PDA

Zobacz pełną wersję : lampa błyskowa

NIKONIARZD5100
30-12-2013, 19:09
Mam taki dylemat mam aparat nikon d5100 i chcę zakupić lampę błyskową ale którą sb 900 czy sb 700 dodatkowo zdjęcia robię wszędzie

Andrzej1974
30-12-2013, 19:31
Hmm... zależy ile masz kasy do wydania;-)
MZ wystarczy SB-700 do tego aparatu. Mam taki zestaw i działa ok. Gabarytowo też nie jest źle. ;-)

zgera
30-12-2013, 21:58
SB 900 będzie za duża i za ciężka, SB 700 w zupełności Ci wystarczy.

NIKONIARZD5100
30-12-2013, 22:28
Dzieki mam obiektyw 55-105, lampa sb 700 bedzie dobra dla obiektywu i jeszcze mam pytanko czy na zdjęciach w aparacje można zrobic napis

Przemek80
30-12-2013, 22:40
Jak edytujesz posty, to postaraj się edytować zgodnie z zasadami języka polskiego. Tego co piszesz to się czytać nie da!!!

GonzoG
31-12-2013, 00:42
Dzieki mam obiektyw 55-105, lampa sb 700 bedzie dobra dla obiektywu i jeszcze mam pytanko czy na zdjęciach w aparacje można zrobic napis

Nie ma czegoś takiego jak lampa do obiektywu... Lampa jest do aparatów z danym systemem pomiaru światła - np. Te do Nikona są też do Fuji (S3 Pro, S5 pro).
A dobra będzie każda lampa przeznaczona do Nikona (Nikon, Metz, Yongnuo, Nissin, Voeloon/Oloong, Tumax, Sunpak), byleby miała zgodny system TTL (aktualnie i-TTL).

Co do napisu - możesz wrzucić sobie datę i czas zdjęcia. Nic więcej.

Przemek80
31-12-2013, 01:06
Nie ma czegoś takiego jak lampa do obiektywu... Lampa jest do aparatów z danym systemem pomiaru światła - np. Te do Nikona są też do Fuji (S3 Pro, S5 pro).
A dobra będzie każda lampa przeznaczona do Nikona (Nikon, Metz, Yongnuo, Nissin, Voeloon/Oloong, Tumax, Sunpak), byleby miała zgodny system TTL (aktualnie i-TTL).

Co do napisu - możesz wrzucić sobie datę i czas zdjęcia. Nic więcej.

Manualne lampy nie wchodzą w grę? Każda lampa pasuje byleby miała stopkę Nikona. TTL-a nie musi mieć.

NIKONIARZD5100
01-01-2014, 20:22
Jaką lampę błyskowa byście mi zaproponowali nie tylko z Nikona może być inna do kwoty 1000 zl

puciek
01-01-2014, 20:24
Sb700

Andrzej1974
01-01-2014, 20:24
Jeśli nie chcesz SB-700 to... klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238445).

NIKONIARZD5100
05-01-2014, 13:46
Mam dylemat nie wiem jaka wybrac Lampe Blyskową

norbert_p1
05-01-2014, 15:05
Przecież Koledzy powyżej dali Ci konkretne namiary na lampy... Chyba sam nie wiesz co chcesz. Mam 1k zł - kup SB700, masz mniej, kup np Metza 52, coś z Nissina itp.

cezzar
06-01-2014, 00:58
Mam 1k zł - kup SB700, masz mniej, kup np Metza 52, coś z Nissina itp.

A jak masz jeszcze mnieij kasy albo niewygórowane wymagania i brak kompleksów związanych z tym, żę na lampie nie będzie kłuło w oczy logo znanej firmy, to kup Yongnuo 565EX. Ma wszystko co potrzeba-tryb iTTL, manual, zoom, zdalne wyzwalania (również fotocela), jest świetnie wykonana. Kosztuje nieco ponad 100 dolarów w państwie środka.

