Zobacz pełną wersję : d7000 bezpośredni podgląd na laptopie
Jakub365
07-01-2014, 21:36
Witam. Istnieje możliwość podłączenia d7000 pod kompa, aby po zrobieniu zdjęcia pokazało się automatycznie na monitorze? Czy kabel który jest w zestawie nadaje się do tego? Jeśli tak gdzie mogę kupić dłuższy tak 3-5m?
Tak ten kabel będzie dobry, ale musisz mieć do tego program Nikon Camera control pro (płatny) lub darmowy DigiCamControl, ten testowałem z D90 i działał bez problemu.
Było. Kabel to usb. Działa do 5m. Testowałem, ale 5m to musi być porządny, a nie chińska skrętka. Jeżeli chcesz więcej to firmowy+usb ze wzmacniaczem. Ceny takiego ze wzmacniaczem rozpoczynają się od 60 zł za 5m. Maksymalnie można takie łączyć 3. Czyli masz 15m. Sprawdzałem firmowy i jeden ze wzmacniaczem i działa bez problemów.
Jakub365
08-01-2014, 00:15
czyli mogę kupić kabel usb z mini usb, byle był dobrej jakości, a na ile pin? nie musi być to oryginalny USB UC-E4?
czyli mogę kupić kabel usb z mini usb, byle był dobrej jakości, a na ile pin? nie musi być to oryginalny USB UC-E4?
Standardowy mini-USB (typ B).
Jak ma być 5m, to mimo wszystko bym przed zakupem sprawdził.
DigiCamControl - gorąco polecam. Darmowy ale dopieszczony. Do tego po polsku.
DigiCamControl - gorąco polecam. Darmowy ale dopieszczony. Do tego po polsku.
Jak zrobić żeby zdjęcie po zrobieniu zostawało na karcie, a nie było importowane(fizycznie) do kompa. Na kartach nie zostaje mi ani jpg ani raw, a w dodatku zdjęcia importowane są numerowane od 1. Ma ktoś na to patent??
Jak zrobić żeby zdjęcie po zrobieniu zostawało na karcie, a nie było importowane(fizycznie) do kompa. Na kartach nie zostaje mi ani jpg ani raw,
Nie mam teraz dostępu do komputera z zainstalowanym programem, ale z tego co pamiętam, na lewej listwie z przyciskami, na dole, można ustawić czy zdjęcia mają trafiać na PC, zostawać na karcie, czy być w obu miejscach na raz.
a w dodatku zdjęcia importowane są numerowane od 1. Ma ktoś na to patent??
Sposób numerowania zdjęć ustawia się w setupie sesji - rozwijane menu gdzieś w prawym górnym rogu ekranu.
Dzięki za info o tym programie - z moim D90 działa doskonale!
Nie mam teraz dostępu do komputera z zainstalowanym programem, ale z tego co pamiętam, na lewej listwie z przyciskami, na dole, można ustawić czy zdjęcia mają trafiać na PC, zostawać na karcie, czy być w obu miejscach na raz.
Sposób numerowania zdjęć ustawia się w setupie sesji - rozwijane menu gdzieś w prawym górnym rogu ekranu.
Dzięki wielkie za pomoc :) Faktycznie, zmiana zapisu: aparat, aparat i komputer, komputer - po lewej na pasku na samym dole. Trochę dziwne miejsce jak na taką funkcje. A co do liczniki... jak ustawi się zapis aparat i komputer to licznik zdjęć leci z puchy.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.