PDA

Zobacz pełną wersję : D610 - kurz/plamy oleju?

hewirto
03-01-2014, 15:22
O D600 słyszałem i naczytałem się wiele...ale powiedzcie mi proszę (choć mam nadzieję, że się mylę) czy to jest kurz/olej na D610 (lewy górny róg...dużo tego + prawa góra plama)????

to moje zdjęcie zrobione przed chwilą + link do większego rozmiaru:
duze: http://img30.imageshack.us/img30/9404/y2at.jpg
01.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img17.imageshack.us/img17/2135/8fbh.jpg)

kurczeblade
03-01-2014, 15:29
Pewnie kurz. Wyczyść matryce, nie pojawi się zapewne następnym razem. Chyba że szkła często zmieniasz..

oj będzie afera :-)

hewirto
03-01-2014, 15:30
Czyscilem...i jest dalej

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
03-01-2014, 15:31
Na 100% nie jest to olej.
Wygląda na kurz i to drobinki. Przy normalnym kurzu i f/22 to raczej wychodzą już czarne kropki, a nie takie szarawe.

A do czyszczenia polecam gruszkę. Te czyszczenie w aparacie nadaje się tylko do dużych paprochów, które nie są naelektryzowane, co w przypadku malutkich jest bardzo częste.

hewirto
03-01-2014, 15:31
A szkla...moze z 5 razy zmienialem

Wygląda na kurz i to drobinki. Przy normalnym kurzu i f/22 to raczej wychodzą już czarne kropki, a nie takie szarawe.

A do czyszczenia polecam gruszkę. Te czyszczenie w aparacie nadaje się tylko do dużych paprochów, które nie są naelektryzowane, co w przypadku malutkich jest bardzo częste.

Pocieszyles mnie...jade wiec po gruszke aczkolwiek dziwne to dla mnie...ledwo 5tys klatek, właściwie 1 szkło, ostatnio kupiłem 2 ale zakladalen moze z 5 razy

Michal_C
03-01-2014, 15:54
Hej zawsze masz serwis Kadeji (zmienił siedzibę). Jakby gruszka nie pomagała.

JohnnyBravo
03-01-2014, 15:57
Normalna sprawa, pewnie w warunkach laboratoryjnych udałoby się uniknąć takich mikro-paprochów. U siebie w D40 nigdy nie czyściłem matrycy (aparat ma ponad 20000zdjęć) i paprochów jest trochę więcej, jednak tak czy siak nie widzę ich na zdjęciach.

Nie panikuj ;)

kurczeblade
03-01-2014, 15:59
Nie przejmuj się. Rób zdjęcia...

pinio
03-01-2014, 16:00
Pocieszyles mnie...jade wiec po gruszke
Tylko kup taką bez talku ;) :)

tomfoot
03-01-2014, 16:03
Nie przejmuj się. To Nikon, więc brudna matryca jest standardem.

kurczeblade
03-01-2014, 17:13
Najprawdopodobniej będziesz musiał na morko wyczyścić :-)

jeszcze za wcześnie na takie czyszczeni, poczekaj, aż naprawdę zacznie coś wychodzić, wtedy sobie przeczyścisz...

JohnnyBravo
03-01-2014, 19:03
Powiem szczerze że internet źle wpływa na ludzi. Wszyscy szukają dziury w całym i zwykle ją znajdują. Jakby nikt nie czytał o kurzu na matrycy to i nikt by na to nie zwracał uwagi. Ciekaw jestem jaki przebieg ma w swoim D610 autor wątku? w moim D7100 mam ok 400 zdjęć i kurz bardzo porównywalny.... i po co mi było to sprawdzać? tylko humor sobie popsułem :roll: a czy ma to jakiś wpływ na moje zdjęcia? nie wydaje mi się :grin:

hewirto
03-01-2014, 19:07
Mam 5k zdjec, na kurz zwrocilem uwage, bo zrobilem foty porannej mgly...i szlag mnie trafil jak po obrobce na b&w zobaczylem ile mam plam na niebie...wiec wolalem spytac tym bardziej ze dopiero zaczynam zabawe ze zdjeciami...kto pyta nie bladzi prawda

MstrG
03-01-2014, 19:21
Zaczyna się :) czy to będzie powszechna paranoja tak jak z "poprzednikiem"?

Slawek Wojtczak
03-01-2014, 20:43
Tylko zanim dmuchniesz nową gruszką z apteki na matrycę, przepłucz jej wnętrze wodą, bo na 99% ma w sobie talk ;)

RAF7705
03-01-2014, 21:27
Gruszke kup w sklepie foto nie w aptece.

MstrG
03-01-2014, 21:30
Gruszke kup w sklepie foto nie w aptece.

No jasne, wbrew pozorom to są inne gruszki :) chyba, że ktoś potrzebuje takie 2w1 ;)

Archibald6803
03-01-2014, 22:01
P...................w moim D7100 mam ok 400 zdjęć i kurz bardzo porównywalny...........................a czy ma to jakiś wpływ na moje zdjęcia? nie wydaje mi się :grin:

Mylisz się ...... nawet nie wiesz jak bardzo.

!AGresT
03-01-2014, 22:36
Co do gruszki - kupiłem w aptece (są takie bez talku) jak największą. Duża grucha z wąziutkim dzióbkiem i małą dziurką (jakkolwiek idiotycznie by to nie brzmiało). Daje duże ciśnienie wydmuchu - przy D600 używana nagminnie. Takie popierdółki fotograficzne to do zdmuchiwania pyłków z soczewki obiektywu się nadają, a nie na ciężką wojnę z matrycami nikona.

remos
03-01-2014, 23:04
A może masz szkła niedoczyszczone na przedniej albo tylnej soczewce bo przy F22 to faktycznie miałbyś czarne kropki przy czymkolwiek co by siedziało na matrycy.

