Zobacz pełną wersję : Daltonizm a fotografia
Witajcie
Doczytałem się czegoś takiego dzisiaj w sieci:
http://www.kilianschoenberger.de/
Koleś podobno jest daltonistą. Jak myślicie, jest możliwe aby uzyskać takie cuda mając taką chorobę?
RobertMiernik
04-01-2014, 00:12
Gość jest daltonistą, to znaczy, że nie widzi niektórych kolorów a nie kompozycji i ciekawych kadrów ;>
Po przeglądnięciu paru zdjęć mam wrażenie, że patrzy głównie na kompozycję właśnie...
Ja też jestem daltonistą. :>
<| MICHAŁ |>
04-01-2014, 00:31
zdjęcia świetne i przy okazji nie sa monotonne
ta strona to pozycja obowiazkowa dla paru kolegow, ktorzy do znudzenia od lat katuja nemal te same kadry z tych samych miejscówek.
trzeba tylko umiec widziec...
Się zastanawiam od kilku lat jak to daltoniści widzą. Czy są to normalne kolorki (tylko nie potrafią ich nazwać) czy też odcienie szarości.
<| MICHAŁ |>
04-01-2014, 00:49
nic prostszego
http://www.youtube.com/watch?v=JKjhVKKQulU
http://www.wykop.pl/ramka/1247241/zobacz-swiat-oczyma-daltonisty/
miron19j
04-01-2014, 01:02
mam kolegę daltonistę. Widzi kolory, tylko nie rozróżnia odcieni. Dla niego czerwony-różowy, żółty-pomarańczowy to są takie same kolory.
Aaa...to takie rzeczy. Już wiem ocb. Myślałem, że widzą w skalach szarości. Czyli zdjęcia normalnie się robi :)
RobertMiernik
04-01-2014, 01:24
No może 'prawie' normalnie, mam znajomego, który do garniaka sobie kiedyś kupił taką różową koszulę, że aż oczy łzawiły od patrzenia - dla niego była 'biała' ;)
Ogólnie dość często chodził w różu...
Kumpel daltonista od lat pracuje w dużym wydawnictwie jako DTPowiec/grafik. Na szczęście kolory w komputerach mają numery.
Hehe :D
Kto tu na JM wrzucił powyższy filmik? :D
Sam miałem wrzucać ale myślałem, że ti już było :P
http://joemonster.org/filmy/58172/Jak_widzi_daltonista_#commentsStart
ja się dowiedziałem 3 lata temu od okulisty, że jestem daltonistą.
Wcześniej podejrzewałem, bo w szkole testy z kolorowymi kółkami nie wychodziły mi u piguły. Dodatkowo, żona i osoby postronne widziały na moich zdjęciach kolory o jakich ja nie miałem pojęcia.
Mam problem z lekką czerwienią/różem.
Niejaki Włodzimierz Puchalski, znany filmowiec dokumentalista przyrodniczy, miał ślepotę barw.
Miał prawo jazdy, ale egzamin zdał znając kolejność barw w sygnalizatorach.
Robił też filmy barwne :-o
ja się dowiedziałem 3 lata temu od okulisty...
Mam problem z lekką czerwienią/różem.
Ale ty nie jesteś daltonistą, tylko masz niedowidzenie barw, czyli prawdopodobnie odmianę trichromatyzmu.
Potoczne rozumienie tego terminu jest niepoprawne.
Poprawnie daltonizm, jest to nierozpoznawanie barwy zielonej, mylenie jej z barwą czerwoną.
Czasem jak oglądam "wirażowane" prace z forum, to mam wrażenie,
że część kolegów ma tą dolegliwość i chce ten problem zakamuflować :twisted:
artuss811
06-01-2014, 02:46
Ja też mam tą przypadłość i sam się dziwię jak to jest, ale poznaje wszystkie odcienie kolorów osobno ale jak niektóre z nich łączy się w pary na przykład 3 kropki obok siebie w kolorach niebieski czerwony zielony to z pewnej odległości mam problem poprawnie je nazwać
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
wracajac do zdjec uwazam ze kilka jest naprawde swietnych - bardzo fajnie sie oglada (np Norwegia zdjecie doliny z prawej i strumieni z lewej na gorze)
artuss811
11-01-2014, 06:29
No ale jest wywoływanie programach obróbka itp zdjęcie może mieć zafarb a taka osoba może nie zauważyć
miron19j
11-01-2014, 11:43
zdjęcie może mieć zafarb a taka osoba może nie zauważyć
to wtedy jest zdjęcie ahtystyczne ;-)
artuss811
11-01-2014, 12:39
Pewnie tak
to wtedy jest zdjęcie ahtystyczne ;-)
Więc jestem ahtysta od urodzenia (geniusz) :shock::mrgreen:
miron19j
11-01-2014, 13:18
Więc jestem ahtysta od urodzenia (geniusz) :shock::mrgreen:
szacuneczek dla Szanownego pana.
:-D
dziękuję.
Właśnie rozpisuje pierwsze warsztaty ukazujące znamiona mojego geniuszu (są jeszcze wolne miejsca-dla kolegów z forum zniżki) ;)
EOT
artuss811
11-01-2014, 13:47
dziękuję.
Właśnie rozpisuje pierwsze warsztaty ukazujące znamiona mojego geniuszu (są jeszcze wolne miejsca-dla kolegów z forum zniżki) ;)
EOT
To proszę mnie wpisać ;-)