Zobacz pełną wersję : D7100 test HELP!!!
artur0372
08-01-2014, 12:29
Witam. Panowie zrobiłem mały test aparatu + szkła z podpisu bo jakość zdjęć mnie delikatnie mówiąc nie zadawala. Nie jestem fachowcem w dziedzinie fotografii ale D5100 robiłem o niebo lepsze fotki. Co prawda pogoda na tych zdjęciach nie rozpieszcza ale jestem przekonany, że wasze oczy i tak coś wychwycą. Body zresetowałem do stanu fabrycznego czy też początkowego (menu fotografowania i ustawienia osobiste też). Zdjęcia robiłem programami „A”,- AF-S jednopolowy, pomiar punktowy i „zielonym”. Pstryki prosto z puszki. Dla porównania fotki z D5100 + ten Tamron: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3196879&postcount=1. Proszę o Wasze opinie co do body. Dodam jeszcze, że nie mam statywu ale aparat przycisnąłem dość mocno do parapetu - myślę, że dużych drgań nie było (w Tamronie stabilizacja była włączona).
https://www.dropbox.com/photos
Tylko zdjęć nie widać, aż tak źle ? : )
artur0372
08-01-2014, 12:45
Tylko zdjęć nie widać, aż tak źle ? : )
Sorki. https://www.dropbox.com/sc/xr8bqu4orhz2y0i/wMB_NNxP6w
JohnnyBravo
08-01-2014, 13:00
Zdjęcia jak zdjęcia. Te z militarnego zlotu wykonane w słoneczny dzień (czyli znakomite warunki do wykonania ostrych zdjęć), a pozostałe z okna w mrzawkę (czyli jak by sie nie starać to i tak będzie słabo).
Nie oczekuj że D7100 będzie zmieniał pogodę
artur0372
08-01-2014, 13:10
Zdjęcia jak zdjęcia. Te z militarnego zlotu wykonane w słoneczny dzień (czyli znakomite warunki do wykonania ostrych zdjęć), a pozostałe z okna w mrzawkę (czyli jak by sie nie starać to i tak będzie słabo).
Nie oczekuj że D7100 będzie zmieniał pogodę
Ok. Poczekam na lepszą pogodę. Dzięki.
Nie oczekuj, aby zdjęcia z deszczowego dnia, przy ISO 800 wyglądały tak samo ostro i kontrastowo, jak te ze słonecznego dnia przy ISO 100 - szczególnie prosto z puszki.
Już nie mówiąc, że przy 300mm w tym obiektywie nie będziesz miał super ostrych zdjęć. To nie ta klasa szkła.
Jak je odpowiednio "podreperujesz" to będą wyglądały dobrze, ale nie prosto z puszki i to jeszcze najwyraźniej na standardowym profilu PC.
artur0372
08-01-2014, 19:29
Nie oczekuj, aby zdjęcia z deszczowego dnia, przy ISO 800 wyglądały tak samo ostro i kontrastowo, jak te ze słonecznego dnia przy ISO 100 - szczególnie prosto z puszki.
Już nie mówiąc, że przy 300mm w tym obiektywie nie będziesz miał super ostrych zdjęć. To nie ta klasa szkła.
Jak je odpowiednio "podreperujesz" to będą wyglądały dobrze, ale nie prosto z puszki i to jeszcze najwyraźniej na standardowym profilu PC.
Zgadza się na standardowym. Tu nie chodzi mi o szkła tylko o body. Iso jest wysokie tylko na tych zdjęciach z automatu. Poczekam na lepszą pogodę i zrobię jeszcze raz kilka fotek. Jak będzie lipa to wstawię je tu do oceny. Jakoś słabo mi idzie z ostrością w tym body, z D5100 było sto razy ostrzej tylko że nie miałem wtedy tej 50-tki. W domu z lampą jest ok. Kurcze może ta 50-tka jest lipna?
Tylko D5100 miało większy rozmiar piksela, a D7100 ma więcej mpx, dlatego łatwiej o nieostrość. Są o tym tu tematy. A 50 trzeba też opanować, chyba że ma jakiś bf/ff, ale to już sample potrzebne.
artur0372
08-01-2014, 19:46
Tylko D5100 miało większy rozmiar piksela, a D7100 ma więcej mpx, dlatego łatwiej o nieostrość. Są o tym tu tematy. A 50 trzeba też opanować, chyba że ma jakiś bf/ff, ale to już sample potrzebne.
Jutro (przy świetle dziennym) zrobię jakieś bateryjki i dam znać.
