Zobacz pełną wersję : SB700 nie idzie zdalnie, a było dobrze... pomocy
Witam,
Mam takie problem. Kupiłem lampę Nikon SB700 do Nikona D5100. Super sprawa. W święta zrobiłem kilka zdjęć zdalnych tzn., lampa wbudowana plus SB700 w ręce. Poszło ok.
Dzisiaj chciałem się znowu pobawić, ale nie wiem co się stało, SB700 w ogóle nie reaguje. Nic nie błyska. Dioda gotowości z tyłu się świeci, z przodu podczerwień miga.
Ustawiam na remote i nic nie idzie. W czym problem, czy coś się stało z lampą?
proszę o pomoc.
Marek
Przełącz lampę w tryb SU-4
Mam tylko lampę SB-700 i Nikona D-5100. To wystarczy, aby obsługiwać SU-4?
Wczesniej nic nie ustawiałem , po prostu włączyłem remote i strzelała lampa a teraz nagle nie, dziwne.
Wczesniej nic nie ustawiałem , po prostu włączyłem remote i strzelała lampa a teraz nagle nie, dziwne.
Nie tyle wystarczy, co jedyne co możesz zrobić, to SU-4. Drugi tryb to "Advanced" - czyli CLS, a do tego potrzebujesz sterownika - D5100 nie ma takiego wbudowanego.
Wystarczy. W trybie SU-4 SB700 działa jak zwykła lampa manualna z fotocelą. Moc błysku lampy musisz regulować samodzielnie, bo nie będzie ona wtedy działać w trybie CLS - lampa wbudowana w D5100 tego trybu nie obsługuje.
Andrzej1974
01-01-2014, 13:54
Marek_?, podobny "problem" do opisanego przez Ciebie miałem robiąc zdjęcia na sylwestrowej domówce. SB-700 zdjęta z sanek (z ustawieniami: Manual, Remote -> SU-4, moc błysku 1/1, błysk odbity od sufitu) i ustawiona na witrynce w salonie jakiś 1-1,5 metr od aparatu (z jego lewej strony). D5100 z ustawieniem lampy wbudowanej na moc minimalną tj. 1/32. Wszystkie zdjęcia robiłem w Manualu. Przy takich ustawieniach SB-700 błyskała "wg. własnego uznania" tzn. co któreś tam zdjęcie w ogóle nie błysnęła. I nie było tu żadnej reguły. Zastanawiam się, co mogło być przyczyną "problemów" z wyzwalaniem SB-700 przez lampę wbudowaną i dlaczego raz błyskała a innym razem nie? W TTLu i na sankach SB-700 błyskała idealnie. A może ten typ? czy zestaw? tak ma?
EDIT:
Jeszcze jedno: przy ustawieniu mocy SB-700 na mniejszą od 1/1 lampa ta w ogóle nie błyskała.
Domysły: ilość światła dochodząca do fotoceli?
Marek_?, podobny "problem" do opisanego przez Ciebie miałem robiąc zdjęcia na sylwestrowej domówce. SB-700 zdjęta z sanek (z ustawieniami: Manual, Remote -> SU-4, moc błysku 1/1, błysk odbity od sufitu) i ustawiona na witrynce w salonie jakiś 1-1,5 metr od aparatu (z jego lewej strony). D5100 z ustawieniem lampy wbudowanej na moc minimalną tj. 1/32. Wszystkie zdjęcia robiłem w Manualu. Przy takich ustawieniach SB-700 błyskała "wg. własnego uznania" tzn. co któreś tam zdjęcie w ogóle nie błysnęła. I nie było tu żadnej reguły. Zastanawiam się, co mogło być przyczyną "problemów" z wyzwalaniem SB-700 przez lampę wbudowaną i dlaczego raz błyskała a innym razem nie? W TTLu i na sankach SB-700 błyskała idealnie. A może ten typ? czy zestaw? tak ma?
EDIT:
Jeszcze jedno: przy ustawieniu mocy SB-700 na mniejszą od 1/1 lampa ta w ogóle nie błyskała.
Przy 1/32 mocy lampy wbudowanej to masz maciupeńko światła. Jak chcesz aby się zdalna wyzwalała, to musi być przed aparatem i w żaden sposób nie osłonięta od błysku.
