Zobacz pełną wersję : d5100 - przycisk AE-L/AF-L
jacekviola
03-01-2014, 12:33
witojcie;
właśnie odebrałem d5100. jedno pytanie jakie nasuwa mi się po obejrzeniu aparatu - czy to normalne że w tym modelu przycisk AE-L/AF-L jako jedyny działa bez wyraźnego skoku? Nie wiem czy TTTM czy to znając mojego pecha to wada tego jedynego egzemplarza?
dziękuję
Witoj. To nie jest wada - też mam D5100 i ten przyciska tak działa.
jacekviola
03-01-2014, 12:42
Witoj. To nie jest wada - też mam D5100 i ten przyciska tak działa.
dzieki!
no to teraz zaczynam zabawę z d5100...
Miłego focenia i pierdołami się nie przejmuj
Swoją drogą, tak działające przyciski (bez wyczuwalnej pozycji on/off) w tej klasie sprzętu to skandal. Moim zdaniem ;]
seba84_2005
03-01-2014, 13:05
Ten przycisk w każdej puszce nikona tak działa, nie wiem czemu, ale tak jest.
A po co ma działać z wyczuwalnym skokiem, jeśli jego naciśnięcie jest sygnalizowane i w wizjerze i na LCD ??
Może jeszcze syrenę zamontować aby wyła przy każdym naciśnięciu ??
Spust też nie ma wyczuwalnej pozycji pełnego wciśnięcia - Ci co się z C przesiedli strasznie na to początkowo narzekają - po czasie stwierdzają, że tak jest zdecydowanie lepiej...
A po co ma działać z wyczuwalnym skokiem, jeśli jego naciśnięcie jest sygnalizowane i w wizjerze i na LCD ??
Po co w takim razie inne klawisze działają z wyczuwalnym skokiem skoro skutek ich naciśnięcia też jest sygnalizowany?
Może jeszcze syrenę zamontować aby wyła przy każdym naciśnięciu ??
Po co sarkazm?
Po co sarkazm?
A po co takie bzdurne pytanie o guzik ??
Pytanie, moim zdaniem wcale nie było bzdurne. Skoro kupujesz nowy sprzęt i jeden klawisz działa mechanicznie inaczej niż pozostałe to zaczynasz się zastanawiać. Źle, że zapytał o taką pierdołę na forum? Ma Cię przeprosić?
Moim zdaniem także pytanie zasadne i na razie bez odpowiedzi. Takie pytanie tez zadawali prowadzący ten program foto emitowany online (oj nie pamiętam jak się on nazywa, ani gdzie, chyba na bankierze? Zainteresowani pewnie wiedzą i przypomną tytuł ;-) ). W każdym razie tez dziwili się i nie znali odpowiedzi komentując zdaje się D600 lub D800. Czemu Nikon akurat ten przycisk w swoich korpusach robi "miękki" :D Mnie to też długo intrygowało, ale jest jak jest i juz. :-)
Jedyna, choć raczej MAŁO sensowna odpowiedź :lol: jaka jedynie mi przychodzi do głowy, to że ten przycisk, kiedy użyty po dokładnym wycelowaniu wizjerem, nie niweczył by snajperskiej celności fotografa ;-) ;-) ;-) A taaaaki olbrzymi skok tego "twardego" to zupełna masakra był by ;-).
Osobiście irytuje mnie brak jego przeskoku i zdarzało mi się niezauważenie jego zwolnienie przy ruchu palca, kiedy nie czułem go dokładnie.
No i w nowych aparatach jest zwykle bezgłośny w stos. do reszty switchy.
Swoją drogą, tak działające przyciski (bez wyczuwalnej pozycji on/off) w tej klasie sprzętu to skandal. Moim zdaniem ;]
O jakiej klasie sprzętu piszesz? prawie najniższa półka amatorska.
Presley, w D40 przycisk od zmiany przysłony też tak działa bezskokowo - nie najwygodniej się z tym pracuje choć oczywiście da się żyć. Tylko nie piszcie błagam, że trzeba było kupić body z dwoma kółkami ;)
Zgera, kolega wyżej pisze o D600 lub D800 - to już, moim zdaniem nie jest najniższa półka.
Mówiłem żeby się pierdołami nie zajmować. Guzik ten działa nieskokowo, gdyż jest włączona blokada przy jego wciśnięciu i trzymaniu. Żeby zwolnić blokadę wystarczy puścić.Przy skokowym działaniu trzeba by było ponownie przycisnąć - a co by się działo gdyby fotograf zapomniał to zrobić. Byłoby mnóstwo pytać typu Co zrobić.....itp. W tym przypadku uważam, że tak lepiej.
jacekviola
03-01-2014, 18:05
Panowie, nie tragizujcie. Ciekaw tylko byłem czy to tak ma działać - i nic więcej. Przez 2 lata fotografowania d3100 nawet tego nie użyłem i nawet nie wiem jak to tam działało. Korzysć z tego pytania jest taka że jak ktoś bedzie znowu szukac odpowiedzi - to trafi na forum, heheh
Pierdołami sie przejmować nie mam zamiaru - wolę jechać w militarno-eksploracyjny teren.
peace&love.