PDA

Zobacz pełną wersję : Krzywe i poziomy dla początkujących

groseb
25-07-2005, 22:22
Witam...
Tak sobie pomyślałem aby przybliżyć dwa narzędzia Krzywe i Poziomy.
Mam nadzieje że przyda tym co zaczynają się w to bawić .

Poziomy i histogram

Jest to podstawowa funkcja regulacji jasności i kontrastu.
Funkcja ta pozwala osobno korygować światła, tony średnie i czernie.
Przy otwieraniu poziomów pokazuje nam się wykres zwany Histogramem.
Histogram to wykres porządkujący piksele pod względem poziomów jasności, przy czym czernie są po lewej a biele po prawej stronie.
Większość zdjęć wygląda najlepiej, gdy ich gama walorowa zaczyna się od czerni, a kończy na bieli.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/2660/poziomy3fb.jpg)
Luka po lewej stronie histogramu oznacza, że nasza fotka ma słabe czernie.
Natomiast luka po prawej to słabe biele na naszym zdjęciu.
Jeśli luki są po obu stronach naszego histogramu to brak czerni i bieli, co zazwyczaj świadczy o tym,że fotografowałeś w warunkach o obniżonego kontrastu.
A zatem potrzeba skorygować owe czernie i biele.
Przesuń suwak czerni (czarny trójkącik) z lewej strony do środka, aż zrówna się z początkiem krzywej albo jeszcze dalej, aby mieć więcej czerni w cieniach.
Podobnie z drugiej strony suwak bieli (biały trójkącik) przeciągnij go w lewo aż znajdzie się pod zboczem histogramu.
Prawdopodobnie zdjęcie już wygląda lepiej.
Możliwe jest jednak, że nasza fotografia jest za ciemna lub za jasna.
Skorygować to można środkowym suwakiem (szarym trójkącikiem) w lewą lub prawą stronę w zależności od pożądanego efektu.

Krzywe

Narzędzie krzywe pozwala regulować osobno jasność i kontrast z większą elastycznością niż poziomy, jednak otrzymujemy je w postaci egzotycznego interfejsu.
Ukośna linia na czymś, co przypomina papier milimetrowy to właśnie krzywe.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img197.imageshack.us/img197/4620/krzywe5bq.jpg)
Po schwytaniu owej linii kursorem można ją przesuwać do góry, na dół, w lewą lub prawą stronę zmieniając tym samym gamę walorową.
Przesuwając krzywą w górę, rozjaśniamy obraz, w duł przyciemniamy.
Największa zmiana następuje w miejscu, w którym złapaliśmy krzywą, ale na całej długości ulega płynnej modyfikacji.
Aby ograniczyć modyfikacje do wybranych walorów, można klikając myszką wprowadzić do linii punkty zakotwiczenia.
Punktów zakotwiczenia można wprowadzić wiele, aby ograniczyć się na przykład do najciemniejszych partii obrazu.
Gdy krzywa robi się bardziej stroma, kontrast wzrasta, gdy przebiega łagodniej to kontrast nam spada.
Aby wzmocnić czernie, złap za jakiś niski punkt na krzywej i przeciągnij go stopniowo na prawo, aby je przyciemnić.
Następnie złap za linie gdzieś wysoko i przeciągnij ją w lewo, aby rozjaśnić światła.
To cała filozofia krzywej.

Jacek
25-07-2005, 23:33
Jakoś nikt się nie wyrywa z pochwałami, wiec ja Cię groseb, pochwalę. Wiem ile pracy trzeba, by tak, na pozór, prosty, tutorial, przygotowac. Ja bym tej procedurze nie podołał, choc akurat tę tematykę mam opanowaną. Tym bardziej chcę Ci podziękowac.
I nie bój się robic podobne (podstawowe) tutoriale dla wszystkich początkujących.
A czy ktoś z nas czuje się "skończony"?
Jeśli tak - pora umierac!

madmips
25-07-2005, 23:38
bardzo fajny przystępny tutorial - mam nadzieję, że to dopiero początek :D i niedługo zasypiesz nas kolejnymi. pozdrawiam

[ Dodano: Pon 25 Lip, 2005 ]
ale mogłeś dać go do działu Tutoriale ;)

holka
25-07-2005, 23:48
ale sobie cukrujecie panowie... :)

a tak na powaznie - podoba mi sie i prosze o wiecej!!
groseb, madmips, jak i inni PSowych specjalisci od mokrej roboty - wieeeeeecej !

pozdrawiam

ale mogłeś dać go do działu Tutoriale - poprosimy zaraz modera o przeniesienie - ja tu nie moge zadzialac - nie moje poletko :)

groseb
25-07-2005, 23:49
Jacek, dzięki.

madmips,i początkowo tam był,ale nie wiem jakoś mi to tam nie pasowało.
Pewnie dlatego że to jest tylko opis narzędzia i do czego służy.

supermyszka dzięki

madmips
26-07-2005, 01:34
supermyszka - z tą mokrą robotą to propozycja jakaś? ;)

lukas_o
26-07-2005, 08:58
tut fajnyi nie chcialbym nikogo obrazac, jednakze takie podstawy, to mozna wywnioskowac po 10 min uzywania ps'a

licze na wiecej :idea: , bo jestem poczatkujacym ps-otnikiem

pomimo to dziekuje :)

Leon13th
26-07-2005, 11:05
Niektórym na pewno się przyda,tak czy siak dobry opis narzędzia

stefan
26-07-2005, 11:18
madmips, Ja mam mala propozycje. Pytanie moze banalne ale ciekawi mnie czy gdy z NEF'a w plugin'ie CameraRaw robimy czarno-biala fotke ustawiajac wszystkie suwaki "na oko" (ja tak robie) to czy potem w PS jescze trzeba cos podkrecac jakims mieszaniem kanalow. Czy w CameraRaw jest wszystko czego potrzeba bo mam wrazenie ze moim czarno-bialym zdjeciom podkreconym w ten sposob czegos brakuje.
Thanks from the mountain :-)

madmips
26-07-2005, 19:26
proponuje sprawdzić sposób z tego tutka

http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=11741

pozdrawiam

Grześ Pseudonim
10-08-2005, 00:12
Przesuń suwak czerni Podobnie z drugiej strony suwak bieli
Dzięki Groseb za kupę dobrej roboty. Czy mógłbyś temat pociągnąć i pokazać (najlepiej na ttch samych przykładach) jak powinien wyglądać "idealny" histogram - do czego dążyć w korektach?
Pozdrawiam - Grzegorz

groseb
10-08-2005, 17:31
Grześ Pseudonim, Tak naprawdę to niema idealnego histogramu.
A to dla tego że histogram to jedno a to co widzisz to drugie.
Nie kiedy zachodzi taka potrzeba że wybierasz między jasnym a ciemnym ale tu radzę kontrolować sam efekt na zdjęciu niż na histogramie.

Grześ Pseudonim
10-08-2005, 19:44
radzę kontrolować sam efekt na zdjęciu niż na histogramie.

OK, jasne - dzięki za podpowiedź.

kolaczek
10-08-2005, 21:13
Dziękuje :)