Do tego dochodzi jeszcze czas ładowania - przy pełnej mocy, to trzeba czasami 4-5 sekund pomiędzy zdjęciami, aby się mogła naładować.
Forumowicze witam w Nowym Roku. Po przeczytaniu Waszych postów aż sam zrobiłem sobie test mojej Sabiny. I powiem, że chyba r_m ma rację, jeżeli chodzi o światło dochodzące do fotoceli. A mianowicie ustawiłem sabinę w długim ciemnym korytarzu(około 6m i to tak by trochę fotocelę zasłonić) na auto ttl(oczywiście remote i SU-4) a w lampie wbudowanej moc na 1/32 i jak się okazało: błyskałem co chwila i lampka świeciła coraz słabiej na tym ustawieniu, zmieniłem na manual na 1/4 i z każdej odległości błysk powtarzalny(moc wbudowanej taka sama). Nie wiem czy to komuś pomoże ale ja raczej nie ustawiam aż tak nisko mocy lampy wbudowanej tylko więcej i zasłaniam ją dyfuzorem zrobionym z pojemnika plastikowego na kliszę. Lampa zewnętrzna też w manual z mocą porównywalną albo większą (zależy od warunków i światła i wielkości pomieszczenia) i efekty wychodzą takie jakie powinny być, chyba że się mylę ...
Andrzej1974
01-01-2014, 20:35
Hmm... czyli tak jak przypuszczałem. Muszę więc testować aby zobaczyć jakie ustawienia będą odpowiednie dla mojego zestawu. Dzięki Panowie.
advisor, czy Ty ustawiałeś w SB-700: TTL, Remote, SU-4 i tak wyzwalałeś (błyskiem z wbudowanej) tę lampę? Wydawało mi się, że tego typu współpraca działa ale na Manualu a nie w TTLu...
advisor, czy Ty ustawiałeś w SB-700: TTL, Remote, SU-4 i tak wyzwalałeś (błyskiem z wbudowanej) tę lampę? Wydawało mi się, że tego typu współpraca działa ale na Manualu a nie w TTLu...
Tak na początku był ustawiony przełącznik(pierwsza pozycja TTl na wyświetlaczu Remote i SU-4 niżej Auto)i błyskała nawet teraz to sprawdziłem no i błyska ale zawsze zmieniam na manualne i sobie ustawiam moce błysku w zależności jakie są warunki w pomieszczeniu ...
Andrzej1974
01-01-2014, 20:54
OK, w takim razie będę musiał kiedyś to przetestować. Dzięki za info.
... ustawiłem sabinę w długim ciemnym korytarzu(około 6m i to tak by trochę fotocelę zasłonić) na auto ttl(oczywiście remote i SU-4) a w lampie wbudowanej moc na 1/32 i jak się okazało: błyskałem co chwila i lampka świeciła coraz słabiej na tym ustawieniu, zmieniłem na manual na 1/4 i z każdej odległości błysk powtarzalny(moc wbudowanej taka sama).
Po pierwsze. SB-700 nie oferuje trybu TTL przy zdalnej lampie ustawionej na SU-4. Możliwe ustawienia to „Auto”, „M” i Off, a to że dla pozycji „Auto” położenie suwaka jest w pozycji TTL nie ma nic wspólnego z iTTL, ani żadnym innym TTL.
Po drugie. SB w trybie „SU-4, Auto” nie świeci, ani coraz słabiej, ani coraz mocniej. Świeci dokładnie tak długo jak lampa wbudowana bądź inna na korpusie. Jeżeli ustawiłeś wbudowaną na 1/32 mocy to zdana świeci również tak krótko, a jeżeli przestawisz wbudowaną na 1/1 mocy to i zdalna będzie świecić tak długo. Efekty takiego błyskania są praktycznie nieprzewidywalne i w życiu nie nazwałbym takiego trybu „auto” . Użytkownikom SB pozostaje w tym trybie jedynie słuszny i precyzyjny „manual”.
Po trzecie. Przy ustawieniu SU-4 na zdalnej SB-700, należy korzystać z trybu „M” lampy wbudowanej, bo tylko taki tryb zapewnia prawidłową synchronizację, a próba użycia TTL wyzwoli lampę zdalną przedwcześnie, już po pierwszym przedbłysku pomiarowym TTL. Testować i kombinować inaczej można z Metz’em i Nissin’em pomijającym przedbłyski TTL.