Z drugiej strony F22 to takie już extremum i raczej chyba aby ograniczyć światło jak już z czasem nie ma jak przyśpieszyć.

hewirto
03-01-2014, 23:08
Sprawdzalem na 2 szklach wiec to nie ich wina
Na zdjeciu B&W zrobila sie z tych plamek masakra, tutaj tego tak nie widac

zgera
03-01-2014, 23:27
Sprawdzalem na 2 szklach wiec to nie ich wina
Na zdjeciu B&W zrobila sie z tych plamek masakra, tutaj tego tak nie widac

To kurz na matrycy, jest tego sporo i gruszka tego nie usunie, pozostaje czyszczenie na mokro.

orelob
04-01-2014, 01:29
Kurz.. he he, ha ha, to jakaś zmowa chyba :)

vvojtek
04-01-2014, 09:16
Przypuszczam, że te problemy spowodowane są "kurzofilnymi" właściwościami matryc w D6*0, a w szczególności materiału z jakiego wykonana jest ich zewnętrzna powłoka. Bo niby dlaczego wbudowane czyszczenie nie daje rady? Kurz jest jaki był, czyszczenie metodą drgań - bez zmian... wniosek nasuwa się sam.

kurczeblade
04-01-2014, 10:12
Kurz.. he he, ha ha, to jakaś zmowa chyba :)

No co, musieli pewnie coś zrobić z tymi starymi migawkami z D600 na magazynach - przecież nie wyrzucili w śmietnik :)
Pewnie w co drugie D610 powsadzali kurzące się matryce "sypiące migawki" z d600! :D ale co tam, idę fotografować ! :D

RAF7705
04-01-2014, 12:12
Widzę że teraz masz ulubiony temat również o d610 :-D

sprocket
04-01-2014, 19:48
Moze ktos nie wie ale zoomy co niektore zasysaja powietrze, pamietam jak majac oko przy wizjerze w D50 I 18-200 dmuchalo mi w oko :), mozna to brac pod uwage, to moze byc wada budowy puszki i szkiel, dodam jeszcze ze znam ludzi co nie czytaja forum i nie wiedza coto kurz na matrycy :)

Greg77
04-01-2014, 23:46
Taki kurz to nie kurz, lekki syfek, robisz makro,z e przymykasz tak mocno, piszesz, ze zaczynasz z fotografia, wiec napisze, ze mozesz zaczac sie martwic i dmuchac jak bedzie widac przy f11, staraj sie nie domykac bardziej niz f11 bo wyzej nie ma sensu przy krajobrazie i codziennej fotografii.
Po 5k klatek to nie jest zle, nie kombinuj za duzo, ja mialem kiedys taka jazde z pierwsza lustrzanka i tak meczylem, ze zameczylem, skonczylo sie rysa na filtrze :D

zakonnica
05-01-2014, 16:00
Nadal intryguje mnie jedno.. jakim cudem jedne egzemplarze są felerne, a drugie w porządku?..
Przyjmuję oczywiście, że oba takie egzemplarze znajdują się w rękach kogoś, kto ma o nich pojęcie.
Jeden dobry, drugi zły..o co chodzi?..

remos
05-01-2014, 23:43
Nadal intryguje mnie jedno.. jakim cudem jedne egzemplarze są felerne, a drugie w porządku?..
Przyjmuję oczywiście, że oba takie egzemplarze znajdują się w rękach kogoś, kto ma o nich pojęcie.
Jeden dobry, drugi zły..o co chodzi?..

Ale to też nie tak.
Miałem zrobić też foty na F22 ale zapomniałem, pewnie przy nich coś też wyjdzie. Ba idę o zakład że każdy coś znajdzie przy F22, możnaby nawet osobny wątek zrobić gdzie białe ściany czy kartki czy też niebo sfocić na F22 i wtedy by okazało się gdzie co komu i jak i w jakim miejscu w kadrze.

hewirto
05-01-2014, 23:54
cieszę się, że dzięki mojemu zapytaniu rozgorzała taka dyskusja i posypały się ironie :)
Być może to i zabawne...ale na plamy zwróciłem uwagę po kilku klatkach na f9...na których w kilku miejscach miałem beznadziejne plamy (a po zabawie w NIK to już masakra) i może to dziwne więc mnie poprawcie, ale po takich opiniach o D600 można chyba spytać
Nie do końca ok wydaje mi się sytuacja kiedy nowy aparat, którym cykałem praktycznie na 1 szkle przy f9 pokazuje mi na zdjęciach denerwujące plamy
Spytałem, bo chciałem porady i ew. opinii ludzi którzy mają większe doświadczanie niż ja (czyli pewnie 99% użytkowników) tylko tyle...a może aż tyle

JohnnyBravo
05-01-2014, 23:59
To jest temat w stylu: "nudzi mi się to znajdę sobie jakiś problem" :razz:

Jeżeli w Twoich typach zdjęć tego typu plamy są widoczne to nie widzę innego wyjścia jak nauczyć się samemu czyścić matrycę, bo wysyłanie co 3mce do serwisu mija się z celem. Ja zwykle nie przekraczam f8 i przyznam że chyba tylko raz na zdjęciach z Hiszpanii (czyli mnóstwo światła) wychwyciłem denerwującą powtarzalną plamę na niebie. Niestety/stety lustrzanka to urządzenie w dużym stopniu mechaniczne gdzie pracuje powietrze np podczas zmiany ogniskowej jest wdmuchiwane do komory lustra, migawka otwiera się na ułamek sekundy, lustro wzbija mini paprochy które lądują za migawką na matrycy. W przypadku lustrzanek FX prawdopodobieństwo jest większe bo i ta "brama" dla brudu czyli migawka ma większą powierzchnię powiedzmy ok 24x36mm, wobec ok 24x16 dla DX. Fizyki czasami nie da się oszukać :idea:

weller
08-01-2014, 15:16
W przypadku lustrzanek FX prawdopodobieństwo jest większe bo i ta "brama" dla brudu czyli migawka ma większą powierzchnię powiedzmy ok 24x36mm, wobec ok 24x16 dla DX. Fizyki czasami nie da się oszukać :idea:

?

Chcesz mi powiedzieć że paproch w DX będzie widoczny mniej niż ten sam paproch w FX ? Jaja sobie robisz czy jak ;)
To znaczy że ten sam paproch na matrycy np. w telefonie komórkowym czy jakimś kompakcie będzie w ogóle niewidoczny. A mi się zdawało że jest całkiem inaczej.

Może w FX więcej paprochów wpaść do środka ale są o dziwo mniejszym problemem niż w DX.

JohnnyBravo
08-01-2014, 15:44
"Chcesz mi powiedzieć że paproch w DX będzie widoczny mniej niż ten sam paproch w FX?"

Wow, a skąd taki wniosek? Przecież to nie ma nic wspólnego z moim wywodem na temat powierzchni migawki.

Postaram się jeszcze raz, jaśniej wyjaśnić o co mi chodziło. Plamy widoczne na zdjęciach są wynikiem obecności fizycznej przeszkody (np. kurzu) w drodze światła do matrycy, czyli elementu światłoczułego (to samo dotyczy kliszy w apatracie analogowym). Zasadniczo element światłoczuły jest odizolowany od komory lustra, jednak w momencie robienia zdjęcia migawka otwiera się na ułamki sekund (oczywiście to już zależy od nas) i w tym samym czasie lustro unosi się w błyskawicznym tempie otwierając drogę światła do sensora. Przez ten ułamek sekundy poza światłem do matrycy mogą dotrzeć także paprochy, a im większa otwarta powierzchnia tym większe prawdopodobieństwo przedostania się kurzu z komory lustra na element światłoczuły. Można sobie to samemu zobaczyć wykonując zdjęcie na sucho bez obiektywu porównując np lustrzankę dx z analogiem (jak nie mamy dostępu do lustrzanki FX).

