Zobacz pełną wersję : MC Macro Revuenon 28mm f/2.8
b.adamiak
30-12-2013, 12:19
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość aby obiektyw MC Macro Revuenon 28mm f/2.8 ostrzył na nieskończoność. Czytałem o różnych adapterach z soczewką ale strasznie mydlą obraz. Posiadam zwykły adapter M42. Na obiektywie jest znaczek nieskończoności stąd moje pytanie. Przerabiałem kiedyś Heliosa aby ostrzył w nieskończoność, tylko nie pamiętam jak to dokładnie się robiło. Czy ma ktoś jakąś poradę? Tylko proszę nie pisać, że mam kupić coś od nikona bo nie mam tylu pieniędzy. Dziękuje i pozdrawiam.
Obiektyw jest z mocowaniem M42 i ostrzy na nieskończoność z Zenitem - dlatego masz znaczek na obiektywie. Z Nikonem możesz próbować w jakiś sposób wyjustować ten obiektyw tak, aby soczewka od strony bagnetu była bardziej wysunięta w stronę matrycy. Nie z każdym obiektywem można to zrobić i wtedy pozostaje tylko i wyłącznie adapter z soczewką, który niestety w większości przypadków powoduje mydełko na pełnej przysłonie.
Ps. Jeżeli ten obiektyw ma odkręcany bagnet, to możesz spróbować go wykręcić i w jego miejsce przykręcić na stałe adapter bez soczewki. Oczywiście uprzednio musisz w tym adapterze wywiercić otwory na śrubki.
Im krótszy obiektyw, tym trudniej go wyjustować.
b.adamiak
30-12-2013, 13:32
Chciałbym uniknąć rozwiercania i przekładania. Czy są jeszcze jakieś alternatywy?
Cofnięcie soczewki, ale to jest trudniejsze niż zmiana bagnetu. I na dodatek nie ma pewności, czy obiektyw będzie ostrzył na nieskończoność. Jak cofałem soczewkę w heliosie 44-2, to udało mi się uzyskać poprawne ostrzenie na około 4m.
b.adamiak
30-12-2013, 13:48
Robiłeś już coś takiego? Wyszło bez problemu?
b.adamiak
30-12-2013, 13:50
Obiektyw ma taki bagnet
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i.imgur.com/HITxert.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
To nic prostszego niż wymienić.
b.adamiak
30-12-2013, 13:52
A czy jest pewność po zmianie bagnetu że obiektyw będzie ostrzył w nieskończoność? A nie tylko na powiedzmy 5m?
Nie ma 100% pewności, ale ten bagnet ma średnicę około 1mm więc jak w te miejsce wkręcisz adapter, to soczewka znajdzie się o milimetr bliżej matrycy, a to może być wystarczająca odległość aby uzyskać nieskończoność z Nikonem.
ps. i musisz zablokować bolec przysłony.
Nie. Ale zawsze będzie lepiej niż z adapterem. Jak chcesz mieć nieskończoność, to trzeba cofnąć bagnet o 1,04 mm. Trzeba będzie pewnie wyfrezwać kawałek obiektywu. Ale to najlepsze rozwiązanie. Odkręcanie soczewki to półśrodek.
b.adamiak
30-12-2013, 13:57
Dzięki, spróbuje tak zrobić. Napiszę po "operacji".
Najpierw podmień bez frezowania (co najwyżej kołnierz), zobaczysz ile to dało.
b.adamiak
30-12-2013, 16:11
Niestety obiektyw dalej nie ostrzy w nieskończoność pomimo zmiany bagnetu. Trudno, będzie używany do makro, a do tego zapowiada się świetnie:) Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Będzie ostrzył, jeśli grubość nowego bagnetu będzie mniejsza o 1,04 mm od starego. Nie podejrzewam, żeby stary był grubszy niż 2 mm, więc trudno to zrobić.
b.adamiak
30-12-2013, 20:20
Tylko że kiedy przewierciłem dziurki w adapterze i przykręciłem go zamiast bagnetu oryginalnego od obiektywu jest ciągle to samo. Więc nie rozumiem jak mam uzyskać 1,04 różnicy. Może coś źle robię?
Trzeba frezować. Trochę pierścienia, trochę obiektywu. Nie wiem jak gruby masz pierścień, jeśli z tych cienkich, to trzeba frezować obiektyw.
b.adamiak
30-12-2013, 21:14
To już chyba grubsza sprawa. Samemu bez problemu można to zrobić?
Jak masz frezarkę, to tak. Od biedy można próbować pilnikiem, ale nie zachowasz równoległości.
Oczywiście, jeśli jest co frezować.
Archibald6803
30-12-2013, 21:37
Jak masz odpowiedni sprzęt i jesteś tokarzem/ślusarzem ( bądź masz do tego smykałkę) to jest to banalna sprawa...... tak mi kiedyś odpowiedział znajomy ślusarz po czym w parę minut przygotował mi 3 obiektywy ......
Abstra****ąc od tematu- jak przeprowadzić taką operację i nie zabrudzić środka obiektywu..
W domowych warunkach wystarczy odkurzacz podczas frezowania (o ile ktoś ma w domu frezarkę, najlepiej ze stolikiem podziałowym). Można też zabezpieczyć wnętrze przed wpadaniem opiłków. A najlepiej obiektyw po prostu przeczyścić i przesmarować. Zapewne ma swoje lata i dobrze mu to zrobi.