Zobacz pełną wersję : 50 f1.8 i 60 f2 macro która wersja?
Witam,
zaznaczam na początku, że od kilku miesięcy z większym lub mniejszym zaangażowaniem przeszukiwałam forum oraz znajome strony w poszukiwaniu informacji. Niestety, jak człowiek nie siedzi mocno w temacie, to z każdym czytanym postem nabiera co raz, to więcej wątpliwości. Jako, że nie śpię na forsie, to chciałabym zainwestować pieniążki raz z dobrze i mieć frajde z zakupów
, ale wracając do sedna:
zajmuje się rękodziełem, jak już coś stworzę muszę sfotografować i wstawić zdjęcie do netu, czyli takie foto produktowe do tego potrzebowałabym macro i tu myślałam o 60 f2 nikona tyle tylko, że doczytałam, iż ta wersja starsza ma kilka zalet takich jak limiter i głęboko schowaną soczewkę, które jakby stawiają ją pod względem użytkowości wyżej niż jej odmłodzoną wersję. Jak, to się ma, na co dzień? Ktoś posiada lub posiadał i ma swoje zdanie o tym szkle chętnie poznam i poczytam którą wersję byście polecili.
kolejne szkło, to 50 f1.8 - już prawie kupiłam wersję G, ale każda z 5 sztuk w FJ miała większy lub mniejszy BF, więc odpuściłam. Niedawno na forum doczytałam, że bardzo dobrym szkłem jest stara japońska wersja http://www.kenrockwell.com/nikon/5018af.htm co o tym sądzicie, to głównie do portretu moich własnych prywatnych dzieciaków, a i do produktów też można, by było.
Tu zrodziły się pytania czy kupić starsze wersje i za około 1300zł miałabym dwa fajne szkła 1000 zł za macro i za 300 zł tą 50 znalazłam, czy kupić nowsze wersje, wtedy wydatek rzędu 2500zł.
Szkieł szukam do D7000
pozdrawiam A
Powiem tak: mam 60 mikro w wesji D i sobie ją bardzo chwalę. Po jej zakupie sprzedałem 50-tkę 1.8 też w wersji D, bo dwa szkła o bardzo podobnej ogniskowej do niczego mi nie były potrzebne. Tą 60-tką zrobisz świetne portrety i zacne makro! Do nowej wersji G nie ma sensu dopłacać, tym bardziej, że masz D7000, więc silnik Ci nie potrzebny. Lepiej jako uzupełnienie 60-tki weź 35 1.8 :) Rozważ też Tamrona 60mm macro - podobno jeszcze lepszy od Nikkora 60 (trudno mi to sobie wyobrazić, bo obrazek z 60-tki jest dla mnie niemal perfekcyjny, niemniej Tamrona w ręku nie miałem, więc może to i prawda :) )
Nie ma nikkora 60mm f.2
Jest tamron 60mm f.2 i nikkor 60mm f2.8
Tak czytałam też sporo dobrego o Tamronie. Poczekam jeszcze może zechce się wypowiedzieć ktoś kto miał styczność z tymi dwoma szkłami:)
Nie ma nikkora 60mm f.2
Jest tamron 60mm f.2 i nikkor 60mm f2.8
Słuszna uwaga :) dzięki :) niestety nie mam już możliwości poprawić
Anjja ja bym wziął na poważnie zakup właśnie tego tamrona 60mm f2. Dobry obiektyw makro i do tego niezła portretówka.
Opinie o bardzo powolnym AF Tamrona mnie mocno do niego zniechęciły. Przy konieczności zrobienia 50-70 zdjęć to może być już uciążliwe :(
60 nikkora też nie jest demonem prędkości. Te obiektywy nie są projektowane z myślą o prędkości AF, lecz z myślą o jakości obrazka i ostrości. Poza tym bez przesady: powolny AF nie przeszkadza przy robieniu makro, czy portretów (łapanie ostrości nie trwa pół godziny :) ), a przy sporcie, ptaszkach, czy innych samolotach :)
Ja raczej rzeczy nieruchome focę :)
SerU gdybyś mógł wrzucić jakieś sample byłabym bardzo wdzięczna :)
Opinie o bardzo powolnym AF Tamrona mnie mocno do niego zniechęciły. Przy konieczności zrobienia 50-70 zdjęć to może być już uciążliwe :(
Czy twoje produkty biegają po boisku, skaczą na motorze albo nadjeżdżają z prędkością 200 km/h?
