mocą lampy w trybie M z poziomu menu aparatu (co by nie biegać do lampy). Chciał bym mieć synchronizację z krótkimi czasami i chciał bym mieć strzał na zamknięcie migawki dla długich czasów. Plus przyzwoity zasięg.

Z opisów sklepowych tych urządzeń stawiał bym na Yongnuo ale nigdzie nie znalazłem informacji czy umożliwia zmianę parametrów lampy z poziomu aparatu. Tzn. wchodzę sobie do menu, ustawiam grupę A w manual albo TLL i focimy - tak jak to można robić przy pomocy sterowania błyskiem z lampy master albo wbudowanej.

żadne radyjko na to ni pozwala. ale polecam PK pro, nadajnik ma wyświetlacz na którym można łatwo ustawić moc i tryb pracy lampy.

antebot
08-01-2014, 17:41
w opisie pixel kinga jest napisane, że sterowanie lampami odbywa się z poziomu aparatu (optyczne.pl). Ale jest tam napisane że nie wspiera after shade, co to znaczy?

GonzoG
08-01-2014, 17:59
w opisie pixel kinga jest napisane, że sterowanie lampami odbywa się z poziomu aparatu (optyczne.pl). Ale jest tam napisane że nie wspiera after shade, co to znaczy?

To jest możliwe tylko w aparatach, które takie coś mają w sobie (np. Canon). Z resztą cały opis na optycznych tyczy się wersji do Canona, a nie Nikona.
Nikon nigdy nie miał możliwości sterowania mocą lampy z menu aparatu.

mateo912
08-01-2014, 18:08
To jest możliwe tylko w aparatach, które takie coś mają w sobie (np. Canon). Z resztą cały opis na optycznych tyczy się wersji do Canona, a nie Nikona.
Nikon nigdy nie miał możliwości sterowania mocą lampy z menu aparatu.

miał i ma, w ramach CLS. możesz wbudowaną lampą sterować mocą i trybem lamp obsługujących CLS.

GonzoG
08-01-2014, 19:06
miał i ma, w ramach CLS. możesz wbudowaną lampą sterować mocą i trybem lamp obsługujących CLS.

To sterowanie tyczy się tylko i wyłącznie lampy wbudowanej, a tu o takiej nikt nie wspominał.

antebot
08-01-2014, 19:13
No nie, w opisie PK do Nikona np. na fotozakupach tez jest napisane, że można sterować lampami z menu aparatu. To menu jest zarówno do wbudowanej lampy jaki zewnętrznej odpalanej w CLS. To pewne bo używam. Ustawiam tryb pracy na M, moc na pół gwizdka albo inaczej i odpalam lampę 910 lampą wbudowaną w d700. Sterowanie idzie poprzez przebłyski i to działa fajnie ale dość kiepsko bo lampa musi widzieć drugą lampę. Chcę to samo mieć radiowo.

btw. Czy ktoś wie o co chodzi z tym "after shade" ?

GonzoG
08-01-2014, 19:18
No nie, w opisie PK do Nikona np. na fotozakupach tez jest napisane, że można sterować lampami z menu aparatu. To menu jest zarówno do wbudowanej lampy jaki zewnętrznej odpalanej w CLS. To pewne bo używam. Ustawiam tryb pracy na M, moc na pół gwizdka albo inaczej i odpalam lampę 910 lampą wbudowaną w d700. Sterowanie idzie poprzez przebłyski i to działa fajnie ale dość kiepsko bo lampa musi widzieć drugą lampę. Chcę to samo mieć radiowo.

btw. Czy ktoś wie o co chodzi z tym "after shade" ?

A co masz napisane w menu aparatu ??
Sterowanie lampami zewnętrznymi ?? czy menu lampy wbudowanej ??

A co do opisu w sklepach - ile czasu masz już Nikona, żeby nie wiedzieć co on ma w menu ??
Z resztą oni sami nie wiedzą, co tam mają napisane - najpierw pojawił się PK do Canona, dużo później do Nikona - wzięli skopiowali opis i tyle... w wielu sklepach nadal jest przy PK do Nikona, że obsługuje E-TTL II....

antebot
08-01-2014, 19:24
Nie czepiajmy się nazewnictwa. Faktem jest, że z poziomu menu można sterować trybem pracy wbudowanej lampy jak i zewnętrznymi lampami w grupach A i B (menu e3 w D800). Zarówno trybem ich pracy jak i mocą. I tego szukam w rozwiązaniach radiowych.

