Zobacz pełną wersję : Latające soczewki w Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
Na wstępie - Dzień dobry. Jestem tu nowy i to jest mój pierwszy post. Mam na imię Bartek, fotografuję aparatem Nikon D7100.
Mam pytanie do użytkowników Sigmy 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM. Wczoraj kupiłem ten obiektyw do swojego D7100. Po wyjęciu z pudełka wpadłem w konsternację, bo obiektyw, gdy się nim potrząśnie, wydaje dźwięki!
Wcześniej czytałem, że niektórzy mieli problem z luźną osłoną przeciwsłoneczną. U mnie osłona trzyma się dobrze, ale latają wewnętrzne elementy obiektywu. Obiektyw działa raczej poprawnie, daje piękne, ostre zdjecia, ale te latajace soczewki mnie zadziwiły. Dla porównania w mojej Sigmie 10-20 F/3.5 EX nie lata NIC - jest sztywna, nie wydaje najmniejszych odgłosów i ma się wrażenie solidności. Ale ona nie ma OS. Więc porównuję ze swoim starym obiektywem Sigma 18-200 OS i tam lekkie dygotanie jest, ale raczej minimalne w porównaniu z moim nowym nabytkiem. Postanowiłem ponownie przeczytać test 17-50 na Optyczne.pl ale tam nie ma ani słowa o tym dygotaniu!
Wszedłem więc na internet i zacząłem googlować. Okazało się, że niektórzy mają to samo z tym obiektywem, że to podobno OS tak lata, ale każdy pisze, że im "lekko" łopocze. Oczywiście co to jest "lekko", to każdy inaczej może oceniać. W mojej nowej 17-50 słychać jakby cała szklana konstrukcja się huśtała. Chciałbym Was prosić o opisanie tego hałasu w Waszych Sigmach 17-50. Chcę wiedzieć, czy to tak ma być i nie powinienem się martwić, jak sugerują internauci których czytałem - czy jutro mam zanieść do sklepu i wymienić.
Swoją drogą po raz pierwszy zawiodłem się na jakości wykonania Sigmy, bo do tej pory wszystkie obiektywy tej firmy jakie miałem, nawet budżetowe, były solidnie wykonane i nic nie latało.
Pozdrawiam i dziekuję.
nikkor83
01-01-2014, 15:12
Witam, mam ten obiektyw i jest tak samo. Nic się nie przejmuj i rób zdjęcia.
Sigma tak ma i nie tylko 17-50, a każda z OS.
Dziękuję Nikkor83. Ale czy mógłbyś opisać ten hałas w paru słowach? Słyszałem, że coś tam hałasuje, tylko jak bardzo?. Czy to jest takie coś jakby cała zawartość obiektywu się "huśtała"? Nie chce mi się wierzyć, że wersja EX (czyli niby najwyższa) może mieć tak słabe wykonanie. Pozdro
Sigma tak ma i nie tylko 17-50, a każda z OS.
Dzięki za odpowiedź. No ale właśnie mam inne Sigmy i tak nie jest. Mam tańszą i starszą Sigmę 18-200 DC OS, która nie jest wersją EX i tak nie jest. Jest w sumie cicha (tylko troszke brzęczy OS, ale trzeba sie wsłuchać). I dlatego pytam. Ale widać, że wszyscy to potwierdzają, że tak jest. Jak jeszcze kilka osób potwierdzi to się nie będę przejmował tylko bym prosił, żebyscie napisali jaki to u Was ten dźwięk jest. Dzięki!
a co ma małe logo na obudowie, do technologii ??
W środku jest luźna soczewka i tyle.
nikkor83
01-01-2014, 15:33
Dziękuję Nikkor83. Ale czy mógłbyś opisać ten hałas w paru słowach? Słyszałem, że coś tam hałasuje, tylko jak bardzo?. Czy to jest takie coś jakby cała zawartość obiektywu się "huśtała"? Nie chce mi się wierzyć, że wersja EX (czyli niby najwyższa) może mieć tak słabe wykonanie. Pozdro
Jest to taki odgłos jak opisałeś czyli zawartość jakby pływała. Tak jest konstrukcyjnie wykonana tą Sigma a raczej jej stabilizacja.
a co ma małe logo na obudowie, do technologii ??
W środku jest luźna soczewka i tyle.
A to nie wiedziałem o tym:-) A o które logo chodzi i co to znaczy? Luźna soczewka? Co to takiego do licha? Czy one są wytrzymałe? Bo to dyndanie nie wzbudza zbytnio mojego zauwania. Dzięki.
