Zobacz pełną wersję : Lampa SB-910, a praca z obiektywem z procesorem
spider_tbg
04-01-2014, 15:47
Witam,
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Sabiny 910. W instrukcji przeczytałem, iż nie można z niej korzystać razem z obiektywami z procesorem. Sprawdziłem styki na obiektywach i wszystko ok, prócz 50. Czyżby naprawdę nie można było korzystać ze starej poczciwej AF 50 mm/f 1.8 D w połączeniu z 910? Można to "ostrzeżenie" zignorować, czy lepiej faktycznie tego nie łączyć i koniecznie inwestować w nową 50?
Obawiam się, że coś źle przeczytałeś.
Przeczytaj jeszcze raz...
Od 27 lat Nikon robi szkła z procesorem, a od kilkunastu pewnie już nie robią tych bez procesora... więc jak nowa lampa ma z nimi nie działać...
O ile dobrze pamiętam, to TTL-BL nie działa na szkłach AF, dopiero od AF-D będzie działał.
spider_tbg
04-01-2014, 16:07
http://www.instrukcjapolska.pl/index.php/component/attachments/download/7505 - instrukcja SB-910,
Strona A4 - A5. Tam jest obrazek i styki dokładnie, jak w 50. 4 odstęp i jedna. W AF-S 35 mm / f 1.8 G jest 8 z rzędu. I się "wystraszyłem"...
http://www.instrukcjapolska.pl/index.php/component/attachments/download/7505 - instrukcja SB-910,
Strona A4 - A5. Tam jest obrazek i styki dokładnie, jak w 50. 4 odstęp i jedna. W AF-S 35 mm / f 1.8 G jest 8 z rzędu. I się "wystraszyłem"...
A możesz zacytować fragment, w którym jest napisane, że nie można jej używać z obiektywami z procesorem ??
Bo ja tam nic takiego nie znalazłem...
A wręcz przeciwnie... cała instrukcja jest oparta o założenie, że używa się obiektywów z procesorem:
W niniejszej instrukcji obsługi przyjęto, że lampa SB-910 będzie używana w połączeniu z aparatem zgodnym z kreatywnym systemem oświetlenia CLS firmy Nikon i obiektywem z procesorem (A-5).
Przeczytać, to jedno...
Ale przydałoby się czytać całość... łącznie z tymi ramkami i przypisami na dole stron.
spider_tbg
04-01-2014, 16:35
Mea culpa, dzięki za wyprowadzenie z błędu. Źle przeczytałem, ale to wszystko w trosce o Sabinkę ;)