Zobacz pełną wersję : D5100 Brak poprawnego działania AF z opuszczonym lustrem
Ponieważ to mój pierwszy post na forum witam wszystkich serdecznie.
Ale ad rem.
Mam nowego Nikona D5100.
Aparat nie może ustawić ostrości przy opuszczonym lustrze.
Kiedy podniosę lustro, (tryb podglądu na żywo) za pomocą dźwigni przy pokrętle typu pracy, problem znika.
Przy lustrze opuszczonym, w okularze wizjera miga dioda na dole po lewej stronie sygnalizująca, że body nie zestroiło ostrości. Oczywiście zgodnie z zapisem w instrukcji zdjęcia nie robi (nawet nie unosi lustra).
Jest to dla mnie o tyle uciążliwe, że chcę korzystać z aparatu jako lustrzanki (oko przy wizjerze), a nie jak z kompakta - wyświetlanie na ekranie.
Czy ktoś zetknął się już z takim zachowaniem aparatu?
Próbowałem już różnych ustawień autofocusa i wracałem do ustawień fabrycznych - nie pomogło.
Jaka może być przyczyna i co trzeba zrobić by problem zniknął?
Pozdrawiam
Medium
Dzieje się tak zawsze, co jakiś czas, czy sporadycznie?
Na razie aparat uruchomiłem żeby zrobić kilka zdjęć z przywitania Nowego Roku ;) .
Dzisiaj rano pomęczyłem aparat i nadal to samo.
Zapomniałem dodać obiektyw kitowy AF-S Niokkor 18-105mm.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Medium
Jak długo czekasz po przyciśnięciu spustu migawki do połowy?
Dzieje się tak na każdej ogniskowej i odległości?
Obiektyw reaguje na niciśnięcie spustu?
Naciskam spust migawki do połowy włącza się lampka obok obiektywu i jest bzyt - bzyt silnika obiektywu czekam jeszcze chwilę (nic się wtedy nie dzieje) i naciskam spust do końca, ale i tak nic się nie dzieje. Próbowałem też na inne sposoby wciśnięcie od razu do końca, czekanie, ale to nic nie zmienia.
Przy podniesionym lustrze problem nie występuje, więc chyba wtedy prawidłowo operuję spustem migawki.
Dodaję:
Tak, każda ogniskowa i odległość.
Pozdrawiam
Medium
Doraźnie przełącz na AF-C, wtedy zrobi zdjęcie nawet gdy nie będzie do końca wyostrzone.
Problem może być, gdy obiekt jest mało kontrastowy i jest ciemno.
Sprawdź też na innych polach AF. Może maż kurz na czujniku fazowym?
Na AF-C dzieje się to samo. Owszem jest ciemnawo i mroczno, chociaż dlaczego robi prawidłowo przy podniesionym lustrze - warunki ma te same.
Kurz na czujniku fazowym - to jest możliwe, ale prosiłbym o informację gdzie jest czujnik fazowy. Wtedy sprawdzę.
Pozdrawiam
Medium
Owszem jest ciemnawo i mroczno
W normalnych warunkach AF działa dobrze?
To zacznijmy od tego, czy jest wystarczająco dużo światła. AF fazowy działa od -1EV dla 100 ISO.
Jaki masz czas, przysłonę i ISO na tych zdjęciach?
W nowym aparacie nie powinno być kurzu.
No trudno mi teraz słońce wyczarować, żeby sprawdzić jak będzie przy oświetleniu słonecznym, ale teraz, gdy podchodzę do okna i przez okno próbuję robić zdjęcie jest to samo, a to już chyba normalniejsze warunki.
Ponawiam pytanie 1.: Dlaczego z podniesionym lustrem działa dobrze?
Ponawiam pytanie 2.: Gdzie jest czujnik fazowy?
Pozdrawiam
Medium
Ostrzenie w trybie LV to zupełnie co innego. Jest wolniejsze, ale pewniejsze.
Czujniki są w dole komory lustra. Lepiej tam nie zaglądać samemu.
No trudno mi teraz słońce wyczarować, żeby sprawdzić jak będzie przy oświetleniu słonecznym, ale teraz, gdy podchodzę do okna i przez okno próbuję robić zdjęcie jest to samo, a to już chyba normalniejsze warunki.
To wystarczy.
Ponawiam pytanie 1.: Dlaczego z podniesionym lustrem działa dobrze?
Bo przy LV pomiar ostrości działa na zupełnie innej zasadzie.
Ponawiam pytanie 2.: Gdzie jest czujnik fazowy?
Aparat jest nowy, na gwarancji - moim zdaniem, do serwisu.
Miałem taki sam problem. Nowy D5100 gdzieś po miesiącu użytkowania - ok 1000 zdjęć odmówił ostrzenia przez wizjer. Takie same objawy jak opisałeś. Przez Lv ostrzył dobrze. Nie pomogły zmiany ustawień, oświetlenia, obiektywu. Oddałem do serwisu - naprawa gwarancyjna. Po 1,5 do 2 tygodniach wrócił z naprawy. Wymienili czujnik AF, matówkę + kalibracja z kitem. Mogę powiedzieć, że nie ten aparat.