GonzoG
06-01-2014, 02:31
(...) to kup Yongnuo 565EX. Ma wszystko co potrzeba (...)
No... wszystko - tylko bez HSS, bez automatyki własnej i bez CLS mastera - a to ostatnie przydatne szczególnie w D5100, bo nie ma go w body.

(...) Kosztuje nieco ponad 100 dolarów w państwie środka.
+ cło i VAT - czyli robi nieco ponad 120 $...
+ 2-3 miesiące bez lampy i jakieś 50zł za przesyłkę za każdym razem jak się zepsuje...

NIKONIARZD5100
10-01-2014, 13:24
Jeżeli mowicie że inne lampy błyskowe pasują do Nikona D5100 to jaką mogę sobie sprezentować innej Firmy oprócz tej SB700

Jacek Q
10-01-2014, 14:11
Do 1000 zł oprócz sb700 masz (kolejność nie jest przypadkowa!):
-Nissin Di866 mk II ,
.
.
-Metz Mecablitz 52 AF-1 digital,
-Nissin Di700,
.
.
- Yongnuo 565EX,
.
.
itd.

josephebeloki
10-01-2014, 17:19
Kup SB-700... odpuść sobie losowe i niekontrolowane strzały. System to system... masz wywalić te 600-700zł na niesystemowe " a może będzie okej" to szkoda nerwów...
Poza tym, Nikon daje 2 lata gwaranacji na SB-700 => to nie ma chyba co się zastanawiać :).

Ja wymieniłem SB-910 na SB-700 bo ta pierwsze zajmowała mi pół torby. Do studia można brać, ale ja sporo chodzę z lampą w terenie to i waga i gabaryty są ważne. No SB-700 rewelacja...

GonzoG
10-01-2014, 18:05
Kup SB-700... odpuść sobie losowe i niekontrolowane strzały. System to system... masz wywalić te 600-700zł na niesystemowe " a może będzie okej" to szkoda nerwów...
Poza tym, Nikon daje 2 lata gwaranacji na SB-700 => to nie ma chyba co się zastanawiać :).

Ja wymieniłem SB-910 na SB-700 bo ta pierwsze zajmowała mi pół torby. Do studia można brać, ale ja sporo chodzę z lampą w terenie to i waga i gabaryty są ważne. No SB-700 rewelacja...

Przestań pie***yć od rzeczy.

Jakie losowe strzały ?? jakie niekontrolowane ?? Coś ci się chyba pomieszało z D700 + SB-900/910, to to ten zestaw lubił sobie losowo błyskać...

Nie mam i nie miałem lampy Nikona - fakt, są trochę lepsze od konkurencji, ale przy amatorskim użytku - hipster, idiota i szpaner kupują systemowe, jeśli za 2/3 ceny można mieć lepszą np. Metza.

r_m
10-01-2014, 18:11
ale przy amatorskim użytku - hipster, idiota i szpaner kupują systemowe
Oraz ci, których na to stać, a także ci, którym coś bardziej pasuje w lampie "firmowej".
Co do Metza - nie narzekałem na 48AF-1, ale zmieniłem na "firmowy odpowiednik" z jednego powodu: uznałem, że ergonomia "firmówki" bardziej mi odpowiada, i że warto za to zapłacić pomimo ryzyka (kupiłem używaną, sprzedałem kilkumiesięcznego Metza).

Jacek Q
10-01-2014, 18:29
Kup SB-700... odpuść sobie losowe i niekontrolowane strzały

Zawsze bawią mnie takie opinie ludzi, którzy słyszeli opinię od kogoś, kto opowiadał o koledze, który wydział jak jego kolega robił zdjęcia i wie!

Strzały są zawsze losowe jeżeli pozostawisz decydowanie o sile błysku kawałkowi softu. I jak nie potrafisz używać lamy to choćbyś miał lampę SB 1 000 000 to i tak nic nie pomoże.

Andrzej1974
10-01-2014, 19:23
Heh, zabawne...