GonzoG
08-01-2014, 19:30
Nie czepiajmy się nazewnictwa. Faktem jest, że z poziomu menu można sterować trybem pracy wbudowanej lampy jak i zewnętrznymi lampami w grupach A i B (menu e3 w D800). Zarówno trybem ich pracy jak i mocą. I tego szukam w rozwiązaniach radiowych.

NIE. Z poziomu menu możesz sterować tylko pracą wbudowanej. W tym jej działaniem w trybie sterownika AWL/CLS, a nie lampami zewnętrznymi.

Czy jak założysz lampę na sanki możesz nią sterować z menu ?? Bo wyzwalacz radiowy, to nic innego jak lampa założona na sanki... To chyba zupełnie logiczne...

A jak chcesz sterować z menu - to tylko aparatem, który na to pozwala....
No chyba, że Nikon ma ukryte menu, które aktywuje się po podłączeniu nie nikonowego wyzwalacza radiowego...

MaciekW
08-01-2014, 19:36
żadne radyjko na to ni pozwala. ale polecam PK pro, nadajnik ma wyświetlacz na którym można łatwo ustawić moc i tryb pracy lampy.

Hej, a czy przy użyciu Pixel King Pro (z użycie odbiornika Pixel King X) można wyzwalać zdalnie Nikonowe lampy w czasie krótszym niż 1/250s?

GonzoG
08-01-2014, 19:37
Hej, a czy przy użyciu Pixel King Pro (z użycie odbiornika Pixel King X) można wyzwalać zdalnie Nikonowe lampy w czasie krótszym niż 1/250s?

Można z takimi samymi czasami, na jakie pozwala aparat.
Więc jeśli aparat na to pozwala, to przy użyciu wyzwalaczy z TTL też będzie można.

antebot
08-01-2014, 20:01
Ok, czyli ani PK ani YN nie pozwolą ustawić z poziomu aparatu parametrów pracy zdalnych lamp, si? I teraz, ustawienie parametrów pracy z poziomu nadajnika jest możliwe w którym (moc w tybie M albo kompensacja w A lub TTL)? Zewnętrzną lampa w trybie master mogę sterować z poziomu menu lampy, coś takiego będzie miał który sterownik radiowy? Tylko PK pro? Cała reszta jak sobie z tym radzi o ile ma takie możliwości? napisałem o co mi chodzi, chcę korygować moc błysku nie latając każdorazowo do lampy.

mateo912
08-01-2014, 20:05
Ok, czyli ani PK ani YN nie pozwolą ustawić z poziomu aparatu parametrów pracy zdalnych lamp, si? I teraz, ustawienie parametrów pracy z poziomu nadajnika jest możliwe w którym (moc w tybie M albo kompensacja w A lub TTL)? Zewnętrzną lampa w trybie master mogę sterować z poziomu menu lampy, coś takiego będzie miał który sterownik radiowy? Tylko PK pro? Cała reszta jak sobie z tym radzi o ile ma takie możliwości? napisałem o co mi chodzi, chcę korygować moc błysku nie latając każdorazowo do lampy.

w pk pro możesz sterować lampami(dowolnie zminiać moc i tryby pracy) i ma wyświetlacz. w yn622 możesz robić to samo ale nie ma wyświetlacza i musisz robić na czuja.

antebot
08-01-2014, 20:11
Rozumiem. I jeszcze ostatnie pytanie w konkursie ;) Dwie lampy zewnętrzne, obie na odbiornikach PK. Czy z nadajnika mogę dla każdej lampy osobno ustawić moc i odpalić je jednocześnie?

GonzoG
08-01-2014, 22:00
I teraz, ustawienie parametrów pracy z poziomu nadajnika jest możliwe w którym (moc w tybie M albo kompensacja w A lub TTL)? Zewnętrzną lampa w trybie master mogę sterować z poziomu menu lampy, coś takiego będzie miał który sterownik radiowy? Tylko PK pro? Cała reszta jak sobie z tym radzi o ile ma takie możliwości? napisałem o co mi chodzi, chcę korygować moc błysku nie latając każdorazowo do lampy.

Pixel King nie ma rozróżnienia jaka grupa czy master - wszystkie lampy są traktowana jako jedność i ustawienia tylko w TTL przez korektę z body.