Zerknij dokładnie na obiektyw i sprawdź, czy przysłona jest otwarta na maxa. Moim zdaniem jest coś albo z popychaczem przysłony w body albo z dzynglem w obiektywie. Dlatego przy ostrzeniu przez wizjer jest za mało światła i aparat nie może złapać ostrości.
Dane ze zdjęcia robionego jako kompakt (to z przywitania nowego roku): f/3,8 , 60s (chyba jedna sześćdziesiąta) , ISO-800.
Te z dzisiejszego ranka - jeszcze w aparacie, chyba, że tam mogę sprawdzić te dane - jeszcze tego nie umiem.
Gdzie mogę sprawdzić to -1EV bo 100 ISO to czułość jeśli dobrze pamiętam z analoga.
Pytanie o kurzu - nieaktualne.
Pozdrawiam
Medium
Miałem taki sam problem. Nowy D5100 gdzieś po miesiącu użytkowania - ok 1000 zdjęć odmówił ostrzenia przez wizjer. Takie same objawy jak opisałeś. Przez Lv ostrzył dobrze. Nie pomogły zmiany ustawień, oświetlenia, obiektywu. Oddałem do serwisu - naprawa gwarancyjna. Po 1,5 do 2 tygodniach wrócił z naprawy. Wymienili czujnik AF, matówkę + kalibracja z kitem. Mogę powiedzieć, że nie ten aparat.
Kurcze, jak nowy aparat jest uwalony to przy odrobinie dobrej woli sprzedawca nie wymieni go na inny egzemplarz? Może warto spróbować?
Zerknij dokładnie na obiektyw i sprawdź, czy przysłona jest otwarta na maxa. Moim zdaniem jest coś albo z popychaczem przysłony w body albo z dzynglem w obiektywie. Dlatego przy ostrzeniu przez wizjer jest za mało światła i aparat nie może złapać ostrości.
Ale zdjęcia robione na LV wychodzą poprawnie...
Dziękuję za odpowiedzi.
@Mamut bardzo Ci dziękuję za informację. Pewnie pojedzie do serwisu.
@Ecml - to chyba się tak nie da. W mojej głębokiej prowincji nawet ten aparat był ściągany przez sklep na zamówienie i ilości jednej sztuki. Dobrze, że zadatku nie chcieli.
@Puciek - z przesłoną wszystko w porządku - maksymalnie otwarta.
Jeszcze pytanie do Mamuta - po prostu w reklamacji piszę, że przy opuszczonym lustrze autofocus nie działa i wszystko?
Pozdrawiam.
Medium
Dane ze zdjęcia robionego jako kompakt (to z przywitania nowego roku): f/3,8 , 60s (chyba jedna sześćdziesiąta) , ISO-800.
Te z dzisiejszego ranka - jeszcze w aparacie, chyba, że tam mogę sprawdzić te dane - jeszcze tego nie umiem.
Gdzie mogę sprawdzić to -1EV bo 100 ISO to czułość jeśli dobrze pamiętam z analoga.
Pytanie o kurzu - nieaktualne.
Pozdrawiam
Medium
EV nie jest jednostką bezwzględną. 0EV oznacza naświetlanie przez 1s obiektywem o jasności 1. Czyli -1EV to 2s dla obiektywu 1.0, 8s dla obiektywu 2.0, 16s dla obiektywu 4.0. Dlatego podaje się również ISO. Dla ISO 800 będą to 2s f/4, dla ISO 6400 1/4s f/4 itd.
Na AF-C dzieje się to samo. Owszem jest ciemnawo i mroczno, chociaż dlaczego robi prawidłowo przy podniesionym lustrze - warunki ma te same.
Kurz na czujniku fazowym - to jest możliwe, ale prosiłbym o informację gdzie jest czujnik fazowy. Wtedy sprawdzę.
Pozdrawiam
Medium
Na AF-C możesz mieć ustawiony priorytet ostrości, przestaw w menu aparatu na priorytet spustu i spróbuj zrobić zdjęcie.
Dziękuję za odpowiedzi.
Jeszcze pytanie do Mamuta - po prostu w reklamacji piszę, że przy opuszczonym lustrze autofocus nie działa i wszystko?
Piszesz że nie działa AF fazowy.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Medium
@Ecml - to chyba się tak nie da. W mojej głębokiej prowincji nawet ten aparat był ściągany przez sklep na zamówienie i ilości jednej sztuki. Dobrze, że zadatku nie chcieli.
Nie ma znaczenia jaka to prowincja, czy nawet wciśnięta gdzieś w samym rogu mapy kropka...
Jak aparat nie działa, idziesz do sklepu i mówisz, że z tytuły niezgodności towaru z umową żądasz wymiany na nowy i tyle.
Jak kupiony przez internet - opisujesz mailem co i jak, i czekasz na odpowiedź.
W obu przypadkach sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do zgłoszenia. Jeśli po 14 dniach nie ma odpowiedzi, to znaczy, że reklamacja została przyjęta.
Tak zgadza się. Najpierw korespondowałem z serwisem - dostawałem od nich podobne rady jak mówią koledzy i nic nie pomagało. Następnie po spakowaniu i wypełnieniu protokołu reklamacyjnego oddałem sprzęt do sklepu w którym kupiłem.