Zauważyłem na tym forum pewną właściwość/przypadłość? (niepotrzebne skreślić). Otóż co jakiś czas zdecydowana większość poleca np. wyłącznie lampy systemowe, by za jakiś czas nagle zacząć polecać lampy niesystemowe ("2/3 ceny, lepsze, mocniejsze" etc). Podobnie było z "obiektywem portretowym" (o czym już kiedyś wspominałem). Otóż, jak zastanawiałem się nad 50-tką jako "portretówką", to prawie wszyscy polecali mi 35-tkę, by za jakiś czas to z 50-tki "zrobić obiektyw portretowy" (kosztem 35-tki). W przypadku lamp obserwuję to samo...

Niedawno wybierałem lampę i większość fachowców polecała mi SB-700 (przypomnę do D5100). Myślę, że gdybym dzisiaj zadał pytanie (choćby tutaj) o lampę to zgodnie bym otrzymał odpowiedź (?) "niesystemowa". Dlaczego? Bo 2/3 ceny systemówki, bo mocniejsza, bo ma to, tamto, siamto czy owamto i... nie ma sensu przepłacać. No chyba, że dla znaczka N... Ręce opadają...

Jacek Q
10-01-2014, 20:21
Bo to tak naprawdę nie ma znaczenia którą lampę kupisz.

rewddd
10-01-2014, 21:17
Najważniejsze żeby kupić to co potrzeba a nie to co polecają. Co z tego że będziesz mieć sb-910 jak Ci wystarczy coś za ułamek ceny a do tego będzie lżejsze i bardziej poręczne.

uznałem, że ergonomia "firmówki" bardziej mi odpowiada

Co to jest ergonomia firmówki, co ma lepszego jeśli chodzi o tą słynną ergonomię?

r_m
10-01-2014, 22:23
Co to jest ergonomia firmówki, co ma lepszego jeśli chodzi o tą słynną ergonomię?
Czy miałeś do czynienia z Metzami 48 albo 50? Mi osobiście nie przypasowała obsługa za pomocą trzech przycisków, i jednoczesne wciskanie dwóch z nich (wyświetlacz też był jak dla mnie "taki sobie"). Żeby nie było wątpliwości - nie uważam, że to musi każdemu przeszkadzać, ale mi nie odpowiadało.

dorjan
11-01-2014, 04:12
Heh, zabawne...

Zauważyłem na tym forum pewną właściwość/przypadłość? (niepotrzebne skreślić). Otóż co jakiś czas zdecydowana większość poleca np. wyłącznie lampy systemowe, by za jakiś czas nagle zacząć polecać lampy niesystemowe...
... Ręce opadają...

Przy polecaniu lamp systemowych raczej brak ryzyka nieudanego zakupu i dla większości amatorów to bezpieczne i najłatwiejsze rozwiązanie, co wcale nie oznacza – najlepsze. Są wśród nas tacy, co po zakupie SB-700 już po kilku miesiącach zweryfikowali jej przydatność i zamienili na te „niesystemowe”. Zapytajcie dlaczego? Co - nie pasowała ta wspaniała łatwość obsługi? Nie odpowiadało bogate wyposażenie? Może zawiedli się na powtarzalności i bezbłędnym działaniu iTTL? Nie! Najczęściej brakowało mocy. Niedoświetlała przy odbijaniu od ścian, sufitów. Wymuszała wzmocnienie ISO. Kupili polecaną lampkę i rozczarowani jej przeciętnością i ograniczeniami szukają innej. Jest ich zdecydowanie mniej niż tych, którzy tych ograniczeń nie dostrzegają, nie oczekują od lampy więcej niż fabryka dała i ci są zadowoleni.

Sam polecam najczęściej mocniejsze modele Metz,a bądź Nissina Di866 MK II i nie dlatego, że takie mam. Mam dostęp do SB-800, SB-600, Nissin’a Di866 MKII, Metz’a 48AF-1, Metz’a 52AF-1 i plejady Metz’ów serii MZ. Poznałem lampy w systemie Olympusa i Sony i muszę przyznać, że nikonowska logika obsługi i możliwości bezprzewodowe mają najmniej ograniczeń. Spróbujcie poustawiać coś bezprzewodowo w Sony. Zrozumieć logikę „stosunku” błysku części składowych każdej z grup. Zaakceptować brak trybu HSS (FP) po skierowaniu palnika w każdym innym kierunku niż jedynie słuszny – na wprost. Zauważyć brak trybu „auto” w każdej nawet topowej lampie i brak wbudowanej fotoceli. O błysku modelującym też można zapomnieć. Dopiero wtedy docenimy uniwersalność i możliwości sterowania błyskiem w Nikonie, gdzie nawet najprostsze modele mają tryb SU-4.