Pixel King Pro - pozwala na dowolne ustawienia, w tym zoom dla każdej z grup - poza jednym - nie ma oddzielnych ustawień dla lampy na nadajniku - tę trzeba zmieniać z lampy.

YN-622N - można ustawić tylko w tryb TTL lub tylko M (z nadajnika) lub w dowolnej konfiguracji dopuszczalnej w AWL/CLS z lampy SB-700, SB-800 (w internecie podają, że działa, jak się ją odpowiednio zamontuje), SB-900/910 będącej zamontowanej na nadajniku. Całe ustawienia wtedy wprowadza się bezpośrednio na lampie, pracującej w trybie CLS Master.

W najbliższym czasie (bliżej nie określonym) ma się pojawić nadajnik do YN622, który będzie miał wyświetlacz i pozwalał na dowolne ustawienia pracy. Niestety nie będzie miał gniazda na lampę.
Plusem tego nadajnika ma być możliwość dowolnego ustawienia opóźnienia wyzwalania lamp przy użyciu autoFP/HSS dla każdej z grup. Ma to znaczenie przy używaniu lamp nie obsługujących tego trybu - szczególnie lamp studyjnych.

Rozumiem. I jeszcze ostatnie pytanie w konkursie ;) Dwie lampy zewnętrzne, obie na odbiornikach PK. Czy z nadajnika mogę dla każdej lampy osobno ustawić moc i odpalić je jednocześnie?
Możesz je odpalić tylko jednocześnie. Nie ma możliwości aby każda błyskała w innym czasie.
Możesz też wybrać grupy, które będą odpalane.

bryk77
09-01-2014, 04:36

Już na samym początku odpowiedziałem Ci na wszystkie pytania. Pixel King Pro różni się tym, że nadajnik ma wyświetlacz i masz czarno na biały wszystkie informacje. Poza tym jest dwa razy droższy.
Nie sprawdzałem, ale PK pewnie też ma high sync czyli możesz odpalać lampę nawet przy czasie 1/8000s. Przydatne w słoneczne dni kiedy się chce zbić światło zastane.

Każdy nadajnik daje Ci możliwość pracy w grupach. Możesz mieć jedną lampę w M a dwie inne w TTL itd. Odpalasz tylko i wyłącznie jednocześnie.

antebot
09-01-2014, 10:47
No to już wszystko jasne :) Taki detal jak wyzwolenie na zamknięcie migawki dla długich czasów to pewnie wszystkie obsługują. Znalazłem jeszcze wyzwalacz firmy Photix, też ma wyświetlacz i jest trochę mniejszy od konkurencji.

antebot
09-01-2014, 11:41
Chyba znalazłem odpowiedź: Pixel Kingi nie mają synchronizacji na zamknięcie migawki....

mateo912
09-01-2014, 11:42
Chyba znalazłem odpowiedź: Pixel Kingi nie mają synchronizacji na zamknięcie migawki....

synchronizacji na zamkniecie migawki?

antebot
09-01-2014, 14:51
Tak, na zamknięcie. Robię fotki panoramując na długim czasie i lampę chcę odpalać za zamkniecie migawki. Kolega ma Pix Kinga (zwykłego) i twierdzi że King nie ma tej funkcji.

GonzoG
09-01-2014, 14:51
No to już wszystko jasne :) Taki detal jak wyzwolenie na zamknięcie migawki dla długich czasów to pewnie wszystkie obsługują. Znalazłem jeszcze wyzwalacz firmy Photix, też ma wyświetlacz i jest trochę mniejszy od konkurencji.

W przypadku Nikona tej funkcji nie muszą obsługiwać ani lampy, ani wyzwalacze - jest to w pełni realizowane przez aparat.

antebot
15-01-2014, 13:13
Kupiłem YN. W pudełku dwie sztuki plus lakoniczna instrukcja. Przy zestawie PK to ubogo ale zdecydowałem się na YN bo raz że taniej, dwa że ma wejśc na rynek sterownik "master", trzy że w recenzjach na YT trafiłem na opinię, że PK nie lubi enelopa.

Mam kilka pytań odnośnie działania tego sprzetu, manul jest naprawdę bardzo ogólnikowy. Także posiadaczy proszę o pomoc.