A to nie wiedziałem o tym:-) A o które logo chodzi i co to znaczy? Luźna soczewka? Co to takiego do licha? Czy one są wytrzymałe? Bo to dyndanie nie wzbudza zbytnio mojego zauwania. Dzięki.
W każdym obiektywie ze stabilizacją jest jest jedna soczewka luźna.
Ale tylko Sigma nie zablokowała jej w stanie spoczynkowym, więc gdy stabilizacja przestaje działać, to soczewka zaczyna latać.
A czy to wytrzymałe ?? Nie wiem. Jednym wytrzymuje lata, innym miesiące... jak nie będziesz używać obiektywu jako grzechotki, ani nim rzucać, to powinno długo wytrzymać.
Dziękuję Wam za odpowiedzi. GonzoG - nadal w takim razie nie rozumiem, czemu w mojej starszej Sigmie z OS-em nic nie dynda w środku. Czyli chyba dotyczy to tylko niektórych modeli. W każdym razie jestem spokojniejszy. Ze zdjęć jestem zadowolony a na DPReview czytam to samo - ludzie piszą, że ten typ po prostu tak ma. Pozdrawiam.
shelby89
02-01-2014, 00:22
Też tak mam, nie szukaj dziury w całym, nie ma się czym przejmować:)
Sent from my SAMSUNG using Tapatalk
Dziękuję Wam za odpowiedzi. GonzoG - nadal w takim razie nie rozumiem, czemu w mojej starszej Sigmie z OS-em nic nie dynda w środku. Czyli chyba dotyczy to tylko niektórych modeli. W każdym razie jestem spokojniejszy. Ze zdjęć jestem zadowolony a na DPReview czytam to samo - ludzie piszą, że ten typ po prostu tak ma. Pozdrawiam.
W każdym lata. W jednych bardziej w innych mniej. Poza tym ta 18-200 jest cała z plastiku, a soczewka OS jest znacznie mniejsza - nie bardzo co i o co ma się tam tłuc.
Przemek-83
02-01-2014, 09:25
Moja 18-200 os sie nie tłukła a ta tlucze ale zauwazylem ,ze tylko na wylączonym aparacie.Widocznie we wczesniejszych modelach stosowany byl inny rodzaj os
Miałem 17-50 i faktycznie ta soczewka się chlebotała w środku jak gdyby było coś rozbite w środku. Teraz mam 70-200OS i nic nie lata, więc chyba się poprawili ;)
Andrzej1974
02-01-2014, 12:51
Dzisiaj trochę potestowałem sobie 17-50 f/2.8 pod kątem zakupu w niedalekiej przyszłości i... nic nie "chlebotało", nie pływało etc. w środku. Być może dlatego, że była to nowa sztuka?
P.S. Sam obiektyw (jego budowa) robi dość dobre wrażenie choć plastik niestety dość mocno czuć. Co do zdjęć... hmm... nie powalił mnie na kolana jak swego czasu zrobiła to 35-tka. ;-)
Podpięte do korpusu chyba nie grzechocze w środku, ale o ile pamiętam to odpięte zawsze..
Tłucze nawet jak podpięta. Tylko musi wyłączyć się OS, czyli dopiero jak wyłączy się pomiar światłą, albo przy wyłączonym aparacie.
Czyli z D7100 prawie nigdy ;)
Czyli z D7100 prawie nigdy ;)
To opóźnione wyłączenie pomiaru jest u mnie i w D7000, i w D60... więc będzie i w każdym innym.
Przemek-83
02-01-2014, 15:57
Dzisiaj trochę potestowałem sobie 17-50 f/2.8 pod kątem zakupu w niedalekiej przyszłości i... nic nie "chlebotało", nie pływało etc. w środku. Być może dlatego, że była to nowa sztuka?
)
Wybacz ale posiadam nówkę sztukę sam otwierałem pudełko pierwszy raz i klekocze na wyłączonym aparacie.W sumie przestraszyłem się jak ją wyciągałem ale znalazłem ten wątek i luz
Wybacz ale posiadam nówkę sztukę sam otwierałem pudełko pierwszy raz i klekocze na wyłączonym aparacie.W sumie przestraszyłem się jak ją wyciągałem ale znalazłem ten wątek i luz
Jak macałem Df-a przyszedł do sklepu koleś właśnie z Sigmą 17-50mm z pretensjami, że w środku coś lata. Ekspedientka musiała mu pokazać, że w innych nowych też tak jest - było.
Przemek-83
02-01-2014, 17:12
http://www.youtube.com/watch?v=AIfr0LPx_vM&feature=youtu.be