Zaawansowanego AWL/CLS w Nikonie zazdroszczą nam wszyscy inni bez wyjątku. System jest logiczny, sprawny, przewidywalny i łatwy w obsłudze. Ta zgodność i wysoka sprawność SB wyzwalanych bezprzewodowo jest jednym z ważniejszych argumentów za kupnem systemowej SB . Tylko czy lampy innych producentów dla systemu Nikona są gorsze? Tak, te tańsze najczęściej są gorsze i zawsze czegoś brakuje, ale topowe Metz’e i Nissin’y mają wszystko i nawet trochę więcej w porównaniu do SB. Są przy tym mocniejsze i trudniej je „zamęczyć” błyskaniem na niższym ISO i większych odległościach. Nie przemawiają do mnie argumenty o „umiejętnym” błyskaniu. Zawsze lepiej mieć do dyspozycji większą moc, co nie przeszkadza tak samo „umiejętnie” je eksploatować. Wbrew pozorom i „papierkowym” tabelkom z parametrami różnice w rzeczywistej mocy lamp są duże i te niesystemowe Di866 MKII, 58AF-1, 58AF-2, 54MZ-4 osiągają rezultaty lepsze o co najmniej 1EV nawet w stosunku do najsilniejszej SB-800. Oczywiście węższe zomowanie palnika w SB-700/900/910 wspomaga trochę niewydolność błysku dla obiektywów o ekwiwalencie ogniskowej powyżej 150mm tylko jak często używamy lampy z takimi obiektywami?

Nie zamierzam nikogo namawiać na kupno lamp niesystemowych. Jeżeli ktoś jest przeświadczony o ich wyższości, niezawodności, zgodności z systemem, lepszej ergonomii, łatwiejszej obsłudze i wystarczającej mocy, to niech kupuje SB. Tych wątpiących w nieomylność systemowego dodatku jest z pewnością mniej, ale alternatywa kupna czegoś innego, wcale nie oznacza – słabszego, a w przypadku w/w modeli jest wręcz odwrotnie.
Kupujemy lampę mocniejszą, z palnikiem pomocniczym, oferującą nie tylko iTTL, ale i własną automatykę błysku przydatną szczególnie z korpusami bez CLS i zdalnym wyzwalaniu w SU-4, potrafiącą ignorować przedbłyski iTTL, mającą precyzyjne ustawienia manualne z krokiem 1/3 EV w pełnym zakresie regulacji mocy, co w Metz’ach sięga do 1/256 jej wartości, a dodatkowo automatyka własna przy zdalnym wyzwalaniu może ograniczyć błysk do niesamowicie maleńkich wartości dbając o prawidłowe naświetlenie niewielkiego nawet elementu kadru ukrytego w cieniu.

Zwolennicy lamp systemowych i tak prędzej, czy później odkryją niedostatki swoich zabawek i stąd prośby na forach o recepty i propozycje wartości korekt „nieomylnego” iTTL w zależności od ilości światła zastanego, obecności źródeł światła w kadrze, czy odległości od obiektu. W końcu dochodzą do wniosku, że najbardziej przewidywalne i powtarzalne ekspozycje zapewniają manualne ustawienia mocy lamp, co przy zmiennych odległościach i warunkach świetlnych jest wątpliwe w realizacji i łudzą się, że w lampach niesystemowych może być tylko gorzej, a ci co spróbowali porządnych "zamienników" zmieniają zdanie i zaczynają doceniać "niezależnych" od systemu.

Pozdrawiam.