Zgadza się na standardowym. Tu nie chodzi mi o szkła tylko o body. Iso jest wysokie tylko na tych zdjęciach z automatu. Poczekam na lepszą pogodę i zrobię jeszcze raz kilka fotek. Jak będzie lipa to wstawię je tu do oceny. Jakoś słabo mi idzie z ostrością w tym body, z D5100 było sto razy ostrzej tylko że nie miałem wtedy tej 50-tki. W domu z lampą jest ok. Kurcze może ta 50-tka jest lipna?
Tak czy owak - w taką pogodę potrzeba mocnego podciągnięcia kontrastu i ostrości, aby było ładnie. To co aparat wypluwa na standardzie jest po prostu mdłe i mydlane, no chyba, że masz wybitnie ostry obiektyw.
Drugą sprawą jest podgląd zdjęć - większość programów kiepsko zmniejsza zdjęcia do podglądu - nawet Lightroom.
Zdjęcie pomniejszone w podglądzie wyglądają gorzej, niż gdy się je zmniejszy i lekko podostrzy.
A D7100 ma 1.5x więcej pikseli niż D5100 - więc różnica w podglądzie będzie na plus D5100.
artur0372
08-01-2014, 20:13
Znalazłem dwa zdjęcia z grudnia. Z tamrona jest w miarę ostre ale z 50-tki chyba ff. Proszę rozwiać moje wątpliwości. https://www.dropbox.com/sc/6e61owzgxtzoj18/CrQV3jGIBx . Też prosto z puszki.
adrianek32
08-01-2014, 21:48
a jakby robic zdjecia w mniejszym rozmiarem niz L (max)?? tez kiedys o tym myslalem jak porownywalem z D3100
a ja powiem, że na początku po przesiadce z D5100 na D7100 też miałam mydlane zdjęcia. ale potem przyzwyczaiłam się do nowej puszki, zauważyłam te znaczne różnice, no i teraz już z każdym dniem jest lepiej. ;)
artur0372
08-01-2014, 22:04
a ja powiem, że na początku po przesiadce z D5100 na D7100 też miałam mydlane zdjęcia. ale potem przyzwyczaiłam się do nowej puszki, zauważyłam te znaczne różnice, no i teraz już z każdym dniem jest lepiej. ;)
Jak tego dokonałaś Oluniu :-)
Na moje oko jest ok, nawet te z 50-tki przy f1,8 (pytanie po co takie f)
Jeżeli masz wątpliwości to wywołaj jedno takie na papierze. Zobaczysz że będzie "za ostre" :)
artur0372
08-01-2014, 22:21
Na moje oko jest ok, nawet te z 50-tki przy f1,8 (pytanie po co takie f)
Jeżeli masz wątpliwości to wywołaj jedno takie na papierze. Zobaczysz że będzie "za ostre" :)
Dzięki za opinię. Ogólnie nie robię na f/1.8 to było dla testu.
Ja też używam 50tki z D7100 i po zmniejszeniu foty z D7100 wyglądają dużo lepiej niż wyglądały z D5000. W 1:1 na 1.8 oczywiście że mydło, ale nikt nie potrzebuje tym sprzętem robić zdjęć wielkości ściany. Jak to się sto razy powiedziało na forum, tak duża matryca wymaga również wysokiej klasy obiektywów. Ale po pomniejszeniu do rozmiaru użytecznego to psa od jeża i tak się nie odróżni, szczególnie jak sobie w takim Lightroomie to podostrzymy.
Jak tego dokonałaś Oluniu :-)
bierzeszz 40 kg psa, d7100 z gripem i 70-300 i idziesz robić foty do lasu. w końcu prawie każde zdjęcie będzie wychodziło ostre. :D jestem wręcz przekonana, że ilość mpx ma ogromne znaczenie przy poruszeniu. w d5100 fotki wydawały się ostrzejsze chociaż tak naprawdę nie były. ;)
artur0372
08-01-2014, 22:39
bierzeszz 40 kg psa, d7100 z gripem i 70-300 i idziesz robić foty do lasu. w końcu prawie każde zdjęcie będzie wychodziło ostre. :D jestem wręcz przekonana, że ilość mpx ma ogromne znaczenie przy poruszeniu. w d5100 fotki wydawały się ostrzejsze chociaż tak naprawdę nie były. ;)
Kurcze, muszę jeszcze kupić psa? Żona już nie da kasy. :-)
ps. z tamronem jest ok.
Robson_zg
08-01-2014, 23:22
Kurcze, muszę jeszcze kupić psa? Żona już nie da kasy. :-)
A nie macie tam wypożyczalni psów ????
A jak nie macie, to podjedź na posterunek....;)
artur0372
08-01-2014, 23:26
A nie macie tam wypożyczalni psów ????
A jak nie macie, to podjedź na posterunek....;)
Te na posterunku więcej ważą jak 40 kg duuużo więcej :-)