PDA

Zobacz pełną wersję : Leica X Vario? E-M1 zestaw 1240? a może xe2+14+35?

Marek
31-12-2013, 21:52
Mój system Nikona (FX) powoli zmienia właściciela. Powód? Wielkość i ciężar. Co w zamian? "Wpadły" mi w oko zestawy jak w tytule. Czego oczekuję? Głównie kilku zdań od użytkowników jak się sprawują ww. sprzęty. Raczej luźne uwagi i osobiste odczucia. Od użytkowników. Nie oczekuję testów, porównań, danych technicznych. Nie o to chodzi. Nie znam tych systemów, nigdy ich nie posiadałem, więc jestem otwarty na wszystko, co napiszecie. Wiadomo, że o fujiX jest najwięcej na forum, ale każde sensowne uwagi będą mile widziane... Szczególnie o systemie L...

Witek.K
31-12-2013, 22:10
Moze napisz cos wiecej o rodzaju fotografii, ktora uprawiasz i o sprzecie, ktory miales do tej pory. FX niewiele mowi ;)

Marek
31-12-2013, 22:26
Przerobiłem kilkanaście/kilkadziesiąt szkieł od N. Ostatnio pozbyłem się F100 i 24-70-200VRII. Teraz czas na lampy i inne duperele. Do D700 pozostał mi obecnie tylko 35/2,0. Siedzę w Nikonie od... zawsze. Dopóki robiłem jakieś śluby, chrzciny czy inne sesje ;) to tolerowałem wagę i ciężar. Teraz już nie. Po ostatnim, trzytygodniowym wypadzie na Kubę i dźwiganiu tego wszystkiego (na dwa plecaki) powiedziałem dość.
Łatwiej będzie mi napisać czego nie robię. Nie robię ptaków, i żywych i tych stalowych(choć zdarzało się w przeszłości). Nie robię architektury. Nie fotografuję pod wodą ;) Ulica jak najbardziej, portretowo również. Raczej ciasny kadr. Zależy mi, żeby obrazek nie ucierpiał mocno, AF działał sprawnie, opóźnienie migawki nie denerwowało. Kilka kadrów można zobaczyć na stronie. Ma być APSM+balans bieli w kelwinach. Koniecznie wizjer z korekcją (do L można dokupić)... No to chyba byłoby tyle...

gibber
31-12-2013, 23:19
Fuji X. Jak zależy Ci na FF to Leica M.

Marek
31-12-2013, 23:21
Leica M odpada. Są dwa powody: Cena i brak AF. Ja już trochę ślepy jestem ;)

bryk77
01-01-2014, 08:00
Na Twoim miejscu rozważyłbym E-M1 +12-40 + 45 lub XE2 + 18-50 + 35.

Za E-M1:
- lepsza budowa, uszczelnienia itd.
- większy EVF,
- więcej szkieł do wyboru choć jak dla mnie Fuji ma wszystko czego potrzebuję,
- pewność chwytu, jest zdecydowanie większy od Fuji, ale też zdecydowanie mniejszy i lżeszy od D700,
- wbudowana stabilizacja dla wszystkich obiektywów

za XE2:
- większa matryca = większe możliwości w portrecie, przy słabym świetle,
- niższa cena,
- niewielkie wymiary, dla jednych plus, dla mnie lepszy jest Oly.

Ja się lustra nie wyzbywam dlatego gdybym miał kupić bezlusterkowca wybór padłby na XE2, ale gdybym stał przed wyborem jedynego aparatu wolałbym E-M1.
Oba aparaty mają mocną konkurencję w postaci Sony a7/a7r oraz RX1 - wszystkie posiadają pełną klatkę. Nie jestem fanem marki więc się nie wypowiem.

Na YouTubie jest mnóstwo testów, recenzji, porównań. Jeśli władasz jako takim angielskim śmiało znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.

Marek
01-01-2014, 11:05
bryk77 dzięki za sugestie, ale to co napisałeś to ja wiem. Naprawdę, może trudno w to uwierzyć ale jakiś czas, dłuższy czas :) mam kontakt z fotografią. Może to umknęło, więc przypomnę co napisałem:

...Czego oczekuję? Głównie kilku zdań od użytkowników jak się sprawują ww. sprzęty. Raczej luźne uwagi i osobiste odczucia. Od użytkowników. Nie oczekuję testów, porównań, danych technicznych. Nie o to chodzi...

Pawel92
01-01-2014, 15:26
marek2004, mogę zaoferować porównanie XE1 z E-M1. Byłem w podobnej sytuacji jak Ty: szukałem lżejszego sprzętu, nadal sprawiajacego, iż fotografowanie będzie dla mnie przyjemnością. Chodziło o dwie cechy: ergonomia i jakość obrazka.
Poprzednio zabierałem ze sobą duża lustrzankę z całym chłamem, ale już nie mam na to ochoty.
Przebrąłem przez Nexy (5n i 7) oraz Fuji EX1. Te trzy aparaty były dla mnie po prostu ciut za małe. O Nexach nie będę sie rozwodził, natomiast bardzo podobał mi sie obrazek z EX2. Wykonanie samej puszki w porządku, ale nic wiecej: sprawia wrażenie delikatnej. AF, do tego co nią fotografowalem wystarczał. Bateria nędzna, ale to niestety taka cecha małych puszek.
Puszkę sprzedałem, tak jak N7, bo mi nie leżała w rękach. W tamtym czasie były też niejakie kłopoty z oprogramowaniem, ale obecnie jest LR, C1 i inne jak Iridient czy Ninja.

