Zobacz pełną wersję : Linie zasilające pola AF - usterka czy prawidłowość ?
Właśnie odpakowałem prezent noworoczny, czyli D90 i oczywiście zacząłem się nim bawić, jednak zastanowiły mnie linie zasilające pola AF.
Miałem ze 3 lata temu też D90 i nie przypominam sobie by tam występowały te linie.
Napiszcie proszę, czy jest to prawidłowość obecnie (np. w aparatach z nowszej produkcji) czy raczej nie powinno tak być ?
Nie przeszkadza mi to jakoś strasznie, ale jednak trochę rozprasza.
mamil_km
31-12-2013, 11:13
Na pewno wszystko jest w porządku. Miałem D90 linie były widoczne ale... tylko jak się na nich skupiłeś. Przestań patrzeć na matówkę, tylko ogniskuj wzrok na obrazie jaki widzisz. I co... nadal widzisz linie jak na nie nie patrzysz... ? no właśnie. Robić zdjęcia i je oglądać, a nie oglądać aparat ;)
Nie no spoko. Gdybym wcześniej nie miał tego modelu, to bym nawet nie zawracał sobie tym głowy, ale jestem pewien że w poprzednio posiadanym D90 nie było tych linii (Zresztą w posiadanym jeszcze wcześniej Canonie 450D także nie było) stąd moje obiekcje :)
Ale jak wszystko ok, to spoko. Nie było tematu :)
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku życzę i samych udanych zdjęć.
Ja takze miałem w swim d90 takie linie. Nie przejmuj sie i rob zdjecia. Pzdr
Jak dobrze dobierzesz dioptrie (kręcąc kółkiem od ostrości przy wizjerze) i uzyskasz maksymalnie ostry obraz w wizjerze, to te linie zobaczysz. To norma w D80/90 i nie tylko w tych puszkach.
Nie no spoko. Gdybym wcześniej nie miał tego modelu, to bym nawet nie zawracał sobie tym głowy, ale jestem pewien że w poprzednio posiadanym D90 nie było tych linii (Zresztą w posiadanym jeszcze wcześniej Canonie 450D także nie było) stąd moje obiekcje :)
Ale jak wszystko ok, to spoko. Nie było tematu :)
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku życzę i samych udanych zdjęć.
Linie miałeś na pewno, mogłeś tego nie zauważyć, używając tylko środkowego pola jest tylko jedna linia od dołu, im więcej pól aktywnych tym więcej linii.
Linie miałeś na pewno, mogłeś tego nie zauważyć, używając tylko środkowego pola jest tylko jedna linia od dołu, im więcej pól aktywnych tym więcej linii.
Nie tylko środkowego pola używałem i nie przypominam sobie tych linii. Inaczej nie byłoby pytania.
Ale myślę, nie ma co roztrząsać. Ważne że to jest normalny objaw, a nie usterka :)
Pozdrawiam.
Doczu : sprawdź w menu d2 : Wyświetlani linii w wizjerze. Może to o te linie chodzi.
Doczu : sprawdź w menu d2 : Wyświetlani linii w wizjerze. Może to o te linie chodzi.
Nie no Luki - nie przesadzaj. Wiem co to są "linie kadrowania" :)
Nie te linie miałem na myśli.
Dobra Pany - nie ma co drążyć. Wiem że to nie usterka, to nie ma tematu :)
Nie no Luki - nie przesadzaj. Wiem co to są "linie kadrowania" :)
Nie te linie miałem na myśli.
Dobra Pany - nie ma co drążyć. Wiem że to nie usterka, to nie ma tematu :)
Sorkkii. Ale i tak wziąłem D90 do łapki i jedyną linie zasilającą AF jaką czasem widzę - to ta do środkowego pola. Ale też nie zawsze :-) i powiem szczerze , gdyby nie Twój post to bym nie zauważył :P
Sorkkii. Ale i tak wziąłem D90 do łapki i jedyną linie zasilającą AF jaką czasem widzę - to ta do środkowego pola. Ale też nie zawsze :-) i powiem szczerze , gdyby nie Twój post to bym nie zauważył :P
No ja w poprzednim aparacie nie miałem ich w ogóle, dlatego założyłem ten wątek, ponieważ nie byłem pewien czy to jakaś wada, czy normalny stan rzeczy. Ale Koledzy tutaj utwierdzili mnie w przekonaniu że wszystko ok, więc temat uważam za zamknięty :)
No ja w poprzednim aparacie nie miałem ich w ogóle, dlatego założyłem ten wątek, ponieważ nie byłem pewien czy to jakaś wada, czy normalny stan rzeczy. Ale Koledzy tutaj utwierdzili mnie w przekonaniu że wszystko ok, więc temat uważam za zamknięty :)
A gdyby koledzy przeczytali instrukcję to nie byłoby żadnych wątpliwości.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/6798/uouj.jpg)
sabrewulf
03-01-2014, 10:00
żeby było śmiesznie jak kupiłem drugą D90 po czasie to też się dziwiłem że są tam jakieś linie :)
aż w sklepie sprawdzałem czy inna też tak ma. ma. :)
żeby było śmiesznie jak kupiłem drugą D90 po czasie to też się dziwiłem że są tam jakieś linie :)
aż w sklepie sprawdzałem czy inna też tak ma. ma. :)
Stąd też właśnie moje zdziwienie i ten wątek :)
Miejmy nadzieję, że rozwieje on wątpliwości osób, które do instrukcji zaglądają dopiero jak coś się dzieje :)
A gdyby koledzy przeczytali instrukcję to nie byłoby żadnych wątpliwości.
Słuszna uwaga i zgadzam się z nią. Na swoje usprawiedliwienie mam jednak to, że zasugerowałem się wcześniej posiadanym D90, którego ten aspekt nie dotyczył i sam model był mi znany, więc nie uznałem za zasadne zajrzeć do instrukcji w poszukiwaniu rozwiązania.
Nauczka na przyszłość.