Chyba bardziej logicznie się nie da ;)

"Może w FX więcej paprochów wpaść do środka ale są o dziwo mniejszym problemem niż w DX"

tutaj nie ma się co dziwić bo jeżeli matryca fx jest x-razy większa od dx to i paproch będzie na niej wydawał się mniejszy.

w przedszkolu będę duży, ale na siłowni już nie koniecznie :p

!AGresT
10-01-2014, 08:32
jeżeli matryca fx jest x-razy większa od dx to i paproch będzie na niej wydawał się mniejszy.

Nie. To, "jakigo rozmiaru" na obrazku będzie ten sam paproch, zależy od rozmiaru piksela.

ket24
10-01-2014, 12:16
Nie. To, "jakigo rozmiaru" na obrazku będzie ten sam paproch, zależy od rozmiaru piksela.

Jak oglądasz wywołane zdjęcie 10x15 (lub przeskalowane zdjęcie na monitorze 21') to nie widzisz pikseli i w związku z tym - na FX paproch będzie mniejszy bo cała powierzchnia matrycy na której siedzi jest większa.

!AGresT
10-01-2014, 13:09
Ale Ty piszesz już o obrazie po kolejnym procesie - zmniejszeniu. Przyznasz chyba, że jeśli tej samej wielkości paproch zakrywa 1/3 piksela na jednaj, a cztery piksele na drugiej, to jednak będzie dużo wyraźniej widoczny w oryginalnym rozmiarze obrazu.

GonzoG
10-01-2014, 13:19
Ale Ty piszesz już o obrazie po kolejnym procesie - zmniejszeniu. Przyznasz chyba, że jeśli tej samej wielkości paproch zakrywa 1/3 piksela na jednaj, a cztery piksele na drugiej, to jednak będzie dużo wyraźniej widoczny w oryginalnym rozmiarze obrazu.

A kto ogląda zdjęcia w powiększeniu 1:1 ?? To po co wtedy 24 czy 36 Mpix ?? Wystarczyłoby ok 4-6...

!AGresT
10-01-2014, 14:06
Wiele osób, które robią powiększenia.

Jacek_Z
10-01-2014, 16:06
Ale Ty piszesz już o obrazie po kolejnym procesie - zmniejszeniu. Przyznasz chyba, że jeśli tej samej wielkości paproch zakrywa 1/3 piksela na jednaj, a cztery piksele na drugiej, to jednak będzie dużo wyraźniej widoczny w oryginalnym rozmiarze obrazu.Bez dodatkowych założeń to zdanie nie musi być prawdziwe. O ile przez oryginalny rozmiar obrazu rozumiemy docelowy format odbitki, a nie crop 100%.

!AGresT
10-01-2014, 16:26
Bez dodatkowych założeń to zdanie nie musi być prawdziwe. O ile przez oryginalny rozmiar obrazu rozumiemy docelowy format odbitki, a nie crop 100%.

Ale crop, to przecież wycinek. Jaki jest sens oceniania zdjęć, po zmniejszeniu? Po kiego więc te miliony pikseli? Uważam, że jeżeli mamy oceniać obrazek z jakiegoś aparatu, to tylko i wyłącznie w rozmiarze oryginalnym. Dodatkowo je pisałem o znaczeniu rozmiaru piksela, nie matrycy.

Dodam jeszcze, że w przypadku zasłonięcia 1/3 sensora, zarejestruje punkt o 1/3 ciemniejszy (upraszczając), przy czterech pikselach będzie to już wyraźna, czarna kropa.

MstrG
10-01-2014, 16:31
Ale crop, to przecież wycinek. Jaki jest sens oceniania zdjęć, po zmniejszeniu? Po kiego więc te miliony pikseli? Uważam, że jeżeli mamy oceniać obrazek z jakiegoś aparatu, to tylko i wyłącznie w rozmiarze oryginalnym. Dodatkowo je pisałem o znaczeniu rozmiaru piksela, nie matrycy.

Może tylko mi się lepiej obrabia duże pliki, ale mogę wtedy dokładniej coś wyciąć, usunąć, wykadrować. Potem i tak mogę zmniejszyć rozmiar np do 12MPX.

ket24
11-01-2014, 00:42
Ale crop, to przecież wycinek. Jaki jest sens oceniania zdjęć, po zmniejszeniu? Po kiego więc te miliony pikseli?

Nie wiem, spytaj ludzi którzy wywołują zdjęcia :P

MRPhoto
29-01-2014, 16:48
Potwierdzam, nowy D610 500 oddanych strzałów z jednym jedynym niezmienianym obiektywem i lekkie syfki po lewej stronie kadru widoczne od F6... Poczyszczę i zobaczymy co będzie dalej. Natomiast obraz jest tak piękny że generalnie nie robią mi te pyłki.

josephebeloki
29-01-2014, 16:56
No to się zaczęło... ,a miało być tak pięknie :) Już chyba nikt nie dołoży do D610, tylko do 6D :evil:

KaarooL
29-01-2014, 17:48
Powinni dodawać w gratisie tą gruszkę-rakietę i roczny abonament na waciki + izopropanol...

Artur Małysiak
29-01-2014, 17:50
Ja oprócz kilku plam nic nie znalazlem i jest ok;)

MRPhoto
29-01-2014, 18:27
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s30.postimg.org/m0alqtna9/DSC_0496.jpg)

F20 35mm 1.8 G na FX

vvojtek
29-01-2014, 19:02
Nie spodziewałem się cudu "oczyszczenia" po D610... i wszystko wskazuje na to, że tak jest.

jo44
29-01-2014, 21:23
Sępy się zleciały...

SerU
29-01-2014, 21:46
A ja swojego nie mam nawet zamiaru sprawdzać. Ma już zrobione niemal 1400 klatek, ale w nosie to mam. Jak mi coś zacznie wyłazić, to dmuchnę i tyle. Cieszcie się obrazkiem, jaki daje, a nie focicie ściany, sufity, czy chmury (i to najlepiej nieostre, bo wtedy widać). Bez sensu.
Wolę go testować w ten sposób :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/610test-2.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/610test.jpg)

Widać jakieś plamy? Nie! Prosto z puszki.

Jak ktoś chce oryginał, to proszę bardzo (http://rydosz.com/pic/610testoryginal.jpg).

