Zobacz pełną wersję : Manfrotto MH293D3 ktoś ma/macał?
Po rozpadnięciu się mojej praktycznie nowej Manfrotki 055xprob (podpierałem o nią blendę, zawiał wiatr i całość spadła na ściółkę leśną, czyli w 99% mech). Pękł aluminiowy pierścień mocujący motylki blokady nóg. Statyw pojechał na reklamację.
A więc, po tym doświadczeniu doszedłem do wniosku, że trzeba zaopatrzyć się w lżejszy i tańszy zestaw podróżniczy.
Zakupiłem na naszej giełdzie nogi Berno i szukam głowicy 3D.
W moje oczy wpadła tytułowa głowica manfrotki, ze względu na możliwość wygodnego jej złożenia do podróży.
Jedyne czego się obawiam to ten kosmiczny "plasik" z którego jest zrobiona.
Czy ktoś z Was może się pochwalić doświadczeniem z obcowaniem z tym modelem głowicy?
Ewentualnie rozpatrzę inne propozycje w zbliżonej cenie (max 250 z przesyłką).
Jedyne czego się obawiam to ten kosmiczny "plasik" z którego jest zrobiona.
Miałem z tego tworzywa głowice 804 i dawała radę. Na mrozie, słońcu, deszczu czy śniegu. Nie ma się co bać tego plastiku.
emet_b (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=10668) - mam pytanie trochę nie na temat. Piszesz że Twoje manfrotto przewróciło się na mech i się uszkodziło. A wszyscy pieją z zachwytu nad tą marką - że funkcjonalna, że wytrzymała etc.etc. To coś mi tu nie pasuje.Jaka jest Twoja opinia. Pytam bo stoję przed problemem wyboru i byłem raczej zdecydowany a tu masz - taki klops. Przepraszam, że wszedłem w wątek.
też byłem zszokowany, gdy podniosłem statyw a noga została na mchu. Początkowo byłem przekonany, że z motylka blokującego wyleciały śruby, ale gdy zobaczyłem to:
https://www.dropbox.com/sc/u15tfmsig3ngvm5/QuLQ8kQVPa
zdębiałem jeszcze bardziej.
To jest mój drugi statyw od Manfrotki, głowice też miałem dwie (trzecią niebawem zakupię) i traktuję moją usterkę jako przykry wyjątek.
Mam nadzieję tylko, że dystrybutor się wykaże i nie będzie robił problemów z reklamacją.
Tak czy owak, ja na Manfrotto się nie obrażam (jeszcze) ;)
Dzięki za odpowiedz. No na focie to nie wygląda najlepiej.
Kończąc temat:
ostatecznie kupiłem głowicę kulową Manfrotto COMPACT 496RC2. Bo nigdy nie miałem głowicy kulowej :lol:
W kwestii reklamacji mojej Manfrotki, dystrybutor na polskę, firma Foto-7 spisała się wzorowo.
Od wysłanie przeze mnie paczki z reklamacją do odbioru naprawionego statywu (wymieniony cały element blokady) minęło zaledwie 4 dni.
Żeby w akcesoriach nie tworzyć nowego wątku, tu dorzucę link do Giełdy, potwierdzający opinie o Foto-7 i Manfrotto( Brawa)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242694
witam
podepne sie do tematu
wlasnie tez mam zamiar kupic statyw i wybor padl na Manfrotto 055xprob
do wyboru mam zestaw z glowica 804 rc2 lub 496 rc2
cena jest taka sama
moglby mi ktos doradzic :) z ktorego rodzaju glowicy bede bardziej zadowolony?
to są głowice innego typu.
Poczytaj czym się różni głowica panoramiczna od kulowej i zastanów się, która Ci się bardziej przyda.
A właściwie do czego Ci statyw potrzebny? Pejzaż, sport etc. ?
Ja wybrałem 496 bo kulową zdecydowanie szybciej można ustawić. Druga sprawa to właściwości czysto transportowe, łatwiej włożyć do futerału a jak na plecaku przypięte też mniej się zaczepia. Mobilność przeciw precyzji : )
portret,makro,pejzaz jakis wodospad itp zdjecia noca
raczej cos co sie za bardzo nie rusza :)
i chodzi tez o transport