Przesiadłem się na M9 i jestem zadowolony: gabaryty i waga wreszcie odpowiadają mi w 100%. Ale to też nie jest aparat do wszystkiego: wysokie ISO nie istnieje, AF-u brak. Ale do dalmierza można się przyzwyczaić i, ba, polubić. O jakości wykonania nie piszę. Wiadomo. Natomiast niezawodność jest dosyć kiepska.
Miałem dłuższy czas w rękach Vario X i byłem pozytywnie zaskoczony. Wykonanie bardzo dobre. Na minus: ciemnawy, ale ponoć dobry optycznie zoom i dolepiany EVF. Cena jak to u Leiki.

Na zakończenie E-M1. Moja Pani nabyła go 3 tygodnie temu, bo też jej się już nie chce cały czas uganiać z pustakiem. Wzięła go do ręki i wyszła z nim ze sklepu.
Moje spostrzeżenia na temat E-M1 są takie:
- wykonanie po prostu znakomite. Nie znam lepiej zrobionej puszki w tej cenie.
- w ręce leży bardzo dobrze. Po dodaniu gripa - doskonale.
- AF-S bardzo dobry ze szlaki m43. Pola pokrywają cały kadr !!! AF-C jest OK, ale muszę jeszcze testować. AF-C tracking nie testowałem. Szkiel 43 też nie.
- obrazek zadowalający 90% moich potrzeb (rozdzielczość, DR, AWB)
- gabaryty i waga, dla mnie, za znalazł.
- bateria nędzna,
- AutoISO z epoki lodowcowej
- wideo przeciętne, ale IBIS spisuje sie tutaj doskonale.
- przełącznik ON/OFF ponoć kiepsko umieszczony. Mnie nie przeszkadza.
- EVF bardzo dobry. Nie ma lagu ani smużenia, a przynajmniej jeszcze nie zauważyłem :wink:
- LDC częściowo odchylony - to plus, ale mogłoby być jeszcze lepiej. Jakość obrazu bardzo dobra.
- kit 12-50 akceptowalny. ZD45 bajka. Trzeba będzie pewnie w przyszłości zainwestować w 12-40 i 75.

Myśle, że Fuji EX2 poprawiło pewnie większość lub wszystkie wady modelu EX1. Pewnie najlepiej byłoby pożyczyć puszki i spobować samemu się do nich przekonać, bo macanie w sklepie może nie wystarczyć...

Myśle, że EX2 i E-M1 można spokojnie używać jako podstawowe aparaty/systemy. Dla wyjaśnienie dodam, ze używanie obiektywów przez przelotki mnie już nie bawi, więć takie np. Sony A7 w obecnej chwili mnie nie interesuje.

To tyle. Jakby coś, to pisz ma PW.

Marek
01-01-2014, 15:46
Dzięki za te kilka zdań. Prawdę powiedziawszy EM1 był jakby na marginesie (wielkość matrycy), ale dzięki Twoim sugestiom przyjrzę się mu bliżej.

...Myśle, że EX2 i E-M1 można spokojnie używać jako podstawowe aparaty/systemy...
Cenna uwaga, zwłaszcza kogoś, kto używał lustrzanki. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że obrałem dobry kierunek. Sprzęt przeszkadzał mi robić zdjęcia.

Pawel92
01-01-2014, 16:16
Matryca m43 tez mi kiedyś bardzo przeszkadzała. Papierową GO trudniej uzyskać niż z FF :wink: Technika poszła do przodu i obecnie obrazek uzyskiwany z m43 jest, co najmniej, dobry. Poszukaj zdjeć, a może sie przekonasz do E-M1 :smile:

Lustrzanki mam nadal, bo jakoś nie widzę jeszcze co może mi je zastąpić na koncercie w ciemnej sali bądź na pokazach lotniczych. Kto wie, może kiedyś... :mrgreen:

Jai pur
02-01-2014, 12:06
Kilka luźnych uwag, mocno subiektywnych.
Ładnych kilka lat używałem Nikona i wiem, że wciąż mam go pod skórą. Zakładam, że podobnie może być z Tobą. Będziesz walczył, może wystąpić efekt odrzucenia nowego, świadomie wybranego aparatu. Jednak, jak piszesz klamka zapadła. Ja bym postawił na Fuji. Sam posiadam X-E1 z 18, 18-55 i 55-200. Dokupię chyba szerokiego zooma, jak będzie juz dostępny. Wszystko to mieści się w malutkiej torbie i można bez fatygi nosić cały dzień, bo jest lekkie. 55-200 nie jest jakoś bardzo poręczny, z osłoną i wysunięty na 200mm robi się pokraczny. Całościowo jednak system jest mocno kompaktowy i w porównaniu do plecaka z Nikonem, to niebo a ziemia. X-E1 jest nawet odrobinę zbyt mały dla mnie. Kiedyś dokupiłem półpokrowiec i on trochę polepsza trzymanie ( jak dla Pawła, M9 jest dla mnie idealna gabarytowo). To wszystko byłoby nieważne, gdyby jakość zdjęć zawodziła. Ta jednak nie zawodzi i to mógłby być jedyny system dla mnie. Dałby radę, jeśli zadał bym sobie pytanie - "chodzi ci o zdjęcia, czy zabawę sprzętem?" W podróż idealny, do streeta dobry, do portretu da radę, szczególnie jak 56mm wyjdzie. Inna sprawa, ze nie mam konieczności sie do niego ograniczać.
Co do Lajki, to żona ma od kilku lat X1. Ogólnie fajny aparat, jednak dość wolny i w obsłudze i AF. Nie wiem, jak rozwinęło to się w Vario, ale wydaje mi się to zbyt dużym skokiem koncepcyjnym. Jakby dobrze nie było, to tylko ciemny, drogi jak cholera zoom.

