Zobacz pełną wersję : Nikon D60 + ... -> oto jest pytanie
Witam
Nie jestem żadną fotograficzną profesjonalistką, więc proszę wziąć to pod uwagę przy czytaniu moich pytań. Ot, lubię robić zdjęcia, ale w określonych sytuacjach. Interesują mnie zdjęcia biegających psów w różnych opcjach. Najczęściej zwierzęta są w odległości 20-30m. Przemieszczają się dość szybko ;) (specyfika psich zawodów)
Posiadam D60 + obiektyw Tamron 18-200. Zdjęcia wychodzą ładne, ale niezbyt dokładne. Z ziarnem, szumami, często nieostre. Ostry ma być pies, a nie otoczenie. Próbowałam różnych ustawień, ale nie byłam usatysfakcjonowana.
Zastanawiam się nad zmianą obiektywu. I nie wiem, czy warto zmieniać, a jak już to na jaki.
Nikkor AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR
czy może
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
Obawiam się, że ten Tamron nie będzie współpracował z moim D60, ale moja wiedza jest bardzo skromna.
Proszę szanowne grono o pomoc w wyborze.
Jeżeli ktoś chciałby mi zaproponować wielki teleobiektyw, to od razu odpada. Nigdy nie będę profesjonalnie się zajmowała fotografowaniem, więc dla mnie to jest zbytek.
Agnieszka + stadko
www.pumi.info.pl
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD będzie współpracował i jego polecam.
Ze znalezionych opinii w necie faktycznie Tamron wypada lepiej.
Zdjęcia wychodzą ładne, ale niezbyt dokładne. Z ziarnem, szumami, często nieostre. Ostry ma być pies, a nie otoczenie. Próbowałam różnych ustawień, ale nie byłam usatysfakcjonowana.
Zastanawiam się nad zmianą obiektywu. I nie wiem, czy warto zmieniać, a jak już to na jaki.
Nikkor AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR
czy może
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
Obawiam się, że ten Tamron nie będzie współpracował z moim D60, ale moja wiedza jest bardzo skromna.
Proszę szanowne grono o pomoc w wyborze.
Jeżeli ktoś chciałby mi zaproponować wielki teleobiektyw, to od razu odpada. Nigdy nie będę profesjonalnie się zajmowała fotografowaniem, więc dla mnie to jest zbytek.
Z ziarnem i szumami, to żaden z wymienionych sobie nie poradzi. Zostaną takie same.
Tu albo wymiana aparatu, albo obiektyw ze światłem f/2.8 - ale te są drogie (odpowiednie używane od ~2200).
Co do ostrości - precyzja i szybkość AF w D60 nie należą do zbyt dobrych, szczególnie przy śledzeniu, więc nie wiem czy coś się poprawi.
Jak masz możliwość, to sprawdź przed zakupem, jak Tamron 70-300 VC USD w boju będzie pracował z twoim aparatem.
Jak to nie będzie to czego chcesz, to niestety z D60 wiele więcej się nie wyciągnie, bez odpowiednio drogiego obiektywu,
Czy taki masz na myśli?
Nikkor 80-200/2.8 ED D
adrianek32
05-01-2014, 23:46
a ile mozesz na zakup przeznaczyc? ja bym raczej zmienil body i szkło
Czy taki masz na myśli?
Nikkor 80-200/2.8 ED D
Pamiętaj, że aby obiektyw w pełni współpracował z D60 musi mieć tzw silnik. A takie obiektywy firmy Nikon mają w oznaczeniu zapis - AF-S. Tamron ma USD a Sigma - HSM.
Jeśli są jeszcze inne oznaczenia to myślę, że ktoś mnie poprawi i dopisze.
Teraz mi to uprzadkowales. Czyli w zasadzie zostaje mi ten Tamron.
Z tego co na szybko znalazłem w necie to Nikkor 55-300 jest tańszy o jakieś 2 stówki od Tamrona.
adrianek32
06-01-2014, 00:20
ale specjalnie lepszy ten nikkor nie bedzie z D60 ma dosc wolny AF, ciemny jest a D60 szalu nie robi
Zakup nowego sprzetu nie wchodzi w gre. Nie w tej chwili. Chyba wiec zostac przy tym, co mam.
adrianek32
06-01-2014, 01:26
nic sensownego taniego raczej nie kupisz co Ci specjalnie poprawi jakosc obrazka, moze ten tamron 70-300 VC, dobrym pomyslem byloby pozyczenia takiego szkla i sprawdzenie go tam gdzie bylby uzywany
Albo używany Nikkor 70-300VR. Teraz można go kupić za niewiele ponad 1000 zł.
Zakup nowego sprzetu nie wchodzi w gre. Nie w tej chwili. Chyba wiec zostac przy tym, co mam.
Używany D90 będzie tańszy niż niż ten Tamron, a da Ci sporą poprawę jeśli chodzi o szumy i Af.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Porównałam sobie D60 i D90. I decyzja chyba się sama podjęła ;) Dobrze by było sprzedać moje D60, ale nie wiem, czy ktoś się na to skusi. A może ktoś ma zbędne D90?
