Zobacz pełną wersję : najczęściej kupowane obiektywy do Nikona
http://www.smashingcamera.com/2013/12/15-most-popular-lenses-for-nikon-dslr-cameras/
rychu_cmg
31-12-2013, 01:47
brakuje Nikkora 18-55.....
Tego się nie kupuje, jego się dostaje do aparatu ;)
Bo w temacie mowa o obiektywach, nie dekielkach do aparatu ;)
dopiero na 10 miejscu się jakiś obiektyw pojawił :)
Jak dla mnie to zestawienie nie oddaje rzeczywistości, tego co oczekują i kupują ludzie z naszego forum.
adriansocho
31-12-2013, 10:34
Dziwi mnie wysoka popularność Sigmy 70-300 i tego szkła macro. Reszta raczej przewidywalna.
mnie nie dziwi pozycja 40 - to tak pomiędzy 35, a 50 więc wybierają środek i mają jeden plus makro (też się nad nim zastanawiałem) :), ale za to dziwi mnie brak tak popularnych jasnych tamronów, czyż by to nasza specjalizacja ?
moshica - to raczej oddaje rzeczywistość - to my jesteśmy "inni" ;)
Bo nie rozumiem jak szkło pokroju N 18-140 się znalazło a nie ma np. N 70-300, takich różnic można mnożyć....
Bo nie rozumiem jak szkło pokroju N 18-140 się znalazło a nie ma np. N 70-300, takich różnic można mnożyć....
bo głównym odbiorcą jest klient "supermarketowy", który poddaje się nowościami katalogowymi, opinii sprzedawcy, uniwersalnością, wielkością i ceną i jak widać segment aps-c ma duże powodzenie (czytaj - sprzedaż)
Aps-c bym w to nie mieszał, nawet dla Aps-c można lepsze szkła sobie fundować. Widać zestawienie jest typowo "dla mas" wygenerowane a nie dla nawet średnio zaawansowanych userów...choć dziwi pozycja N 70-200 2.8...mydło i powidło, ale nie ważne, trzeba wiedzieć czego się oczekuje a z drugiej strony potem zdziwienie co oni tam ujęli ;-)