Wracając do Fuji, to w X-E2 poprawili co trzeba, mi pozostaje się cieszyć z nowego softu i AutoISO z wartościami granicznymi czasu.
System jest już właściwie kompletny, co jest jego ogromną zaletą.
O Olku się nie wypowiem, nigdy pod uwagę nie brałem, ale jakość wykonania robi wrażenie.

koniecpolska
06-01-2014, 00:37
Dzięki za te kilka zdań. Prawdę powiedziawszy EM1 był jakby na marginesie (wielkość matrycy), ale dzięki Twoim sugestiom przyjrzę się mu bliżej.

Przy wyborach m43 vs. APSC wielkością matrycy wcale bym się nie kierował. Różnica w tzw obrazku jest żadna, nawet w portretach z małą GO. Od kilku lat używam równolegle NEX i 4/3 (a od niedawna m43), to jakieś porównanie mam.

Kupując m43 dostaje się malutki, zgrabny sprzęt (body i obiektywy) nie odbiegający jakością od lustrzanek APSC.

Szkła do m43 są jednak najbardziej miniaturowe w całym bezlustrowym świecie.

PS
Pod rozważania brałbym jeszcze Panasonic GX7.

Poza tym, tak jak w przypadku lustrzanek, zacznij od wyboru obiektywów :wink:

Marek
06-01-2014, 00:53
...Kupując m43 dostaje się malutki, zgrabny sprzęt (body i obiektywy) nie odbiegający jakością od lustrzanek APSC.
Szkła do m43 są jednak najbardziej miniaturowe w całym bezlustrowym świecie...
A to cenna uwaga. Dzięki. Coraz bardziej zerkam w stronę OM1.

...Poza tym, tak jak w przypadku lustrzanek, zacznij od wyboru obiektywów :wink:
Tu już praktycznie wybór dokonany. 12-40/2,8 i ew. + 75/1,8. Nie chcę już dużej ilości szkieł. Nie chcę, jak napisałem wyżej, tej wagi i wielkości. Nie chcę znów zaczynać "wyścigu zbrojeń".

Pawel92
06-01-2014, 00:58
Zuiko 75/1.8 to bomba, choć może nieco specjalistyczny i do miniaturowych szkieł już się go nie da zaliczyć :wink:

Marek
06-01-2014, 01:17
Zmiana systemu mocno kusi, zwłaszcza jak porówna się wielkość body:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2014/01/d700em1.jpg)

źródło (http://camerasize.com)

Pawel92
06-01-2014, 01:19
Po co zaraz zmieniać? Może można "uzupełnić... :smile:

Marek
06-01-2014, 01:23
Paweł nie kuś... :)
Rozsądek mówi zmieniaj, serce uzupełnij :)

Pawel92
06-01-2014, 01:35
Kilka pierwszych pstryków - na zachętę :wink: (???). E-M1 + kit 12-50 lub 45/1.8

http://lech.zenfolio.com/p533759104

http://lech.zenfolio.com/p107161865

gibber
06-01-2014, 07:13
^^

Spokojnie takie tematy można zrobić Lumią 1020.
Zostanie z 6 tyś. na koncie, waży 160g i mieści się do każdej kieszeni.
Do publikacji w internecie po przeskalowaniu z 41mpix do 5mpix jakość w okolicach m43.

Z L1020:

źródło (http://imageshack.us/a/img836/7153/w4ke.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img41/6724/crxx.jpg)

Pawel92
06-01-2014, 08:49
Pewnie tak. Myślę, ze może nawet z 80% wszystkich tematów można by robić dobrym telefonem.

Jai pur
06-01-2014, 13:52
Już dwie wypowiedzi, że m4/3 nie odstaje od APSC nie uwzględniające, że autor wątku posiada FF i do takiego formatu będzie porównywał nowe zdjęcia. Ja zakładam, że nie kupił go przypadkiem, więc w niektórych sytuacjach może się miło zaskoczyć, a w innych poczuć lekkie rozczarowanie. Zależy czego oczekuje. Dla mnie format obrazka ma ogromne znaczenie, im mniejszy, tym bardziej tracimy lekkość, plany, obrazek robi się sztywny i nieciekawy. Nie zawsze, ale często. Do zwykłego zrobienia wyraźnego zdjęcia nie potrzeba wymyślnych sprzętów.

To powyżej moim zdaniem!!!;)

zeberek1
06-01-2014, 17:21
A moim skromnym zdaniem zastanawiałbym się naprawdę czy mając tak konkretny sprzęt jak D700 warto się go pozbywać żeby po przejściu na cokolwiek z mniejszym kadrem zyskać te kilka gramów lżej na wadze? Ja bym np. zostawił samo body plus max 3 małe stałki i po sprawie.

Pawel92
06-01-2014, 17:31
Też bym bardzo chciał, żeby to było takie proste :wink: Dla niektórych, włączając w to mnie, niestety nie jest :sad:

Marek
06-01-2014, 17:46
Też bym bardzo chciał, żeby to było takie proste :wink: Dla niektórych, włączając w to mnie, niestety nie jest :sad:
Niestety proste to nie jest.

A moim skromnym zdaniem zastanawiałbym się naprawdę czy mając tak konkretny sprzęt jak D700 warto się go pozbywać żeby po przejściu na cokolwiek z mniejszym kadrem zyskać te kilka gramów lżej na wadze? Ja bym np. zostawił samo body plus max 3 małe stałki i po sprawie.
Nie wykluczam, że i tak to się może skończyć. Obydwa (fuji i oly) systemy są pioruńsko drogie, zwłaszcza Oly. Tak mała matryca (em1+12-40+75) to ok 14-15kpln. Fuji z jasnymi szkłami też pewnie niewiele lepiej...

