Zobacz pełną wersję : Znaleziono Nikon D5000, Nikkor 18-105VR
Znaleziono aparat NIKON D5000 z obiektywem 18-105VR w futerale, 3.01.2014r. w okolicy kolejki na Kasprowy Wierch.
Tego samego dnia udostępniłem na fb ale jeszcze nikt się nie odezwał. Sądząc po zawartości karty właściciele są z Warszawy.
Aparat czeka cały i zdrowy.
kontakt: hello(małpa)dwatak.pl
Usunąłem numery seryjne sprzętu, niech to może będzie element do ewentualnej weryfikacji właściciela?
Lena&TheShadow
06-01-2014, 01:48
Moze wystaw aukcję na Allegro na dwa tygodnie od 1zł z minimalną jakąś zaporową i w tytule znaleziono itd...
Jak są zdjęcia to łatwo zweryfikować kogoś kto powie, że to jego aparat a prawdopodobnie pierwsze gdzie zajrzą to czy potencjalny złodziej wystawi aparat na Allegro.
Wpisałem nr dla googla gdyby ktoś tak szukał aparatu. Na karcie jest dużo zdjęć okolicznościowych dzięki temu będzie można łatwo zweryfikować potencjalnego właściciela.
Wystawiłem właśnie ogłoszenie na tablica.pl
Lena&TheShadow
06-01-2014, 13:01
Możesz jeszcze (gdyby Ci sie chciało) zadzwonić na KRP w Zakopanem i zapytać czy nie było zgłoszenia zagubienia/kradzieży. Ale to wiesz...dla pasjonatów :D Sprawdzałeś czy w Menu w copyright nie ma danych osobistych aby poszukać na FB ?
tam też możesz ogłosić :-) http://biuro-rzeczy-znalezionych.net/
Przemek80
06-01-2014, 13:05
Jak to dobrze, że na świecie są jeszcze uczciwi ludzie.
nonnatus
07-01-2014, 23:35
Moze wystaw aukcję na Allegro na dwa tygodnie od 1zł z minimalną jakąś zaporową i w tytule znaleziono itd...
Jak są zdjęcia to łatwo zweryfikować kogoś kto powie, że to jego aparat a prawdopodobnie pierwsze gdzie zajrzą to czy potencjalny złodziej wystawi aparat na Allegro.
no super pomysł.
paserstwo.
eghh
Możesz jeszcze (gdyby Ci sie chciało) zadzwonić na KRP w Zakopanem i zapytać czy nie było zgłoszenia zagubienia/kradzieży.
Od tego chyba należy zacząć. Coś mi się wydaje, ze niezgłoszenie znalezienia jest wykroczeniem (przywłaszczenie?).
A może warto zapytać w Nikonie, kto rejestrował sprzęt z takimi numerami seryjnymi?
I tą drogą pozyskać adres @ do właściciela.
Lena&TheShadow
08-01-2014, 10:45
no super pomysł.
paserstwo.
eghh
przecież nie chodzi o to aby go sprzedać ale aby jak najwięcej osób dowiedziało się o aparacie.
Nie mierz innych swoją miarą.
Dzwoniłem do nikona, nie był w serwisie, nie mają danych właściciela. Będę chyba musiał się przejść na komisariat.
Dzwoniłem do nikona, nie był w serwisie, nie mają danych właściciela. Będę chyba musiał się przejść na komisariat.
Patrzyłeś na http://www.stolencamerafinder.com ? Może właścicieł wrzucił jakieś fotki kiedyś do interneta.
nonnatus
08-01-2014, 12:51
przecież nie chodzi o to aby go sprzedać ale aby jak najwięcej osób dowiedziało się o aparacie.
Nie mierz innych swoją miarą.
cóż,widać miałeś potrzebę napisania czegoś głupiego, no i Ci się udało. zuch.
tylko akurat to ostatnie Twoje zdanie więcej mówi o Tobie niż o mnie.
allegro to nie biuro rzeczy znalezionych, tylko portal handlowy.
wystawianie czegoś na allegro oznacza, że ktoś chce to sprzedać.
więc podejrzenie o paserstwo jak najbardziej uzasadnione.
Znalazca powinien pójść z tym na policję. tam zostawić sprzęt i ewentualnie nagłośnić sprawę, że taki aparat jest tu i tu do odbioru.
inaczej to paserstwo i przywłaszczenie mienia. w zależności od wartości może być przestępstwem.
dobre intencje to jedno, a litera prawa to często drugie.
nie wiem po co te uszczypliwości...
nie znasz mnie. po cholere piszesz takie bzdury.
allegro to nie biuro rzeczy znalezionych, tylko portal handlowy.
wystawianie czegoś na allegro oznacza, że ktoś chce to sprzedać.
więc podejrzenie o paserstwo jak najbardziej uzasadnione.
Wystawianie na allegro z opisem - "znaleziono, właściciel proszony o kontakt" to wg Ciebie oznacza chęć sprzedaży i uzasadnione zarzuty dotyczące paserstwa?
Daj spokój.
Nie zdziwiłbym się, gdyby według prawa oznaczało. To w końcu portal aukcyjny.
nonnatus
08-01-2014, 21:23
Wystawianie na allegro z opisem - "znaleziono, właściciel proszony o kontakt" to wg Ciebie oznacza chęć sprzedaży i uzasadnione zarzuty dotyczące paserstwa?
Daj spokój.
spróbuj
Daj spokój.
spróbuj
W tym momencie odechciewa się wszystkiego...
Patrzyłeś na http://www.stolencamerafinder.com ? Może właścicieł wrzucił jakieś fotki kiedyś do interneta.
Nic nie wypluło.
Miała być ckliwa muzyczka, uściski i powrót do właściciela a tu się zanosi na paserstwo, aparat zgnity na policji i właściciela bez sprzętu. Taki żart. Jutro zanoszę na komisariat, może im lepiej pójdzie.