Artur Małysiak
29-01-2014, 22:28
Kurcze a Moje body jak kurzy, chyba grucha już nie pomoże :) http://arturmalysiak.com/wp-content/gallery/rozne/altana.jpg

kurczeblade
29-01-2014, 22:52
Tradżedizm :D

SerU
30-01-2014, 00:51
Kurcze a Moje body jak kurzy, chyba grucha już nie pomoże :) http://arturmalysiak.com/wp-content/gallery/rozne/altana.jpg

Tylko Twoje kurzy w negatywie :D

harb
31-01-2014, 10:03
Co do gruszki - kupiłem w aptece (są takie bez talku) jak największą. Duża grucha z wąziutkim dzióbkiem i małą dziurką (jakkolwiek idiotycznie by to nie brzmiało). Daje duże ciśnienie wydmuchu - przy D600 używana nagminnie. Takie popierdółki fotograficzne to do zdmuchiwania pyłków z soczewki obiektywu się nadają, a nie na ciężką wojnę z matrycami nikona.

kup sobie taką POPIERDÓŁKĘ nie ma lepszej http://www.accord-foto.pl/?zobacz=5199

kubalmar
01-02-2014, 00:51
kup sobie taką POPIERDÓŁKĘ nie ma lepszej http://www.accord-foto.pl/?zobacz=5199
Potwierdzam, mega moc dzień i noc

MRPhoto
01-02-2014, 06:41
Dzień i noc czyścisz matrycę? Nie myślałem, że jest aż tak źle :-)

kurczeblade
01-02-2014, 10:14
Potwierdzam, mega moc dzień i noc

Ja mam taką do kipów z nosa. Kosztowała około 5zł-8zł jakoś i też ma mega moc :D

Artur Małysiak
01-02-2014, 12:06
Ja mam w pracy kompresor i jak dmuchnę 12 barami to mam spokój z paprochami na jakiś czas;D

RomanZWrocławia
01-02-2014, 14:30
http://www.dpreview.com/news/2014/01/31/nikon-issues-statement-on-rumored-d600-d610-swap-outs?utm_campaign=internal-link&utm_source=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_1

http://www.lensrentals.com/blog/2013/11/d610-initial-dust-assessment

babyandsmile
03-02-2014, 14:46
Mam taką gruszkę i szczerze polecam !!

Fraglesso
03-02-2014, 16:21
No to się zaczęło... ,a miało być tak pięknie :) Już chyba nikt nie dołoży do D610, tylko do 6D :evil:

hehe, jeszcze tylko czekamy na wadę AF :D.

niolox
04-09-2014, 23:43
No to ja też mam problem. Aparat kupiony 15 lipca w sklepie, Napstrykane całe nic. Po wrzuceniu na kompa fotki motyla przy przysłonie 18 zauważyłem jakieś plamy, lewy środek i lewa góra najbardziej.
http://sweeper.dlf.interia.pl/01.jpg

W bardziej kontrolowanych warunkach wygląda to jeszcze gorzej. Wyciągnąłem to żeby było lepiej widać. Przysłona f 29 tokina 100 mm 2.8
http://sweeper.dlf.interia.pl/02.jpg

Dmuchnięcie gruszką nie przyniosło efektów.

Tak sobie pomyślałem, że sprawdzę mój 1,5 roczny D90, którego jestem trzecim właścicielem i do którego nie zaglądałem wcale od momentu zakupu. Fociłem nim sporo. Wygląda o dziwo tak
http://sweeper.dlf.interia.pl/03.jpg

Obiektywy zmieniam ale nie w jakiś trudnych warunkach. Używam najczęściej stałek. Generalnie 90 % zdjęć robię w domu. Teraz co to jest i co z tym fantem zrobić ? Wizja ciągłego biegania po serwisach jakoś mi się nie widzi.

witboy
05-09-2014, 00:03
dmuchac gruszka moze to cos pomoze

niolox
05-09-2014, 00:21
Napisałem wyżej, że dmuchałem zgodnie z instrukcją :) Dalej są te plamy.

SerU
05-09-2014, 00:33
niolox dla mnie to bardzo znajomy widok :) Grucha nie pomoże - szpatułki i jazda - ja zużyłem trzy na dużo bardziej zasyfioną matrycę przy przebiegu około 14k (plamy miałem widoczne już od f/6.3). Teraz mam w granicach 25k i znów się muszę za to zabrać, bo przy f/8 już mi dwie wyłażą. Ten typ tak niestety ma...

niolox
05-09-2014, 00:52
No ale co to za shit ? i od czego ? Moje przy f 11 zaczyna też być widać już. Wpienia mnie taka wizja grzebania przy tym bo nie po to wywaliłem 6.5 tyś żeby jakieś brudy co rusz czyścić. Nie wiem czy tam z 5 tyś zdjęć klepnąłem do tej pory. Ja mam się skupiać na fotkach a nie myśleć, że zaraz coś dłubać będę musiał.

SerU
05-09-2014, 01:11
Jak to co? Olej, kurz...to samo, co w D600 niestety. "Ciesz się", że nie musisz tego czyścić co 200 klapnięć ;) Pewnie niedługo Nikon zacznie dołączać do nowych aparatów zapas szpatułek na okres gwarancji i rękojmi żeby serwisowi zadka nie zawracać.

KaarooL
05-09-2014, 06:24
Powiem Wam, że w moich D700 syfu na matrycy nie przybywa a przebieg leci.

Miałem wcześniej różne aparaty, nie tylko żółte i nigdy nie czyściłem matrycy... Wiem, że profilaktycznie można raz na parę miechów, ale nie co chwilę bo to już przesada.

Ostatnio pojawił się ciekawy wynalazek - sensor gel stick. Obadajcie sobie, tanie nie jest ale za to bezpieczniejsze od szpatułek i wacików, no i nie wymaga płynów.

niolox
05-09-2014, 06:58
Jakoś mnie nie zadowala takie podejście "Ciesz się", że Ci w ogóle aparat jakiekolwiek zdjęcia robi. Płacę, żądam, wymagam. Z takim podejściem to będą wciskać jeszcze większe babole ludziom i mówić, żeby się cieszyli, że w ogóle maja fotki. Oddam chyba go na gwarancje do sklepu, niech się martwią. Jak sytuacja będzie się powtarzała to będę żądał zwrotu kasy. Jeszcze informacja na fakturze małym drukiem zadziałała na mnie jak płachta na byka. "W przypadku sprzedaży towaru w obrocie między przedsiębiorcami na podstawie art 558 par. 1 k.c Strony wyłączają odpowiedzialność sprzedającego z tytułu rękojmi za wady fizyczne i prawne rzeczy, w szczególności stalają iż nie ponosi on żadnej odpowiedzialności także za wady ukryte przedmiotu sprzedaży." Ja kupiłem jako klient indywidualny a nie firma.