Co do „mocy” potrzebnej na wyzwolenie SB-700 lampą wbudowaną nie mam zielonego pojęcia, ale w przeciętnym pokoju o wielkości 20-25m2, nawet bardzo obficie oświetlonym, nie powinno być żadnych kłopotów przy 1/128 mocy wbudowanej i bez znaczenia jest umiejscowienie lampy zdalnie wyzwalanej, może być i 3m z tyłu nie widząc bezpośredniego błysku. Wystarczy ta odrobina odbitego od ścian.
Pozdrawiam.
Andrzej1974
02-01-2014, 05:14
Dzięki dorjan za dodatkowe wyjaśnienia.
SB-700 nie oferuje trybu TTL przy zdalnej lampie ustawionej na SU-4. Możliwe ustawienia to „Auto”, „M” i Off, a to że dla pozycji „Auto” położenie suwaka jest w pozycji TTL nie ma nic wspólnego z iTTL, ani żadnym innym TTL.
Zdziwiło mnie ustawienie TTL (zamiast Manual) u kolegi advisor na SB-700 bo jak czytałem tylko w Manualu wszystko działa tak, jak powinno. TTL to tylko na sankach (pomijam kable synchro czy wyzwalacze radio). SB-700 miałem ustawioną jako Manual, Remote, SU-4 oraz moc błysku 1/1 (przy mniejszych wartościach lampa nie chciała błyskać :-().
Przy ustawieniu SU-4 na zdalnej SB-700, należy korzystać z trybu „M” lampy wbudowanej, bo tylko taki tryb zapewnia prawidłową synchronizację
I też tak zrobiłem. W swoim D5100 ustawiłem lampę wbudowaną na Manual i 1/32 (najniższa wartość). Żadnych TTL-i.
[...] bez znaczenia jest umiejscowienie lampy zdalnie wyzwalanej, może być i 3m z tyłu nie widząc bezpośredniego błysku. Wystarczy ta odrobina odbitego od ścian.
Moja SB-700 znajdowała się 1-1.5m od aparatu z jego lewej strony i 30-50 cm za aparatem (można przyjąć, że czujnik światła do bezprzewodowego sterowania błyskiem lampy SB-700 był blisko aparatu). Przy powyższych ustawieniach SB-700 kilka razy została wyzwolona przez wbudowaną ale co któryś raz nie nie chciała błyskać. Nie robiłem zbyt dużo i zbyt często zdjęć (takie pojedyncze pstryki) więc czas ładowania lampy (po pełnych błyskach) nie miał tu raczej żadnego znaczenia bo lampa była naładowana i gotowa do pełnego błysku. Poza tym salon, w którym robiłem zdjęcia, nie był jakiś specjalnie duży a ściany były jasne.
Andrzej1974 trochę wczoraj chyba Ci namieszałem a kolega dorjan to wyjaśnił bo co napisał to też właśnie gdzieś już wcześniej czytałem.
Napisał advisor
... ustawiłem sabinę w długim ciemnym korytarzu(około 6m i to tak by trochę fotocelę zasłonić) na auto ttl(oczywiście remote i SU-4) a w lampie wbudowanej moc na 1/32 i jak się okazało: błyskałem co chwila i lampka świeciła coraz słabiej na tym ustawieniu, zmieniłem na manual na 1/4 i z każdej odległości błysk powtarzalny(moc wbudowanej taka sama).
Chodziło mi o to że lampa działa na manualu bezproblemowo a nie w trybie gdzie suwak jest ustawiony na TTl - bo ja o tym wiem tylko że ja zrobiłem test i na tym ustawieniu i na tym by się przekonać jak to działa. Ja cały czas błyskam na manualu. Za zamieszanie z góry przepraszam ...
Andrzej1974
03-01-2014, 07:49
No problem... advisor.
TTL mam zamiar używać SB-700 (jak na razie i dopóki nie kupię wyzwalaczy radiowych;-)) jedynie wtedy, kiedy lampa zewn. gości na sankach aparatu a Manual - kiedy jest ściągnięta z aparatu i wyzwalana błyskiem wbudowanej. I na razie przy tym pozostanę.