1. Lampa sb910 na odbiorniku ustawiona w TTL. Nadajnik w trybie TTL (dioda świeci na zielono). Przenoszenie zooma działa, korekta +-3 działa, synchronizacja na zamknięcie migawki działa. Z tym że przy synchronizacji na zamknięcie lampa emituje jakiś błysk przed otwarciem migawki, naświetla się kilka sekund i dopiero główny błysk. Co to jest za pierwsze błyśnięcie? Nie naświetla ono nic, w aparacie mam wyłączony błysk modelujący.

2. Tryb manualny (dioda pomarańczowa). W jakim trybie ustawi lampę? TTL czy M?

3. Czy do pracy w trybie RPT muszę mieć jakiegoś mastera na nadajnik założonego?

4. Prozaiczna rzecz: jaka jest kolejność włączania urzadzeń. W instrukcji mocno akcentują co by zakładać nadajniki wyłączone na wyłączone urządzenia ale o kolejności włączania nic.

5. Czy stara sb26 może być odpalana z tego zestawu?

mateo912
15-01-2014, 13:58
Kupiłem YN. W pudełku dwie sztuki plus lakoniczna instrukcja. Przy zestawie PK to ubogo ale zdecydowałem się na YN bo raz że taniej, dwa że ma wejśc na rynek sterownik "master", trzy że w recenzjach na YT trafiłem na opinię, że PK nie lubi enelopa.

argumenty bez sensu:
a) PK już ma sterownik i stare PK działają z nowymi
b) sterownik będzie dużo droższy od obecnych yn
c) YN nie "lubi" żadnych akumulatorków bo są one minimalnie krótsze od baterii(ale tak jest w dużej większości urządzeń i wystarczy lekko wygiąć blaszki)

1. Lampa sb910 na odbiorniku ustawiona w TTL. Nadajnik w trybie TTL (dioda świeci na zielono). Przenoszenie zooma działa, korekta +-3 działa, synchronizacja na zamknięcie migawki działa. Z tym że przy synchronizacji na zamknięcie lampa emituje jakiś błysk przed otwarciem migawki, naświetla się kilka sekund i dopiero główny błysk. Co to jest za pierwsze błyśnięcie? Nie naświetla ono nic, w aparacie mam wyłączony błysk modelujący.
przedbłysk TTL?

GonzoG
15-01-2014, 14:30

Jak masz lampę w TTL, to zawsze błyska ona 2 razy. Raz przed zdjęciem - pomiar, drugi raz do zdjęcia.

2. Tryb manualny (dioda pomarańczowa). W jakim trybie ustawi lampę? TTL czy M?

Kto/co ustawi lampę ??
W instrukcji masz wyraźnie napisane, że jak chcesz móc sterować lampą zdalnie, to musi być ona w TTL. Żaden inny tryb pracy lampy nie pozwala na jej sterowanie.

3. Czy do pracy w trybie RPT muszę mieć jakiegoś mastera na nadajnik założonego?

Nie. Nic nie trzeba dodatkowego. Ustawiasz na lampie tryb RPT i tyle.
Przy czym może on nie działać przy wyzwalaczach poprawnie, bo jest to tryb niezależny od TTL, a jedynie od lampy i jej bezpośredniej komunikacji z aparatem.

4. Prozaiczna rzecz: jaka jest kolejność włączania urzadzeń. W instrukcji mocno akcentują co by zakładać nadajniki wyłączone na wyłączone urządzenia ale o kolejności włączania nic.

A jakie to ma znacznie ??
Piszą o wyłączonych, aby przy wkładaniu nie nastąpiło zwarcie na stykach i np. wyzwolenie lampy.

5. Czy stara sb26 może być odpalana z tego zestawu?
Każda lampa może być wyzwalana, nawet stara Nissina, czy Nationala - byleby miała odpowiednio niskie napięcie na stykach, ale tylko lampy z iTTL mogą być sterowane zdalnie. Pozostałe manualnie z lampy.

antebot
15-01-2014, 14:32
PK nie ma sterownika, chyba że masz na myśli wersję pro ze zintegrowanym z nadajnikiem.
Skąd wiesz jaka będzie cena sterownika do YN?
Aku siedzą ciasno, nic nie wylata. minimalnie krótsze? Mierzysz takie rzeczy ? ;)

Zresztą mniejsza z tym, wybrałem YN i już.