KaarooL
05-09-2014, 07:15
Popieram podejście, popelina produkowana masowo powinna być piętnowana, na każdym kroku.

slaweko
05-09-2014, 07:43
Mój D7100 wychlapał się po kilku tys. Były dwa czyszczenia na mokro Sensor Type Swab. Mniej więcej od dwóch tys pstryków spokój. A obiektywy zmieniam jak rękawiczki. Nawet nie próbowałem reklamować czy wysyłać na czyszczenie. Szkoda zdrowia, bo jak dla mnie puszka jest bardzo dobra.

Kup czyściki i do dzieła, zero stresu :-)

niolox
05-09-2014, 11:32
Nie wyobrażam sobie żebym kupując nowy samochód po 1.5 miesiąca miał sam grzebać w silniku bo po 1 nie muszę się na tym znać po drugie jak coś zrypie to mi gwarancji nie uznają. Jedyne co powinienem robić to lać paliwo i jeździć. Tak samo tutaj. Ładować baterię i focić.

KaarooL
05-09-2014, 12:24
Masz dwie opcje podstawowe, hehe. Albo nagniesz swoje zasady albo teleportuj się kilka lat wstecz, do czasów kiedy produkty testowano przed ich wprowadzeniem na rynek.

Jest też bramka nr 3 - system FUJI X...

Ketosz
08-09-2014, 18:17
Niestety potwierdzam motyw z syfem w D610. Lewa górna część matrycy, przebieg kilkanaście tysięcy.
Zapodam szpatułki i się okaże jak będzie dalej, oby problem się skończył, jeśli nie, a D750 będzie sensowniejszy, to będzie zwrot towaru.

SerU
08-09-2014, 18:22
Niestety potwierdzam motyw z syfem w D610. Lewa górna część matrycy, przebieg kilkanaście tysięcy.
Zapodam szpatułki i się okaże jak będzie dalej, oby problem się skończył, jeśli nie, a D750 będzie sensowniejszy, to będzie zwrot towaru.

Zwrot towaru po kilkuastu tysiącach klapnięć??? Skąd się urwałeś? ;)

U mnie się nie skończył, choć nie sypie i nie plami tak obficie, jak na początku.

Ketosz
08-09-2014, 18:38
A jaka ilość klapnięć decyduje o możliwości zwrotu ?

jo44
08-09-2014, 18:50
A to czytaliście? : http://e-csi.pl/pl/czyszczenia_matryc_w_lustrzankach_dslr.html

Andrzej1974
08-09-2014, 19:07
Nie wyobrażam sobie żebym kupując nowy samochód po 1.5 miesiąca miał sam grzebać w silniku bo po 1 nie muszę się na tym znać po drugie jak coś zrypie to mi gwarancji nie uznają. Jedyne co powinienem robić to lać paliwo i jeździć. Tak samo tutaj. Ładować baterię i focić.

Nowe też się może zepsuć. Nawet jeśli ma tylko miesiąc czy dwa. ;-)

OT
W zeszłym roku w Bygdoszczy kumpel widział gostka z miesięcznym Jaguarem, któremu tłok się rozsypał... ;-)

GonzoG
08-09-2014, 19:21

A wymieniać filtrów, opon, czy płynów nie trzeba ??

Nie ma sprzętu bez obsługowego. Jak się nie znasz na obsłudze, to albo nie kupujesz, albo z każdą pierdółką jedziesz do serwisu.

2pompony
08-09-2014, 20:31
Za takie myślenie jak przedstawił Gonzo Nikon właśnie zapłacił ogólnoświatową akcją serwisową włącznie ze zmianą na nowszy model (600>610) jeśli inaczej się nie da, oraz zapowiedział akcyjkę na same USA na 17 milionów dolków - teoretycznie na ratowanie twarzy.

Nowy aparat jest właśnie po to, żeby ładować akumulatory i robić zdjęcia. Nikon też to w końcu przyznał, szkoda, że dopeiro przyparty do muru pozwem zbiorowym i takimi 'drobiazgami' jak akcja rządu w Chinach nakazująca usunięcie modelu z dystrybucji w całym kraju.

Z tym że jak widać po przypadku też kurzącego D610 Nikon nie uczy się na błędach, jak - więc niebawem będzie wydawał kolejne miliony na ratowanie twarzy, dostanie zakaz sprzedaży kolejnego modelu, i tak dalej...

Jacek_Z
08-09-2014, 20:45
.Z tym że jak widać po przypadku też kurzącego D610 Nikon nie uczy się na błędach, ...Nie wierzę w to. Nie po to zastępowali model D600 innym, by miał te samą wadę. Skala kurzenia musi być mniejsza, inne aparaty tez kurzą/plują olejem.
Porównaj długości wątków ;)
Teraz w każdym modelu nikona widzi się "drugiego D600".

2pompony
08-09-2014, 21:16
Jacek, podchodzę do tego o tyle spokojnie, że ja nei mam, ani szczęśliwie nei mam zamiaru mieć D600/D610. Dostrzegam za to to, co piszą (i pokazują!) inni - mianowicie, że im się w podobno nowym i poprawionym D6100 też kurzy.

Co do porównanie długości wątków - spokojna głowa! Jak D610 też będą pluć olejem, wątek urośnie, jestem o to spokojny. :)

Natomiast niefrasobliwość Nikona, któremu najwyraźniej własny produkt wymknął się spod kontroli mnie i zniesmacza i przeraża - bo nei wiadomo kiedy i czy w ogóle w przyszłości Nikonowi wróci zdolność do produkowania wyrobów pełnowartościowych. A to już mnei dotyczy jak najbardziej, i mógłbym teraz dodać słówko 'niestety'...

Śprotek
09-09-2014, 12:10
A nie łatwiej ściągnąć instrukcję serwisową i zobaczyć, czy migawki mają ten sam symbol - czy to te same mechanizmy czy inne? Jeśli inne, to wiadomo, że został jednak ulepszony.

Nemesis
25-09-2014, 19:00
U mnie też już syfi, również w przeważającej mierze lewy górny róg, zauważone po 12k zdjęć gdy robiłem coś na f.22

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/2vm7kol-1.jpg
źródło (http://i59.tinypic.com/2vm7kol.jpg)
f.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/2r77w1y-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/2r77w1y.jpg)
f.22

SerU
25-09-2014, 19:13
U mnie też już syfi, również w przeważającej mierze lewy górny róg, zauważone po 12k zdjęć gdy robiłem coś na f.22

Witaj w klubie :)

esk2
25-09-2014, 19:19
ja bym wysłał zapytanie do serwisu, dołączając te zdjęcia... zobaczysz co powiedzą, ale na bank będą ściemniać...

ps. porażka te nowe produkty Nikona....