A dlaczego miałby się nie skusić D60 na alledrogo chodzi po 400-500zł
adrianek32
06-01-2014, 12:34
polpumi sprawdz ile ma klapniec migawka :)
Dobrze by było sprzedać moje D60, ale nie wiem, czy ktoś się na to skusi. A może ktoś ma zbędne D90?
Moim zdaniem, łatwiej będzie sprzedać D60 niż kupić D90 w dobrym stanie za sensowne pieniądze.
johnywalker
06-01-2014, 12:52
W formowej giełdzie D90 jest za 950zł - chyba to są sensowne pieniądze.
transporter
06-01-2014, 12:56
Zdjęcia wychodzą ładne, ale niezbyt dokładne. Z ziarnem, szumami, często nieostre. Ostry ma być pies, a nie otoczenie. Próbowałam różnych ustawień, ale nie byłam usatysfakcjonowana.
Obejrzałem sobie galerię na Twojej stronie.
Ziarno i szumy - to jest wina wysokiego ISO i to można zmienić kupując aparat z mniej szumiącą matrycą albo jaśniejszy obiektyw (ze stałym światłem 2.8 i najlepiej szybkim silnikiem autofokusa), albo jedno i drugie.
Nie wiem jakie ustawienia wypróbowałaś, ale być może masz niepotrzebnie ustawione szerokie pole AF i aparat sam wybiera sobie motyw - spróbuj robić na środkowym polu AF z ustawionym śledzeniem czyli AF-C.
Co do samego robienia zdjęć, jeśli pies biegnie staraj się stosować panoramowanie (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/jak-zrobic-takie-zdjecie-panoramowanie), wtedy łatwiej będzie złapać ostrego psa a nieostre tło.
D60 demonem szybkości nie jest ale parę lat temu robiłem zdjęcia z rajdów D50-ką i dawało radę.
Przy robieniu zdjęć próbowałam różnych ustawień. Wściekam się ciągle, że to nie to, co bym chciała mieć. Marny ze mnie fotograf, ale modele też do bani. :) One biegną albo ode mnie, albo do mnie. Mam więc ciągle albo zadki, albo głowy :) Próbuję panoramowania, marzą mi się takie psy w biegu, ale mąż już nie chce robić za przynętę i biegać z psami, abym mogła je fotografować z boku ;)
Zapraszam wszystkich na spacer, aby mogli się zmierzyć ze stadkiem psów, które biegają w różne strony i zmieniają kierunek kilka razy w ciągu sekundy :D Ja nie potrafię ich sfotografować :)
Mam włączone AF-C. Przy czasach rzędu 1/30, 1/90 wszystko jest rozmyte. I pies i tło. A miało być tak ładnie :)
Mam włączone AF-C. Przy czasach rzędu 1/30, 1/90 wszystko jest rozmyte. I pies i tło. A miało być tak ładnie :)
1/90s to stanowczo za długo, chyba że robisz panoramowanie, a pies jest w stałej odległości. Gdy się zbliża lub oddala, to trzeba czasów rzędu 1/300, 1/300, a przy 200mm, to nawet 1/500 czy 1/1000s. Wszystko zależy od szybkości poruszania się psa.
johnywalker
06-01-2014, 17:50
Prawda jest taka że łatwiej z obecnym sprzętem będzie ci próbować przy dość dobrym świetle dziennym wtedy uzyskasz czas rzędu 1/300 i mniejszy, przymkniesz przysłone do najostrzejszej w twoim szkle, a iso nie bedzie musiało być wysokie.
Jeśli chodzi o tanią modyfikację sprzętu to kupić D90 i np tamrona 17-50 2,8, wtedy bedziesz mogła w większe ciemności wejść ;-)
Tak, tak. Próbowałam panoramowania. Już się nauczyłam, że przy moich psach najlepszy czas to 1/300.
Mam okazję kupić body D3200. A na "stare" D60 mam już chętnego. :)
Moje zaproszenie do fotografowania wolnych elektronów, czyli moich psów jest oczywiście aktualne.
D3200 do Ci jeszcze lepszy obrazek jak D90 (szumy, kolory, rozdzielczość), taki sam AF jak D90 oraz obsługę jak w D60.
W takim razie kupuję :)
Dziękuję bardzo za udzieloną pomoc.
Piotrek 77
06-01-2014, 20:32
A moze problem ostrosci tkwi w czymś innym.
Mój kolega mając D90 z kitem miał tak że na początku wiekszosc zdjęć byla trafiona z ostorscia. Po pewnym czasie juz nic nie trafiało. Jak sie okazalo (zawsze robił centralne kadry) przez przypadek przesunął punkt ostrości na skrajny. Tak robiac portret ostre miał tło zamiast modela
Zdjęcia wychodzą piękne. Przy odpowiednim świetle i w statyce. :)
Dzisiaj byłam na spacerze. Podrzucę linka do tych dzisiejszych.
Tutaj zdjęcia z grudnia zeszłego roku: http://pumi.info.pl/galeria/201312
A tutaj zdjęcia ze stycznia: http://pumi.info.pl/galeria/201401
Przepraszam, wiem, że to nie ten dział, ale wszelkie komentarze mile widziane.