... im mniejszy, tym bardziej tracimy lekkość, plany, obrazek robi się sztywny i nieciekawy. Nie zawsze, ale często...
To ważne. Dlatego tyle rozważań i dywagacji. Niestety nie można wziąć sprzętu na kilka dni i zrobić sobie porównania...
Nie wiem, czy mam rację, ale w moim odczuciu szkła do Nikona w serii "N" są dużo mniej plastyczne jeżeli chodzi o obrazek. Są ostre, kontrastowe, szybsze, lepsze pod światło ale... no właśnie, takie bezduszne. No ale to zupełnie inny temat.

Pawel92
06-01-2014, 19:15
^^

Spokojnie takie tematy można zrobić Lumią 1020.
Zostanie z 6 tyś. na koncie, waży 160g i mieści się do każdej kieszeni.
Do publikacji w internecie po przeskalowaniu z 41mpix do 5mpix jakość w okolicach m43.

Z L1020:

źródło (http://imageshack.us/a/img836/7153/w4ke.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img41/6724/crxx.jpg)

Ciekawy artykuł na ten temat:
http://connect.dpreview.com/post/5533410947/smartphones-versus-dslr-versus-film

pgaik
06-01-2014, 19:45
Ja właśnie wymieniam FX na Olka ...
Mam OM-D E-M5 z gripem i 7,5/3,5 samyang, 17/1.8, 45/1.8, 60/2.8 Makro i 75/1.8
Matryca w Olku mnie zachwyciła, kręgosłup odpoczywa... i robię znów duuuużo zdjęc dla przyjemności ;)
...AF nie ma sobie rownych...

Marek
06-01-2014, 21:23
...Matryca w Olku mnie zachwyciła, kręgosłup odpoczywa... i robię znów duuuużo zdjęc dla przyjemności ;)...
o to właśnie mi chodzi...

do czego porównujesz? jak z opóźnieniem migawki?

Jaki jest soft do obróbki raw z oly em1/ex2? Jak to się ma do CNX?

pgaik
06-01-2014, 23:06
Od wszystkiego co miałem i mam ;)
Zaczęło się od tego, że moje x100s wymieniłem na olka ... Ograniczenia ogniskowej (pomimo posiadania konwertera) nawet w streecie mi nie pasowały. Cóż ja poradzę, że tak lubię portret.
Jak wziąłem em5 do rąk to już go nie wypuściłem ;)
Stabilizacja w tym aparacie (pięcioosiowa) jest wręcz niesamowita.
AF d800 to przy nim ślimak.
Dostałem baty i prztyki w nos, że robię krok w tył, że się ograniczam, że będę żałował... Cóż, wybór świadomy i przemyślany. I nie żałuję. Miałem wiele body, szkieł i systemów, ale wiem i mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że to mój najukochańszy aparat i system. Ponoć tak to jest, że jak ktoś już wdepnie w m4/3 to tak mu zostaje ;)
Spodziewam się słow krytyki, nawet tu, ale jest to mój wybór i moje osobiste odczucia i zdanie.
No i cały sprzęt z lampą bezprzewodową (cos w stylu CLS) mieści mi się w torbie na ramieniu ...
A aparat z 17/1.8 mieści się w kieszeni kurtki ;)

Edytka: do obróbki wszystko, aperture, lightroom, ps itp.
Opóźnienia migawki?? Niewyczuwalne ...

Tutaj, jakby Cię interesowało wstawiam link do kilku zdjęć... Obrobione, sorrki, ale może jakieś małe wnioski wyciągniesz ;)
https://copy.com/hRkEvcLA42sZ

Marek
07-01-2014, 00:20
Dzięki za opinię. O takie wypowiedzi mi chodziło. No i dzięki za zdjęcia. Myślę, że kadry będą trudne do odróżnienia od lustra i to nawet ff.
Muszę koniecznie wziąć w ręce em1 z 12-40. Nic więcej nie będę potrzebował w tym zakresie. No i oczywiście w krótkim czasie 75/1,8, bo portrety też lubię ;)

Jestem ciekaw, czy jest ktoś na sali, kto zrobił podobny krok i wrócił do lustra, czyli FX→m43→FX.

koniecpolska
07-01-2014, 13:34
Już dwie wypowiedzi, że m4/3 nie odstaje od APSC nie uwzględniające, że autor wątku posiada FF i do takiego formatu będzie porównywał nowe zdjęcia. I owszem, ale autor rozważa zakup m43 vs. APSC (bezlustrowe) więc moje uwagi były tym właśnie spowodowane.

Mam OM-D E-M5 z gripem i 7,5/3,5 samyang, 17/1.8, 45/1.8, 60/2.8 Makro i 75/1.8
Matryca w Olku mnie zachwyciła, kręgosłup odpoczywa... i robię znów duuuużo zdjęc dla przyjemności ;)
7,5/3,5 samyang, 17/1.8, 45/1.8, 60/2.8 Makro - bardzo ciekawe zastąpienie uniwersalnego 12-40mm2.8

Też w tej chwili czekam na zamówiony 12-40mm2.8 aby na własnej skórze dokonać wyboru (nieco przydużawy) zoom vs. stałki.

Mam teraz 17mm1.8 - bardzo dobre małe szkiełko, 45mm1.8 kupię na 100% bo również jest małe, tanie i bardzo dobre - czyli środek i długi koniec 12-40 jest załatwiony. Problem mam z UWA - niby jest mZD12mm2.0 - ale ta cena :wink: Niewykluczone, że 12mm/3.5 wezmę z zooma Panasonic 12-32mm, który planuję zakupić z GM1.
Ale póki co czekam na 12-40mm.