Andrzej1974
11-01-2014, 11:34
Bo to tak naprawdę nie ma znaczenia którą lampę kupisz.

Czyżby?

Hmm... idąc tokiem twojego rozumowania można by powiedzieć, że... nie ma znaczenia jaki samochód kupisz?

Nie wmówisz mi chyba, że tania lampa YN (powiedzmy za 100-200 zł) jest "taka sama" jak nikonowska pro-lampa za 1500 zł i nie ma żadnego znaczenia?

EDIT:
@dorjan

MZ wszystko ma plusy i minusy...

GonzoG
11-01-2014, 12:06
Przy polecaniu lamp systemowych raczej brak ryzyka nieudanego zakupu i dla większości amatorów to bezpieczne i najłatwiejsze rozwiązanie, co wcale nie oznacza – najlepsze. Są wśród nas tacy, co po zakupie SB-700 już po kilku miesiącach zweryfikowali jej przydatność i zamienili na te „niesystemowe”. Zapytajcie dlaczego? Co - nie pasowała ta wspaniała łatwość obsługi? Nie odpowiadało bogate wyposażenie? Może zawiedli się na powtarzalności i bezbłędnym działaniu iTTL? Nie! Najczęściej brakowało mocy. Niedoświetlała przy odbijaniu od ścian, sufitów. Wymuszała wzmocnienie ISO. Kupili polecaną lampkę i rozczarowani jej przeciętnością i ograniczeniami szukają innej. Jest ich zdecydowanie mniej niż tych, którzy tych ograniczeń nie dostrzegają, nie oczekują od lampy więcej niż fabryka dała i ci są zadowoleni.

Sam polecam najczęściej mocniejsze modele Metz,a bądź Nissina Di866 MK II i nie dlatego, że takie mam. Mam dostęp do SB-800, SB-600, Nissin’a Di866 MKII, Metz’a 48AF-1, Metz’a 52AF-1 i plejady Metz’ów serii MZ. Poznałem lampy w systemie Olympusa i Sony i muszę przyznać, że nikonowska logika obsługi i możliwości bezprzewodowe mają najmniej ograniczeń. Spróbujcie poustawiać coś bezprzewodowo w Sony. Zrozumieć logikę „stosunku” błysku części składowych każdej z grup. Zaakceptować brak trybu HSS (FP) po skierowaniu palnika w każdym innym kierunku niż jedynie słuszny – na wprost. Zauważyć brak trybu „auto” w każdej nawet topowej lampie i brak wbudowanej fotoceli. O błysku modelującym też można zapomnieć. Dopiero wtedy docenimy uniwersalność i możliwości sterowania błyskiem w Nikonie, gdzie nawet najprostsze modele mają tryb SU-4.

Zaawansowanego AWL/CLS w Nikonie zazdroszczą nam wszyscy inni bez wyjątku. System jest logiczny, sprawny, przewidywalny i łatwy w obsłudze. Ta zgodność i wysoka sprawność SB wyzwalanych bezprzewodowo jest jednym z ważniejszych argumentów za kupnem systemowej SB . Tylko czy lampy innych producentów dla systemu Nikona są gorsze? Tak, te tańsze najczęściej są gorsze i zawsze czegoś brakuje, ale topowe Metz’e i Nissin’y mają wszystko i nawet trochę więcej w porównaniu do SB. Są przy tym mocniejsze i trudniej je „zamęczyć” błyskaniem na niższym ISO i większych odległościach. Nie przemawiają do mnie argumenty o „umiejętnym” błyskaniu. Zawsze lepiej mieć do dyspozycji większą moc, co nie przeszkadza tak samo „umiejętnie” je eksploatować. Wbrew pozorom i „papierkowym” tabelkom z parametrami różnice w rzeczywistej mocy lamp są duże i te niesystemowe Di866 MKII, 58AF-1, 58AF-2, 54MZ-4 osiągają rezultaty lepsze o co najmniej 1EV nawet w stosunku do najsilniejszej SB-800. Oczywiście węższe zomowanie palnika w SB-700/900/910 wspomaga trochę niewydolność błysku dla obiektywów o ekwiwalencie ogniskowej powyżej 150mm tylko jak często używamy lampy z takimi obiektywami?

