Zobacz pełną wersję : Głębia bitowa - 8, 12, 14, 16 ???
uppersilesian
31-12-2013, 14:44
Dzień dobry,
W aparacie (D7000) mam możliwość ustawienia dwóch poziomów głębi bitowej dla plików RAW, tj, 12 i 14 bit. Jakoś tak na początku, dwa-trzy lata temu ustawiłem 14 bit i zapomniałem o sprawie. Nie obrabiałem wtedy NEFów i sądziłem, że program graficzny (ewentualnie, kiedyś, w przyszłości) będzie respektował ustawienia aparatu.
Moduł Camera Raw otwiera pliki NEF jako 8 bitowe (opcja domyślna) albo 16 bitowe. Ja pozostałem przy 8 bitach, ale postraszono mnie, że to nie jest RAW, że RAW zaczyna się od 12 bitów.
Dla mnie to jest ewidentnie RAW, bardzo ładnie się obrabia pod ACR, wygląda zupełnie inaczej niż odpowiadający mu jpeg - ciemnu i ponury jak prawdziwy RAW.
Co mam zrobić?
Jak macie to poustawiane?
O co tu chodzi?
uppersilesian
31-12-2013, 15:35
Nikt nie zauważył tematu?
Moduł Camera Raw otwiera pliki NEF jako 8 bitowe (opcja domyślna) albo 16 bitowe. Ja pozostałem przy 8 bitach, ale postraszono mnie, że to nie jest RAW, że RAW zaczyna się od 12 bitów.
ACR eksportuje domyślnie w 8 bitach, to takie są standardy.
Jak już wyjdziesz z ACR, to nie robisz nic na RAWach, a na obrazie już wywołanym. TYLKO I WYŁACZNIE w ACR pracujesz na RAWach, a ustawienia tyczą się eksportu z ACR.
uppersilesian
31-12-2013, 16:14
ACR eksportuje domyślnie w 8 bitach, to takie są standardy.
Jak już wyjdziesz z ACR, to nie robisz nic na RAWach, a na obrazie już wywołanym. TYLKO I WYŁACZNIE w ACR pracujesz na RAWach, a ustawienia tyczą się eksportu z ACR.
GonzoG, ja Cię zabiję! -to żart, żebyś mnie nie oskarżył o wyrażanie gróźb karalnych. Przecież to TY (chyba?) tłumaczyłeś mi, że RAW nie może być 8 bitowy!? Czy Ty się czujesz?
Powtórzę: jak macie ustawioną głębię barw w ACR, 8 czy 16 bit?
Tak sobie myślę, że od 14 bit ustawionych w aparacie bliżej jest do 16 niż do 8. Ale podobno nie każda funkcja PS działa na 16 bitach.
GonzoG, ja Cię zabiję! -to żart, żebyś mnie nie oskarżył o wyrażanie gróźb karalnych. Przecież to TY (chyba?) tłumaczyłeś mi, że RAW nie może być 8 bitowy!? Czy Ty się czujesz?
Powtórzę: jak macie ustawioną głębię barw w ACR, 8 czy 16 bit?
Tak sobie myślę, że od 14 bit ustawionych w aparacie bliżej jest do 16 niż do 8. Ale podobno nie każda funkcja PS działa na 16 bitach.
Ustawia się taką jaką potrzeba. Jak robisz później intensywną obróbkę w PS, to 16b, jak drobne poprawki, to wystarcza 8b.
Tak, czy owak, w końcu i tak zapiszesz wszystko do JPEG w 8 bitach.
uppersilesian
31-12-2013, 19:00
Ustawia się taką jaką potrzeba. Jak robisz później intensywną obróbkę w PS, to 16b, jak drobne poprawki, to wystarcza 8b.
Tak, czy owak, w końcu i tak zapiszesz wszystko do JPEG w 8 bitach.
Tak myślałem, ale po twoim kategorycznym stwierdzeniu, że jeśli 8 bit, to nie RAW, trochę zwątpiłem.
Ale, ale, głębia bitowa to ilość informacji o kolorach. Co się dzieje, jeśli w aparacie mam zapis 14 bit, a w PS przechodzi na 8 bit?
I jeszcze ciekawiej: co się dzieje, jeśli z 14 bit aparatu w PS powstaje 16 bit? Skąd te brakujące informacje? Z interpolacji?
Czy znacie jakiekolwiek funkcje PSa, które nie obsługują plików 16 bit?
Ustawienie 8 czy 16 nie ma żadnego wpływu na RAW (NEF). Jest to ostatnia operacja jaką wykonuje ACR w momencie konwersji RAW do PS. W tym momencie nie jest to już RAW, tylko zwykły plik graficzny. RAW kończy się w momencie opuszczenia ACR. W każdej chwili możesz ponownie otworzyć RAW w ACR i zmienić na 16 bit. Ma to sens tylko wtedy, gdy mocno obrabiasz pliki w PS. Ale po to jest RAW i ACR, żeby najpoważniejsze zmiany przeprowadzać w nim.
Brakujące bity zapełniają się w wyniku przekształceń pliku. Przecież zawsze jest on przeliczany, nawet jeśli nie ruszysz żadnego suwaka. Zawsze jest robione demozaikowanie oraz ustalanie temperatury barwowej.
W 16 bitach nie działa np. Galeria filtrów. Wystarczy spojrzeć do menu. To co jest na szaro jest niedostępne.
PS ma również tryb 32 bitowy, używany np. w HDR.
A i tak najlepiej otwierać NEF jako obiekty inteligentne.
uppersilesian
02-01-2014, 00:07
Ustawienie 8 czy 16 nie ma żadnego wpływu na RAW (NEF). Jest to ostatnia operacja jaką wykonuje ACR w momencie konwersji RAW do PS. W tym momencie nie jest to już RAW, tylko zwykły plik graficzny. RAW kończy się w momencie opuszczenia ACR. W każdej chwili możesz ponownie otworzyć RAW w ACR i zmienić na 16 bit. Ma to sens tylko wtedy, gdy mocno obrabiasz pliki w PS. Ale po to jest RAW i ACR, żeby najpoważniejsze zmiany przeprowadzać w nim.
Brakujące bity zapełniają się w wyniku przekształceń pliku. Przecież zawsze jest on przeliczany, nawet jeśli nie ruszysz żadnego suwaka. Zawsze jest robione demozaikowanie oraz ustalanie temperatury barwowej.
W 16 bitach nie działa np. Galeria filtrów. Wystarczy spojrzeć do menu. To co jest na szaro jest niedostępne.
PS ma również tryb 32 bitowy, używany np. w HDR.
A i tak najlepiej otwierać NEF jako obiekty inteligentne.
Czy dobrze zrozumiałem: aparat zapisuje w 14 bitach, ACR otwiera 14 bitowe NEFy i w ACR pracuję nad plikami 14bit, nawet jeśli pozostawiłem PS na domyślnych 8 bitach i pod NEFem w ACR jest informacja, że to 8bit, a "zjeżdża" na 8 bit dopiero po otwarciu w PS?
Czyli ta info pod obrazem w ACR to tylko po to, żeby wiedzieć z jaką głębią otworzy się w PS?
Tak. Wszystkie operacje w ACR są zawsze dokonywane z pełną głębią zapisaną w NEF.