PDA

Zobacz pełną wersję : Znaleziono Nikon D5000, Nikkor 18-105VR

slivus
05-01-2014, 21:35
Znaleziono aparat NIKON D5000 z obiektywem 18-105VR w futerale, 3.01.2014r. w okolicy kolejki na Kasprowy Wierch.
Tego samego dnia udostępniłem na fb ale jeszcze nikt się nie odezwał. Sądząc po zawartości karty właściciele są z Warszawy.
Aparat czeka cały i zdrowy.
kontakt: hello(małpa)dwatak.pl

FHR
06-01-2014, 01:25
Usunąłem numery seryjne sprzętu, niech to może będzie element do ewentualnej weryfikacji właściciela?

Lena&TheShadow
06-01-2014, 01:48
Moze wystaw aukcję na Allegro na dwa tygodnie od 1zł z minimalną jakąś zaporową i w tytule znaleziono itd...
Jak są zdjęcia to łatwo zweryfikować kogoś kto powie, że to jego aparat a prawdopodobnie pierwsze gdzie zajrzą to czy potencjalny złodziej wystawi aparat na Allegro.

slivus
06-01-2014, 03:10
Wpisałem nr dla googla gdyby ktoś tak szukał aparatu. Na karcie jest dużo zdjęć okolicznościowych dzięki temu będzie można łatwo zweryfikować potencjalnego właściciela.
Wystawiłem właśnie ogłoszenie na tablica.pl

Lena&TheShadow
06-01-2014, 13:01
Możesz jeszcze (gdyby Ci sie chciało) zadzwonić na KRP w Zakopanem i zapytać czy nie było zgłoszenia zagubienia/kradzieży. Ale to wiesz...dla pasjonatów :D Sprawdzałeś czy w Menu w copyright nie ma danych osobistych aby poszukać na FB ?

tam też możesz ogłosić :-) http://biuro-rzeczy-znalezionych.net/

Przemek80
06-01-2014, 13:05
Jak to dobrze, że na świecie są jeszcze uczciwi ludzie.

nonnatus
07-01-2014, 23:35
Moze wystaw aukcję na Allegro na dwa tygodnie od 1zł z minimalną jakąś zaporową i w tytule znaleziono itd...
Jak są zdjęcia to łatwo zweryfikować kogoś kto powie, że to jego aparat a prawdopodobnie pierwsze gdzie zajrzą to czy potencjalny złodziej wystawi aparat na Allegro.

no super pomysł.
paserstwo.
eghh

!AGresT
08-01-2014, 09:52
Możesz jeszcze (gdyby Ci sie chciało) zadzwonić na KRP w Zakopanem i zapytać czy nie było zgłoszenia zagubienia/kradzieży.

Od tego chyba należy zacząć. Coś mi się wydaje, ze niezgłoszenie znalezienia jest wykroczeniem (przywłaszczenie?).

Saimon
08-01-2014, 10:19
A może warto zapytać w Nikonie, kto rejestrował sprzęt z takimi numerami seryjnymi?
I tą drogą pozyskać adres @ do właściciela.

Lena&TheShadow
08-01-2014, 10:45
no super pomysł.
paserstwo.
eghh

przecież nie chodzi o to aby go sprzedać ale aby jak najwięcej osób dowiedziało się o aparacie.
Nie mierz innych swoją miarą.

slivus
08-01-2014, 11:50
Dzwoniłem do nikona, nie był w serwisie, nie mają danych właściciela. Będę chyba musiał się przejść na komisariat.

MstrG
08-01-2014, 11:56
Dzwoniłem do nikona, nie był w serwisie, nie mają danych właściciela. Będę chyba musiał się przejść na komisariat.

Patrzyłeś na http://www.stolencamerafinder.com ? Może właścicieł wrzucił jakieś fotki kiedyś do interneta.

nonnatus
08-01-2014, 12:51
przecież nie chodzi o to aby go sprzedać ale aby jak najwięcej osób dowiedziało się o aparacie.
Nie mierz innych swoją miarą.

cóż,widać miałeś potrzebę napisania czegoś głupiego, no i Ci się udało. zuch.
tylko akurat to ostatnie Twoje zdanie więcej mówi o Tobie niż o mnie.

allegro to nie biuro rzeczy znalezionych, tylko portal handlowy.
wystawianie czegoś na allegro oznacza, że ktoś chce to sprzedać.
więc podejrzenie o paserstwo jak najbardziej uzasadnione.
Znalazca powinien pójść z tym na policję. tam zostawić sprzęt i ewentualnie nagłośnić sprawę, że taki aparat jest tu i tu do odbioru.
inaczej to paserstwo i przywłaszczenie mienia. w zależności od wartości może być przestępstwem.
dobre intencje to jedno, a litera prawa to często drugie.

nie wiem po co te uszczypliwości...
nie znasz mnie. po cholere piszesz takie bzdury.

gusi
08-01-2014, 16:20
allegro to nie biuro rzeczy znalezionych, tylko portal handlowy.
wystawianie czegoś na allegro oznacza, że ktoś chce to sprzedać.
więc podejrzenie o paserstwo jak najbardziej uzasadnione.

Wystawianie na allegro z opisem - "znaleziono, właściciel proszony o kontakt" to wg Ciebie oznacza chęć sprzedaży i uzasadnione zarzuty dotyczące paserstwa?

Daj spokój.

!AGresT
08-01-2014, 16:40
Nie zdziwiłbym się, gdyby według prawa oznaczało. To w końcu portal aukcyjny.

nonnatus
08-01-2014, 21:23
Wystawianie na allegro z opisem - "znaleziono, właściciel proszony o kontakt" to wg Ciebie oznacza chęć sprzedaży i uzasadnione zarzuty dotyczące paserstwa?

Daj spokój.

spróbuj

sea21
08-01-2014, 22:03

Daj spokój.

spróbuj
W tym momencie odechciewa się wszystkiego...

slivus
09-01-2014, 01:37
Patrzyłeś na http://www.stolencamerafinder.com ? Może właścicieł wrzucił jakieś fotki kiedyś do interneta.
Nic nie wypluło.

Miała być ckliwa muzyczka, uściski i powrót do właściciela a tu się zanosi na paserstwo, aparat zgnity na policji i właściciela bez sprzętu. Taki żart. Jutro zanoszę na komisariat, może im lepiej pójdzie.