Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : korekcja beczki Tamron 17-50/2.8

Legal
02-01-2014, 23:29
Próbował ktoś z forumowiczów robić testy działania korekcji dystorsji (menu fotografowania) dla Tamrona 17-50/2.8 lub innych obiektywów dających wyraźną beczkę na szerokim kącie?
Jakie doświadczenia, warto to włączać - jak myślicie?

GonzoG
02-01-2014, 23:38
Próbował ktoś z forumowiczów robić testy działania korekcji dystorsji (menu fotografowania) dla Tamrona 17-50/2.8 lub innych obiektywów dających wyraźną beczkę na szerokim kącie?
Jakie doświadczenia, warto to włączać - jak myślicie?

Ja osobiście nie słyszałem, aby dało się tego używać ze szkłami innymi niż Nikona. A wręcz przeciwnie...

Legal
02-01-2014, 23:45
Ja osobiście nie słyszałem, aby dało się tego używać ze szkłami innymi niż Nikona. A wręcz przeciwnie...

W instrukcji pisze sie o obiektywach typu G i D z wykluczeniami - sam to wkrotce potestuje.
Pytam, bo moze gdzies sa porownawcze testy z planszami do pomiaru dystrosji.

TOP67
03-01-2014, 00:07
Jak obrabiasz NEF w ACR lub LR, to i tak to nic nie daje. Trzeba mieć profil Adobe, który bardzo łatwo sobie zrobić samemu.

Legal
06-01-2014, 00:56
Odpowiedz na moj pierwotny post jest prozaiczna i w pewnym sensie mnie osmiesza.
Otoz pozycja menu korekcji dystorsji po zalozeniu Tamrona 17-50 i Sigmy 50-200 jest nieaktywna i moje pytanie jest bezprzedmiotowe.
Niepotrzebnie zawracalem glowe na forum. Mam 4 obiektywy i w 2 Nikkorach menu dziala, zas dla obiektywu z tematu i tele Sigmy jest, jak opisalem.

Niepotrzebnie bladzimy czasem po instrukcjach zamiast zrobic probe na zywo. Ze mna wlacznie ...