Zobacz pełną wersję : Pilne.. Czy Nikkor 17-55 ma stabilizację?
Hej,
Jak w temacie.. Mam możliwość zamiany sigmy 24-70 2.8 z HSM na oryginalnego Nikkora 17-55 2.8 do D7000. Czy warto przystać na taką zamianę.. Ponoć Nikkor nieposiada stalibizacji czy to prawda? bo chyba to minus ...
Nikkor 17-55mm f/2.8 nie ma stabilizacji.
W takim razie czy opłaca się wymieniać prawie nową sigmę ma 5 miesięcy na 1.5 rocznego nikkora
A planujesz w ciągu najbliższego roku przesiadać się na pełną klatkę? Bo myślę, że to główna kwestia do przemyślenia...
W takim razie czy opłaca się wymieniać prawie nową sigmę ma 5 miesięcy na 1.5 rocznego nikkora
Mnie się nie pytaj, czy się opłaca ;)
Masz zamiar w niedalekiej przyszłości przejść na FX? Pasuje Ci zakres 24-70mm? Zostaw Sigmę.
Masz zamiar zostać w DX? Brakuje Ci trochę szerokości? Zamień się na 17-55mm
Ten minus to tylko kwestia w jakich warunkach używasz danego obiektywu. Osobiście używam N 10-24 i on też nie ma VR. Jakoś nie odczułem tego. Ale wiadomo, że nie fotografuje wewnątrz. Kwestia gdzie będziesz focił.
Pracowałem ostatnio nad chrzcinami.. Kościół i otoczka super, kłopot zaczął się w sypialni u znajomych... fakt zdjęcia zrobiłem, ale sztuczki też wykonywałem..
Bierz nikona. Jest super.
stanseba
06-01-2014, 11:08
..., kłopot zaczął się w sypialni u znajomych... fakt zdjęcia zrobiłem, ale sztuczki też wykonywałem..
Na takie problemy żaden obiektyw Ci nie pomoże ;-)
johnywalker
06-01-2014, 13:01
Używanie obiektywu 24-70 na DXowym aparacie to troche taki ciasny hardcore. Jest zdecydowanie za wąsko na cokolwiek. Jeśli chcesz zostać na DX bierz 17-55. Dla szerokości i dla jakości. Bo jego jakość sprawia że nazywają go stałkoj.bcą ;-)
Hej,
Jak w temacie.. Mam możliwość zamiany sigmy 24-70 2.8 z HSM na oryginalnego Nikkora 17-55 2.8 do D7000. Czy warto przystać na taką zamianę.. Ponoć Nikkor nieposiada stalibizacji czy to prawda? bo chyba to minus ...
Oczywiście Nikkor 17-55 jest bardzo dobrym i chwalonym obiektywem, wartym swojej ceny. Jeśli jednak do tego czasu byłeś zadowolony ze Sigmy, to moim zdaniem zamiana jest nieuzasadniona. Posiadając aparat z matrycą DX i wykonując zdjęcia o których wspominasz, najbardziej odczujesz brak możliwości zbliżenia (różnica pomiędzy 55 a 70). Dodatkowym plusem jest fakt, że sigma kryję matrycę FX co w razie pojawienia się okazji wymiany aparatu rozwiązuje sprawę optyki. Oczywiście sam musisz podjąć decyzję, lecz moim zdaniem -jeśli masz potrzebę szerokiego kąta- dokup zakres 10-20 i ciesz się życiem.
Używanie obiektywu 24-70 na DXowym aparacie to troche taki ciasny hardcore. Jest zdecydowanie za wąsko na cokolwiek
No jednak chyba zależy co i jak się foci. Osobiście tego zakresu nigdy nie używam - 10-20 potem 70-210 i jest gitara :-)
kłopot zaczął się w sypialni u znajomych... fakt zdjęcia zrobiłem, ale sztuczki też wykonywałem..
Tu by się bardziej przydał jakiś Tamron micro ;)
001bogdan
08-01-2014, 02:20
Nie ma stabilizacji ale dla mnie na tym zakresie ogniskowych nie jest konieczna. U mnie 90% na puszce. Nie odczuwam braku stabilizacji
a obiektyw polecam, pozdr