Andi74
25-09-2014, 19:30
nie wiem ale skoro to ponownie to samo miejsce to chyba jednak wada projektowa

Jacek_Z
25-09-2014, 19:37
To nie ta skala problemu. Jak to co pokazane wyżej jest po 12 k zdjęc to nie ma masakry jak bywało w D600.
Ale normalne to tez nie jest, ja w innych body mam mniej kurzu po większych przebiegach.

Ketosz
25-09-2014, 21:32
Ja miałem podobnie, choć trochę mniej, po zbliżonym przebiegu w D610 i też głównie lewa górna część matrycy. W sumie ciekawe co serwis by na to powiedział, ale jakoś na razie nie mam ochoty pytać ;)

SerU
25-09-2014, 23:38
Ja miałem dużo więcej, ale nie marudzę zbytnio, bo obrazek rekompensuje mi niedogosność w postaci dwukrotnego czyszczenia matrycy w przeciągu 25 tyś klatek. Fakt jest to irytujące, bo właśnie dlatego kupiłem D610 żeby uniknąć koszmaru D600...i w sumie uniknąłem, bo jak Jacek_Z zauważył problem nie jest tak intensywny, jak przy 600-tce - czyściłem tylko dwa razy, a nie dziesięć :)

MstrG
26-09-2014, 07:56
Ja miałem dużo więcej, ale nie marudzę zbytnio, bo obrazek rekompensuje mi niedogosność w postaci dwukrotnego czyszczenia matrycy w przeciągu 25 tyś klatek. Fakt jest to irytujące, bo właśnie dlatego kupiłem D610 żeby uniknąć koszmaru D600...i w sumie uniknąłem, bo jak Jacek_Z zauważył problem nie jest tak intensywny, jak przy 600-tce - czyściłem tylko dwa razy, a nie dziesięć :)

Kto czyścił 10 razy na 25 tyś klatek matrycę w D600?

SerU
26-09-2014, 08:30
Oj Krzysiek ;)...nie wyczułeś ironii w moim poście?

MstrG
26-09-2014, 08:58
Oj Krzysiek ;)...nie wyczułeś ironii w moim poście?

Nie byłem jej pewny :p
To tak jak w dowcipie: przegraliśmy bo ich było aż jedenastu, a nas tylko jedenastu.
W D610 czyściłeś tylko dwa razy, w D600 byś musiał czyścić aż dwa razy ;)

nagly
26-09-2014, 14:15
Moja D610 tez kurzy w tym samym rogu, tylko ze ja duzo zongluje szklami w plenerze... Rowniez zauwazylem, ze skala kurzenia jest o wiele mniejsza niz w D600 i moim wypadku grucha pomaga w 98% wiec nie zawracam sobie tym glowy.

slaweko
28-09-2014, 13:09
Mój nowy nabytek - D610. 1200 klapnięć, żonglerka szkiełkami w plenerze, na f/8 dwa duże paprochy, na f/16 trzy dodatkowe. Minuta dmuchania gruszką, na f/16 czyściutko. Zero oleju. Nie tak jak miałem na D7100 po 300 klapnięciach olej. Na szczęście po 7 tys i dwóch czyszczeniach na mokro na f/16 czyściutko (już 8,5 tys shotów). Podobają mi się te dwie moje puszeczki ������

Seś@
28-09-2014, 14:51
Mój nowy nabytek - D610. 1200 klapnięć, żonglerka szkiełkami w plenerze, na f/8 dwa duże paprochy, na f/16 trzy dodatkowe. Minuta dmuchania gruszką, na f/16 czyściutko. Zero oleju. Nie tak jak miałem na D7100 po 300 klapnięciach olej. Na szczęście po 7 tys i dwóch czyszczeniach na mokro na f/16 czyściutko (już 8,5 tys shotów). Podobają mi się te dwie moje puszeczki ��

Bo to bardzo dobry duet jest :-)

zamkowski
22-10-2014, 19:55
A co powiecie na taką matrycę w D610?

Serwis stwierdził że aparat był używany zgodnie z przeznaczeniem, ale policzył za czyszczenie 170 PLN. Czy te plamy wyglądają jak kurz?

http://www.zamkowski.com/01.jpg

zgera
22-10-2014, 20:20

Serwis stwierdził że aparat był używany zgodnie z przeznaczeniem, ale policzył za czyszczenie 170 PLN. Czy te plamy wyglądają jak kurz?

W D610 Nikon nie przyznał się do wady, a czyszczenie matrycy nie podlega usłudze gwarancyjnej, zawsze jest płatne z niewielkimi wyjątkami.
To może być kurz, ale musiałbym to zobaczyć w 100% powiększeniu.

GonzoG
22-10-2014, 20:27
Te plamy wyglądają, jakbyś wrzucił aparat bez obiektywu i dekla do środka odkurzacza, po czym zaczął odkurzać podłogę... U mnie takie wyraźnie nie były nawet przy f/64, a nie raz zmieniałem obiektywy w warunkach naprawdę dużego zapylenia/zakurzenia.

Andi74
22-10-2014, 20:28
dlatego lepiej chyba jednak kupic d600 i miec timelife gwarancje

bo d610 to to samo co d600

ja mam to samo w d600 co dopiero co kupilem

identyczne paprochy i oddaje go na wymiane migawki i czyszczenie

GonzoG
22-10-2014, 20:33
dlatego lepiej chyba jednak kupic d600 i miec timelife gwarancje

Na 100% będziesz miał ją "timelife"... Nigdzie nie ma zapisane, że będą w nieskończoność czyścić.

PS. dożywotnio, to jest "lifetime"

zamkowski
22-10-2014, 20:52
Zbliżenie syfu z matrycy

http://zamkowski.com/spots.jpg

zgera
22-10-2014, 20:52
Dożywotnio to wolałbym unikać serwisu Nikona, mam złe doświadczenia z nimi, chociaż czyszczenie matrycy im wychodzi, to przy okazji zabrudzą matówkę.

Dotyczy postu 103, na 99% jest to kurz lub cząstki podobne do kurzy, nie sądzę aby to był olej.
Czyszczenie na mokro załatwi sprawę, można dmuchać gruszką, ale jest tego zbyt dużo i na pewno większość tylko zmieni lokalizację.

