PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc w doborze odpowiedniego obiektywu

siriush
02-01-2014, 21:55
Witajcie.
Mam do Was wielką prośbę o pomoc w doborze odpowiedniego obiektywu do moich potrzeb. Na wstępie, żeby nie narazić się na krytykę i odsyłanie mnie do poczytania forum tego czy innego pragnę zaznaczyć, że jestem już po lekturze wielu postów na wielu forach ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem dlatego zdecydowałem się napisać post z zapytaniem.
Posiadam aparat Nikon D90 z obiektywem 18-200 (kupiłem taki gotowy zestaw). Obecnie zostałem niejako zwerbowany do robienia zdjęć (lokalnie w mojej miejscowości) podczas różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Niestety sala na której najczęściej się one odbywają jest dość ciemna i trudno wykonać dobre zdjęcia.
Poszukuję obiektywu, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia na dość ciemnej sali lub w "trudniejszych" warunkach oświetleniowych.
Na różnych forach jedni chwalą różnego rodzaju Nikkory, inni twierdzą, że można kupić z innej firmy i będzie super a taniej. Nie wiem na jaki patrzeć czy ma być to obiektyw portretowy czy inny? Czy będzie się nadawał np obiektyw Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro - ktoś na jakimś forum radził komuś, że oprócz zdjęć macro można nim robić piękne zdjęcia ludziom. Czy będzie się on nadawał do moich potrzeb, skoro w większości robię właśnie zdjęcia ludziom i sporadycznie grupowe? (Na marginesie dodam, że tematyka macro też jest mi bliska, więc jeśli on by się nadawał, to upiekłbym dwie pieczenie na jednym ogniu).
Proszę poradźcie mi na jaki obiektyw warto zerknąć lub jaki sami używacie do tego typu imprez, bo chciałbym powoli zacząć szukanie odpowiedniego modelu...

MstrG
02-01-2014, 21:59
Tamron 90mm macro do zdjęć grupowych? Pewnie ktoś Ci polecał Tamrona 60mm f/2, którym też da się zrobić fajny portret.
Nie wiem co to są wg Ciebie trudne warunki, ale ja bym brał pod uwagę Sigmę 17-50mm f/2.8 lub Nikkora 35mm f/1.8
Jaki masz budżet? Czy to ma być nowe czy używane szkło? Masz już jakąś lampę?

adriansocho
02-01-2014, 22:26
Pomyśl o obiektywie 17-50/2.8 np. Tamron, a poza tym wydaje mi się, że jeżeli jest słabe światło, to jasny obiektyw niewiele zdziała - trzeba by też pomyśleć o lampie. Tamron 90/2.8 to raczej do robienia zdjęć portretowych jednej osoby, chociaż wiele osób może powiedzieć, że na małej matrycy DX raczej będzie to do portretów obejmujących część sylwetki (popiersie) lub do zbliżeń na twarz. Obiektywy o zakresie 17-50 to odpowiednik 24-70 stosowanych bardzo powszechnie np. przez fotografów ślubnych.

TOP67
02-01-2014, 22:45
Najlepszy obiektyw do reportażu na D90 to obecnie Sigma 18-35/1.8. Pozwoli Ci obniżyć ISO mniej więcej 5 razy w porównaniu do 18-200.
Kolejne to cała seria obiektywów 2.8, które pozwolą obniżyć ISO mniej więcej 2 razy. Aktualnie najkorzystniej wychodzi Sigma 17-50/2.8
I to w zasadzie wszystko.

Obiektywy stałoogniskowe, zwłaszcza o większych ogniskowych nadadzą się na portret, ale nie reportaż. Tu w zasadzie masz do wyboru Nikkora 35/1.8 i 50/1.8G. Zamiast tego drugiego możesz pomyśleć o Tamronie 60/2.0.

RAF7705
03-01-2014, 04:12
Stanowczo 17-50 f2.8 plus dobra lampa.
Co z tego że ta sigma 18-35 ma te 1.8, przecież repo z imprezy nie będzie na 1.8 robił non stop.
Ja sylwestra w ciemnej sali obleciałem sigma 28mm f1.8 ale na f4 żeby w miarę mieć tą głębię ostrości, iso 800 plus lampa.

Andrzej1974
03-01-2014, 07:41
Posiadam aparat Nikon D90 z obiektywem 18-200 [...] Obecnie zostałem niejako zwerbowany do robienia zdjęć (lokalnie w mojej miejscowości) podczas różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Niestety sala na której najczęściej się one odbywają jest dość ciemna i trudno wykonać dobre zdjęcia.
Poszukuję obiektywu, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia na dość ciemnej sali lub w "trudniejszych" warunkach oświetleniowych.

Dobrze radzą ci MstrG z Sigmą 17-50mm f/2.8 lub Nikkorem 35mm f/1.8 oraz RAF7705 z 17-50 f2.8 + lampą zewnętrzną (Sigmy, która poleca TOP67 nie znam więc się nie wypowiem).

