Zobacz pełną wersję : Obróbka i światło w sesjach zdjęciowych.
Skonfundowana
31-12-2013, 15:14
Witam serdecznie,
Chciałabym zapytać w jaki sposób można uzyskać efekt, jaki jest na zdjęciu poniżej:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/40/7otb.jpg/)
Na pewno wiele zależy od światła i przeróbki w PS, ale właśnie... Pod jakim kątem musi padać światło i co trzeba wykonać, aby uzyskać coś w tym stylu?
Najbardziej zależy mi na tym "miękkim" rozświetleniu, oraz idealnym, ale nie rażącym, wygładzeniu sylwetki.
Czy ktoś mógłby poinstruować laika? :)
Jeśli będziesz intensywnie pracował to za jakieś 2-3 lata będziesz robił takie zdjęcia, to jest najsensowniejsza odpowiedź, pamiętaj nowy rok = nowe możliwości.
Kąt padania światłą - patrz na cienie i rozświetlenia - będziesz wiedziała skąd pada światło
Miękkie światło - duże parasolki, duże softboxy, itp. Na tym zdjęciu raczej jest nie jedno źródło światła.
A do tego dochodzi ponad tona obróbki - jak chcesz wiedzieć jakiej, to albo kup kilka porządnych książek, albo wybierz się na porządny kurs.
Kąt padania światłą - patrz na cienie i rozświetlenia - będziesz wiedziała skąd pada światło
Miękkie światło - duże parasolki, duże softboxy, itp. Na tym zdjęciu raczej jest nie jedno źródło światła.
oj...
tutaj więcej jest szopa niż kreacji światłem
Andrzej1974
02-01-2014, 05:38
oj...
tutaj więcej jest szopa niż kreacji światłem
Dokładnie. Widać, że pani z fotki jest tak plastikowa, jak ta biedroneczka z biesiadnej piosenki. ;-)
A można jakoś powiększyć to zdjęcie, bo u mnie nie widać plastiku tylko celulit, zmarszczki i jakieś przebarwienia na skórze:? Jestem niepocieszony
Dokładnie. Widać, że pani z fotki jest tak plastikowa, jak ta biedroneczka z biesiadnej piosenki. ;-)
Zupelnie nie rozumiem czemu przy tego typu zdjeciach od razu pejoratywnym argumentem jest uzycie photoshopa. Swiatla w psie sie nie ustawi (ok, mozna ale wymaga to duzego kunsztu).
Da sie takie zdjecia robic bez uzyci PS. Oczywiscie postprodukcja jest koniczna ale co innego swiatlo co innego obrobka skory. Gratulacje w szczegolnosci za krytyke plastikowosci skory na obrazku wielkosci kilkuset pikseli ;)))))))
Andrzej1974
12-01-2014, 20:43
Zupelnie nie rozumiem czemu przy tego typu zdjeciach od razu pejoratywnym argumentem jest uzycie photoshopa. Swiatla w psie sie nie ustawi (ok, mozna ale wymaga to duzego kunsztu).
Da sie takie zdjecia robic bez uzyci PS. Oczywiscie postprodukcja jest koniczna ale co innego swiatlo co innego obrobka skory. Gratulacje w szczegolnosci za krytyke plastikowosci skory na obrazku wielkosci kilkuset pikseli ;)))))))
sailor spójrz np. na twarz tej modelki i odpowiedz sobie, czy tak wygląda twarz kobiety. MZ tak wygląda co najwyżej twarz manekina. I żeby to stwierdzić nie potrzeba do tego mega wielkiego zdjęcia.
EDIT:
Weź sobie pierwszą lepszą kolorową gazetę "dla pań czy panów" i popatrz na okładkę. Gwarantuję ci, że znajdziesz na niej podobną (jak na powyższym zdjęciu) kobietę o "twarzy manekina". Pisząc o plastiku twarzy tej modelki taki właśnie obraz miałem na myśli.
Niewiele widać bo fota ma filatelistyczny rozmiar ale mi się podoba, nie przepadam za naturalnie wyglądającymi zdjęciami, naturalnie to wygląda fotka z kompakta pana zdziska ale z rzeczywistością ma tyle samo wspólnego co wywoływane do tablicy zdjęcie z okładki.
Andrzej1974
12-01-2014, 21:06
[...] nie przepadam za naturalnie wyglądającymi zdjęciami
Masz pełne prawo do takiej opinii. Ja wolę naturalnie wyglądające piękne kobiety zamiast podrasowanych PS-em manekinów plastic-fantastic.