PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia portretowe bez cieni od lampy

marti5
30-12-2013, 20:08
Witam!
Chciałem się spytać, jak sobie radzicie z robieniem zdjęć portretowych w pomieszczeniach z podpiętą dodatkową lampą błyskową i aparatem obróconym w pionie. Dokładnie chodzi mi o powstawanie "masakrycznego" cienia za osoba fotografowaną po jej lewej stronie (gdy lampę mamy przechyloną po swojej lewej stronie). W większości zdjęcia robię z dyfuzorem i obróconą głowicą lampy do góry, ale i tak cień powstaje. Mając taką świadomość staram się nie obracać aparatu i potem w postprocesie przekadrowywać z landscape do portrait mając pewność, że cienie będą wtedy prawie całkowicie niewidoczne. Ale nie zawsze w mniejszym pomieszczeniu mogę sobie na takie coś pozwolić i wtedy znowu wraca mój problem. Czy rozwiązaniem na taką przypadłość pozostają różnego typu uchwyty
, np. jak ten w tutaj:
http://www.optyczne.pl/14.4-poradnik-Sztuka_fotografowania_ludzi_-_fotografia_we_wn%C4%99trzach_Podstawowe_techniki_ pracy_z_lamp%C4%85_b%C5%82yskow%C4%85.html
Ostatnio zakupiłem panel podczerwieni SG-3IR, odpinam swoją SB900 i wyzwalam ją zdalnie trzymając ją sobie nad aparatem/nad głową. Jak mam asystenta do trzymania lampy to jest OK, ale samemu takie "cyrki" są lekko upierdliwe - wolę trzymać aparat w dwóch dłoniach. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

D_Z_I_A_D_E_K
30-12-2013, 20:21
dokupić stojak pod lampę + ew parasolkę
zmniejszyć moc lampy
odsunąć modela od tła

Bemko
30-12-2013, 22:04
Cień jest spowodowany przez założony dyfuzor - najlepiej jest go zdjąć i zwiększyć zoom palinka lampy żeby światło nie uciekało do przodu przy odbijaniu światła od sufitu.
Ewentualnie: http://www.youtube.com/watch?v=IaLPwsnW4Hs - cień będzie, ale znacznie delikatniejszy - super sprawdza się jeżeli mocy jest za mało żeby odbić światło od sufitu.

Sylwek_ch
02-01-2014, 15:33
marti5 jak zakładasz mydelniczkę to właśnie tworzą sie takie cienie. Sam też próbowałem z mydelniczka i bez i zdecydowanie bez niej lepiej wyglądaja cienie. Gdy jest założona świeci tak jakby mieć skierowaną lampę na wprost, tylko ze o mniejszej mocy

nie masz statywu do aparatu? ja własnie jego wykorzystuję do trzymania lampy, a aparat w łapie :)