Zobacz pełną wersję : Czy warto kupić????
bizonik3
05-01-2014, 23:49
Panowie jestem nowym użytkownikiem forum i mam pytanko czy do Nikona D7000 można/warto kupić lampę YongNuo YN-468II, z tego co pisza działa w iTTL, manual, Slave itd. kosztuje 380zł i tak się zastanawiam czy warto ją kupić czy raczej zainwestować większe pieniążki i kupić coś lepszego. nadmienię że robię fotki czysto amatorsko hobby. Prosze o radę.....z góry dziękuję
To zależy czego oczekujesz od lampy, bo YN468II:
- nie ma autoFP
- nie ma CLS
- ma mniejszą moc o 1/2 - 1 EV od lepszych.
bizonik3
06-01-2014, 08:27
dopiero zaczynam zabawę w fotografię i nie wiem na co zwrócić uwagę przy kupnie i dlatego pytam......
A ja nie wiem, co jest Ci potrzebne...
Jak nie wiesz czego chcesz, to jedynie można Ci polecić lampy, które mają wszystko:
Metz 52 AF-1
Metz 58 AF-2
Nissin Di866 mk II
Nikon SB-700
Nikon SB-910
bizonik3
10-01-2014, 11:23
Już mój dylemat odnośnie lampy YongNuo YN-468II się rozwiał, kolega kupił sobie taką do Canona D60 i jest naprawdę fajna, automatyka działa bez zarzutu, jedynym minusem to jast to że AF lampy działa tylko w zakresie 24-85mm ale wydaje mi się że na amatorskie fotki to w zupełności wystarczy no i cena jest atrakcyjna bo tylko 379zł :).
Już mój dylemat odnośnie lampy YongNuo YN-468II się rozwiał, kolega kupił sobie taką do Canona D60 i jest naprawdę fajna, automatyka działa bez zarzutu, jedynym minusem to jast to że AF lampy działa tylko w zakresie 24-85mm ale wydaje mi się że na amatorskie fotki to w zupełności wystarczy no i cena jest atrakcyjna bo tylko 379zł :).
Lampa nie ma AF... ma wspomaganie AF, które działa w zakresie ok 1-7 metrów.
A 24-85 (16-60) to jest zoom palnika... który ja i tak mam zazwyczaj ustawiony w dwóch pozycjach - 24 lub 70.
Ma więcej minusów:
- brak autoFP - najkrótszy czas z lampą to 1/200s, a nie 1/8000s.
- brak CLS - nie można nią sterować zdalnie z D7000
- mała moc - np. Metz 52 jest ponad 2x mocniejszy.
GonzoG, myślę, że do Twojego zestawienia można dorzucić jeszcze Nissina Di700. Też ma chyba wszystko.
To jak już chcesz coś z Yongnuo to może 565 albo 568 które ja mam i polecam.
A cenowo aż tak wielkiej różnicy nie ma a kilku funkcji z czasem zacznie brakować, więc po co wtedy po jakimś czasie żałować że się nie dało troszkę więcej.
Co do innych lamp nie napisze nic bo nie miałem z nimi żadnej styczności.
Pozdrawiam
GonzoG, myślę, że do Twojego zestawienia można dorzucić jeszcze Nissina Di700. Też ma chyba wszystko.
Wszystko poza:
- manualnym sterowaniem zoomem
- ustawieniami CLS slave
- CLS master
- sprawnym iTTL.
To jak już chcesz coś z Yongnuo to może 565 albo 568 które ja mam i polecam.
A cenowo aż tak wielkiej różnicy nie ma a kilku funkcji z czasem zacznie brakować, więc po co wtedy po jakimś czasie żałować że się nie dało troszkę więcej.
Co do innych lamp nie napisze nic bo nie miałem z nimi żadnej styczności.
Pozdrawiam
Też mają wszystko....
w YN-565EX brak autoFP, CLS master
w YN-568EX brak CLS master, a kosztuje tyle samo co Di866 mk II, czy Metz 52.
Tak wymieniając lampy, to zaraz ich lista rozszerzy się do 20 ??.... bo zawsze któraś będzie tylko nieznacznie gorsza od poprzedniej...
Sylwek_ch
14-01-2014, 16:06
bizonik3 co głównie fotografujesz? jak sobie wyobrażasz pracę z lampą? będzie tylko zapinana na sankach w aparacie, czy moze chciałbyś spróbować strobingu, wyzwalania zdalnego? Praca w pomieszczeniach czy na zewnątrz?
bizonik3
14-01-2014, 17:25
Sylwek_ch a więc lampa potrzebna mi będzie w sytuacjach np .robienie zdjęć w halahc sportowych ponieważ jestem wf-menem no i czasami w domu zabawy fotograficzne np. pstrykanie kropli wody itp. czyli lampa będzie wykorzystywanana raczej żadko......ma tryn Slave czyli będę ją mógł wykorzystać jako lampa doświetlająca fotografowany obiekt, a nie chcę zapędzać się w koszty bo już przez ostatnie 2 miesiące trochę wpakowałem kasy w sprzęt no i sami rozumiecie. Wydaje mi się że na zdjęcia amatorskie wystarczy......ta która opisałem wyżej .........