SerU
22-10-2014, 23:36
Te bardziej rzucające się w oczy o bardziej nieregularnych kształtach to kurz, te bardziej okrągłe i nieco mniej widoczne to już niestety dla mnie jest olej - przerabiałem to.

zgera
23-10-2014, 08:21
Tak wyglądają plamy oleju:

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/802/rxbg.jpg

SerU
23-10-2014, 08:40
No to ja tam takich plamek widzę sporo :) Weź pod uwagę wielkość cropa Twojego i kolegi zamkowskiego :)

zgera
23-10-2014, 08:53
No to ja tam takich plamek widzę sporo :) Weź pod uwagę wielkość cropa Twojego i kolegi zamkowskiego :)

Zwróć uwagę na te tłuste obwódki wokół plam z oleju, na zdjęciu kolegi zamkowskiego nawet przy większym powiększeniu nie widzę takich obwódek, nie twierdze również że nie ma tam plamek oleju, w znacznie większym stopniu jest to kurz.

zamkowski
23-10-2014, 11:52
Czy normalne są plamy oleju na matrycy czy jest to wyłącznie przypadłość modelu D610 - bo co jak co to nie wierze że Nikon poprawił zachlapany D600.

zgera
23-10-2014, 12:49
Czy normalne są plamy oleju na matrycy czy jest to wyłącznie przypadłość modelu D610 - bo co jak co to nie wierze że Nikon poprawił zachlapany D600.

Nie jest to normalne, na plany oleju wcześnie skarżyli się użytkownicy D7000.
Normalny to jest kurz na matrycy ale w ograniczonym stopniu, bo ten w D600 to lekka przesada, wcześniejsze puszki nie miały takich problemów.

GonzoG
23-10-2014, 12:52
Nie jest to normalne, na plany oleju wcześnie skarżyli się użytkownicy D7000.
Normalny to jest kurz na matrycy ale w ograniczonym stopniu, bo ten w D600 to lekka przesada, wcześniejsze puszki nie miały takich problemów.

A jeszcze wcześniej D700, D3 i zapewne kilku innych modeli...

zamkowski
23-10-2014, 12:58
Używam D700 od 2011 i mam 150 tys kliknięć, sprawdziłem matrycę z ciekawości i miałem kilka pyłków które potraktowałem gruszką i nie ma nic. A ten D610 to jakaś masakra/

Greg77
23-10-2014, 14:17

http://www.zamkowski.com/01.jpg

Dokladnie to samo co w D600, lewy gorny rog zdjecia, wnioskuje, ze trzymales aparat spustem do dolu...

zamkowski
23-10-2014, 14:38
Greg77 - czy jest to jakakolwiek podstawa do dyskutowania z serwisem o tym że ten egzemplarz może być po prostu wadliwy jak D600 i oczekiwać że zostanie potraktowany jak wadliwe D600? Bo dla mnie jest to nie do pomyślenia żeby samemu tak zawalić matryce.

zgera
23-10-2014, 14:43
Greg77 - czy jest to jakakolwiek podstawa do dyskutowania z serwisem o tym że ten egzemplarz może być po prostu wadliwy jak D600 i oczekiwać że zostanie potraktowany jak wadliwe D600? Bo dla mnie jest to nie do pomyślenia żeby samemu tak zawalić matryce.

Dopóki Nikon nie przyzna się do błędu, tak jak w przypadku D600 chociaż trochę to trwało to nie udowodnisz serwisowi że brudzenie matrycy w D610 jest spowodowane wadą sprzętu, oni na tego typu problemy maja specjalne regułki, i nie tylko na brudną matrycę.

zamkowski
23-10-2014, 15:26
Domyślam się że to walka z wiatrakami, jednak po to kupiłem aparat żeby był sprawny a nie po "kliku" kliknięciach i kilku sekwencjach wideo lądował w serwisie na czyszczenie matrycy bo to jest jakieś nieporozumienie. Czy miał ktoś podobną przypadłość z D610? Bo może mój egzemplarz jest po prostu wadliwy i powinni go albo naprawić albo wymienić.

Ketosz
23-10-2014, 15:38
Ja w D610 po kilkunastu tysiącach też miałem trochę brudu ale nie taką ilość.
Niestety ten model nie wydaje się do końca wyleczony z przypadłości D600.

zamkowski
23-10-2014, 16:04
I właśnie chciałby zebrać materiał który pomoże i by uzyskać albo naprawę albo wymianę na inny egzemplarz. Nie wyobrażam sobie czyszczenia matrycy co chwilę i to nie za małe pieniądze. Proszę o pomoc w tym temacie, jak go poprowadzić by udowodnić Nikonowi że mam wadliwą sztukę.

tomfoot
24-10-2014, 06:52
Ja serio nie rozumiem jak wiedząc, ze Nikon od kilku lat produkuje wadliwe aparaty fotograficzne można dalej kupować kolejne modele?

jaś
24-10-2014, 08:20
sensor swaby są drogie, serwis takiej paści może kosztować, jak na razie to tylko chińczycy (jako państwo) radzą sobie z problemami nikona.

zamkowski
24-10-2014, 09:30
Ja serio nie rozumiem jak wiedząc, ze Nikon od kilku lat produkuje wadliwe aparaty fotograficzne można dalej kupować kolejne modele?

Masz na to dowody że produkuje od lat wadliwe aparaty (jakie modele, które serie)? Poza tym z całym szacunkiem ale ten wpis nic nie wnosi do mojej prośby by rozwiązać patową sytuację.

Zdebik
24-10-2014, 13:09

Dokładnie!

MstrG
24-10-2014, 13:38

Dokładnie!

To nie jest temat o tym, czy czegoś nie rozumiecie czy nie.

jo44
24-10-2014, 14:25
E tam wadliwe, najgorsze jest to, że nie robi dobrych zdjęć! :)

zamkowski
24-10-2014, 15:29
To nie jest temat o tym, czy czegoś nie rozumiecie czy nie.

Dzięki. Zaraz zejdziemy na temat że to wina Tuska. Każdy powód jest dobry żeby podbić sobie postów.

GonzoG
25-10-2014, 01:35
Nie wiem o jakiej patowej sytuacji piszesz. Masz ma matrycy syfy i to ogromnych wręcz rozmiarów. Nie jest to ani olej, ani jakieś drobne elementy, które mogły przypadkowo się znaleźć w komorze lustra.

Albo zmieniałeś obiektywy w potwornie zasyfionym otoczeniu, albo rozpada Ci się migawka - czyt. odpada z niej farba jak w D600.
Jeśli nie stwierdzili uszkodzenia migawki, to znaczy, że syfy złapałeś przy zmianie obiektywów.

zamkowski
25-10-2014, 10:08
Nie wiem o jakiej patowej sytuacji piszesz. Masz ma matrycy syfy i to ogromnych wręcz rozmiarów. Nie jest to ani olej, ani jakieś drobne elementy, które mogły przypadkowo się znaleźć w komorze lustra.

Albo zmieniałeś obiektywy w potwornie zasyfionym otoczeniu, albo rozpada Ci się migawka - czyt. odpada z niej farba jak w D600.
Jeśli nie stwierdzili uszkodzenia migawki, to znaczy, że syfy złapałeś przy zmianie obiektywów.