Raczej nie, więc kwestia szybkości AF jest pomijalna. Owszem nie jest to demon prędkości ale jeżeli nie będziesz co drugie zdjęcia skakać z zakresu makro do nieskończoności i z powrotem, to AF jest zupełnie wystarczający
rozumiem że też Tamrona polecasz? :)
JohnnyBravo
03-01-2014, 23:46
Jeżeli ma to być fotografia produktowa to może warto wziąć pod uwagę jakieś manualne szkło? D7000 posiada pomiar światła przez obiektyw z bardzo wygodnym wskaźnikiem w wizjerze, czyli dwa trójkąty i kropka. Kupować obiektyw G aby potem wkurzać się że nie trafia w punkt nie jest dobrym pomysłem ;)
nie powiedziałaś jak wielkie to są przedmioty, to by wiele pomogło w doborze optyki
JohnnyBravo ze starego Zenita mam Jupitera 135. Ostatnio nawet pokusiłam się i kupiłam dupkę. Zdjęcia jak dla mnie O.K. jednak chciałabym coś z możliwością wyboru między MF a AF
bogdi64 zajmuje się ceramiką a tworzone rzeczy są począwszy od rozmiarów koralika na rozmiarach misy skończywszy (na razie :) )
SerU gdybyś mógł wrzucić jakieś sample byłabym bardzo wdzięczna :)
A proszę bardzo :) Prosto z puszki, EXIFy zachowane.
1. Flaszka 1 (http://rydosz.com/pic/flaszka1.jpg)
2. Flaszka 2 (http://rydosz.com/pic/flaszka2.jpg)
3. Mój starszy syn (http://rydosz.com/pic/portret.jpg)
Mam nadzieję, że pomogą w podjęciu decyzji :)
adrianek32
04-01-2014, 00:21
mam oba szkła jakby cos :)
jak ma być "tanio" i w sklepie, to może ? - http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=245
adrianek32
04-01-2014, 00:27
tym szkłem zrobic dobre zdjecie makro to ciezko nie mowiac o jakis zdjeciach makro owadow :) bardzo mala odleglosc przy 1:1 :/
mam oba szkła jakby cos :)
I jakie są Twoje odczucia? Rzeczywiście Tamron 60-tka jest sporo lepszy od Nikkora 60 w wesji D? I jak wypada ich porównanie jeśli chodzi o AF?
I na zakończenie, tak z ciekawości: po kiego grzyba Ci oba? :)
SerU Dzięki:) szczerze powiem że jak na moje potrzeby to jak najbardziej na tak, oby jeszcze umiejętności szły w parze to już super będzie :D
adrianek32 Podziel się wnioskami jak możesz ;) Zapytam tak podchwytliwie: gdybyś musiał się jednego pozbyć to które by sprzedał?
bogdi64 przez chwilę się zastanawiałam nad tym szkłem ale jakoś w trakcie odeszło w zapomnienie.
adrianek32
04-01-2014, 02:09
SerU oba ale te z tematu nikkora 60 D i nikkora 50 1.8G :) w mojej "stopce" sa szkła ktore posiadam
adrianek32
04-01-2014, 02:11
Anjja bardzo ciezko ktoregolwiek sie pozbyc :) nikkor 60 jest bardzo bardzo ostry ale nikkor 50 ma swiatlo lepsze 1.8/2.8 to spora roznica i czesto sie przydaje a po dwa w portretach daje lepsze rozmycie tla ale ktorego nie kupisz bedziesz zadowolona :)
rozumiem że też Tamrona polecasz? :)
Ja bym zdecydowanie stawiał na szkło makro (50 1.8 bym z miejsca odpuścił skoro możesz mieć bardzo małe przedmioty)
Pomiędzy T60 a N60 nie mam zdania, bo nie miałem N60. Natomiast Tamron jest o 1ev jaśniejszy i to przy portretach może być zaletą. W wypadku macro, o ile dobrze kojarzę, to Tamron ma większą odległość roboczą
adrianek32
04-01-2014, 14:18
Tamron jest jasniejszy i w/g testu na optycznych ostrzejszy ale nikkor solidniej wykonany
adrianek32 pytanie zadałam bo zasugerowałam się że masz T60 i N60 :/
Jasność przy wyborze będzie dla mnie bardzo ważna, ale tak jak piszesz wykonanie nikona solidniejsze się wydaje ehh... ciężko się zdecydować...
W twojej galerii zdjęcia macro N60 robione?
Daimon Tą 50-tkę to chciałam do portretów dzieci i jako szkło wielozadaniowe, a macro głównie do produktów no i kwiatki też lubię sportretować czasem.
adrianek32
04-01-2014, 21:04
Anjja tak kilka zdjec jest tam nikkorem 60 robione - m.in. kwiatki
Tą 50-tkę to chciałam do portretów dzieci i jako szkło wielozadaniowe, a macro głównie do produktów no i kwiatki też lubię sportretować czasem.Nie mów o portretowaniu przy kwiatkach, bo to może wprowadzić doradców w błąd. Portret to jednak większe odległości fotografowania niż macro.
Ale że robisz też portrety ludzi - to z tego względu jasne szkło. Jedyne jasne macro to T 60/2.0 i to powinien być twój wybór.
W tym tygodniu podjadę do sklepu obejrzeć i wypróbować tego Tamrona. Skoro tyle osób go poleca żałowała bym później, że nie sprawdziłam;) dziękuje wszystkim za opinie
i odezwę się po zakupie :) pozdrawiam