PDA

Zobacz pełną wersję : Linie zasilające pola AF - usterka czy prawidłowość ?

Doczu
31-12-2013, 11:09
Właśnie odpakowałem prezent noworoczny, czyli D90 i oczywiście zacząłem się nim bawić, jednak zastanowiły mnie linie zasilające pola AF.
Miałem ze 3 lata temu też D90 i nie przypominam sobie by tam występowały te linie.
Napiszcie proszę, czy jest to prawidłowość obecnie (np. w aparatach z nowszej produkcji) czy raczej nie powinno tak być ?
Nie przeszkadza mi to jakoś strasznie, ale jednak trochę rozprasza.

fafniak
31-12-2013, 11:10
?????????????

mamil_km
31-12-2013, 11:13
Na pewno wszystko jest w porządku. Miałem D90 linie były widoczne ale... tylko jak się na nich skupiłeś. Przestań patrzeć na matówkę, tylko ogniskuj wzrok na obrazie jaki widzisz. I co... nadal widzisz linie jak na nie nie patrzysz... ? no właśnie. Robić zdjęcia i je oglądać, a nie oglądać aparat ;)

Doczu
31-12-2013, 11:17
Nie no spoko. Gdybym wcześniej nie miał tego modelu, to bym nawet nie zawracał sobie tym głowy, ale jestem pewien że w poprzednio posiadanym D90 nie było tych linii (Zresztą w posiadanym jeszcze wcześniej Canonie 450D także nie było) stąd moje obiekcje :)
Ale jak wszystko ok, to spoko. Nie było tematu :)
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku życzę i samych udanych zdjęć.

matteo_
31-12-2013, 11:43
Ja takze miałem w swim d90 takie linie. Nie przejmuj sie i rob zdjecia. Pzdr

puciek
31-12-2013, 11:47
Jak dobrze dobierzesz dioptrie (kręcąc kółkiem od ostrości przy wizjerze) i uzyskasz maksymalnie ostry obraz w wizjerze, to te linie zobaczysz. To norma w D80/90 i nie tylko w tych puszkach.

zgera
31-12-2013, 15:36
Nie no spoko. Gdybym wcześniej nie miał tego modelu, to bym nawet nie zawracał sobie tym głowy, ale jestem pewien że w poprzednio posiadanym D90 nie było tych linii (Zresztą w posiadanym jeszcze wcześniej Canonie 450D także nie było) stąd moje obiekcje :)
Ale jak wszystko ok, to spoko. Nie było tematu :)
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku życzę i samych udanych zdjęć.

Linie miałeś na pewno, mogłeś tego nie zauważyć, używając tylko środkowego pola jest tylko jedna linia od dołu, im więcej pól aktywnych tym więcej linii.

Doczu
31-12-2013, 15:40
Linie miałeś na pewno, mogłeś tego nie zauważyć, używając tylko środkowego pola jest tylko jedna linia od dołu, im więcej pól aktywnych tym więcej linii.
Nie tylko środkowego pola używałem i nie przypominam sobie tych linii. Inaczej nie byłoby pytania.
Ale myślę, nie ma co roztrząsać. Ważne że to jest normalny objaw, a nie usterka :)
Pozdrawiam.

Luki73
31-12-2013, 16:25
Doczu : sprawdź w menu d2 : Wyświetlani linii w wizjerze. Może to o te linie chodzi.

Doczu
31-12-2013, 16:32
Doczu : sprawdź w menu d2 : Wyświetlani linii w wizjerze. Może to o te linie chodzi.
Nie no Luki - nie przesadzaj. Wiem co to są "linie kadrowania" :)
Nie te linie miałem na myśli.
Dobra Pany - nie ma co drążyć. Wiem że to nie usterka, to nie ma tematu :)

Luki73
31-12-2013, 16:36
Nie no Luki - nie przesadzaj. Wiem co to są "linie kadrowania" :)
Nie te linie miałem na myśli.
Dobra Pany - nie ma co drążyć. Wiem że to nie usterka, to nie ma tematu :)

Sorkkii. Ale i tak wziąłem D90 do łapki i jedyną linie zasilającą AF jaką czasem widzę - to ta do środkowego pola. Ale też nie zawsze :-) i powiem szczerze , gdyby nie Twój post to bym nie zauważył :P

Doczu
01-01-2014, 18:03
Sorkkii. Ale i tak wziąłem D90 do łapki i jedyną linie zasilającą AF jaką czasem widzę - to ta do środkowego pola. Ale też nie zawsze :-) i powiem szczerze , gdyby nie Twój post to bym nie zauważył :P
No ja w poprzednim aparacie nie miałem ich w ogóle, dlatego założyłem ten wątek, ponieważ nie byłem pewien czy to jakaś wada, czy normalny stan rzeczy. Ale Koledzy tutaj utwierdzili mnie w przekonaniu że wszystko ok, więc temat uważam za zamknięty :)

zgera
01-01-2014, 19:28
No ja w poprzednim aparacie nie miałem ich w ogóle, dlatego założyłem ten wątek, ponieważ nie byłem pewien czy to jakaś wada, czy normalny stan rzeczy. Ale Koledzy tutaj utwierdzili mnie w przekonaniu że wszystko ok, więc temat uważam za zamknięty :)

A gdyby koledzy przeczytali instrukcję to nie byłoby żadnych wątpliwości.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/6798/uouj.jpg)

sabrewulf
03-01-2014, 10:00
żeby było śmiesznie jak kupiłem drugą D90 po czasie to też się dziwiłem że są tam jakieś linie :)
aż w sklepie sprawdzałem czy inna też tak ma. ma. :)

Doczu
03-01-2014, 10:07
żeby było śmiesznie jak kupiłem drugą D90 po czasie to też się dziwiłem że są tam jakieś linie :)
aż w sklepie sprawdzałem czy inna też tak ma. ma. :)
Stąd też właśnie moje zdziwienie i ten wątek :)
Miejmy nadzieję, że rozwieje on wątpliwości osób, które do instrukcji zaglądają dopiero jak coś się dzieje :)

A gdyby koledzy przeczytali instrukcję to nie byłoby żadnych wątpliwości.

Słuszna uwaga i zgadzam się z nią. Na swoje usprawiedliwienie mam jednak to, że zasugerowałem się wcześniej posiadanym D90, którego ten aspekt nie dotyczył i sam model był mi znany, więc nie uznałem za zasadne zajrzeć do instrukcji w poszukiwaniu rozwiązania.
Nauczka na przyszłość.