A jest jeszcze kilka innych ciekawych opcji w stałkowej konkurencji dla zooma 12-40:
PL 15mm/1.7
PL 25mm/1.4
Sigma 60mm/2.8 (taniocha - około 600zł) bardzo ostra już od 2.8

Nie wykluczam, że i tak to się może skończyć. Obydwa (fuji i oly) systemy są pioruńsko drogie, zwłaszcza Oly. Tak mała matryca (em1+12-40+75) to ok 14-15kpln. Fuji z jasnymi szkłami też pewnie niewiele lepiej...
Dlaczego koniecznie musi być E-M1?

Marek
07-01-2014, 14:12
...Dlaczego koniecznie musi być E-M1?
Jeżeli nie EM-1 to co z Oly? To chyba dobre body ;) ?

... Problem mam z UWA -
U fuji łatwiej: jest 14/2,8 i 18/2,0...

... niby jest mZD12mm2.0 - ale ta cena :wink...
To jest szkło m43 czy 43 i potrzebna przejściówka?

koniecpolska
07-01-2014, 15:13
Jeżeli nie EM-1 to co z Oly? To chyba dobre body ;) ?Jest jeszcze
Olympusowe OMD E-M5 i PEN E-P5
oraz
Panasonic GX7
E-M5 i GX7 tak mniej więcej są dwa razy tańsze od E-M1 (który od M5 różni się głównie tym, że obsługuje szybkim AF stare szkła 4/3 )

U fuji łatwiej: jest 14/2,8 i 18/2,0...
14mm to w APS-C ekwiwalent 21mm - Oly ma mZD12mm2.0 (ekwiwalent 24mm)
18mm to 27mm - w m43 jest 15mm1.7 PanaLeica (ekwiwalent 30mm) oraz Panasonic 14mm2.5

To jest szkło m43 czy 43 i potrzebna przejściówka?Jak wyżej napisałem 12mm to szkło m43 i przejściówek do body m43 nie potrzeba.

Na szeroko w m43 jest póki co:
Panasonic 7-14mm/4
Olympus mZD 9-18mm/3.5-5.6
oraz
Panasonic fisch 8mm/3.5

i manualny Samyang fisch 7,5mm3.5

pgaik
07-01-2014, 19:51
Marku... Em1 różni się od em5 niewiele... Przynajmniej nie tyle ile wynosi różnica ceny pomiędzy nimi. Ja mam em5 a mój serdeczny kolega em1 - często biorę w ręce em1 i jakoś różnic nie dostrzegam. Nie liczęc wifi i 1/8000 ;)

Marek
07-01-2014, 20:12
koniecpolska wielkie dzięki za wyszczególnienie szkieł. Nigdy nie spojrzałem na ten system więc pojęcie mam blade...

Marku... Em1 różni się od em5 niewiele... Przynajmniej nie tyle ile wynosi różnica ceny pomiędzy nimi. Ja mam em5 a mój serdeczny kolega em1 - często biorę w ręce em1 i jakoś różnic nie dostrzegam. Nie liczęc wifi i 1/8000 ;)
No to nieźle, wifi mnie zupełnie nie interesuje a 1/8000 to nie pamiętam kiedy używałem... Teraz to wygląda już bardziej przyzwoicie.

pgaik
07-01-2014, 21:16
Już dla samego tego szkła warto "liznąć" system ;)
http://robinwong.blogspot.com/2012/07/olympus-mzuiko-75mm-f18-review-street.html

Marek
07-01-2014, 21:27
Musiałeś to pokazywać?! :)

Cena mocno studzi...

Pawel92
07-01-2014, 21:29
Powiedziałbym, że w łapie leży jednak inaczej (dla mnie lepiej) niż E-M5 (mówię o obu bez dopiętego gripa), EVF jest też lepszy, guzikologia jest inna (dla mnie lepsza). Czy te różnice uzasadniają różnice ceny, to już osobista sprawa :wink:

pgaik
07-01-2014, 21:37
Masz rację, napisałem, że dla mnie różnica w cenie jest nieadekwatna do różnic. Ja mam gripa i może dlatego ergonomia na porównywalnym poziomie. Tak EFV ... Ślepy jestem i różnicy nie widzę... ;)

Pewnie masz em1, he? ;)

Pawel92
07-01-2014, 21:42
...Pewnie masz em1, he? ;)
:smile:

Tak czy inaczej, to pewnie też sam widzisz, że dosyć cieżko ludzi do tych puszek przekonać :mrgreen:

PS. Puszka jest mojej Pani, wiec aż tak wiele przy zakupie nie miałem do powiedzenia :wink: Ale, jakby ktoś miał wątpliwości, to Olka E-Mx polecam z czystym sercem :mrgreen:

Marek
07-01-2014, 21:48
:smile:

Tak czy inaczej, to pewnie też sam widzisz, że dosyć cieżko ludzi do tych puszek przekonać :mrgreen:

Jak ma być łatwo jak od dawna w nikonie (jak tylko była możliwość) czyli gdzieś od początku lat 90, a wcześniej inne lustra (tak, tak, Zenit też ;)
A tu wizjerek elektroniczny, aparat malutki, matryca też i uwierzyć trzeba, że może robić świetne zdjęcia :D
Ciężko stare drzewa przesadzać...

pgaik
07-01-2014, 21:51
Tak, to fakt... Aż sam się dziwię z czego bierze się wręcz nienawiść do m4/3 wyrażana nagminnie przez kilka znanych mi osób. Może z nieświadomości?
Ja wziąłem OM-D i po naciśnięciu spustu migawki, kiedy poczułem "szarpnięcie" migawki w dłoni wiedziałem, że to jest to. Nie miałem tego z x100s ani nexem... Tam miałem ogromne wrażenie elektronicznego zastępowania wszystkiego... od dźwięku po odczucia fizyczne... Ale już nie namawiam, nie chcę być posoądzony o komplementowanie bezobiektywne ;)

Marek
07-01-2014, 22:07
Właśnie o takie opinie mi chodzi, nie o dane techniczne.
Dzięki.

bryk77
08-01-2014, 00:29
Marek, widzę że zakup EM-1 jest już przesądzony. Nie zapomnij podzielić się wrażeniami w wątku.

