PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom i photoshop automatycznie przyciemniają fotki. Czemu?

Maciek1
06-01-2014, 12:38
Mam spory problem, potrzebuję pobawić się z kilkoma fotkami. Do tej pory pracowałem na wind 7 photoshop cs6 i lihgtroom 3.6 wszystko było ok. Obecnie mam nowy monitor i wind 8. W momencie otwierania bądź importu fotek automatycznie są one ciemniejsze. Kiedy podbiję ekspozycję i fotka wygląda ok to podczas eksportu wychodzi makabra - fotka przepalona maksymalnie. Czy są jakieś specyficzne ustawienia w w/w programach, które mogą zmienić zaistniały problem. Dodam, że w lightroomie fotki przed importem wyświetlają się z naturalną kompoyzcją po ich zaimporotwaniu są już ciemne.

pawulon
06-01-2014, 15:25
Prawdopodobnie spowodowane jest to tym, że przed exportem do LR w podglądach wyświetlany jest JPG z NEFa, który jest poddany wcześniejszej obróbce w aparacie. Dlatego gdy LR odczyta już RAWA, wyświetla obraz czysty, taki jak wyszedł z matrycy.

Gdzy wyzerujesz ustawienia Picture Control w aparacie i wyłączysz DR, to prawdopodobnie tak przestanie się dziać.