Nie zamierzam nikogo namawiać na kupno lamp niesystemowych. Jeżeli ktoś jest przeświadczony o ich wyższości, niezawodności, zgodności z systemem, lepszej ergonomii, łatwiejszej obsłudze i wystarczającej mocy, to niech kupuje SB. Tych wątpiących w nieomylność systemowego dodatku jest z pewnością mniej, ale alternatywa kupna czegoś innego, wcale nie oznacza – słabszego, a w przypadku w/w modeli jest wręcz odwrotnie.
Kupujemy lampę mocniejszą, z palnikiem pomocniczym, oferującą nie tylko iTTL, ale i własną automatykę błysku przydatną szczególnie z korpusami bez CLS i zdalnym wyzwalaniu w SU-4, potrafiącą ignorować przedbłyski iTTL, mającą precyzyjne ustawienia manualne z krokiem 1/3 EV w pełnym zakresie regulacji mocy, co w Metz’ach sięga do 1/256 jej wartości, a dodatkowo automatyka własna przy zdalnym wyzwalaniu może ograniczyć błysk do niesamowicie maleńkich wartości dbając o prawidłowe naświetlenie niewielkiego nawet elementu kadru ukrytego w cieniu.

Zwolennicy lamp systemowych i tak prędzej, czy później odkryją niedostatki swoich zabawek i stąd prośby na forach o recepty i propozycje wartości korekt „nieomylnego” iTTL w zależności od ilości światła zastanego, obecności źródeł światła w kadrze, czy odległości od obiektu. W końcu dochodzą do wniosku, że najbardziej przewidywalne i powtarzalne ekspozycje zapewniają manualne ustawienia mocy lamp, co przy zmiennych odległościach i warunkach świetlnych jest wątpliwe w realizacji i łudzą się, że w lampach niesystemowych może być tylko gorzej, a ci co spróbowali porządnych "zamienników" zmieniają zdanie i zaczynają doceniać "niezależnych" od systemu.

Pozdrawiam.

To żeś teraz poleciał ??
Metz 58 czy Di866 mocniejsze o 1EV od SB-800 ?? Dobry towar kupujesz od dealera...
Różnice w mocy są niezauważalne... A jak już są to raczej na korzyść SB-800.

Co do papierowych danych - masz rację - Nissin lubi sobie polepszać parametry... Jeszcze nie widziałem, aby któraś z Di622, czy Di866 ładowała się w podane 3s na NiMH... czy 5 na bateriach alkalicznych...

Praca TTL - tu do różnych lamp można mieć różne zastrzeżenia - szczególnie Nissin i Yongnuo - w nich implementacja iTTL/iTTL-BL nie jest najlepsza.
Metz - radzi sobie lepiej, ale też jest miejsce na poprawę.

A omylność TTL - zmień aparat na taki, który nie ma problemów... Tylko Nissin zawsze wpływa na moc błysku. Metz, Nikon, czy Yongnuo działają tak jak im aparat każe.

Sylwek_ch
11-01-2014, 16:02
Czyżby?

raczej tak :) trzeba wg parametrów, i opinii raz stosunku tego wszystkiego do ceny wybrać dla siebie najwłaściwszą, kupić a potem robić zdjęcia :)

ja akurat wybrałęm nissina di866 i jestem bardzo zadowolony. Warunek: po zakupie przestać czytać opinie, bo tylko zgłupieć można, a problemów doszukiwać sie dopiero jak coś sami zauważymy. Mi tam jak już mam lampę nie przeszkadza że brak jej ttl-bl czy to że automatyka wpływa bardziej lub mniej na zdjęcia :)

Jacek Q
11-01-2014, 17:30
(...)Nie wmówisz mi chyba, że tania lampa YN (powiedzmy za 100-200 zł) jest "taka sama" jak nikonowska pro-lampa za 1500 zł i nie ma żadnego znaczenia?(...)

Mam nadzieję, że wiesz co to jest KONTEKST.