Pawel92
08-01-2014, 00:53
No to jeszcze kilka pstryków w nieco innym klimacie. E-M1+45/1.8, 4000-6400ISO, B&W
http://lech.zenfolio.com/p588379592

Marek
08-01-2014, 02:08
Marek, widzę że zakup EM-1 jest już przesądzony. Nie zapomnij podzielić się wrażeniami w wątku.

Absolutnie nie. Cały czas biorę pod uwagę duet Fuji-Oly. Odpadła natomiast Leica przede wszystkim ze względu na ciemny obiektyw.
Skłaniam się jednak do nowych modeli (xe2 i em1). Fuji miałem w ręku i kilka kadrów zrobiłem, jednak warunki były podłe, puszka ustawiona w cały świat, więc nic miarodajnego nie wyszło. Natomiast ergonomia jak dla mnie bardzo ok. Tzn dobrze mi leżała w dłoni, ale już zmiana pola af to mały koszmarek z naciskaniem guziczka i dopiero wybraniem af. No i wspomniany gdzieś przeze mnie brak wartości przysłon na 18-55 i kręcący się w koło ten pierścień.
EM5 miałem w rękach okazjonalnie. Ale to nie było nawet kilka pstryków więc żadnych wniosków.
Zdecydowanie muszę sprawdzić raz jeszcze na żywo, policzyć co i jak i zdecydować. Tak, wiem, nikt za mnie tego nie zrobi ;)

Witek.K
08-01-2014, 07:33
Przestawianie pola AF, mozna konfigurowac inaczej, czyt. wygodniej ;)

Pawel92
08-01-2014, 08:18
Żeby nie dojść przez przypadek do wniosku, że E-M1 to raj na Ziemi :mrgreen:, to (dla mnie) wybierak pól AF-u jest kiepski. Cztery guziczki, nie "wpadające" naturalnie pod kciuk. Zmienić szybko pole jest po prostu trudno. Po dopięciu gripa, w pionie, jeszcze trudniej, bo osobnego wybierała na grypie nie ma. Osobiście joystick jest dla mnie zdecydowanie lepszym wyjściem. Nie mówiąc o takich "luksusach" jak osobne sterowanie pozycji aktywnego pola AF-u w pionie i w poziomie (pozycja puszki).

PS. Zapomniałem o dotykowym ekranie pozwalającym wybrać pole AF-u i, ewentualnie (opcja), zrobić zdjęcie. Działa to szybko i dobrze. W niektórych sytuacjach może to być dogodnym rozwiązaniam.

koniecpolska
08-01-2014, 12:18
Skoro jesteśmy przy Olkowym AF, to mała uwaga dla portretowców. W puszkach E-M1/5 oraz E-P5/M2/PL5 (być może w innych/starszych też - nie sprawdzałem) w opcji FD (Face Detect) można wybrać, na które oko mamy ostrzyć (lewe, prawe, do wyboru przez automat). Działa to bardzo dobrze, ostrość faktycznie ustawiana jest na źrenicę oka. Działa również ze starymi obiektywami 4/3 - i to nawet na moim E-P5, a chimerowata na puszkach 4/3 Sigma 30mm1.4 osiąga 100% skuteczność trafień AF.

pgaik
08-01-2014, 12:47
Ja wizjera używam często, ale w niektórych sytuacjach streetowych wolę zdecydowanie dotykowy ekran odchylany. Dotykam tam, gdzie chcę wyostrzyć i wyzwolić migawkę. Działa świetnie i pomaga w kadrowaniu. WIem, wiem... prawdziwy street to Leica przy oku i palec na pierścieniu... Ale z drugiej strony czemu nie korzystać z dobrodziejstw techniki? To naprawdę przemyślane i wygodne rozwiązanie. Też się podśmiewałem z tego do momentu gdy mi się to nie przydało ;)

jarek76
09-01-2014, 13:32
Ja wizjera używam często, ale w niektórych sytuacjach streetowych wolę zdecydowanie dotykowy ekran odchylany. Dotykam tam, gdzie chcę wyostrzyć i wyzwolić migawkę. Działa świetnie i pomaga w kadrowaniu. WIem, wiem... prawdziwy street to Leica przy oku i palec na pierścieniu... Ale z drugiej strony czemu nie korzystać z dobrodziejstw techniki? To naprawdę przemyślane i wygodne rozwiązanie. Też się podśmiewałem z tego do momentu gdy mi się to nie przydało ;)

Robię dokładnie w ten sam sposób i sprawdza się świetnie.
Co do olka, to tez w tym roku sprzedałem cały zestaw nikona i kupiłem OM-D EM-5.
Jestem zachwycony tym body, obrazek dobry, AF też, stabilizacja matrycy genialna, szkła fajne i malutkie, szczególnie 17 i 45 :) ( chciałbym jeszcze 12, ale ta cena :( )
Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmian, a najbardziej zadowolone są moje plecy, zamiast całego plecaka na wycieczki zabieram leciutki zestaw OM-D + 17 i 12-50 do kieszeni.
Też miałem obawy przed ta matrycą ale zostały one rozwiane po 1 wyjeździe, byłem naprawdę pozytywnie zaskoczony :)

