Zobacz pełną wersję : D5100 i D5200 - wizjer
Oglądałem sobie dzisiaj w sklepie Nikona D5100 i D5200, oba za takimi samymi obiektywami, oba z wyczerpaną baterią. I teraz ciekawostka, w D5100 obraz w wizjerze był jasny i na matówce były widoczne punkty AF, a na D5200 obraz ciemny i bez punktów AF. Czy taka jest różnica między tymi aparatami, czy też trzeba coś w ustawieniach pozmieniać?
Włóż naładowaną baterię do D5200.
Pewnie to kwestia tego, że w D5100 nie ma cyfrowego ekranu wyświetlającego na życzenie użytkownika siatkę w wizjerze a także symbole powiadomień (brak karty, słaby stan akumulatora czy fotografowanie w czerni i bieli). Taki ekran podświetla odpowiednio wizjer, gdy jest włożona bateria. Co ciekawe, D5100 jest jedynym aparatem z linii D5xxx, w którym nie ma tego ekranu.
Tak przy okazji, czy wizjer np. takiego D5200 po włożeniu baterii jest jaśniejszy od zwykłego wizjera w D5100?
kostek-brasil
04-01-2014, 11:37
To tylko kwestia zasilania. Naładowany akumulatorek zapewne załatwi problem, o czym wspomniał już GonzoG. :)
No dobrze, ale tak, jak napisałem na początku, w obu aparatach bateria była rozładowana.
Widoczne w D5100 nie do końca.
W D5100 wizjer ma przez cały czas taką samą jasność, niezależnie od stanu naładowania akumulatora lub nawet jego braku.
W D5100 wizjer nie ciemnieje po wyjęciu akumulatora.
Podobnie jest chyba w D7100, bo oglądałem ostatnio w markecie, raczej pod względem gabarytów ( jakoś mniej miejsca na palce przy obiektywie) i też w wizjerze było jakoś ciemno strasznie.
Kilka innych modeli miało jasne, a że to market to nie zastanawiałem się zbytnio, zakładając, że mógł przeżyć wiele : )
janekk4501
04-01-2014, 14:34
A czy w D5200 ciemnieje?
A że akurat takiego posiadam, to teraz sprawdziłem i bardzo ciemnieje wizjer po wyjęciu baterii
Ciemnieją te wizjery które mają coś w rodzaju wyświetlacza pomiędzy matówką i pryzmatem, taki wyświetlacz wyświetla dodatkowe informacje w wizjerze, np. stan akumulatora, brak karty, linie kadrowania, sztuczny horyzont itp.
D3100 i D5100 niczego nie wyświetlają w wizjerze, punkty AF są naniesione na stałe, są tylko podświetlane.
W dD7100 wizjer bez baterii też jest ciemny i bez punktów AF.