Od siebie mogę powiedzieć, że da radę obskoczyć np. imprezę obiektywem 35 f/1.8 bez lampy zewnętrznej (w cięższych warunkach) ale potrzebny jest do tego aparat z dość wysokim ISO i trochę gimnastyki. Z lampą zewnętrzną wszystko jest łatwiejsze.

Najlepiej gdybyś miał zestaw np. D90 + jaśniejszy obiektyw (Sigma 17-50mm f/2.8 i/lub Nikkor 35mm f/1.8G) + lampa zewnętrzna.

risto
03-01-2014, 10:43
Najlepiej gdybyś miał zestaw np. D90 + jaśniejszy obiektyw (Sigma 17-50mm f/2.8 i/lub Nikkor 35mm f/1.8G) + lampa zewnętrzna.

dobra rada:)

Daedric
03-01-2014, 11:19
z doświadczenia mogę napisać, że lampa i tak będzie konieczna, sam pierw kupiłem szkło z f/1.8 a później i tak potrzebowałem lampy

po pierwsze: nawet mając te f/1.8 musisz podbić ISO, jak jest mało światła to do dość wysokich wartości

po drugie: robiąc na f/1.8 można praktycznie tylko jedną lub 2 osoby zrobić aby były wyraźne, ich twarze muszą być w jednej płaszczyźnie względem aparatu inaczej ktoś wyjdzie nieostry, więc aby złapać kilka osób trzeba przymknąć obiektyw, z kolei przymknięty obiektyw to jeszcze wyższe ISO

wg mnie lampa daje więcej niż jasne szkło, z lampą mogłem robić na ISO 100-200 w pomieszczeniu w prawie kompletnej ciemności z obiektywem kitowym

mamut54
03-01-2014, 12:51
Nic nie napisałeś o kwocie jaką chcesz no to przeznaczyć. Obiektywy jasne są niestety droższe. W sumie to co byś nie kupił, w pewnych warunkach nie obejdzie się bez lampy. Także może by zacząć najpierw od lampy a potem dopiero zobaczyć co dokupić.

Dho'ine
03-01-2014, 16:26
z doświadczenia mogę napisać, że lampa i tak będzie konieczna, sam pierw kupiłem szkło z f/1.8 a później i tak potrzebowałem lampy

po pierwsze: nawet mając te f/1.8 musisz podbić ISO, jak jest mało światła to do dość wysokich wartości

po drugie: robiąc na f/1.8 można praktycznie tylko jedną lub 2 osoby zrobić aby były wyraźne, ich twarze muszą być w jednej płaszczyźnie względem aparatu inaczej ktoś wyjdzie nieostry, więc aby złapać kilka osób trzeba przymknąć obiektyw, z kolei przymknięty obiektyw to jeszcze wyższe ISO

wg mnie lampa daje więcej niż jasne szkło, z lampą mogłem robić na ISO 100-200 w pomieszczeniu w prawie kompletnej ciemności z obiektywem kitowym

podkreślić i poprzypinać wszędzie gdzie uważa się ze jasne szkło i nowsza puszka z wysokim iso to panaceum na wszystko. jak ktoś myśli na poważniej o foto to lampa zewn to niezbędne akcesorium.

siriush
03-01-2014, 16:50
W tym wszystkim co napisałem wcześniej widzę, że zapomniałem dopisać na wstępie, że mam lampę Nikon SB-800.
Co do kwoty to przyznam, że nie myślałem o tym wcześniej bo nie wiedziałem w ogóle na jakiego typu szkło patrzeć.
Teraz jak wiem to oczywiście wybiorę optymalnie. Wstępnie myślałem o kwocie ok 1200 ale teraz poczytam popatrzę i rozważę Wasze podpowiedzi.

Daedric
03-01-2014, 18:00
ja do imprez używam Sigmy 17-50 f/2.8, koszt ok 1500zł
ze stałkami było za dużo żonglowania

matuszl
05-01-2014, 21:46
Witam wszystkich, podepnę się tutaj bo to chyba odpowiedni temat. Również mam problem z doborem szkła. Zastanawiam się pomiędzy N 85/1.8G (używka ok.1700) lub zestawem N 50/1.4D i N 85/1.8D (ok 1800zł). Dodam że posiadam d700, N 24-70/2.8, 35/1.8 oraz sb900. Sprzęt ma służyć przede wszystkim do reportażu ślubnego i imprez okolicznościowych. Wiem że starsze szkła są lepiej wykonane ale podobno mają większe problemy z focusem, jednak nowsza 85G dosyć droga ale swm kusi. 50 zamierzam wykorzystać jako ostatnią deskę ratunku jeśli światło nie pozwoli pracować z podstawą N24-70. Moje pytanie brzmi czy opłacalne jest inwestowanie w 85G kosztem 50D. Proszę o radę osoby pracujące z tym sprzętem a nie mówiące "dwa szkła lepsze niż jedno" (co rzeczywiście ma sens)

001bogdan
13-01-2014, 21:20
Zacznij od SB900, zrób zdjęcia z 18-200 i wtedy zobaczysz co dalej, powinno wystarczyć.
Za jasne szkło zapłacisz dużo więcej niż za bardzo dobrą lampę a D90 przy wyższych iso zaczyna już wyraźnie szumieć.