Pawel92
09-01-2014, 13:44
... ...Jestem zachwycony tym body, obrazek dobry, AF też, stabilizacja matrycy genialna, szkła fajne i malutkie, szczególnie 17 i 45 :) ( chciałbym jeszcze 12, ale ta cena :( )
Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmian, a najbardziej zadowolone są moje plecy...
O matko (i córko), już nas jest aż trzech!!! Moze by jakąś asocjację założyć ? :smile:

pgaik
09-01-2014, 17:25
Ja jeszcze znam kilku :)

jarek76
10-01-2014, 08:40
Ja jeszcze znam kilku :)

Bo to naprawdę dobre aparaty;) a nowa matryca pomimo mniejszych rozmiarów wcale nie odstaje od APS-C
Niestety matryca ta ma spora grupę przeciwników z których większość nie miała tych aparatów w ręku ;)

koniecpolska
10-01-2014, 16:03
Aby było nieco bardziej fotograficznie, kilka fotek z Olympusowego PEN'a

K1

źródło (http://i7.minus.com/i2i7Hiu4QEozc.jpg)

K2 Próbka wysokiego ISO

źródło (http://i2.minus.com/iyPCKKaJCCbJj.jpg)

K3 17mm1.8

źródło (http://i3.minus.com/ibtWYzfJS8jiU5.jpg)

K4 Bardzo fajny do streeta dekielek 15mm/f8.0

źródło (http://i7.minus.com/iosBnZovoFnjE.jpg)

d90
11-01-2014, 10:26
Dobra...
A jakby tak przyszło wymienić Wam wady tego omd5 ?

Szukam od jakiegoś czasu czegoś dla siebie i za duży jest wybór...aparat do dokumentu, streetu, ale tez jakiś widoczek czy biegające dzieciaki co jakiś czas czy portret.
Wady może np w porównaniu do d700. Bo skrzywil mnie ten aparat bardzo i nic mi teraz nie pasuje.
Patrzyłem tez na stylus1 ale opini żadnych i testów jeszcze nie ma.
Chociaż wielkością by mi bardziej pasował epl5.
Nie potrafię nic wybrac...fuji jeszcze zostało tańsze jakieś ale x20 nie wchodzi w rachubę.

koniecpolska
11-01-2014, 15:12
Wady OMD E-M5 w stosunku do E-P5
- migawka tylko do 1/4000 vs. 1/8000
- minimalne ISO 200 vs. 100

Wady w stosunku do OMD E-M1
- jak wyżej
- brak szybkiego AF z obiektywami 4/3, generalnie M1 ma hybrydowy AF kontrast+faza - niewykluczone że zaprojektowane pod tym kątem obiektywy m43 będą miały szybszy AF. Ponoć w M1 C-AF jest naprawdę przyzwoity.
- chyba ma lepszy EVF

Tańsze E-M2 i E-PL5 nie mają 3 osiowej stabilizacji, matryca daje podobne możliwości. Używałem jednocześnie E-PM2 i E-P5.

Pozostaje jeszcze kwestia tzw. ergonomii, ale to już trzeba sprawdzić samemu.

Jak na razie Olki ustępują Panasonikowi m43 i Sony NEX w opcji filmowania.

Stylus 1 to kompakt z matrycą 1/1.7"

Mcarto
11-01-2014, 15:35
Dobra...
A jakby tak przyszło wymienić Wam wady tego omd5 ?

Szukam od jakiegoś czasu czegoś dla siebie i za duży jest wybór...aparat do dokumentu, streetu, ale tez jakiś widoczek czy biegające dzieciaki co jakiś czas czy portret.
Wady może np w porównaniu do d700. Bo skrzywil mnie ten aparat bardzo i nic mi teraz nie pasuje.
Patrzyłem tez na stylus1 ale opini żadnych i testów jeszcze nie ma.
Chociaż wielkością by mi bardziej pasował epl5.
Nie potrafię nic wybrac...fuji jeszcze zostało tańsze jakieś ale x20 nie wchodzi w rachubę.
Jak chcesz szybki AF to zdecydowanie OMD - aparaty Olympusa i Panasonica w tej chwili dysponują najlepszym AF pośród bezlusterkowców.

koniecpolska
11-01-2014, 16:21
Jak chcesz szybki AF to zdecydowanie OMD - aparaty Olympusa i Panasonica w tej chwili dysponują najlepszym AF pośród bezlusterkowców.Piszesz bardzo niepresyzyjnie. OMD to pewna odnoga aparatów m43. Żaden z Panasoników ani PENów Olympusa nie są OMD.
E-P5, E-PL5, E-PM2 oraz Panasoniki mają porównywalnie/taki_sam szybki AF.

Jeden z aparatów OMD czyli E-M1 ma hybrydowy AF (nowa matryca) i dzięki temu poza szybkim S-AF (podobnie jak i inne m43) posiada również szybki C-AF. OMD E-M5 nie ma takiego AF.

Jeśli inne OMD i PEN Olympusa będą wyposażane w tą matrycę, to AF będzie taki sam w całej rodzinie m43 Olympusa.

