PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie lampy zewnętrznej przez fotocelę

Xavier80
31-12-2013, 11:32
Witam,

Moje pytanie dotyczy zestawu Nikon D7100 + Nissin Di700, a mianowicie : czy ostnieje możliwość bezprzewodowego wyzwolenia Nissina za pomocą lampy wbudowanej w taki sposób aby błysk wbudowanej nie został zarejestrowany na zdjęciu. Kombinowałem trochę i nie znalazłem takiej opcji, dlatego może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów będzie w stanie mi pomóc?

puciek
31-12-2013, 11:45
Przy wyzwalaniu CLS w opcjach D7100 przy lampie wbudowanej ustaw -- Lampa minimalnie błyśnie ale nie będzie to praktycznie miało wpływu na zdjęcie. Lampa wbudowana błyśnie z najmniejszą mocą.

r_m
31-12-2013, 15:28
Lampa wbudowana musi być ustawiona jako sterownik (CLS), lampa zdalna jako "slave", grupy/kanały muszą być takie same.
Do poszukania w instrukcji aparatu i lampy - "CLS" ;)

Jacek Q
31-12-2013, 15:37
Dodatkowo aby ograniczyć wpływ światła lampy aparatu możesz założyć kawałek plastiku co się nazywa dyfuzor lampy wbudowanej i kosztuje kilka złotych...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mitoya.pl/87-82-large/dyfuzor-lamp-wbudowanych.jpg)

Sylwek_ch
31-12-2013, 17:22
były też patenty zasłaniania starą kliszą odbłyśnika w lampie wbudowanej, bo i tak działa to na fotocelę, czyli światło podczerwone. Tylko nie wiem, czy będzie ci potrzebne coś takiego, ja często tak wyzwalam i jeszcze mi się nie przytrafiło, żeby był widoczny za zdjęciu błysk sterujący :) zalezy jakie zdjecia chcemy robić, jak z bliska detalom to moze być delikatnie widoczny, byl nawet na forum takie testy i czytelnie opisane co i jak :)

Andrzej1974
31-12-2013, 19:04
Po co zakładać cokolwiek na lampę wbudowaną? Czy nie lepiej ustawić (w celu sprawdzenia) w body lampę wbudowaną na najmniejszą moc?

adriansocho
31-12-2013, 19:13
Hmm najmniejszą moc? Błysk sterujący przy ustawieniu "--" będzie sporo mniejszy niż przy ustawieniu M i minimalnej mocy.

Andrzej1974
31-12-2013, 19:22
Hmm najmniejszą moc? Błysk sterujący przy ustawieniu "--" będzie sporo mniejszy niż przy ustawieniu M i minimalnej mocy.

Nie wiem jak ma D7100. W D5100, który posiadam np. nie ma ustawienia "--" tylko 1/32. Generalnie chodzi o maks. ograniczenie błysku z lampy wbudowanej.

adriansocho
31-12-2013, 21:50
W D7000 przełączasz wbudowaną na CMD i uzyskujesz dostęp do wyboru osobno dla wbudowanej, grupy A i grupy B trybu pracy: TTL, M albo --. Dla TTL można ustawić kompensację mocy, dla M jest ułamkowa wartość mocy.