Zobacz pełną wersję : Auto ISO na D7000
shelby89
06-01-2014, 01:46
Witam,
mam problem. Chciałem dziś użyć funkcji Auto ISO w moim d7000, ale mam problem. Tryb preselekcja przysłony, auto iso do max 1600. Świeci pięknie słońce, czasy bardzo krótkie ustawione przez aparat a iso... 800, większość 1600, raz było 320. O co chodzi?? Przysłona 2.8:/!
I drugie pytanie przez co zainteresowałem się Auto ISO - jak ustawić pod przycisk Fn szybkie przestawienie ISO? Tak mi zdecydowanie wygodniej było używając D90, niż trzymając klawisz "-"/ISO. W D7000 nie mogę tego znaleźć żeby przypisać...
Pozdrawiam!
Witam,
mam problem. Chciałem dziś użyć funkcji Auto ISO w moim d7000, ale mam problem. Tryb preselekcja przysłony, auto iso do max 1600. Świeci pięknie słońce, czasy bardzo krótkie ustawione przez aparat a iso... 800, większość 1600, raz było 320. O co chodzi?? Przysłona 2.8:/!
I drugie pytanie przez co zainteresowałem się Auto ISO - jak ustawić pod przycisk Fn szybkie przestawienie ISO? Tak mi zdecydowanie wygodniej było używając D90, niż trzymając klawisz "-"/ISO. W D7000 nie mogę tego znaleźć żeby przypisać...
Pozdrawiam!
Dobierał takie ISO, aby nie zejść poniżej zadanego czasu. Jaki czas ustawiłeś? Takiego się trzymał?
Witam,
Pozdrawiam!
1. Skręć ISO ręcznie, to się zmniejszy AutoISO - kłania się instrukcja - podniesienie ISO powoduje ustawianie o wyżej AutoISO.
2. Nie można pod guzik Fn... z resztą i po co, skoro można przenieść na kółko przy używaniu PSA. Tylko przy M zostaje pod guzikiem.
shelby89
06-01-2014, 02:54
MstrG - chodzi Ci o czas w ustawieniach AutoISO? Wybrałem 1/30s.
GonzoG - Co do pierwszego, przestudiuję jeszcze instrukcję, przyznaję bez bicia, że nie sprawdzałem tej opcji dokładnie, może jej nie zrozumiałem próbując użyć jej dziś. Przeglądając instrukcję - rozumiem, że aparat automatycznie dobierze ISO tylko w przypadku kiedy ekspozycja będzie nie odpowiednia przy wybranym przez mnie ISO? Wtedy "awaryjnie" je podniesie do innych wartości, lub maksymalnej określonej w menu?
co do drugiego - w PSM wiem, że kółkiem przestawiamy, ale właśnie o M mi chodziło. Z tego co pamiętam w D90 dało się to przypisać do Fn, rozumiem, że w D7000 nie ma takiej opcji?
Przepraszam, jeśli moje pytania są głupie, chyba po prostu nie zrozumiałem funckji AutoISO:)
ulvhedinn
06-01-2014, 04:53
...
GonzoG - Co do pierwszego, przestudiuję jeszcze instrukcję, przyznaję bez bicia, że nie sprawdzałem tej opcji dokładnie, może jej nie zrozumiałem próbując użyć jej dziś. Przeglądając instrukcję - rozumiem, że aparat automatycznie dobierze ISO tylko w przypadku kiedy ekspozycja będzie nie odpowiednia przy wybranym przez mnie ISO? Wtedy "awaryjnie" je podniesie do innych wartości, lub maksymalnej określonej w menu?
...
Hej,
Tak jak napisałeś.
Jeśli masz recznie ustawione ISO na np 800. Do tego włączysz AutoISO do 1600 - to aparat będzie wybierał wartości z przedziału 800-1600.
Aby temu zaradzić - gdy masz włączone AutoISO naciśnij przycisk ISO i zmniejsz kólkiem wartość do najmniejszej.
shelby89
06-01-2014, 11:24
Ok, teraz już wszystko rozumiem, myślałem, że działa to inaczej, dzięki!