Z moim D700 pracowałem w bardziej ekstremalnych warunkach i nic nie ma na matrycy - mówisz ze serwis nie stwierdził że rozpada się migawka - ciekawe czemu jeśli nawet? Myślisz że przyznają się że wypuścili kolejny lipny egzemplarz?
Piszesz że nie jest to olej ani przypadkowe elementy (jakie mogą być elementy nieprzypadkowe?) - podziwiam przeprowadzoną ekspertyzę.
Żeby tak zawalić matryce przy zmianie obiektywów to musiałoby tu być przy odkurzaczu z podniesionym lustrem.

Jakieś kolejne ciekawe wnioski?

slaweko
25-10-2014, 13:37
Można prawie tak zawalić matrycę przy żonglerce 3 obiektywami na dworze podczas wietrznej pogody, akurat ja wiem co piszę ������

zamkowski
25-10-2014, 14:04
Jak robi się to nieumiejętnie to pewnie tak. U mnie nie miało to miejsca, więc?

GonzoG
25-10-2014, 14:09
Z moim D700 pracowałem w bardziej ekstremalnych warunkach i nic nie ma na matrycy - mówisz ze serwis nie stwierdził że rozpada się migawka - ciekawe czemu jeśli nawet? Myślisz że przyznają się że wypuścili kolejny lipny egzemplarz?
Piszesz że nie jest to olej ani przypadkowe elementy (jakie mogą być elementy nieprzypadkowe?) - podziwiam przeprowadzoną ekspertyzę.
Żeby tak zawalić matryce przy zmianie obiektywów to musiałoby tu być przy odkurzaczu z podniesionym lustrem.

Jakieś kolejne ciekawe wnioski?

Wybacz, ale mam D610 od ponad pół roku i nie kurzy się on bardziej od D7000, więc to co Ty masz na matrycy, to nie jest wina normalnego użytkowania w sprzyjających warunkach.

zamkowski
25-10-2014, 14:17
Wybacz, ale mam D610 od ponad pół roku i nie kurzy się on bardziej od D7000, więc to co Ty masz na matrycy, to nie jest wina normalnego użytkowania w sprzyjających warunkach.

A nie zastanowiło Cie może, że brud jest usytuowany w rogu kadru a nie na całej jego powierzchni? Rejestrujesz może film? Czy nie jest tak że matryca się wtedy bardzo grzeje w rogu kadru co powoduje wytrącanie się drobin i osadzanie na matrycy?

GonzoG
25-10-2014, 16:25
A nie zastanowiło Cie może, że brud jest usytuowany w rogu kadru a nie na całej jego powierzchni? Rejestrujesz może film? Czy nie jest tak że matryca się wtedy bardzo grzeje w rogu kadru co powoduje wytrącanie się drobin i osadzanie na matrycy?

Że niby matryca rozgrzewa się do temperatur, w których coś niby ma się wytrącać ??

To już zupełnie po bandzie pojechałeś... 10x zdążysz roztopić, albo nawet wyparować matrycę zanim coś się zdąży z czegoś tam wytrącić.

Kacper111
25-10-2014, 17:09
Jak ktoś chce to na priv niech mi maila poda, wyślę mu fotę gołego nieba zrobioną przed chwilą z D610, załamać się można :/
Człowiek dopłacił 800zł, żeby nie mieć problemu i jest w gorszej sytuacji niż użytkownicy D600 :(

RAF7705
25-10-2014, 18:02
No ale to było do przewidzenia, przykra sprawa.
Przecież wszyscy mówili, że numerek tylko zmienili i g...... poprawili.

slaweko
25-10-2014, 18:41
Bzdury, mam już ponad 2000 pstryków i dopiero 2 razy czyściłem gruchą po kilka pýłków na f22 i lekko widoczne na f/11 przed fotografowaniem krajobrazów. Obiektywy zmieniam non stop. Hehe, ja mam wyjątkowy egzemplarz?

zamkowski
25-10-2014, 20:23
Bzdury, mam już ponad 2000 pstryków i dopiero 2 razy czyściłem gruchą po kilka pýłków na f22 i lekko widoczne na f/11 przed fotografowaniem krajobrazów. Obiektywy zmieniam non stop. Hehe, ja mam wyjątkowy egzemplarz?

Wychodzi na to że masz po prostu dobry egzemplarz. Ja mam taki a nie inny i szczerze zastanawiam się nad zmianą systemu bo nie wiem dokąd ta fuszera zaprowadzi...

slaweko
25-10-2014, 20:46
Możliwe, że mam dobry egzemplarz d610. Problemy miałem za to z d7100 w przeciwieństwie do większości użytkowników tego modelu. Miałem plamy olejowe już bodajże po około 300 fotkach. Sam czyścilem na mokro dwa razy w odstępach po około 1000 pstryków. Teraz mam już ponad 4 tys. i chyba już się wychlapał. Używam d7100 na mecze (x1,5) z 70-200 2.8N i zabieram zawsze na wyjazdy z N16-85 i N35. Bardzo jestem zadowolony z tego korpusu, z d610 zresztą także.

biniubak
26-10-2014, 00:15
Mam pstryknięte 15000 zdjęć d610. Szkła zmieniam w różnych okolicznościach i na razie grucha radzi soie ze wszystkim syfem na matrycy. Zresztą nigdy nie miałem problemów z brudnymi matrycami. Ani w d50, ani w d80 ani w dwóch d90 i teraz te z nie mam w d610. Oby tak dalej.

Andi74
26-10-2014, 08:22
ja tez w zadnym ze stopki nie mialem problemow nawet z poprzednim D600 ale ost znow nabylaem D600

i ten juz na grubo mial i grucha nie pomagala

pawcio0404
11-11-2014, 22:42
Witam Was forumowicze.
mam problem z D610
a mianowicie plamy na lewym górnym narożniku zdjęcia przy f16 i wzwyż widać kropki. początkowo myślałem że to wina obiektywu bo był filtr zabrudzony jednak po wyczyszczeniu a nawet zmianie szkła problem jest dalej.
czyszczenie matrycy na za dużo się nie zdało więc w ruch poszła grucha i dmuchanie po podniesieniu lustra.
i powiem że trochę pomogło ale nie do końca - a było pełno kropek. dużo retuszowania "spot removal"

nie wiem czy te kropki co pozostały nie są przypadkiem olejem ? - pozostałość po d600? czy miał ktoś już takie historie?
obchodzę się ze sprzętem jak z jajkiem i nie zmieniałem szkieł w "ciężkich" warunkach dlatego nie wiem skąd takie zasysanie pyłów...

z góry dziękuję za porady i pomoc

sprzęt chyba wyślę na serwis - jest jeszcze gwarancja

zdjęcia f16-f18-f22 (nie wiem jaka kolejność)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/79aa08ee7e761a70.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bcb488cd65ef8489.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d36ddcb31cb6ef31.html

zgera
11-11-2014, 22:59