Zgodnie z Twoja motoryzacyjną dygresją każdy powinien kupić najdroższy samochód (ferrari lub lamborghini) bo jest najlepszy. Zwróć jednak uwagę, że te najlepsze samochody przejeżdżają po kilkaset kilometrów po czym trafiają w ręce zespołu serwisantów. Co to za samochód, który co kilkaset kilometrów trafia do serwisu? Gdyby Twój np Golf lądował w serwisie 24 razy w roku uważałbyś (i słusznie), że to złom.

Powtarzam raz jeszcze nie ma znaczenia którą, kolega zadający pytanie, lampkę za cenę ok. 1000 zł kupi!

Andrzej1974
11-01-2014, 18:18
trzeba wg parametrów, i opinii raz stosunku tego wszystkiego do ceny wybrać dla siebie najwłaściwszą, kupić a potem robić zdjęcia :)

ja akurat wybrałęm nissina di866 i jestem bardzo zadowolony.

Hmm... a ja wybrałem SB-700 i... mogę napisać dokładnie to samo... jestem bardzo zadowolony.

Powtarzam raz jeszcze nie ma znaczenia którą, kolega zadający pytanie, lampkę za cenę ok. 1000 zł kupi!

I niech tak zostanie.

dorjan
12-01-2014, 02:55
To żeś teraz poleciał ??
Metz 58 czy Di866 mocniejsze o 1EV od SB-800 ?? Dobry towar kupujesz od dealera...
Różnice w mocy są niezauważalne... A jak już są to raczej na korzyść SB-800.

Co do papierowych danych - masz rację - Nissin lubi sobie polepszać parametry...

Jest jak napisałem wyżej. Te moje refleksje nie są oparte na porównywaniu tabelek, czy uśrednianiu zachowań producentów przy wyliczaniu wartości parametrów poszczególnych modeli. Niech sobie wypisują co chcą.

Sprawdziłem doświadczalnie moc lampy Nissin Di866MKII, Metz 54MZ-4i, Nikon SB-800 i różnice nie są niezauważalne, a całkiem wyraźne. Najmocniejszy jest Nissin i producent wywiązał się ze swoich obietnic na papierze. Trochę słabiej błyskał Metz i to też odzwierciedla papierową specyfikację. Nikon SB-800 jest mocniejszy od Metz’a tylko w drukowanych tabelkach, a w rzeczywistości różnica przy pełnym błysku manualnym jest wyraźniejsza niż pomiędzy Nissin’em i Metz’em. Tutaj specyfikacja techniczna znacznie odbiega od prawdy. Już kiedyś pisałem na ten temat i wstawiałem odpowiednie fotki porównawcze. Bardziej skąpo naświetla SB-800 także w trybie iTTL i na moje potrzeby ustawiam stałą korektę +1/3EV. Metz przy TTL’u naświetla trochę zbyt obficie i korekta -1/3EV praktycznie wyrównuje ekspozycje. Tak wykonane fotki z lampą Nikona i Metz’a są już nierozróżniane.

Szybkość ładowania po pełnym błysku również sprawdzałem. Najszybszy był Nissin, a ostatni Nikon. Różnice choć niewielkie, bo zaledwie kilkadziesiąt/100s pomiędzy najlepszym, a najgorszym wynikiem bardzo dobrze świadczą o przetwornicy zastosowanej w Di866 MKII. Najmocniejsza lampa, a najszybsze ładowanie i co ciekawe czas pełnego naładowania wynosił troszkę powyżej 3s. To też gdzieś już pisałem na tym forum i nie wiem dlaczego nie możesz takiego uzyskać. Chcesz więcej informacji to poszperaj po moich starych postach.

Wiem jak błyska SB-600, a jej najnowsza odmiana w postaci SB-700 znacząco różni się funkcjonalnością z mocą pozostawioną na tym samym poziomie. No cóż, większości to wystarcza, a inni poszukają mocniejszej.

Pozdrawiam.

nikoniarz
14-01-2014, 09:47
YN467-ll zamówiona