A ten przedbłysk... wyłączyłem przedbłysk TTL. W manualnym trybie nadajnika też jest wyzwalany.

antebot
15-01-2014, 14:56
Jak masz lampę w TTL, to zawsze błyska ona 2 razy. Raz przed zdjęciem - pomiar, drugi raz do zdjęcia.

Ok, faktycznie. Na aparacie też tak działa.

Kto/co ustawi lampę ??
W instrukcji masz wyraźnie napisane, że jak chcesz móc sterować lampą zdalnie, to musi być ona w TTL. Żaden inny tryb pracy lampy nie pozwala na jej sterowanie.

Literówka, przepraszam. Chodziło mi o pracę lampy w trybie manualnym, a raczej pracę nadajnika w trybie manualnym. Strona 9 instrukcji obsługi nadajnika "Ustawienia trybu błysku manual/iTTL". lampę mam w TTL na odbiorniku. A na nadajniku ustawiam tryb błysku na manual "Przytrzymać wciśnięty przycisk GP/MODE [...]". Dioda zmienia kolor na pomarańczowy więc lampa powinna działać w trybie "manualnym" mimo że ma włączony TTL - niezbędny do gadania przez radio.
Dalej na stronie 10 instrukcji jest napisane, że dla transmisji manualnej (mam już ustawione, pomarańczowa dioda) przyciskami +/- nadajnika mogę regulować moc błysku. Dla trybu TTL podano +- 3 z krokiem 1/3 lub 1. Dla trybu manual nie podano żadnych ograniczeń poza moca lampy (strona 11 instrukcji obsługi - ręczna kontrola mocy błysku) poza mocą lampy. Domyślna wartośc jest 8 GN, co odpowiada mniej więcej 1/32, tak?

Jak ustawię lampę w manual to po prostu mogę ją wyzwolić i nic poza tym?

Tryb RPT jeszcze przetestuję, a co do sb26 to własnie o to napięcie chodzi, czy ma dostatecznie niskie.

GonzoG
15-01-2014, 15:39
Literówka, przepraszam. Chodziło mi o pracę lampy w trybie manualnym, a raczej pracę nadajnika w trybie manualnym. Strona 9 instrukcji obsługi nadajnika "Ustawienia trybu błysku manual/iTTL". lampę mam w TTL na odbiorniku. A na nadajniku ustawiam tryb błysku na manual "Przytrzymać wciśnięty przycisk GP/MODE [...]". Dioda zmienia kolor na pomarańczowy więc lampa powinna działać w trybie "manualnym" mimo że ma włączony TTL - niezbędny do gadania przez radio.
Dalej na stronie 10 instrukcji jest napisane, że dla transmisji manualnej (mam już ustawione, pomarańczowa dioda) przyciskami +/- nadajnika mogę regulować moc błysku. Dla trybu TTL podano +- 3 z krokiem 1/3 lub 1. Dla trybu manual nie podano żadnych ograniczeń poza moca lampy (strona 11 instrukcji obsługi - ręczna kontrola mocy błysku) poza mocą lampy. Domyślna wartośc jest 8 GN, co odpowiada mniej więcej 1/32, tak?

Nie wiem jak jest z ustawieniami mocy w manualu, a instrukcja jest tu dość niejasna. Najlepiej to sprawdzić empirycznie.

Jak ustawię lampę w manual to po prostu mogę ją wyzwolić i nic poza tym?

Dokładnie. Jak przestawisz lampę w manual, to tak samo jakbyś miał wyzwalacze bez TTL. Jedyne co dają, to możliwość wyzwalania z użyciem autoFP.

Tryb RPT jeszcze przetestuję, a co do sb26 to własnie o to napięcie chodzi, czy ma dostatecznie niskie.
wystarczy spytać wujka google - i już w samych wynikach masz odpowiedzi.

list of flash trigger voltages and they have the SB 26 at 1.4v to 5.4v.

antebot
15-01-2014, 15:57
Zrobiłem szybki test światłomierzem i przy trybie manualnym i zwiększaniu mocy błysku aż do górnej granicy nadajnika lampa odpala wyraźnie słabiej niż przy manualu na lampie i ustawienia 1/1. Walnięcie z pełna mocą daje znane efekty dźwiękowe.

W manualu lampy pomiar daje przesłonę od 4 do 45 dla iso 100 z odległości pół metra. Z nadajnika doszło do przesłony 32 i nie słychać gwizdy pełnego wyładowania.