Marek
11-01-2014, 16:50
Jak wypada porównanie af i opóźnienie spustu migawki xe2 z em1?
Przyznam szczerze, że jestem trochę w ciemnej dziurze jeżeli chodzi o wybór. Ergonomicznie lepiej xe2, ciut mniejszy, lżejszy, większa matryca. Em1 jest chyba bardziej zaawansowany technologicznie. Stabilizacja, jakieś hdr z puszki, panoramy, więcej wywalone na zewnątrz i inne bajery, z których nie korzystałem do tej pory, ale oczywiście się nie zarzekam, ze nie będę... No i jednak fizycznie mniejsza matryca i 4:3 a nie 3:2... Różnica w cenie z podstawowymi szkłami 12-40/2,8 vs 18-55/2,8-4,0 to ok 4 tys wiec wcale niemało...

koniecpolska
11-01-2014, 17:13
Jak wypada porównanie af i opóźnienie spustu migawki xe2 z em1?
Przyznam szczerze, że jestem trochę w ciemnej dziurze jeżeli chodzi o wybór. Ergonomicznie lepiej xe2, ciut mniejszy, lżejszy, większa matryca. Em1 jest chyba bardziej zaawansowany technologicznie. Stabilizacja, jakieś hdr z puszki, panoramy, więcej wywalone na zewnątrz i inne bajery, z których nie korzystałem do tej pory, ale oczywiście się nie zarzekam, ze nie będę... No i jednak fizycznie mniejsza matryca i 4:3 a nie 3:2... Różnica w cenie z podstawowymi szkłami 12-40/2,8 vs 18-55/2,8-4,0 to ok 4 tys wiec wcale niemało...

Nie będę zbyt odkrywczy jeśli napiszę, że AF to pięta Achillesa systemu X Fuji, obawiam się że C-AF w Fuji nie istnieje :wink: Podobnie jak filmowanie.

Poza podstawowymi szkłami, porównaj możliwości nabycia innych szkieł. Np Olkowa portretówka 45mm1.8 jest b. dobra i kosztuje poniżej 1000zł.

Olympusowe 12-40 jest szersze niż kit Fuji, ma stałe światło i wg. testów jest bardzo dobre optycznie i jest uszczelnione, co z uszczelnioną skorupą E-M1 daje zestaw wysoce odporny na warunki środowiskowe. Wszystko zależy czy używasz sprzetu w deszczu i pyle.

PS
Są legalne metody w Polsce na zakup OMD E-M1 12-40 w dużo bardziej atrakcyjnych cenach niż te zwykłe sklepowe.

PPS
Dla XE2 odpowiednikiem w m43 jest tak właściwie Panasonic GX7 albo E-P5, E-PL5 czy E-PM2 jeśli dopuszczasz stosowanie zewnętrznego wizjera EVF.

Witek.K
11-01-2014, 17:14
Moze to Ci pomoze, albo jeszcze bardziej namiesza... ;) http://olafphotoblog.com/2014/01/09/summary-of-2013-and-top-10-images-of-the-year/

Mcarto
11-01-2014, 17:27
Piszesz bardzo niepresyzyjnie. OMD to pewna odnoga aparatów m43. Żaden z Panasoników ani PENów Olympusa nie są OMD.
E-P5, E-PL5, E-PM2 oraz Panasoniki mają porównywalnie/taki_sam szybki AF.

Jeden z aparatów OMD czyli E-M1 ma hybrydowy AF (nowa matryca) i dzięki temu poza szybkim S-AF (podobnie jak i inne m43) posiada również szybki C-AF. OMD E-M5 nie ma takiego AF.

Jeśli inne OMD i PEN Olympusa będą wyposażane w tą matrycę, to AF będzie taki sam w całej rodzinie m43 Olympusa.
Ale OMD jest aparatem Olympusa - o tym jest watek;) i dysponuje jak inne nowsze Olki lub Panasoniki sprawnym AF w świecie bezluster.

@Marek2004 Shutterlagu z tego co wiem nowsze konstrukcje Olka nie mają. Z tego co wiem jedyny wyjątek stanowi dziwne zachowanie obiektywu 14mm Panasonica który mocniej przymknięty ma wyraźne opóźnienie bo przy zwykłej przysłonie zachowuje się normalnie.
Ja sam mam wrażenie, ze aparaty m4/3 mają większe wymagania w stosunku do optyki a ta potrafi sporo w systemie kosztować.

koniecpolska
11-01-2014, 17:30
Moze to Ci pomoze, albo jeszcze bardziej namiesza... ;) http://olafphotoblog.com/2014/01/09/summary-of-2013-and-top-10-images-of-the-year/Nie widzę technicznych przeszkód, aby takie same fotki zrobić OMD E-M1, NEX-6, Samsung NX300 czy jakimkolwiek innym aparatem z matrycą 4/3 czy APS-C a nawet FF.

Sam podróżuję i robię fotki mając przy sobie PENa, NEXa czy kompakt LX5, często robię porównywalne fotki. W większości sytuacji zdjęcia są prawie identyczne, gdybym miał coś z matrycą FF, też pewnie fotka wyszła by podobna. Czasami bardziej od sprzętu ważne są umiejętności i późniejsza obróbka.

tilt
11-01-2014, 19:08
Moze to Ci pomoze, albo jeszcze bardziej namiesza... ;) http://olafphotoblog.com/2014/01/09/summary-of-2013-and-top-10-images-of-the-year/
Strasznie zePSute te zdjecia, albo moze ja jestem dziwny ;]

koniecpolska
11-01-2014, 19:25
Ale OMD jest aparatem Olympusa ....Ja na razie są dwa OMD:
- OMD E-M5
- OMD E-M1

AF w obu różni się, najbardziej w opcji C-AF.

PS
OMD to nie aparat Olympusa.
OMD to linia aparatów Olympusa w systemie m43.

Druga linia aparatów Olympusa w systemie m43 to linia PEN. A dzieli się na mini PEN (np. E-PM2), light PEN (np. E-PL5) i PEN (np. E-P5) :wink: